Як зробити скріншот на Маку

Anonim

Комп'ютери компанії Apple, які базуються на операційній системі macOS, надають користувачам усі необхідні можливості при роботі за ПК. Зокрема, на Маках можна легко зробити скріншот. Причому для цього не потрібно завантажувати додаткові програми або довго копатися в налаштуваннях. Достатньо просто натиснути кілька клавіш, після чого знімок екрана автоматично збережеться.

Як зробити скріншот на Маку за допомогою гарячих клавіш

Зробити скріншот на Mac можна різними способами.Наприклад, є опція створення скрина всього екрану, певної області, вікна, меню і навіть панелі TouchBar. Залежно від того, який знімок екрана захоче зробити користувач, буде відрізнятися алгоритм виконання операції. Тому рекомендується ознайомитися з кожним окремим способом.

Знімок всього екрану

Найчастіше власники комп'ютерів на macOS хочуть зробити скріншот всього екрану. Таким чином, на отриманому знімку відображається вся картинка, яку бачить користувач.

Зверніть увагу, що курсор миші не потрапляє на скріншот.

У результаті, щоб зробити повний знімок екрана, необхідно одночасно затиснути кнопки: shift+command+3.

Одразу після того, як людина затисне виділені клавіші, відбудеться створення скріншота. Про це повідомляє повідомлення у вигляді мініатюри, яка з'явиться на екрані. Таким чином, ви завжди будете в курсі того, вийшов скрін чи ні.

Знімок області екрана

Часом, коли людина робить скріншот, у кадр потрапляє багато зайвого. Наприклад, користувач хоче зробити знімок однієї зі сторінок браузера. Але крім дійсно необхідної інформації є зайві вкладки і нижня панель TouсhBar.

Щоб у кадр потрапила лише важлива інформація, рекомендується використовувати знімок області екрана. Він робиться інакше ніж повноцінний скріншот. У цьому випадку використовується комбінація клавіш shift+command+4.

Після того, як користувач затисне вказані клавіші, замість мініатюри на екрані з'явиться спеціальна сітка. За допомогою комп'ютерної мишки людина може відредагувати захоплюючу область.

Для того, щоб знімок зберігся, достатньо просто відпустити повзунок. Потім на екрані з'явиться вже знайома за попереднім способом мініатюра, яка підтверджує створення скрина певної області.

Скріншот вікна

Самостійно пересувати повзунок, щоб зробити скріншот певної області, далеко не завжди виявляється зручно. Адже в цьому випадку доводиться вивіряти кожен міліметр для влучення в кадр необхідної інформації. Але, на щастя, macOS передбачає досить простий спосіб, що дозволяє створити автоматичний скрін одного з відкритих вікон. Тут необхідно скористатися комбінацією клавіш Shift+Command+4+Space Bar. Space bar - це пробіл.

Після затискання запропонованих кнопок на екрані з'явиться значок камери, а область всього екрана буде виділена. Від користувача в даному випадку потрібно просто натиснути на необхідне вікно і дочекатися появи мініатюри.

Скріншот меню

Также користувачі нерідко хочуть зробити автоматичний знімок меню. Ця операція виконується так само легко, як і створення скрин окремих кнопок. Необхідно затримати кнопки shift+command+4+Space bar та клацнути по потрібному меню. Після цього скріншот буде автоматично збережено.

Скріншот панелі Touch Bar

Панель Touch Bar знаходиться в нижній частині екрану Мака. Її досить складно захопити під час створення скрина окремої області, а скріншот вікна чи меню у разі не працює. Тому рекомендується скористатися спеціальною комбінацією клавіш control+shift+command+4. Саме шляхом одночасного утримання кнопок буде створено скріншот панелі TouchBar.

Як зробити скріншот на макбуку в утиліті Знімок екрана

Час для того, щоб отримати кадр екрана, користувачеві доводиться одночасно тримати затиснутими 3-4 кнопки.Погодьтеся, що такий спосіб виконання операції далеко не завжди є зручним. Тому для власників комп'ютерів Apple розроблено окремий варіант створення скріну. Як і у випадку з комбінацією кнопок, власнику ПК не доведеться завантажувати додаткові програми та програми. Всі необхідні засоби вже є на комп'ютері або ноутбуку.

Отже, для застосування на практиці альтернативного способу створення скріншот знадобиться програма «Знімок екрана». Її можна знайти на робочому столі або у списку встановлених програм. Після відкриття проги користувач, напевно, помітить кілька пунктів меню:

  • Файл;
  • Правка;
  • Знімок;
  • Вікно;
  • Довідка.

До деяких із них ми ще повернемося, а поки що пропонуємо звернутися до розділу «Знімок». Саме він відповідає за створення скріншоту.Тут власнику ПК необхідно вибрати найбільш вдалий спосіб отримання знімка екрана. Це може бути повноцінний скрін, кадр окремої області, вікна чи меню. Все це вже припускають комбінації клавіш, але в даному випадку потрібно зробити лише один клік мишкою.

Як тільки запропоновані дії будуть виконані, скріншот обраного формату збережеться.

Програми для скріншотів на макбуку

Додаток «Знімок екрана» вже має перелік усіх необхідних функцій для створення скріншота. Але якщо функціонал стандартної програми не влаштовує користувача, він може вибрати будь-яку іншу прогу з інтернету.

Серед наявного на даний момент софту слід виділити такі додатки та послуги:

  • Skitch;
  • Lightshot;
  • Joxi.

Skitch – це програма, яка дозволить не лише зробити знімок, але й одразу ж відредагувати його. Також прога підтримує використання комбінації клавіш або швидких команд, доступних всередині програми.

Lightshot – це ще одна невелика утиліта, доступна в магазині додатків Mac App Store. Прога на вид має мінімальну кількість налаштувань, але якщо перейти в основний розділ, то опції виявлять себе у всій красі. Серед функцій Lightshot є і швидке створення скрина, і просунуте редагування отриманої картинки.

Joxi – заключна програма, про яку хотілося б розповісти. Це гарна утиліта, яка і зовні, і функціональна схожа на Lightshot. Так що проблем з тим, як швидше розібратися у всіх можливостях програми, не виникне.

Як налаштувати скріншоти на Mac

Знімки екрана, як і будь-які інші файли, збережені на Макбуку, можуть змінюватися. Тому рекомендується ознайомитися з усім, що можна зробити з отриманим раніше скріншотом.

Куди зберігається скрін

Зрозуміло, для початку потрібно знайти сам знімок екрану. За промовчанням подібні зображення зберігаються на робочому столі. Ви відразу побачите іконку файлу і зможете відкрити його будь-яким зручним способом. Крім того, скрін запросто переміщається в іншу папку і видаляється без будь-яких труднощів.

Як змінити формат скріншота

Серед опцій, доступних як редагування скрина, доступна опція зміни формату картинки. Адже за замовчуванням скріншоти одержують розширення PNG. Так, воно відрізняється високою якістю зображення, але водночас займає багато місця у пам'яті Макбука. Тому його рекомендується змінити більш економні, але не менш якісний JPG.

Для заміни формату скріншота необхідно скористатися командою без лапок: "defaults write com.apple.screencapture type jpg && killall SystemUIServer". Для повернення до заводських налаштувань використовується інша команда – "defaults write com.apple.screencapture type png && killall SystemUIServer".

Як змінити місце збереження скріншота

Раніше вже було сказано, що за замовчуванням скрини зберігаються на робочий стіл. Через це екран наповнюється великою кількістю зайвих ікон. Щоб подібна ситуація не давалася взнаки, потрібно створити окрему папку і прописати команду «defaults write com.apple.screencapture location ~/Documents/Screenshots & killall SystemUIServer». Як і при зміні формату, доступне повернення до стандартних параметрів за допомогою команди «defaults write com.apple.screencapture location ~/Desktop/ && killall SystemUIServer».

Змінюємо стандартне ім'я скріншота

Ім'я скрина, що вийшло, змінюється значно простіше, ніж інші параметри. Просто наведіть курсор миші на файл, натисніть ПКМ, виберіть пункт «Перейменувати» та пропишіть нову назву. Після цього Знімок екрана називатиметься інакше.