Як відформатувати флешку

Anonim
Зовнішні носії або, кажучи простою мовою, флешки рятують людей у ​​різних ситуаціях. Вони дозволяють переносити файли з одного пристрою на інший, а також при необхідності зберігати їх необмежену кількість часу.

Взаємодіяти з флешкою ​​можна по-різному. Найчастіше вона використовується виключно для того, щоб перекинути дані. Але серед опцій трапляється таке поняття, як форматування. Що воно є, і для чого воно необхідне? Зараз розберемося.

Що означає форматувати

Форматування флешки – це процес, що передбачає зміну файлової системи зовнішнього накопичувача. Тобто приведення флешки до певного формату. Звідси й зростає коріння цієї назви.

Коли може знадобитися форматування

Приведення до певного формату – це досить розпливчасте поняття, яке може заплутати користувача. Тому варто докладно пояснити, коли потрібно форматування. Отже, виконання операції допомагає у таких случаях:

  • зміна файлової системи для оптимальної роботи накопичувача;
  • швидке очищення даних;
  • усунення несправностей флешки.

Чаще всього форматування використовується в ситуації, коли людина бажає максимально швидко очистити накопичувач. Зазвичай, цьому застосування зазначеної операції завершується. Пересічний користувач не бачить інших приводів виконати форматування.

Однак форматування вкрай необхідне для оптимізації роботи накопичувача. Адже залежно від пристрою, до якого планується підключити флешку, відрізнятиметься оптимальний формат. Докладніше про те, які існують формати файлової системи і чим вони відрізняються, ми розповімо пізніше. А поки що зосередимося на інших причинах виконання операції.

Форматування дозволяє виправити проблеми в роботі накопичувача. Припустимо, флешка не відображається на комп'ютері. Або, скажімо, з неї не вдається прочитати файли. Ці проблеми вирішує саме форматування, яке є універсальним способом усунення будь-яких неполадок флешки.

Крім того, є ще один привід, що змушує відформатувати флешку. Допустимо, до вас у руки потрапив новий накопичувач. Ви не знаєте, чи на нього завантажено шкідливе ПЗ.У подібній ситуації підключення флешки до ПК здатне викликати проблеми в роботі вже самого комп'ютера. Щоб цього не сталося, необхідно в обов'язковому порядку провести форматування.

Також виникає багато запитань щодо того, чи потрібно форматувати нову флешку. Тут дати точну відповідь «так» чи «ні» не вдасться. Якщо у вас є підозра, що на зовнішньому носії можуть бути віруси, обов'язково виконайте операцію. Також відформатуйте флешку, якщо її формат не відповідає належному формату.

Що відбувається під час форматування

Повернемося на крок назад, коли ми визначили, що форматування – це процес зміни файлової системи. Так, при виконанні цієї операції дійсно змінюється формат. Але це не єдине, що відбувається у цей момент. Крім зміни формату, видаляються всі файли, які зберігаються на флешці. Саме тому багато хто побоюється форматувати накопичувач.

Нарешті, важливо відзначити, що форматування останнім часом сприймається виключно як спосіб очистити флешку. Накопичувач можна відформатувати без зміни формату. Відбувається банальне видалення файлів.

Чим відрізняється швидке форматування від повного

Процес приведення флешки до певного формату може бути виконаний в одному з двох режимів:

  • швидким;
  • полном.

Обидва режими дуже схожі один на одного. Як у першому, і у другому випадку відбувається видалення файлів, і навіть приведення флешки до зазначеного формату. А як щодо відмінностей?

По-перше, відрізняється час, витрачений виконання операції. У першому випадку вам знадобиться пара хвилин вільного часу, а в другому вже 10-15 хвилин. Зрозуміло, ця відмінність не є єдиною. І взагалі його не можна назвати головним.

Головним тут є те, що файли, видалені в процесі швидкого форматування, надалі можна відновити. Так, частково. Проте, якщо накопичувач потрапить до рук сторонньої людини, за бажання він може ознайомитися з інформацією, що зберігалася на зовнішньому диску.

Крім того, в процесі повного форматування здійснюється перевірка флешки на наявність пошкоджень. Це необхідно для усунення проблем, пов'язаних із працездатністю накопичувача. Так що в ситуації, коли ви хочете позбавитися від неполадок, краще вибирати повне форматування.

Яку файлову систему вибрати

Як би там не було, найголовнішим питанням, пов'язаним з процесом форматування, залишається вибір відповідного формату. Адже саме через нього ця операція отримала таку назву.

Взагалі на сьогоднішній день у користувача є широкий вибір форматів. Дізнатися про їх відмінності ви зможете, звернувшись до таблиці, що знаходиться нижче.

По суті кожен формат відрізняється за декількома показниками:

  • максимальний обсяг накопичувача;
  • максимальний розмір одного файла;
  • підтримка додаткових опцій.

І, дивлячись на ці характеристики, стає очевидним, що формат FAT є застарілим. Особливо перше покоління. На флешку з таким форматом не можна завантажити файлів більш ніж на 4 гігабайти. А на більш вдосконалений FAT32 поміститься вже 32 гіга. Втім, розмір одного файлу все одно не повинен перевищувати 4 Гб. Тобто фільм у високій якості завантажити вже не вийде.

В результаті оптимальним форматом при використанні флешки з пристроями на кшталт ПК або смартфона є NTFS. Він має величезний потенціал, якого однозначно вистачить на кілька років уперед.У той же час, існує інший популярний тип файлової системи ExFAT. За заявою розробників, він здатний забезпечити флешці довговічність, якою не відрізняється формат NTFS. З точки зору пропускної здатності подібна файлова система не викликає нарікань.

Як відформатувати флешку в FAT32

Якщо ви дочитали попередній пункт матеріалу до кінця, то вже знаєте, що формат FAT32 є найпоширенішим. Його підтримує більшість пристроїв. Так що з ним проблем, що стосуються читання файлів, не станеться.

Виконати форматування можна кількома способами:

  • стандартним;
  • через командний рядок;
  • за допомогою утиліти.

Залежно від вибраного варіанта вам доведеться підключити флешку до ПК, використовуючи USB-роз'єм або перехідник. Далі розглянемо всі способи по порядку та почнемо зі стандартного:

  1. Відкрийте «Мій комп'ютер» та клацніть правою кнопкою миші по іконці флешки.
  2. Виберіть опцію «Форматувати».

  3. При необхідності вкажіть, що ви потребуєте швидкого форматування.
  4. Натисніть кнопку «Почати».

Слід слідує спосіб, що дозволяє виконати операцію через командний рядок. Вам знадобиться:

  1. Відкрийте командний рядок (можна скористатися пошуком, вбивши запит «cmd»).
  2. Пропишіть команду format /FS:FAT32 E: /q, де замість літери «Е» використовуватиметься та літера, яка присвоєна флешці при підключенні до ПК.

  3. Натисніть кнопку «Enter» і дочекайтеся завершення виконання операції.

Нарешті, відформатувати флешку можна через утиліту HP USB Disk Storage Format Tool. Завантажте її з офіційного сайту та дійте за наступною інструкцією:

  1. Підключіть флешку і відкрийте прогу.
  2. Виберіть назву накопичувача, бажаний формат і довільно вкажіть мітку тома.
  3. При необхідності позначте додаткові параметри та натисніть кнопку «Format disk».

Час, який знадобиться на виконання операції, залежить від обраного типу форматування. Як правило, процес закінчується за кілька хвилин. А поки флешка наводиться до обраного формату, її краще не відключати.

Як переформатувати флешку з exFAT в FAT32

Підтримку файлової системи exFAT не мають багато смартфонів і смарт-телевізорів.Тому людина також може бути змушена відформатувати такий накопичувач, обравши FAT32. Зазвичай операція виконується тими самими способами, що були представлені раніше. Але сучасні комп'ютери не дозволяють вибрати FAT32. З доступних варіантів є тільки exFAT і NTFS.

Вирішити проблему можна за допомогою безкоштовної утиліти Fat32format. Скачайте її на свій комп'ютер, підключіть флешку, запустіть прогу, напишіть назву накопичувача і натисніть кнопку «Start». За кілька хвилин ваш накопичувач отримає файлову систему FAT32.

Що робити, якщо не вдається відформатувати флешку

У процесі форматування можуть виникнути різні проблеми. Тому наш експерт взявся відповісти на найчастіші питання, щоб усунути проблеми, що виникли.

Питання експерту Чому комп'ютер не бачить флешку?

Тут може бути дві причини. Або накопичувач несправний, або він має неприпустимий формат. Першу проблему вже не вирішити, а друга причина передбачає форматування на пристрої, яке підтримує читання поточної файлової системи. Що робити, якщо засіб Windows не пропонує потрібний мені формат?

Скористайтеся спеціальною утилітою. Наприклад, HP USB Disk Storage Format Tool. Процес форматування обривається. Що робити?

По-перше, перевірте цілісність корпусу флешки та її стабільне підключення до гнізда USB. Спробуйте продути порт і повторити виконання операції. Якщо це не допоможе, скористайтесь для форматування спеціальною утилітою.

Як відновити відформатовану флешку

Раніше у матеріалі ми говорили, що накопичувач, відформатований у швидкому режимі, можна відновити. Тобто, повернути віддалені файли. Для цього знадобиться спеціальна програма на ПК. Наприклад:

  • EaseUS;
  • Recuva;
  • Transcend RecoveRx.

про те, як користуватися подібними програмами, ви можете дізнатися, подивившись спеціальну відеоінструкцію.