Як створити опитування в Google формі онлайн безкоштовно

Anonim

Інтернет відкриває перед людьми безліч нових можливостей. І це не лише спілкування та розваги, а й реалізація робочих процесів. Незалежно від того, чим саме для користувача виявляється корисним інтернет, така функція як створення опитувань є дуже затребуваною.

Що таке Google форми

У відомої американської компанії Google є власний сервіс, що дозволяє людям створювати опитування, вивчаючи тим самим громадську думку.Інструмент дуже зручний, так що розібратися в ньому може навіть новачок. А особливістю Google Форм є те, що сервіс доступний як на комп'ютерах, так і на смартфонах. Тобто створювати опитування можна будь-де і будь-коли.

Оскільки Google Форми – не єдиний інструмент американської компанії, він дуже щільно інтегрований з іншими сервісами. Наприклад, щоб розпочати роботу в Google Forms, необхідно пройти авторизацію за допомогою пошти Gmail. А зберегти опитування (форми) разом із результатами можна на хмарному сховищі Google Drive.

Зрозуміло, будь-яке опитування є абсолютно безглуздим без респондентів. Тобто тих людей, які заповнюватимуть форму. Саме тому Google пропонує використовувати зручний інструмент для запрошення учасників через пошту. Крім того, є можливість залишити пряме посилання у блозі, вставити HTML-код форми на сайт або поділитися анкетою на своїй сторінці у Facebook або Twitter.

Після того, як буде опитано достатню кількість респондентів, користувач може не тільки ознайомитися з відповідями, але і отримати докладну статистику. Надалі отриману інформацію можна використовуватиме оформлення дослідницьких работ.

Однак не варто думати, що функціонал Google Forms обмежується лише створенням опитувань. Варіантів використання існує безліч. Наприклад, можна проводити звичайні голосування чи навіть запускати реєстрацію на закриті заходи. Все це однозначно знадобиться у повсякденному житті.

Плюси та мінуси Google Форм

Яким би класним і зручним не здався на перший погляд сервіс компанії Google, він все одно не позбавлений недоліків. Втім, мінусів у Google Forms значно менше ніж очевидних плюсів. Це стає зрозумілим після ознайомлення з наступною таблицею.

Плюси та мінуси Безкоштовний доступ Інтеграція з іншими сервісами Google Простота використання Мобільність (сервіс доступний на більшості розумних пристроїв) Автоматична обробка та аналіз даних Варіативність застосування Не можна вставляти медіафайли в опитування Відсутні шаблони анкет та опитувань.

Головна особливість сервісу, яка ліквідує будь-які недоліки – безкоштовність. В інтернеті є безліч інших подібних інструментів для створення опитувань, але багато хто з них пропонує доступ до повного функціоналу лише після оформлення підписки. У випадку Google Forms людина може користуватися сервісом абсолютно безкоштовно.

Більше того, при експлуатації Google Форм не виникає ніяких складнощів, а те, що платформа доступна практично на всіх операційних системах, дозволяє не тільки збільшити охоплення, але і дає можливість керувати процесом незалежно від поточного пристрою.

Такі недоліки, як відсутність інструменту для інтеграції медіафайлів, звичайно, мають місце. Без цієї функції не вдається повністю реалізувати потреби користувача. Але знову ж таки, Google Forms абсолютно безкоштовні і єдине, до чого дійсно варто причепитися, то це до відсутності готових шаблонів.Адже далеко не завжди опитування є складносурядними формами, які можна заповнити тільки самостійно.

Як створити опитування в Google формі

Позначивши всі основні особливості сервісу, настав час розповісти про те, як саме Google Forms дозволяють створювати опитування. Для початку необхідно відкрити стартову сторінку Google, розташовану за адресою google.com. Перед цим не забудьте авторизуватись. Тут є меню, де потрібно вибрати із запропонованих сервісів «Диск», адже саме туди зберігатимуться форми.

Сам сервис Гугл Диск є хмарне сховище, у якому користувач може створювати власні файли, як у комп'ютері чи смартфоні. Тому перед початком використання рекомендується створити окремий каталог, куди зберігатимуться опитування.

Отже, на головній сторінці Google Drive відразу ж впадає в око кнопку «Створити». Зрозуміло, вона призначена для створення нових файлів, саме тому її необхідно натиснути.

Далі Google пропонує зробити нову папку або завантажити файл. Але нас цікавить опитування, тож вибираємо пункт «Ще» та клацаємо на «Google Форми». Потім натискаємо на «Створити порожню форму».

Тепер система перекидає нас у меню створення форми. Для початку необхідно вигадати їй ім'я. І додати опис. Це дозволить респондентам розуміти, про що йдеться у запропонованому опитуванні.

Наступний крок – додавання запитань. Напишіть заголовок запитання та запропонуйте кілька варіантів відповіді. При необхідності можна залишити порожній рядок, щоб опитуваний сам прописав відповідь. А для додавання наступного питання достатньо натиснути кнопку зі знаком «+».

У нижній частині екрана можна помітити кілька блоків, які дозволяють керувати створюваним опитувальником:

  1. Копіювати – копіювання блоку вопросов.
  2. Видалити – видалення блоку.
  3. Обов'язкове питання – опція, включення якої не дозволить закінчити опитування без відповіді на поточне запитання.
  4. Додаткові налаштування – опція, що дозволяє повністю змінити форму.

Про те, як змінювати налаштування в Google Формах, розповімо пізніше. Тому зараз важливо лише не забути натиснути кнопку «Готово», коли всі необхідні питання будуть додані в анкету.

Поради для ефективного опитування

Багато людей, які вперше створюють опитування, стикаються з проблемою того, що форму заповнює дуже мало людей.Це не дозволяє отримати оптимальну вибірку. Особливо в тому випадку, якщо користувачі ставлять галочки навмання. Щоб цього не сталося, рекомендується перед створенням опитування взяти до уваги кілька корисних порад:

  • визначте для себе, що ви хочете отримати від опитування, а потім накидайте на листку список передбачуваних питань з варіантами відповіді;
  • придумайте для опитування привабливу назву та докладний опис, щоб потенційний респондент відразу розумів, що на нього чекає під час заповнення форми;
  • старайтеся додавати менше запитань із вільним заповненням, люди у своїй більшості люблять вибирати з готових варіантів;
  • складайте цікаві питання, а також використовуйте повний функціонал Google Forms, щоб респонденту було зручно відповідати;
  • зробіть гарне оформлення для свого опитувальника;
  • не додавайте надто багато запитань, інакше буде великий ризик того, що користувач не заповнить форму до кінця;
  • не використовуйте жартівливі варіанти відповідей, якщо бажаєте отримати адекватну інформацію на виході;
  • перед тим, як відправити опитування будь-кому, протестуйте його самостійно, це дозволить позбутися дурних помилок і зрозуміти, наскільки цікаво респонденту заповнювати форму.

Тільки у випадку, якщо всі ці прості правила будуть дотримані, ваше опитування, створене через Google Forms, може розраховувати на успіх.

Як надіслати посилання на Google Форму

Тепер, коли опитування зроблено, і було пройдено так званий тестовий прогін, можна задуматися над поширенням форми. Щоб відправити її, після складання опитувальника необхідно натиснути кнопку. Відкриється меню, що складається з кількох пунктів.

По-перше, форму можна надіслати електронною поштою. Для цього вкажіть адресата, а також за потреби додайте повідомлення одержувачу. Коли все буде готове, залишиться натиснути кнопку «Надіслати», і опитування найближчим часом буде отримано потенційним респондентом.

Також за допомогою кнопок, розташованих у правій частині екрана, форму можна розмістити на своїй сторінці у Facebook або Twitter. Зрештою, поряд з іконкою листа є інші значки, які відповідають за вбудовування форми. Це буде корисно в тому випадку, якщо ви хочете розмістити опитувальник у своєму блозі або на сайті.

Як переглянути відповіді

Коли буде зібрано достатню кількість відповідей, можна буде розпочати їх вивчення. Для цього потрібно просто відкрити сторінку створеної форми. У вікні відразу буде видно, скільки людей заповнили опитувальник. А для перегляду користувачеві є 2 варіанти:

  • загальна діаграма та графіки;
  • відповіді окремих респондентів.

Також усі відповіді можна одним дотиком звести до таблиці. Просто натисніть значок на скріншоті.

Таблиця буде зручною у багатьох випадках. Наприклад, коли вам необхідно оцінити відповіді великої кількості респондентів. Крім того, в автоматично створюваній таблиці зазначається час, коли були надані відповіді на запитання.

Як змінити налаштування Google Форми

Наводячи поради щодо створення хороших опитувань, ми говорили, що форма має бути оформлена красиво. Тому є сенс замислитись над зміною налаштувань опитувальника. Через панель інструментів, розташовану на сторінці форми, можна змінити колірне оформлення одним дотиком.

Крім того, існує окремий розділ налаштувань. Тут представлено кілька пунктів, які дають змогу кастомізувати опитування.Наприклад, до форми можна додати тест, де в залежності від наданих відповідей кожному учаснику буде нараховуватися певна кількість балів.

Також через налаштування можна встановити ліміт відповідей. Тобто коли форму заповнить певну кількість осіб, вона буде закрита. Це дуже зручно, якщо вам потрібна фіксована кількість респондентів.

Бонус: 5 кращих аналогів Гугл форм

Google Forms – це далеко не єдиний сервіс, який дозволяє створювати опитування. В інтернеті є безліч інших інструментів, про чиє існування теж необхідно знати. Нижче пропонується рейтинг з ТОП-5 аналогів Google Форм.

Найменування Опис Рейтинг
Яндекс Форми Безкоштовна альтернатива від російських розробників, яка має схожий з Google Forms функціонал. Але, на відміну від інструменту Google, тут вже є готові шаблони. ★★★★★
Typeform Досить популярний сервіс, що пропонує чи не найширший функціонал при створенні форм і поросів. ★★★★★
Podio Екосистемний продукт, який доступний не тільки через ПК-версію, а й через мобільний додаток. Створювати опитування можна будь-де. ★★★★★
FormHub Абсолютно безкоштовний інструмент, який не вимагає оформлення підписки. Вже за замовчуванням користувачеві доступні і шаблони, і широкі можливості створення форм. ★★★★★
Формстек Платний, але водночас дуже продуктивний інструмент для опитувань. Його функціоналу можуть позаздрити навіть Яндекс Форми, проте крім вартості гостро постає питання зручності. ★★★★★