Як зробити телевізор сенсорним

Anonim

Завдяки завдяки появі інтернету речей і розвитку технології Smart, у людей з'явилося бажання оточити себе «розумною» технікою. Незамінними раптом стали холодильники та мультиварки, керовані зі смартфона, кондиціонери та вентилятори, здатні самостійно регулювати температуру повітря у приміщенні. Серед різноманітності розумного обладнання звичайний телевізор зі стандартним набором функцій став здаватися пережитком минулого. Але, як показує практика, навіть застарілі моделі цілком реально перетворити на повноцінний Смарт ТВ. Існує кілька методів для виконання подібної трансформації, кожен з яких має свої особливості та недоліки.

Що таке SMART TV

«Smart TV» у перекладі з англійської означає «Розумне телебачення» і є технологією інтеграції інтернету та цифрових інтерактивних сервісів у сучасні телевізори та приставки. Необмежені можливості перегляду будь-яких фільмів та передач, використання додатків, спілкування в соцмережах реалізуються за допомогою спеціального програмного забезпечення, яке, у свою чергу, вимагає наявності операційної системи. Отже, Смарт ТВ – це якийсь симбіоз телевізора та комп'ютера в одному корпусі.

У середині 90-х років компанією Microsoft було створено пристрій, що підходить під характеристики «розумного» під назвою «MSN TV» або «Web TV». Технологія була доступна громадянам США, але визнання не отримала. На початку нинішнього століття на ринку з'явилося обладнання, яке дозволило значно розширити функціонал телевізорів, і вже до 2009 року багато виробників налагодили випуск телевізорів із технологією Smart.Поряд з цим популярність завоювали і ТВ-бокси з операційною системою Android TV, що підходять до більшості моделей звичайних телевізорів.

Вся суть телевізора з функцією Smart TV зводиться до отримання доступу до інтернету та можливості здійснювати наступні дії:

  • отримувати актуальну інформацію та читати новини;
  • дивитися відеоролики;
  • встановлювати та грати в ігри;
  • скачувати програми чи фільми;
  • здійснювати відеодзвінки по Скайпу (за наявності активної веб-камери);
  • спілкуватися в соціальних мережах;
  • здійснювати покупки в інтернет магазинах.

Чи можна зробити зі звичайного телевізора Smart TV

Телевізори відносяться до особливого типу техніки, яка купується рідко і використовується багато років.Однак рішення про купівлю нового ТБ може виникнути і спонтанно, і лише тому, що у старому відсутня Smart TV. Дещо відомо, що дана технологія не прив'язана до ТВ-приймача, тому активно впроваджується і в інші пристрої:

  • ігрові консолі;
  • цифрові приставки (ресивери);
  • медіаплеєри;
  • програвачі Blu-ray.

При підключенні будь-якого з цих пристроїв до звичайного телевізора користувачі стають доступні ті ж функції, що реалізовані в Смарт ТВ.

Відмінності вбудованого від зовнішнього Smart TV

Чим відрізняються зовнішній і вбудований Smart TV?

Вбудований модуль Зовнішній Смарт ТВ
  • Наявність певного набору функцій.
  • Відсутність можливості заміни інтерфейсу та оновлення ПЗ;
  • Збереження стилю та загального дизайну оточення.
  • Функціонування з урахуванням лише однієї (заздалегідь встановленої) операційної системы.
  • Можливість розширення функціоналу в залежності від типу пристрою, що підключається.
  • Зовнішні компоненти можна покращити або встановити на них нову прошивку.
  • Для усунення візуального шуму всі елементи слід правильно розмістити поруч із ТБ.
  • Можливість працювати на різних операційних платформах, наприклад, iOS, Android або Linux.

Таким чином, з урахуванням перерахованих нюансів, зовнішній Smart TV стає найбільш вдалим рішенням. Але щоб перетворити звичайний телевізор на розумний пристрій, знадобиться задіяти один із призначених для цієї мети сторонніх пристроїв.

Як зробити Smart TV зі звичайного телевізора

На сьогоднішній день існує кілька варіантів перетворення звичайного телевізора на Smart TV. Усі вони здійснюються за допомогою стороннього обладнання, яке має доступ до Інтернету. Залежно від використовуваної апаратури функціонал телеприймача матиме суттєві відмінності.

Виконати трансформацію за допомогою Stick

Smart TV-stick є універсальним пристроєм, що дозволяє перетворити звичайний ТВ-приймач в розумний девайс.Воно підключається безпосередньо до телевізора через роз'єм HDMI. Стік відрізняється компактними розмірами і зовні схожий на звичайну карту, ніж на консоль. Модуль відноситься до середньої цінової категорії: вартість одного приладу коливається в межах від 40 до 80 $. Система працює по Wi-Fi, і забезпечує доступ практично до всіх інтернет ресурсів.

Найбільшу популярність завоювали версії на платформі Android, завдяки універсальності та зручності. Найбільш стабільними та якісними на сьогоднішній день визнано дві компактні моделі:

  • Amazon Fire TV Stick 4K. Має відмінний вбудований процесор об'ємом 2, 4 ГГц, підтримує стандарти Full HD та 4K. Підключення здійснюється через багатоканальну мережу MIMO, що забезпечує високошвидкісну передачу даних.
  • X96 S. Потужний пристрій, що працює на базі ОС Android 9.0. Підтримує всі стандарти відео, крім 8К, і має слот для розширення пам'яті – micro SD. Стік сумісний практично з усіма версіями ТБ.

Керування здійснюється за допомогою пульта дистанційного керування, що постачається в комплекті, за допомогою якого можна легко змінити налаштування та вибрати відповідні опції Смарт ТВ.

Як звичайний телевізор перетворити на Смарт ТВ за допомогою приставки

Збільшення можливостей стандартного функціоналу у звичайному телевізорі можливе через розумні приставки Android. Повноцінне обладнання має значні розміри і широкий функціонал. Воно підключається не тільки до мережі та телевізора, але й до інтернету за допомогою кабелю через LAN-порт.

Для підключення необхідно виконати ряд нескладних маніпуляцій:

  • Провести кабель до пристрою (зазвичай цією процедурою займається провайдер у рамках укладеного договору).
  • Підключити приставку до мережі змінного струму.
  • З'єднати ресивер і телевізор за допомогою кабелю HDMI, що входить до комплекту.
  • Відкрити меню ТВ-приймача за допомогою його ж пульта ДК і вибрати як джерело сигналу порт HDMI 1 або 2, залежно від того, в який роз'єм було підключено пристрій.
  • Взяти до рук ПДУ від приставки та інші налаштування зробити з його помощью.

На даний момент стабільними та якісними цифровими приставками визнано такі моделі.

Xiaomi MI4

Xiaomi MI4 – бюджетний варіант, що відрізняється відмінними характеристиками. Є головним конкурентом техніки Apple. Вхід для LAN-кабелю відсутній, проте з'єднання з інтернетом здійснюється через Wi-Fi.Після підключення можна використовувати всі стандартні програми. Додаткові програми доступні в магазині Google Play. Наявність ОЗУ об'ємом 2 Гб, внутрішньої пам'яті – 8 Гб, а також вбудованого графічного прискорювача дозволяє завантажувати та грати в ігри.

Apple TV 4K

Apple TV 4K – надійна приставка з тривалим терміном експлуатації. Для підключення передбачено три порти: LAN, HDMI та роз'єм живлення. Легко синхронізується з обліковим записом Apple, а також мобільними пристроями того ж бренду. Здатна працювати на двох частотах Wi-Fi, має інтерфейс Bluetooth 5.0.

Використовуємо ігрові консолі

Велика кількість функцій здатні додати потужні та надійні ігрові консолі. Вони мають вбудовану підтримку Netflix та YouTube.А якщо придбати додаткову приставку, вони за лічені хвилини перетворять звичайний телевізор на Smart TV. Хорошим прикладом може послужити поєднання Xbox, в якій є всі опції для онлайн ігор, і консолі PS4 Pro. Разом вони здатні відкрити доступ до інтернет серфінгу та завантаження додатків.

Ігрові консолі можна синхронізувати з будь-якими телевізорами, проте перешкодою для їх застосування є висока вартість – від $500 і вище. Тим не менш, підключаються пристрої легко та швидко. Для цього знадобиться:

  • З'єднати консоль із телевізором за допомогою кабелю USB або HDMI.
  • Підключити пристрій до електромережі.
  • У налаштуваннях телевізора вибрати джерело вхідного сигналу – HDMI.
  • Налаштувати чіткість та якість зображення. Зазвичай регулювання виконується в автоматичному режимі, але іноді може знадобитися ручна корекція параметрів.
  • Увійти до свого облікового запису та завантажити потрібні та корисні програми.

Після цього пристрій буде готовий до використання.

Як перетворити звичайний телевізор на Смарт ТВ, використовуючи планшет або телефон

Розширити функціонал звичайного телевізора можна, якщо підключити до нього планшет або смартфон. У цьому випадку ТВ-приймач виступає в ролі монітора: на телеекран виводиться зображення з дисплея девайса, за рахунок якого здійснюється керування. Синхронізація здійснюється по-різному, залежно від операційної системи пристрою.

Для підключення IPhone або iPad можна вибрати один з існуючих варіантів:

  • USB-перехідник;
  • Інтерфейс HDMI;
  • VGA-вхід;
  • Бездротовий канал Wi-Fi.

Слід пам'ятати, що техніка Apple синхронізується тільки з фірмовими пристроями. Тому для перегляду знадобиться завантажити додатковий додаток, який відрізняється залежно від моделі ТБ. Для підключення Android-пристрою також може знадобитися USB-кабель або HDMI-перехідник.

Який спосіб підключення Смарт ТВ вибрати

Потенціал Smart TV можна реалізувати на будь-якому телевізорі, де ця функція відсутня. Єдиною перешкодою для вирішення поставленого завдання може стати відсутність роз'єму HDMI. Для трансформації застарілої моделі ТБ ідеальним варіантом стануть стаціонарні медіаплеєри, виконані у вигляді телевізійного тюнера.

Питання експерту Які методи перетворення звичайного телевізора на Смарт ТВ існують?

Використання ігрових консолей, цифрових приставок у міні форматі та повнорозмірних, мобільних пристроїв (смартфонів та планшетів), медіаплеєрів та Blu-ray програвачів. Як можна підключити приставку до телевізора?

Існують три основні способи:HDMI-кабель. Поширений варіант за наявності відповідного гнізда. Спочатку виконується з'єднання обладнання, потім вибір джерела сигналу та налаштування параметрів.AV-підключення. Виконується за допомогою кабелю RCA.Конвертер HDMI-AV. Застосовується для старих моделей, які не мають роз'єму HDMI. Яку платформу краще вибрати для реалізації Smart TV на звичайному телевізорі?

Існує два варіанти:Android. Характеризується легкістю та зручністю використання. Завдяки вільному доступу до Google Play є можливість самостійного завантаження та встановлення будь-яких програм.Windows. Вважається важким, тому використовується для організації ігрових стримів, запуску офісних додатків та інтернет-серфінгу.