Як підключити старий телевізор до цифрового телебачення

Anonim

Перехід на цифрове мовлення означає збільшення кількості каналів, що транслюються, поліпшення якості звуку і зображення, відсутність перешкод. Сучасні телевізори оснащені вбудованим модулем DVB-T2, що максимально спрощує підключення ефірного ТБ. Проблема зазвичай виникає із приймачами старого зразка. Але за бажання навіть їх можна налаштувати прийом цифрового сигналу. Достатньо купити приставку із підтримкою сучасного стандарту та правильно з'єднати її з домашньою технікою.А оскільки існує кілька способів підключення, має сенс розглянути кожен з них, і тільки після цього вибрати найбільш підходящий варіант.

Для яких телевізорів підійдуть цифрові приставки

Завдяки нововведенню, кожен росіянин отримує можливість дивитися безкоштовно 20 цифрових каналів, що дозволяє заощаджувати та оплачувати доступ до Інтернету. Єдиною умовою є підтримка стандарту DVB-T2, необхідного для підключення телевізора до цифрового ТБ. Сьогодні росіяни використовують телеприймачі різних поколінь: від морально застарілих моделей до ультрасучасних смарт-екранів із підтримкою якості зображення у форматі 4К. Будь-який з них можна налаштувати на прийом цифрового мовлення.

  • Ультрасучасні панелі, випущені після 2013, мають вбудовану підтримку DVB-T2.Для безкоштовного перегляду 20 каналів високої якості достатньо приєднати до нього приймальну антену (неважливо, кімнатну або зовнішню). Це означає, що окреме обладнання у вигляді ресивера купувати не потрібно.
  • Сучасні телевізори із датою випуску до 2013 року. У таких приймачів вбудований модуль відсутній, тому для налаштування «цифри» необхідно придбати спеціальну приставку.
  • Моделі старі моделі. Аналогові ТБ однозначно не здатні приймати та обробляти цифровий сигнал. Власникам таких пристроїв крім антени також знадобиться купувати ресивер.

Як підключити приставку до старого телевізора

При налаштуванні прийому цифрового ефірного мовлення основним елементом обладнання є антена.Вона може бути колективною, яка встановлюється на дахах багатоквартирних будинків, або індивідуальною (кімнатною або зовнішньою). Щоб мати можливість переглядати федеральні канали ЦЕТВ разом з аналоговими програмами місцевого або регіонального ТБ, необхідно придбати всехвильову антену.

Через RCA

Найпростішим варіантом з'єднання ТВ-техніки з ресівером вважається комплект роз'ємів RCA, знайомий багатьом як «тюльпан» або «дзвіночок». Серед усіх існуючих роз'ємів це найстаріший тип. Розроблений у 1940 році, він досі успішно застосовується в ігрових приставках, аудіо- та відеотехніці, старих телевізорах.

З'єднання обладнання через «тюльпан» необхідно виконувати згідно з наступним алгоритмом.

  • Від'єднати всю техніку від мережі електроживлення.
  • Підключити ресивер до телевізора таким чином, щоб колір штекера відповідав аналогічному відтінку гнізда. Якщо роз'ємів виявилося всього два, а колірне рішення відрізняється від стандартного, рекомендується обов'язково використовувати жовтий (відеосигнал) і білий (звук моно) штекери. У цьому випадку червоним можна знехтувати.
  • На наступному етапі потрібно з'єднати ресивер з антеною, яка відіграє роль провідника сигналу.
  • Коли все обладнання виявилося задіяним в одному ланцюгу, слід включити кожне в розетку.
  • На телевізорі за допомогою пульта дистанційного керування відкрити меню і вибрати режим AV. Конкретний спосіб налаштування може відрізнятися залежно від моделі телеприймача.
  • На завершення залишається лише відсканувати та зберегти знайдені канали.

Для забезпечення стабільного сигналу чіткого зображення важливо правильно зорієнтувати антену і вибрати шнур оптимальної довжини (він не повинен бути занадто довгим).

Через SCART

Цей інтерфейс, який вважається удосконаленою версією «тюльпанів», тривалий час вважався основним європейським стандартом. Досі його можна зустріти на багатьох телевізорах та цифрових приставках.

Якщо старий ТВ-приймач здатний приймати низькочастотний сигнал через «Євро-AV» (так називається роз'єм SCART), підключення цифрового мовлення буде виглядати так:

  • Виконати налаштування антени. Для цього закріпити її на максимально доступній висоті, після чого зорієнтувати у бік найближчого сигналу ретранслятора (дізнатися його місцезнаходження можна за допомогою інтерактивної карти).
  • Вимкнути апаратуру від мережі електроживлення. Не слід забувати, що всі маніпуляції необхідно виконувати на знеструмленому обладнанні.
  • З'єднати телевізор і ресівер за допомогою кабелю SCART.
  • Підключити техніку до розетки та перевести ТВ-приймач у режим «AV».
  • Налаштувати тюнер на прийом сигналу.
  • Запустити пошук каналів, які згодом відсортувати та зберегти на приставці.

Через антенний роз'єм

Іноді цифрове мовлення потрібно налаштувати на телевізорі, де роз'єм під AV сигнал не передбачений виробником. Таке трапляється, якщо використовуються старі радянські приймачі "Рекорд", "Обрій", "Берізка". Діяти у разі слід також поетапно, але з деякими змінами. Зокрема, необхідно буде заздалегідь підготувати спеціальний перехідник та RF-модулятор.

Тоді підключення повинно виконуватися за наступною схемою та з використанням трьох шнурів:

  • За допомогою першого кабелю безпосередньо з'єднати антену з цифровою приставкою.
  • До неї ж за допомогою другого дроту підключити RF-модулятор.
  • На завершення один кінець третього шнура вставити в перетворювач, а інший в антенний вхід ТВ-приймача.

Таким чином, на телевізор надходитиме високочастотний сигнал, і транслюватимуться цифрові канали. Після з'єднання апаратури необхідно розпочати пошук програм. Він виконується так само, як налаштування аналогових ефірних телеканалів.

Як налаштувати цифрове ТБ на старому телевізорі

Після того, як телевізійне обладнання буде підключено до антени, можна переходити до наступного етапу – налаштування цифрового ТБ. Кількість доступних каналів залежить від того, який тип мовлення буде обраний: кабельний, супутниковий, ефірний.Сьогодні росіянам безкоштовно пропонуються до перегляду два мультиплекси. Отже, з'являється можливість налаштувати 20 програм. При цьому не варто забувати, що провайдери цифрового ТБ дозволяють суттєво збільшити пакет каналів, стягуючи за це задоволення додаткову абонентську плату.

Покроковий порядок налаштування

Як згадувалося раніше, для налаштування цифрового мовлення телеприймачі останніх поколінь з'єднуються з антеною безпосередньо, оскільки оснащені вбудованим модулем DVB-T2. Телевізори без підтримки подібного стандарту отримують сигнал від пристрою, що передає, через приставку. І якщо в першому випадку процес максимально спрощений, то в другому доведеться трохи «повозитися».

Загальна схема підключення та налаштування обладнання виглядає так:

  • Вся апаратура має бути попередньо відключена від мережі електроживлення.
  • Штекер кабелю, що йде від приймального пристрою, вставляється у відповідне гніздо ресивера.При цьому сама антена має бути орієнтована у бік найближчого ретранслятора сигналу. Справа в тому, що ДМВ-пристрої більш чутливі до при нього сигналу, ніж МВ-прилади.
  • За допомогою з'єднувального кабелю з роз'ємами типу «RCA» або «SCART» приставка підключається до телевізора. Якщо виникне потреба, можна сміливо використовувати спеціальний перехідник-адаптер.

На цьому процес з'єднання апаратури можна вважати закінченим. Далі можна переходити до налаштування. Для цього знадобиться:

  • включити ТВ-приймач і ресивер;
  • В меню тюнера вибрати розділ «Налаштування»;
  • Вибрати країну та тип сигналу.

Далі переходити до пошуку цифрових каналів.

Налаштування каналів

З переходом на цифрове мовлення росіянам для безкоштовного перегляду стали доступними 20 каналів – 2 мультиплекси. Найпростішим і найшвидшим методом відшукати їх і налаштувати вважається автоматичний режим. Алгоритм для всіх марок ТБ є єдиним і включає наступні дії:

  • Включити апаратуру в розетку змінного струму.
  • За допомогою кнопки «MENU» на пульті дистанційного керування відкрити меню ресивера.
  • Зайти до розділу «Налаштування» або «Опції» (назва може змінюватися в залежності від особливості інтерфейсу та виробника).
  • Вибрати пункт «Прийом» або «ТВ».
  • В якості джерела телевізійного сигналу вказати кабель або антену (в даному випадку це другий варіант).
  • Вибрати режим «Автоматичний пошук» (для супутникового або кабельного ТБ вказати частоти провайдера).
  • Запустити сканування програм.
  • Після завершення процесу на екрані відобразяться знайдені канали, які потрібно відсортувати (за бажанням) та зберегти.

Якщо автопошук виявився мало результативним, можна зайнятися пошуком каналів вручну. Для цього необхідно:

  • Використовуючи онлайн-сервіс РТРС, знайти на інтерактивній карті своє місце розташування і записати координати двох найближчих телевеж.
  • Відкрити меню, а потім розділ «Налаштування».
  • Перейти у вкладку «ТВ», тільки вибрати не автоматичний, а ручний пошук.
  • Як джерело сигналу вказати антену.
  • Вказати значення частоти та номера каналу першого мультиплексу;
  • Дочекатися закінчення операції. Знайдені програми зберегти в пам'яті ТВ-приймача.
  • Процедуру провести повторно, вказавши параметри другого мультиплексу.

Після її завершення можна насолоджуватися переглядом улюблених передач.

Як підключити два і більше телевізора до приставки

Сегодня наявність у будинку двох і більше ТВ-приймачів вважається скоріше нормою, ніж винятком. Не дивно, що користувачі цікавляться, чи можна налаштувати цифрове мовлення на всіх пристроях, але керувати ними окремо. А якщо, до того ж, вся техніка старого зразка, актуальність питання лише зростає.

Отже, для підключення двох старих телевізорів, а іноді і більше їх число, необхідно дотримуватися тієї ж методики, що і з одним приладом.Слід врахувати, що при використанні однакового з'єднання на обох телевізорах транслюватимуться аналогічні канали. Щоб отримати два незалежні приймачі, потрібно підключити один із них через HDMI або SCART, а інший – через RCA.

Не варто забувати, що всі маніпуляції слід виконувати на знеструмленій апаратурі.

Після з'єднання техніку необхідно підключити до мережі електроживлення та за допомогою пульта дистанційного керування вибрати режим цифрової телепередачі. Якщо все зроблено правильно, на екрані з'явиться зображення з маркою ресивера.

Як підключити тюнер через відеомагнітофон

Якщо телевізор старого зразка не здатний підтримувати наявне обладнання або у нього немає спеціального роз'єму, його також можна налаштувати на прийом цифрового мовлення. Існує унікальний спосіб - підключити до ТВ-приймача старий відеомагнітофон або відеоплеєр, а до нього, в свою чергу, приставку.

Схема проста:

  • З'єднати відеомагнітофон з ТВ-приймачем таким чином, щоб один кінець кабелю входив ВЧ гніздо першого, а другий у роз'єм для антени або ДМВ (UHF) другого пристрою.

  • Тепер перейти до ресивера, який підключити до «відика» за допомогою кабелю RCA. Якщо замість трьох є лише два виходи, потрібно задіяти штекери білого та жовтого кольору.

  • Аналогічні шнури застосовуються у разі наявності роз'ємів SCART або Jack3, 5.
  • Після з'єднання всіх пристроїв, потрібно включити їх, і знайти канал, на якому передається трансляція з відеомагнітофона.
  • Коли з'явиться зображення (з відеокасети), вибрати режим «AV». При правильних діях на телевізорі з'явиться чорний екран.
  • Ввімкнувши ресивер, замість темного фону на екрані з'явиться меню з переліком функцій.

Тепер залишиться вибрати режим «Автопошук» та запустити сканування каналів.

Можливі проблеми та їх вирішення

Зазвичай підключення приставки до телевізора та приймаючої антени, а також налаштування цифрового мовлення не викликає труднощів навіть у недосвідчених користувачів. Але деякі власники застарілої техніки все одно стикаються з проблемами. Це пов'язано з такими особливостями, як модель ТВ-приймача, рік випуску, термін та якість експлуатації. Більшість з них можна усунути самостійно, не вдаючись до допомоги фахівця.

Запитання експерту Під час перегляду звук переривається, зображення пригальмовує, зависає, а іноді й пропадає зовсім. Ці неполадки свідчать про погану якість сигналу.

Існує кілька варіантів вирішення проблеми: При неправильному розташуванні антени необхідно зорієнтувати її у напрямку ретранслятора. При віддаленні телевежі від місця проживання понад 5 км знадобиться придбати підсилювач сигналу. Якщо пошкоджені кабелі, необхідно переконатися в цьому та замінити новими. Під час трансляції зображення втрачає кольори та перетворюється на чорно-біле. Причина такої неприємної метаморфози криється, швидше за все, у несправності ресивера, у неправильному підключенні техніки або неправильних налаштуваннях.

Повернути кольорову картинку можна спробувати таким чином: Підсилити сигнал за допомогою установки активної антени або спеціального підсилювача; Якщо відійшли дроти, потрібно перепідключити обладнання На старих ТБ за промовчанням колір відтворюється в режимі моно. Достатньо переключити його на "PAL" або "AUTO", як картинка знову придбає фарби.Відсутність каналів після першого підключення. У більшості ситуацій є результатом неправильного налаштування обладнання, рідше пов'язане з проведенням технічних робіт.

У першому випадку потрібно вимкнути живлення та з'єднати апаратуру повторно, після чого запустити пошук каналів. У другому – відвідати сайт або зателефонувати в техпідтримку, щоб переконатися, що проводяться профілактичні заходи. Якщо зникли один, два або більше каналів, існує ймовірність, що вони змінили частоту мовлення. Під час перегляду зображення транслюється, але без звуку. Це відбувається, якщо телевізор не підтримує формат стерео.

Повернути звук можна спробувати за допомогою додаткового перехідника.

Користувачі часто скаржаться, що на ТВ-приймачі та ресивері роз'єми для прийому-передачі AV є, але при цьому їх неможливо з'єднати між собою. Розв'язати задачу можна двома шляхами:

  • замінити телевізор або приставку;
  • використовувати перехідники.

Залежно від типу роз'єму, доцільно використовувати один із можливих сценаріїв:

  • Якщо приставка обладнана виходом стандарту HDMI, потрібно придбати конвертер на RCA. Це призведе до втрати якості, проте сигнал рівномірно розкладеться за трьома напрямками (відео + звук за двома динаміками).
  • Якщо на плазмі або РК-панелі є лише вихід VGA, рекомендується придбати адаптер HDMI-VGA. У разі використання потрібно окремий провід для передачі звуку на телевізор.

  • Якщо виникла проблема із сумісністю SCART та S-Video, як і в попередніх випадках, знадобиться використовувати перехідник з однойменними гніздами. Ряд моделей підтримує формат конвертера SCART-RCA.