Як розігнати відеокарту на ноутбуці та збільшити продуктивність

Anonim

Багато власників комп'ютерних пристроїв намагаються поліпшити їх продуктивність. Для цього дуже часто використовується процедура, яка називається "Розгін відеокарти", також її називають "оверлокінг". З її допомогою можна помітно прискорити роботу персонального комп'ютера.

Навіщо розганяти відеокарту

Придбаний комп'ютер завжди працює відповідно до стандартних характеристик. Однак, кожен пристрій також має певний запас частот, а від його розміру залежить те, наскільки користувач зможе розігнати персональний комп'ютер.

Также, багато користувачів бажають провести дану з таких причин:

  • Основною причиною є те, що завдяки цій процедурі персональний комп'ютер починає працювати значно швидше. Це відбувається за рахунок збільшення частоти, з якою функціонує пристрій. Завдяки цьому власник приладу зможе використовувати різні програми та відеоігри, які для правильної роботи потребують потужного заліза. Також завдяки цьому власнику приладу стають доступні нові комп'ютерні інтерфейси;
  • Розганяючи придбаний комп'ютер, користувач може значно заощадити на придбанні більш дорогого комп'ютерного обладнання, оскільки також можна отримати потужний прилад;
  • У випадку, якщо відеокарта, встановлена ​​в системному блоці персонального комп'ютера, почала працювати гірше, починає страждати вся система пристрою. У такий спосіб знижується продуктивність комп'ютера.Вирішення проблеми може зайняти дуже багато часу та коштів, тому варто робити розгін відеокарти.

Наскільки можна підвищити працездатність відеокарти

Всі випущені лінійки відеокарт були спроектовані таким чином, що за допомогою процедури розгону користувач все одно не зможе досягти занадто високого показника продуктивності персонального комп'ютера. Тобто не можна розігнати модель молодшої карти до рівня продуктивності старших.

Можливі ризики при розгоні

Незважаючи на те, що подана операція дозволяє поліпшити роботу персонального комп'ютера в кілька разів, вона має певні недоліки та ризики. А саме:

  • Після розгону приладу воно може почати дуже сильно нагріватися.Це відбувається через те, що прискорена відеокарта починає нагрівати усі вбудовані чіпи. А це призводить до певних поломок у комп'ютері, через які користувачеві може знадобитися придбання нового пристрою. Однак, цю проблему користувач може уникнути, встановивши в комп'ютері спеціальну систему, яка охолоджуватиме його;
  • Після цієї процедури відеокарта починає споживати величезну кількість електричної енергії. Якщо блок живлення пристрою не підготовлений до вищого рівня налаштувань, все обладнання може повністю вийти з ладу. Також, прилад може працювати з постійними перебоями або взагалі перестати функціонувати;
  • Якщо відеокарта, встановлена ​​в персональному комп'ютері, вже працює з максимальною потужністю, то після її розгону можуть згоріти чіпи. Рекомендується проводити цю процедуру плавно, постійно перевіряючи роботу відеокарти;
  • Після оверлоакінгу термін служби може значно скоротитися.Без сумніву, персональний комп'ютер працюватиме в рази краще, проте він прослужить менше часу, ніж при стандартній роботі. Це відбувається через те, що комп'ютерний пристрій піддається дуже високим навантаженням;
  • Навіть, якщо процедура розгону комп'ютера була проведена з успіхом, через певну кількість часу можуть виникнути певні проблеми у функціонуванні приладу. Найчастіше це відбувається через те, що всередині пристрою втрачається синхронізація. Також деталі графічного сховища можуть самостійно змінюватися, а програми для прискорення роботи персонального комп'ютера можуть видавати неправильні показники;
  • У процесі розгону функціональності персонального комп'ютера використовуються спеціальні програми. Однак, також у певних випадках для проведення цієї процедури може знадобитися перепаювання певних деталей. Незважаючи на те, що це дозволяє ще більше збільшити продуктивність комп'ютера, величезний ризик поломки приладу.Найчастіше це відбувається через недосвідченість людини, яка проводила процедуру, брак певних знань, а також неправильного перепаювання.

Розгін відеокарти за допомогою утиліт Nvidia

Кожний користувач може спробувати самостійно розігнати відеокарту в комп'ютері за допомогою утиліт Nvidia. Для цього потрібно спочатку скачати на персональний комп'ютер і запустити. Після цього потрібно зробити наступні кроки:

  1. Значення під назвою Shader Clock необхідно зробити однаковим, наприклад, 1800 МГц. Оскільки від цього показника залежить GPU Clock, його показник повинен також самостійно помінятися;

  2. Після цього необхідно застосувати нові параметри, натиснувши кнопку під назвою «Apply Clocks & Voltage».

Перед тим, як переходити до наступного етапу рекомендується перевірити працездатність відеокарти. Це робиться за допомогою запуску гри або певної програми, яка для правильної роботи потребує потужної відеокарти. Також користувач може звернутися за допомогою в цій ситуації до спеціальної програми, яка може самостійно протестувати графіку. Крім цього, слід відстежувати температуру пристрою. У випадку, якщо її показник перевищуватиме 90 градусів, потрібно зменшити встановлені налаштування.

  1. Далі користувач може приступати до процесу налаштування показника, що відповідає за напругу живлення. Для цього необхідно збільшити показник під назвою Voltage до значення 1.125;
  2. Тепер потрібно зберегти встановлені налаштування у файл конфігурації, який повинен створюватися на робочому столі після завантаження програми. Для цього користувач повинен натиснути кнопку «Create Clocks Shortcut».

За посиланням можна переглянути відео, в якому розповідається про те, як це зробити:

Автоматичний розгін відеокарти

Перед тим, як приступати до виконання цієї процедури, рекомендується перевірити характеристики, наприклад, у тесті під назвою 3D Mark. За допомогою цього користувач зможе порівняти нинішню продуктивність його персонального комп'ютера, а також дізнатися, наскільки вона зросла.

У процесі автоматичного розгону відеокарти збільшується не тільки відеопам'ять комп'ютера, але й частота графічної системи. Користувачеві варто звернути увагу на описані параметри, оскільки в певних моделях вони можуть впливати на продуктивність пристрою.

Для автоматичного розгону відеокарти рекомендується використовувати програму під назвою MSI Afterburner.Представлена ​​програма відрізняється дуже зрозумілим інтерфейсом та керуванням. Після ввімкнення кнопки «Запуск» користувач зможе завантажити нові налаштування під час запуску системи.

Те користувачі, які володіють відеокартою GeForce з покоління під назвою Pascal (GeForce GTX 1000) або Turing (GeForce GTX 1600 і RTX 2000) також мають перевагу, так як у них є доступ до функції сканера. Ця функція використовує спеціальні алгоритми, що допомагають системі автоматично визначати потенційний розгін частот. Для того, щоб скористатися цією опцією, користувачеві необхідно просто натиснути на лупу, розташовану ліворуч у верхньому кутку. Всі зміни будуть вноситися до кривої.

Після цього користувач повинен натиснути кнопку «Сканувати». Це робиться для перевірки потенціалу розгону, а через певний час додаток самостійно виставити безпечне значення для прискорення роботи ядра.

Налаштування драйвера відеокарти

Якщо на персональному комп'ютері встановлений драйвер nVidia, то для переходу в меню налаштувань йому потрібно буде клікнути на праву кнопки мишки на робочому столі пристрою, а потім перейти в розділ під назвою «Панель управління nVidia».

Після цього користувачеві потрібно відкрити вкладку під назвою «Параметри 3D». Відкриється вікно, в якому власник комп'ютера може змінити певні параметри. Багато моделей відеокарт можуть відрізнятися. Однак, в основному вони такі:

  1. Анізотропну фільтрацію необхідно вимкнути;
  2. Вертикальну синхронізацію (V-Sync) необхідно вимкнути;
  3. Масштабовані текстури потрібно відключити;
  4. Функцію згладжування вимкнути;
  5. Якість фільтрації текстур необхідно відзначити як «найвища продуктивність»;
  6. Необхідно включити фільтрацію текстур (негативне відхилення УД);
  7. Трилінійну фільтрацію також необхідно включити;
  8. Анізотропну оптимізацію потрібно включити.

Як розігнати відеокарту на ПК вручну

Рекомендується використовувати саме ручний розгін персонального комп'ютера, оскільки, зазвичай, саме ця процедура найчастіше дає можливість отримання позитивного результата.

У випадку, якщо користувач хоче розігнати модель відеокарти AMD Radeon, то йому потрібно встановити конкретне значення для тактування пам'яті або ядра, а у випадку з відеокартами моделі Nvidia GeForce користувач повинен вибрати ті значення, на які це тактування має підвищуватися.

Рекомендується починати з підвищення тактової частоти графічного вигляду приблизно на 35-50 МГц. Якщо значення буде стабільним, користувач може збільшити його ще приблизно на 15-20 МГц. Завдяки цьому він зможе отримати найвище значення, яке залишатиметься стабільним.

Процес синхронізації процесора може бути обмежений межами потужності, тобто розгін відеокарти може покращити якість її продуктивності, проте це може призвести до більшої кількості споживання електричної енергії, а також підвищення температур.Внаслідок цього система охолодження працюватиме дуже шумно. Власнику пристрою варто проводити експерименти, наприклад, збільшуючи граничну потужність на 5 або 10%, а після перевіряючи те, який вплив це впливає на продуктивність пристрою та його температуру.

Більш досвідчений користувач може за бажання трохи підвищити рівень напруги. Це так само, як і збільшення кількості потужності дозволить зробити роботу персонального комп'ютера більш стабільною, проте через це підвищуватиметься більша кількість електричної енергії, а температура пристрою підвищуватиметься. В результаті система охолодження працюватиме помітно галасливіше. У зв'язку з цим не рекомендується підвищувати напругу занадто сильно, достатнім буде підвищити її приблизно на 10%.

Необхідно відзначити, що цю роботу краще довірити професіоналу.

Як перевірити результат

Після того як власник персонального комп'ютера зможе успішно провести процес розгону його пристрою, йому потрібно буде перевірити стабільність виставлених значень, а також те, наскільки вони підвищують продуктивність пристрою. Для перевірки стабільності роботи рекомендується використовувати додаток під назвою Furmark. Представлена ​​програма може дуже навантажувати відеокарту, вбудовану в персональному комп'ютері. У цей час користувач повинен розпочати процес моніторингу температури приладу. У цьому відмінно допоможе спеціальна програма, яка називається «MSI Afterburner».

Тестовий прогін персонального комп'ютера необхідно залишити на кілька годин. Користувач повинен не забувати стежити за рівнем температури, використовуючи програму MSI Afterburner.Дуже важливо стежити за тим, щоб показник температури не перевищував позначки 100 градусів за Цельсієм, оскільки якщо він буде вищим, продуктивність пристрою буде знижуватися.

У випадку, якщо персональний комп'ютер працює стабільно, зображення відображається на екрані без будь-яких спотворень, а також пристрій не зависає і не перезавантажується самостійно, то власник приладу може не сумніватися в тому, що всі отримані значення абсолютно стабільні. Однак, якщо склалася зворотна ситуація, потрібно трохи підвищити або зменшити показник межі потужності.

Після цього потрібно знову запустити тестування і порівняти отримані результати до запуску розгону і після. Для отримання більш стабільної роботи можна спробувати повторити цю процедуру через певний час.

Чи може згоріти відеокарта в процесі розгону?

У цьому процесі відеокарта може пошкодитися, проте тільки в тому випадку, якщо користувач змінюватиме її фізичні параметри. Зміна параметрів відеокарти не може призвести до повного згоряння пристрою. Яку відеокарту краще вибрати?

Багато хто вважає, що професійні відеокарти в рази кращі за ігрові. Однак це не зовсім так, оскільки ці два види функціонують приблизно однаково. Більше того, вони призначені для різних цілей, тому користувач повинен ґрунтуватися на тому, для чого прилад використовуватиметься.