5G-інтернет в Росії

Anonim

Всі технології активно розвиваються з кожним роком. І мобільні мережі, які забезпечують абонентам наявність зв'язку з іншими людьми, також не стоять на місці. Тому все частіше серед найпопулярніших інтернет-запитів з'являються фрази «Що таке 5G?» і «Коли 5G з'явиться у Росії?». Перш ніж розкрити всі карти і відповісти на поставлені питання, потрібно визначити в тому, що собою являє технологія 5G.

Що таке 5G

Отже, 5G – це прийняте найменування мобільних мереж п'ятого покоління, які мають працювати на основі сучасних стандартів телекомунікацій. Таким чином, поява нових мереж стала вже п'ятим кроком по розвитку мобільного зв'язку.

Відмінності від 4G

Технологія 5G, яка прийшла на зміну раніше існувала і продовжує активно використовуватися 4G, має цілу низку відмінностей від попередника. Практично за всіма показниками мережі п'ятого покоління перевершують 4G, що особливо яскраво виражено в порівняльній таблиці двох стандартів зв'язку.

Технологія Основні переваги Швидкість передачі даних Рік реалізації
4G Велика ємність мереж, орієнтованість на IP, висока швидкість, що досягає кількох сотень мегабіт за секунду. От 100 Мб/с до 1 Гб/с 2010
5G Швидкість передачі даних, що перевищує 1Гб/с; працює при великій завантаженості мереж, затримка не більше 1 мс, високий рівень енергоефективності. От 1 Гб/с до 6, 5 Гб/с 2018

Поява нової технології не є революційною, незважаючи на велику кількість відмінностей. Але в той же час кожен крок, зроблений у певному напрямку, є вкрай важливим удосконаленням.

У свій час технологія 4G відкрила користувачам мобільної мережі можливість спілкуватися з іншими людьми за допомогою цифрових, а не аналогових мереж. Крім того, помітно збільшилася швидкість інтернету, що дозволила без проблем дивитися відео у форматі високої чіткості і за кілька секунд завантажувати музичні файли і короткі відеоролики.

У випадку з 5G сталося ще кілька кроків уперед. Крім швидкості, він стосується завантаженості мереж. Наприклад, якщо раніше в мережах 4G при великому скупченні людей зв'язок обривалася, то тепер це буде майже виключено. Адже мережі п'ятого покоління підтримують до 1 мільйона підключень на квадратний кілометр.

Можливості інтернету 5G

Як би там не було, головною фішкою мереж п'ятого покоління називають роботу інтернету. На попередніх тестах швидкість досягала позначки неймовірні 25 Гб/с. На таких обертах можна скачати фільм у FullHD за секунду. Втім, не факт, що у повсякденному використанні працюватиме саме така швидкість. Все-таки завантаження мережі теж відіграє важливу роль.

У будь-якому випадку інтернет стане працювати помітно швидше, що відкриє перед користувачем нові можливості.Наприклад, геймерів порадує хмарний геймінг. По суті, це технологія, що дозволяє грати в ресурсомісткі ігри на старих пристроях. Вона працює вже зараз, але через дорожнечу і велику зачіпку відгуку не викликає захоплених відгуків від користувачів. З приходом 5G ситуація має змінитися.

Крім того, поява мереж п'ятого покоління у повсякденному житті створить цілий кластер розумних міст. Висока швидкість інтернету дозволить використовувати безпілотний транспорт, а сучасні технології медицини знайдуть новий виток. Здебільшого це стосується дистанційної хірургії.

Якщо ви відносите себе до середньостатистичних користувачів, то варто очікувати лише чергового приросту в швидкості передачі даних. Чим вища швидкість, чим швидше оброблятимуться інтернет-запити. А ще підвищиться якість відтворення відео.

Коли з'явився у світі

Розробка 5G почалася вести відразу після того, як по всьому світу на постійній основі запрацювали мережі четвертого покоління.Але досвідчені зразки можливостей 5G вперше були продемонстровані лише 2018 року. Тепер у всьому світі розгорнуто тестові зони роботи мереж п'ятого покоління. А в деяких країнах, як США, Японія та Китай 5G функціонує на постійній основі.

5G-інтернет у Росії – дата виходу

Поки у всьому розвиненому світі користувачі знайомляться з перевагами мереж п'ятого покоління, у Росії використання технології постійно відкладається. Але пов'язано це не з відставанням країни у фінансовому чи технологічному плані, а в банальній невизначеності владних структур.

Вперше про впровадження 5G у Росії заговорили ще у 2017 році. Тоді деякі оператори мобільного зв'язку розгорнули досвідчені зони на невеликих ділянках. Перевага мереж п'ятого покоління активно демонструвалася на всіляких виставках та форумах.

Головною проблемою впровадження 5G для пересічних громадян стало «розчищення» діапазонів частот. Справа в тому, що практично весь світ розгортає нові мережі в діапазоні 3, 4-3, 8 ГГц. Але в Росії ці частоти зарезервовані за силовими структурами. У цьому виникла потреба у виборі альтернативного варіанта. Наприклад, 4, 4-4, 9 ГГц або 24, 5-29 ГГц.

На жаль, захід 5G на нові частоти можливий лише з розвитком ринку. Чим більше пристроїв працюватиме на зайнятій у Росії частоті 3, 4-3, 8 ГГц, тим вище ймовірність переходу на більш високі частоти (потрібні 4, 4-4, 9 ГГц). Самостійно розвивати певний діапазон у Росії немає можливості. Країна змушена рухатися за рештою світу, через що відбувається дуже тривала затримка.

Дати обнадійливі прогнози щодо того, коли в Росії з'явиться 5G, на жаль, не можна. Впровадження мереж п'ятого покоління виділено як одну з цілей розвитку телекомунікації в країні до 2030 року.А це дуже великий термін, до якого вже розпочнеться як мінімум тестування 6G.

В результаті експерти сходяться на думці, що 5G з'явиться в Росії не раніше 2025 року. При цьому не виключається впровадження технології у Москві до 2023 року. Однак, решті країни доведеться почекати мінімум 2-3 роки.

Які смартфони підтримують 5G

Не секрет, що для отримання доступу до мереж п'ятого покоління, необхідний відповідний пристрій. На жаль, таких апаратів зараз не дуже багато, і переважна частина подібних девайсів відноситься до флагманського сегменту, де ціни становлять від 50 тисяч рублів. Втім, у 2020 почали з'являтися щодо бюджетних апаратів, а в результаті до покупки можна порекомендувати такі моделі:

  • Poco F2 Pro - від 25000 руб;
  • Xiaomi Mi 10 - від 45000 руб;
  • OnePlus 8 - від 42000 руб;
  • Honor 30 Pro - від 32000 руб;
  • Samsung Galaxy S20 - від 65000 руб;
  • OnePlus Nord - від 40000 руб;
  • Xiaomi Mi 10 Lite - від 22000 руб.

У списку є як дорогі, так і доступні моделі. У будь-якому випадку наявність підтримки 5G завжди виноситься на упаковку пристрою та наводиться в характеристиках, а також інструкціях. Тому у вас не важко визначити, чи працює ваш смартфон в мережах п'ятого покоління.

Як би там не було, підтримка мереж п'ятого покоління в Росії поки що не затребувана. І гнатися за смартфонами з 5G зараз немає жодного сенсу. Це свого роду переплата, переваги від якої можна отримати лише в деяких країнах за кордоном.