Що означає смайлик

Anonim

Однією з особливостей спілкування в Інтернеті є використання смайликів. Милий мультфільм зображення міміки людського обличчя додають життя і емоції в сухий текст листів. Вбудовані в чат або форум бібліотеки вже містять певний набір емограм, але регулярно поповнюються новими елементами. Бачити чи отримувати милі пики напевно доводилося кожному користувачеві. Але далеко не всім відомо, звідки вони з'явилися і що позначають.

Що таке смайлик

Смайлик (від англ. Smiley - усміхнений) – стилізоване графічне зображення людської особи, що випромінює щастя та позитив, рідше – смуток чи обурення. Традиційно він виглядає як жовте коло з двома точками, що позначають очі, і дугою, що символізує рот.

Передавати повідомлення за допомогою малюнків люди почали ще в давнину. Перший смайлик був виявлений командою турецьких та італійських археологів під час розкопок у місті Каркамиш у Туреччині. Кумедна пика була нанесена на поверхню глиняного глека, виготовленого в 1700-х роках до н. е. Аналогічні піктограми для зображення емоції використовували у Словаччині у XVII столітті.

Однак справжнім днем ​​народження смайла вважається 19 вересня 1982 року, коли Скотт Фальман запропонував використовувати новий символ: «двокрапка, дефіс, дужку, що закривається» і ввести в лексикон спеціальний термін для його позначення. За задумом автора він мав зазначати, що повідомлення має гумористичний характер. Так з'явилася перша комп'ютерна версія емотикону.

Навіщо потрібні смайли

Щоб зрозуміти, навіщо потрібні смайлики, достатньо уявити, з чого складається звичайна розмова. У момент спілкування люди використовують слова та речення, але супроводжують сказане відповідною інтонацією, жестами, а особливо мімікою.В результаті виходить жива та емоційна бесіда. У листуванні реалізувати всі ці елементи було неможливо, тому діалог виглядав сухим. Співрозмовник не міг відчути радість чи смуток, почути сміх чи побачити сльози.

З появою смайликів вести листування стало набагато легше і комфортніше. Розробники намагаються регулярно додавати якнайбільше емоцій мультяшним пикам, але вже сьогодні бібліотеки чатів та форумів включають близько п'ятдесяти стандартних варіантів.

Таким чином, смайли стали необхідні для того, щоб:

  • додати віртуальному спілкуванню небагато життя;
  • допомогти конкретніше висловити свої почуття та емоції;
  • зробити листування більш насиченим;
  • вести діалог швидше.

Звичайно, кожна людина сама вирішує, використовувати емотикони в процесі спілкування або обійтися без них. Але знати позначення смайлів потрібно у будь-якому випадку. Хоча б для того, щоб уникнути непорозуміння та виключити виникнення незручних ситуацій.

Які бувають смайлики

Отже, смайлики – це умовне вираження власного ставлення до ситуації, дії, предмету чи особі. Вони пишуться у вигляді спеціальних символів чи піктограм. У першому випадку застосовуються розділові знаки – двокрапка, крапка з комою, тире, дужки. У другому – барвисті зображення мультяшних пики.

Все смайли можна умовно поділити кілька категорій, і використовувати застосовно до конкретної ситуації. Найбільш популярними вважаються такі групи:

  • Особи та емоції.
  • Люди та тіло.
  • Природа та тварини.
  • Їжа та напої.
  • Місця та подорожі.
  • Дії та заняття.
  • Прапори.
  • Объекты.
  • Символи.

Найпершими, а тому, головними, вважаються такі смайлики:

  • Веселий – :)
  • Сумний – : (

Стандартний варіант передбачає використання смайликів жовтого кольору та округлої форми, хоча зустрічаються інші інтерпретації: квадрати і навіть трикутники. Те саме стосується і кольору. Нерідко замість жовтих осіб можна зустріти пики синього відтінку.

Значення смайликів – розшифровка

Щоб зробити спілкування живим і отримувати від цього задоволення, важливо дізнатися, що ж означає кожен смайлик, отримати, так би мовити, його розшифровку. Сьогодні бібліотека месенджерів налічує близько п'ятдесяти стандартних смайлів. Тому доцільно розібрати як значення кожного, а й у випадках його доречно використовувати.

Посмішка. Одна з основних емоцій, значення якої зрозуміло без слів.

Сум. Показує, що в людини поганий настрій і або її щось засмутило.

Підморгування. Застосовується в різних ситуаціях, коли користувач хоче висловити щось за допомогою прихованого натяку.

  • Злість. Негативна емоція, що вказує, що співрозмовник вкрай розлючений.
  • Закоханість. Тому замість очей сяють серця. Виражає симпатію або розчулення.

Сміх. Відмінна реакція на смішну фразу, картинку, або вдалий жарт.

Здивування. Завжди стає чудовою відповіддю на несподівану новину чи пропозицію.

Кокетство. Ідеально підходить для романтичної розмови та вираження почуттів.

  • Благодушність. Зазвичай вказує, що співрозмовник знаходиться у відмінному настрої і бажає цього всім оточуючим.
  • Паніка. Антипод задоволення. Відправляється, якщо людина збентежена і не може знайти виходу зі становища.

Огида. Може стати відмінною реакцією на розповідь про щось неприємне або огидне зображення.

Збентеження. Цю милу пику можна відправити у відповідь на похвалу.

Весілля. Вказує на позитивний настрій і навіть щастя. Емоція схожа на посмішку, тільки в кілька разів сильніша.

Досада. Використовується у складних ситуаціях. Наприклад, якщо співрозмовник відчував до людини прихильність, а потім раптом дізнався про неї щось неприємне.

  • Задумливість. Вказує, що інформація, що надійшла, спантеличила і вимагає обмірковування.
  • Злорадність. Теж негативна емоція, оскільки так і розшифровується – "зла радість". Може свідчити у тому, що людина щасливий від невдачі іншого чи свідчити перемогу у тяжкому споре.

Сором. Він означає, що співрозмовник збентежений, але в негативному плані.

Звичайно, неможливо описати докладно значення кожного смайлика, оскільки їх налічується кілька сотень. В даному випадку це лише спроба донести до користувачів сенс найпоширеніших емоцій.

Як вставити смайлик

Розібравшись, що означають смайлики, і які емоції вони висловлюють, непогано було б дізнатися, як правильно вставляти їх у текст повідомлення. При цьому варто розібрати обидві версії використання: на комп'ютері та мобільному пристрої.

Інструкція для смартфонів та планшетів

Почати варто з мобільного пристрою, оскільки переважна більшість користувачів спілкуються на форумах, в соцмережах та месенджерах за допомогою гаджетів. Як приклад можна вибрати "Viber". Ось як це має виглядати:

  • Запустити додаток.
  • Перейти до розділу «Чати».
  • Відкрити листування.
  • У рядку введення текстового повідомлення торкнутися мордочки ведмедика.
  • Натиснути на жовту пику, що розпливлася в посмішці і перейти до бібліотеки.
  • Тут вибрати будь-який смайлик, що сподобався, і відправити співрозмовнику.

У мобільних додатках можна відправляти не тільки смайли, але й емодзі. Окремі версії можуть відрізнятися, але вони, як правило, не є критичними.

Інструкція для ПК

Незважаючи на доступність мобільних гаджетів, багато хто воліє спілкуватися, заходячи в чат з ноутбука або комп'ютера. У цьому випадку знадобиться виконати таке:

  • Запустити месенджер.
  • Відкрити будь-яку бесіду.
  • Клікнути по значку із зображенням ведмедика у рядку відправки повідомлень.
  • Вибрати один із смайликів, що сподобалися, і натиснути на нього.
  • Додавши до нього (за бажанням) текст, відправити співрозмовнику.

Де доречні смайлики

Багато хто вважає, що спілкування в Інтернеті є вільним від умовностей, і не передбачає використання будь-яких правил. Однак активні користувачі знають, що це не так, тому радять дотримуватися нескладних рекомендацій.

Запитання експерту Де доречно вживати смайли?

У приватній розмові, листуванні із замовником, але з використанням стриманих емоцій та за взаємною домовленістю. Говорять, що вставляти емотикони в текст повідомлення потрібно особливим чином?

Так неприпустимо використовувати смайли без очей. Ставити дужку, що закривається, потрібно обов'язково після двокрапки. Чи можна висловлювати сміх кількома дужками?

Небажано, оскільки це може означати наявність у співрозмовника подвійного (потрійного) підборіддя. Чи потрібно витримувати відстань між емотиконом та текстом?

Обов'язково. Ліпити впритул до слова не рекомендується, слід поставити між ними прогалину. Щоб уникнути непорозумінь, варто утриматися від вживання малозрозумілих смайлів і безлічі одноманітних «усмішок». Навіть у спілкуванні з близькими чи друзями слід знати міру у вираженні емоцій.

https://www.youtube.com/watch?v=yLc8hZVWUek