Зовнішня відеокарта для ноутбука thunderbolt 3

Anonim

Сучасний ноутбук є відмінною заміною на персональний комп'ютер. Широку популярність техніка набула завдяки компактним розмірам та мобільності. До того ж за своїми технічними характеристиками вона практично ні в чому не поступається ПК. При виборі відповідного ноутбука користувачі зазвичай звертають увагу на його дизайн і найменше цікавляться «начинкою». І дарма, адже деякі комплектуючі дозволяють використовувати всі наявні функції і збільшити продуктивність пристрою. З недавніх пір до них належить дискретна відеокарта Thunderbolt 3.

Дискретні відеокарти для ноутбуків – що це таке

Для безперешкодного запуску «важких» ігор і додатків для роботи з 3D-графікою необхідно мати комп'ютер, що має потужні характеристики. Але що робити, якщо під рукою є звичайний ноутбук, оснащений ще й гібридним процесором (тобто об'єднаним з центральним і графічним на одному кристалі). У цьому випадку для підвищення продуктивності потрібно придбати зовнішній відеоадаптер.

Сучасні ноутбуки комплектуються двома видами відеокарт, кожна з яких має свої особливості та цільове призначення.

  • Інтегрована. Вона вбудована в материнську плату чи чіпсет (процесор). Використовується під час роботи, не потребує витрат енергії, споживає мало потужності ноутбука, але не має власної відеопам'яті.
  • Дискретний. Вона встановлюється у окремий слот (безпосередньо чи з допомогою активного перехідника), складається з окремого графічного процесора і мікросхем пам'яті (ОЗУ). Використовується для збільшення продуктивності ПК або ноутбука.

Бюджетні моделі, як правило, комплектують інтегрованим відеоадаптером, мікросхеми якого вбудовані в процесор і використовують пам'ять самого пристрою. Більш навкручені ноутбуки оснащуються двома видами відеоадаптерів.

Переваги та недоліки дискретної картки

Інтегрована та дискретна карти мають одну істотну відмінність: перша споживає мало енергії, але не відрізняється хорошим рівнем продуктивності. Друга, навпаки, має високу продуктивність, але досить енерговитратна. При виборі зовнішнього графічного адаптера слід враховувати інші його характеристики.

Плюси та мінуси Висока швидкість виконання операцій (залежить від моделі); Можливість покращення продуктивності за рахунок застосування кількох відеокарт; Доступність заміни чи апгрейду; Підтримка кількох моніторів, виведення зображення з високою роздільною здатністю на різні екрани. Значне енергоспоживання, що скорочує час автономної роботи ноутбука; Можливість перегріву пристрою під час роботи зовнішньої карти; Поява шуму у процесі роботи ресурсомістких додатків. Через зростання навантаження на процесор активізує роботу система охолодження; Необхідність додаткового обслуговування (якщо картка використовується на ПК) – обслуговування кулера, чищення від пилу. Висока ціна відеокарти впливає на вартість ноутбука у бік збільшення.

Зовнішня відеокарта для ноутбука Thunderbolt 3

Отже, зовнішня відеокарта - це окремий пристрій, здатний підключатися до ноутбука або комп'ютера за допомогою Thunderbolt 3 інтерфейсу.Вона оснащена PCIe слотом, блоком живлення та повнорозмірним графічним прискорювачем. Призначенням відеокарти є покращення якості зображення на екрані монітора. Сьогодні дана технологія стала мега популярною серед великої кількості користувачів і застосовується для брендових моделей ноутбуків.

Системні вимоги

Підключення зовнішньої відеокарти необхідно, якщо в комплектації пристрою відсутній дискретний графічний чіп. Щоб з'єднання стало можливим, на ноутбуці або ПК бажано наявність ряду стандартних роз'ємів типу:

  • Mini-PCI-E;
  • FireWire;
  • USB 3.0;
  • PCI Express;
  • Thunderbolt.
Перший вважається найбільш підходящим варіантом, другий і третій характеризуються низькою швидкістю передачі даних. Четвертий встановлюється в повнорозмірних комп'ютерах, а п'ятий зустрічається в ноутбуках Apple. Щоб уникнути проблем із масштабуванням зображення на вбудованому екрані, доцільно запастися зовнішнім монітором, на який буде виводитися картинка. Але якщо ноутбук буде оснащений процесором від Intel, то проблем виникнути не повинно.

Крім монітора додатково можуть знадобитися такі комплектуючі:

  • блок живлення;
  • корпус;
  • кабелі підключення.

Дані елементи стануть у нагоді в тому випадку, якщо відеокарта купувалась без них.

Як підключити зовнішню відеокарту

Підключити зовнішню відеокарту можна різними шляхами. Залежно від типу роз'єму змінюватиметься і порядок дій. Але щоб бути у всеозброєнні, слід ознайомитися з кожним варіантом .

За допомогою роз'єму ExpressCard

Цей спосіб вважається найбільш доступним, оскільки подібний вихід є на більшості ноутбуків і призначений для підключення комп'ютерної периферії. Конфігурація відеокарти гранично проста - це плата та роз'єм, за допомогою якого здійснюється з'єднання. Користувачеві знадобиться виконати такі дії:

  • Перевірити, що на панелі ноутбука є необхідний порт.
  • Придбати перехідник «ExpressCard Interface 26PIN inside».
  • Підключити адаптер до ноутбука.
  • За допомогою «EXP GDC» виконати з'єднання пристрою у відповідний роз'єм HDMI.

USB-порт

Стандартний порт, який можна знайти на будь-якому пристрої. Передача даних подібним способом не відрізняється високою швидкістю, проте, через брак іншого варіанту, це цілком знадобиться. Головне, не переплутати послідовність дій:

  • Підключити блок живлення до відеокарти за допомогою відповідного роз'єму.
  • Приєднати перехідник.
  • До порту на відеоадаптері підключити зовнішній монітор.

    Перевірити надійність з'єднання, після чого увімкнути ноутбук.

Щоб відеокарта працювала, на лептоп необхідно встановити драйвера. Деякі пристрої розпізнають відеоадаптер і виконують цю процедуру автоматично. Якщо конкретна модель не підтримує подібну функцію, знадобиться зробити це вручну.

Thunderbolt

Інтерфейс апаратного типу призначений для з'єднання з ноутбуком будь-яких пристроїв мультимедіа. Для цього потрібно заздалегідь придбати адаптер «Echo Express PRO». Якщо необхідний компонент є, порядок підключення виглядатиме так:

  • З адаптера зняти зовнішню кришку та встановити виносну відеокарту.
  • Підключити живлення.
  • Один кінець кабелю вставити в роз'єм Thunderbolt, другий - в порт, розташований на відеокарті.
  • Встановити драйвера на «eGPU».
  • Перезавантажити ноутбук.
  • Перейти до «Диспетчера пристроїв» і переконатися, що там визначилася шина «PCI to PCI bridge».

Цей спосіб дозволяє передавати дані на максимально доступній швидкості, гарантуючи високу якість відео. Однак і він має один недолік, який пов'язаний з адаптером Echo. Справа в тому, що даний перехідник не має достатньої кількості роз'ємів, тому в разі підключення потужнішого графічного прискорювача виникне необхідність використання блоку живлення.

Підключення через слот miniPCI

Будь-який сучасний ноутбук, незалежно від моделі та виробника, оснащений роз'ємом miniPCI, який дозволяє підключати будь-яке периферійне обладнання. Сам роз'єм розміщується безпосередньо на материнській платі, тому підключити до нього зовнішню відеокарту можна за допомогою спеціального адаптера - EXP GDC. Порядок дій наступний:

  • Вимкнути ноутбук та від'єднати його від електромережі.
  • Зняти задню панель корпусу, щоб отримати доступ до апаратних компонентів.

  • Прибрати модуль бездротового зв'язку.
  • З'єднати кабель mPCIe спочатку з HDMI, а потім з адаптером.
  • Виконати підключення за наступною схемою: спочатку "6pin" з'єднати з EXP GDC, а потім "6pin + 8pin" - до відеокарти з урахуванням наявних гнізд.
  • Встановити блок живлення та підключити його за допомогою конектора «8pin».
  • Далі здійснити підключення за допомогою «PCI-E-HDMI» до роз'єму на материнській платі.
  • Вивести провід назовні та надійно його закріпити, запобігши пошкодженню під час використання.
  • Встановити задню кришку на колишнє місце, і закріпити за допомогою гвинтів.
  • Включити ноутбук і встановити потрібні драйвера.

Після завершення процесу встановлення перезавантажити пристрій.

Як переключитися з інтегрованої відеокарти на дискретну

У більшості випадків відеокарти використовуються не одночасно, хоча подібна технологія існує і навіть має успіх, а по черзі. За обробку графіки відповідає більш економічна вбудована відеокарта, коли виникає необхідність запуску 3D-ігор або відео у високій роздільній здатності, включається зовнішній адаптер.

На даний момент існує кілька варіантів, вибравши які, можна перемикатися між картами, залишаючи активною лише одну (залежно від ситуації). Якщо не передбачено автоматичного перекладу, то реалізувати процес можна так.

Варіант перший

За допомогою спеціального програмного забезпечення, яке відповідатиме моделі графічного адаптера. Для стабільної роботи ПЗ та відеокарт необхідно встановити драйвера.

Варіант другий

За допомогою BIOS. Цей спосіб дозволяє вимкнути одну відеокарту повністю, щоб не плутатися, який адаптер активовано на даний момент. Для цього у відповідному меню налаштувань BIOS слід перейти на сторінку параметрів потрібної відеокарти та активувати опцію «Disable».

Топ найкращих відеокарт для ноутбука 2020

Сегодня випуском зовнішніх відеокарт стали займатися багато виробників цифрової техніки та комп'ютерного обладнання. Якщо раніше до їх появи ставилися скептично, то тепер почали активно використовувати для прокачування ноутбуків, щоб досягти максимального покращення робочих параметрів. Нижче представлена ​​п'ятірка кращих зовнішніх відеокарт для ноутбуків з описом основних характеристик.

Модель Характеристики

Aorus GTX 1080 Gaming Box – зовнішній бокс із 3D-відеокартою GeForce
Док-станція для ноутбука або ПК, оснащена відеокартою Nvidia GTX 1080. обладнання готове до роботи, тому додаткових налаштувань не потребує. Комплектується БП потужністю 450 Вт, інтерфейс підключення Thunderbolt.

Достоїнствами вважаються:

  • наявність двох кулерів;
  • технологія швидкої зарядки;
  • можливість використання підсвічування та налаштування «під себе»;
  • Наявність режимів роботи «Система» та «Ігровий»;
  • можливість підключення комп'ютерної периферії за рахунок наявності роз'ємів.

До недоліків можна віднести вагу блоку, який становить 2, 5 кг.

eGFX Breakway Puck – графічна док-станція для ультрабуків

Компактний адаптер від виробника Sonnet, оснащений графічним прискорювачем RX560 від компанії AMD. Дозволяє отримати зображення високої якості, а також виводити зображення на кілька моніторів. Підключається через Thunderbolt інтерфейс 3, що забезпечує передачу даних на максимальній швидкості.

Серед переваг відзначають:

можливість використання як зарядки для ноутбука;

Наявність роз'ємів «HDMI» та «DisplayPort». Недоліками вважають відсутність порту USB і підтримку виключно Windows 10.

KFA2 SNPR GeForce GTX 1060 – потужна відеокарта від Galaxy Microsystems
Універсальне рішення для ноутбуків та ПК з обмеженими графічними можливостями. Пристрій, захищений металевим корпусом, має компактні розміри та оснащений охолоджувальною системою повітряного типу. Завдяки інтерфейсу Thunderbolt 3 легко підключається як до лептопу, так і до комп'ютера. Має роз'єм для підключення мережевого кабелю та ОЗУ 6 Гб.

Среди недоліків можна назвати лише збільшення робочого діапазону частоти 40 МГц.

BizonBOX 3 – відеокарта для ноутбуків та комп'ютерів Apple
Розробка вітчизняної компанії «Бізон» підтримує підключення через стандартний роз'єм Thunderbolt 3. За заявою фахівців, даний прискорювач здатний збільшити продуктивність «важких» ігор та програм у 5 разів.

Пристрій не вимагає перезавантаження після інтеграції, повністю готовий до роботи, і підключається безпосередньо до ПК або ноутбука. Оснащений додатковим портом PCI Express.

До переліку недоліків відносяться:

висока вартість зовнішнього адаптера;

необхідність придбання блока живлення мінімум 400 Вт, якщо потрібно встановити більш потужну відеокарту.

HIS Multi-View II Adapter – відеокарта для організації мультимоніторної конфігурації
Цей пристрій вважається одним з найбільш портативних - воно здатне вміститися в дамській сумочці. При цьому легко наводиться у робочий стан. Адаптер не можна назвати повноцінним графічним прискорювачем, оскільки він здатний виводити на екран зображення, сформоване на ПК або ноутбуці.

Видеокарта підключається за допомогою інтерфейсу Thunderbolt 3 і сумісна з усіма пристроями бренду Apple. Завдяки вбудованій системі охолодження показник температури вбирається у 39°С.

Єдиним недоліком є ​​виникнення ефекту плаваючого або підвісного екрану.