Як користуватися торрентом і завантажувати фільми: покрокова інструкція

Anonim

Інтернет відкриває перед користувачами з усього світу безліч можливостей. Так, людина, незалежно від свого місцезнаходження, може завантажити будь-який файл буквально за кілька секунд або хвилин.

Що таке торрент і як працює

Інтернет відкриває перед користувачами з усього світу безліч можливостей. Так, людина, незалежно від свого місцезнаходження, може завантажити будь-який файл буквально за кілька секунд або хвилин.

Для завантаження необхідних даних люди найчастіше використовують сервери сайтів, де розміщуються файли.Тобто людині достатньо натиснути кнопку «Завантажити», після чого розпочнеться завантаження інформації на ПК чи смартфон. У той же час, існує альтернативний спосіб завантаження даних. Наприклад, через торрент. Для деяких користувачів значення цього слова та принцип роботи торрента досі залишається загадкою, тому важливо повністю розібратися в даному понятті.

Як правило, під словом «торрент» розуміють BitTorrent. Він є протоколом для кооперативного обміну інформацією через інтернет. Файли в такому випадку передаються частинами, а кожна людина, яка завантажує інформацію, одночасно ділиться їй.

Перший torrent-клієнт був створений Бремом Коеном у 2001 році.

При розгляді принципу роботи торрента неминуче будуть використовуватися малознайомі слова. Тому одразу пропонуємо закріпити інформацію про їх значення:

  1. BitTorrent – ​​мережевий протокол обміну даними, що розглядається в матеріалі.
  2. Торрент-файл – це файл з розширенням .torrent, що зберігає інформацію про дані, що розповсюджуються через BitTorrent.
  3. Торрент-клієнт – програма для обміну інформацією за протоколом BitTorrent.
  4. Роздача – набір файлів та папок, що розповсюджуються через BitTorrent.
  5. Торрент-трекер – сервер, керуючий обміном файлами через роздачі. Виступає як місце, через яке можна завантажувати торрент-файли.
  6. Бенкет – користувач, який бере участь у роздачі файлів.
  7. Сид – користувач, що відвантажує дані.
  8. Лич – користувач, який завантажує дані.

Для того, щоб стало зрозуміліше, як працює Torrent, розберемо принцип функціонування на конкретному прикладі.Припустимо, у людини на комп'ютері, смартфоні, планшеті чи будь-якому іншому пристрої є фільм, яким він хоче поділитися. Щоб зробити це через протокол торрента, він повинен створити альтернативний торрент-файл, в який міститься інформація про дані, що передаються.

Отриманий торрент-файл користувач передає адресату. Він відкриває його через торрент-клієнт та починає завантаження фільму. При цьому, на відміну від звичного скачування через інтернет, як сервер виступає не конкретний ресурс, на якому викладено фільм, а комп'ютер людини, що здійснює роздачу.

Як вибрати та встановити торрент-клієнт

На сьогоднішній день BitTorrent є дуже поширеною технологією обміну файлами. Здійснити завантаження необхідної інформації можна через величезну кількість різних торрент-клієнтів. І тут у користувача виникає питання про те, яку прогу все-таки вибрати.

У більшості випадків програми мало чим відрізняються один від одного. Вони є утилітою, яка дозволяє завантажувати інформацію через файл із розширенням .torrent. Як правило, відмінності полягають в оформленні торрент-клієнта, наявності реклами та пропускної спроможності. Ці параметри дозволяють створити повноцінний рейтинг програм для завантаження файлів через торрент.

Найменування Опис Рейтинг
uTorrent Найпопулярніший торрент-клієнт на сьогоднішній день. Поширюється абсолютно безкоштовно і має російськомовний інтерфейс. Підтримує безліч налаштувань, включаючи вибіркове завантаження та пріоритети. ★★★★★
BitTorrent Найперший торрент-клієнт, що з'явився в інтернеті. По функціоналу повністю повторює uTorrent, хіба відсутня функція WebSeeding. ★★★★★
qBittorent Один із найпросуненіших клієнтів, представлених на ринку. При цьому розчаровує різноманітність реклами і не дуже стабільний інтерфейс. ★★★★★
BitComet Досить простий клієнт, що дозволяє розібратися у всіх принципах роботи навіть новачкові. Підтримує функцію обміну бенкетами, але при цьому відсутнє шифрування даних ★★★★★
MediaGet Торрент-клієнт, який одночасно можна використовувати як плеєр для потокового відтворення відео. Незважаючи на масу переваг, є не дуже функціональним і навіть не підтримує вибіркове завантаження. ★★★★★

Залишилося сказати кілька слів щодо того, як користуватися торрент-клієнтом. Для початку потрібно завантажити інсталяційний exe-файл на свій ПК з офіційного сайту виробника. У випадку зі смартфоном або планшетом виконується встановлення програми через магазин.

Далі необхідно запустити інсталяційний файл і підтвердити інсталяцію. Перед тим, як почати завантажувати торенти, рекомендується налаштувати клієнт під себе. Ця операція передбачає вибір мови, а також розміщення пріоритетів. Наприклад, параметр того, з якою швидкістю ви готові роздавати файли.

Як зайти на торрент-трекер

Один одного клієнта зовсім не достатньо, щоб без проблем качати фільми і музику через торрент.Поряд з цим людина повинна завантажити торрент-файл, який зберігає в собі інформацію про дані, що завантажуються. Завантажити такий файл можна з торрент-трекера, яких існує безліч.

Відкриваємо сайт, що сподобався, і проходимо реєстрація. Вона нам знадобиться, щоб отримати доступ до роздач. В іншому випадку, швидше за все, завантаження буде обмежене. Далі необхідно знайти цікаву роздачу через пошук або меню категорій. А на сторінці, де розташована роздача, залишиться завантажити торрент-файл.

Бонус: топ-5 найкращих трекерів

Якщо торрент-клієнтів існує кілька сотень, то трекерів налічується кілька десятків тисяч по всьому світу. У цьому величезному морі буває складно вибрати відповідний сайт для завантаження файлів, так що ми вирішили виконати цю роботу за вас, склавши рейтинг найкращих трекерів для російських користувачів.

Ще один вітчизняний торрент-трекер, що спеціалізується на роздачах з фільмами та серіалами. За умови підміни IP через VPN ви зможете знайти практично будь-яку картину відразу після виходу в прокат.
Найменування Опис Рейтинг
Rutracker.org Трекер, заблокований у Росії ще в 2016 році, але досі працює через проксі та численні дзеркала. На сайті можна знайти практично все, починаючи від книг і закінчуючи новинками кіно та геймінгу. Завдяки цьому rutracker.org навіть в умовах блокування відвідує декілька сотень тисяч людей на день. ★★★★★
Rutor Торрент-трекер, доступний за адресою new-rutor.org, є альтернативою Рутрекеру. На відміну від попереднього сайту тут не потрібно проходити реєстрацію. При цьому колекція не така велика, а навігація не дуже зручна. ★★★★★
The Pirate Bay Найбільший торрент-трекер планети готовий похвалитися понад мільйоном роздач. Але російським користувачам він буде не дуже зручний через те, що роздачі оформлені іноземною мовою. Крім того, в Росії трекер доступний тільки через проксі. ★★★★★
NNM-club.to Російський трекер, на якому зареєстровано понад 4 мільйони осіб. Має великий вибір роздач, але доступ відкривається тільки через VPN. ★★★★★
Kinozal.tv ★★★★★

Як користуватися торрентом

Тепер настав час підбити деякі підсумки і розповісти, як же все-таки завантажувати файли через торрент. Діяти необхідно за наступною інструкцією:

  1. Відкрийте торрент-трекер, що сподобався, і за допомогою пошуку знайдіть відповідну роздачу.
  2. Вивчіть, як багато сидів стоїть на роздачі. Якщо їх достатньо, натисніть кнопку «Завантажити файл».

  3. Завантажений файл відкрийте за допомогою встановленого торрент-клієнта.
  4. Перевірте, що завантаження запущено.

  5. Виберіть один із файлів, збережених на комп'ютері або смартфоні.

  6. Натисніть кнопку «Створити та зберегти в…».

  7. Відкрийте торрент-трекер і зареєструйтесь на ньому.
  8. Ознайомтеся з правилами оформлення роздачі та створіть її, використовуючи вбудований інструмент трекера.

  9. Після створення роздачі відкрийте торрент-клієнт і переконайтеся, що зазначені файли лунають.

Тепер вам залишиться простежити, щоб на роздачі завжди були сиди. В іншому випадку людина, яка вирішила завантажити файл через торрент, не зможе цього зробити. Але подібні слова не означають, що вам постійно доведеться сидіти на роздачі. Як тільки файл скачає велику кількість людей, деякі з них самостійно будуть роздавати torrent.

Наскільки легально користуватися торрентом

Оскільки в Росії заблоковано велику кількість торрент-трекерів, гостро постає питання щодо того, наскільки взагалі легально завантажувати файли через торрент. Щоб отримати вичерпну відповідь, пропонуємо ознайомитися з думкою експерта.

Запитання експерту Чому блокуються torrent-трекери?

Як правило, це відбувається на вимогу правовласника або Роскомнагляду, який побачив у роздачі заборонені матеріали. Чи законно використовувати torrent?

Чи законно використовувати torrent? Що буде, якщо я скачу «заборонений» торрент?

Скоріш за все, нічого. Але водночас є ймовірність того, що вас як учасника забороненої роздачі зможуть обчислити правоохоронні органи. І тоді вам доведеться відповідати відповідно до допущеного порушення. Наприклад, якщо ви роздаєте файл, захищений авторським правом.