xhelper в Андроїді

Anonim

Часто у користувачів смартфонів на базі Android виникає така проблема, як поява шкідливих вірусів у телефоні. До того ж автори подібних програм надають їм назви, які вводять в оману найпростіших користувачів. Наприклад, назва одного з найпопулярніших вірусів - xhelper перекладається, як помічник. Через це багато хто не бачать у програмі проблем, хоча насправді вона є досить небезпечною, оскільки завдає величезної шкоди працездатності смартфона і особистим даним його власника.

Що таке xhelper в Андроїді

Xhelper – це досить небезпечний вірус, який не так легко виявити, а позбутися його ще складніше. Небезпечний він тим, що підриває працездатність смартфона, без відома користувача програма може почати установку найрізноманітніших додатків, у тому числі і платних, також на телефоні іноді може з'являтися реклама. Видалити вірус не так просто, адже багато троян часто поселяються прямо в прошивці і мають здатність відновлюватися. Тобто через деякий час після видалення смартфон знову здійснить інсталяцію програми, причому користувач цього навіть не помітить.

Це досить незручно, адже оголошення або відео може запуститися під час телефонної розмови або листування і тоді користувач ненароком натисне на екран, через що його перекине на сайт рекламодавця або ще гірше, запустить установку якої- то програми або сплатить підписку на будь-що.Саме тому слід знати, що це за вірус, як його виявити та видалити.

Ознаки вірусу на телефоні

Виявити цей вірус на смартфоні Android не так складно.

  • Чаще всього разом з файлом xhelper з'являються й інші трояни, наприклад, kprotect. Користувача починають турбувати рекламні повідомлення, що з'являються буквально звідки. Реклама може з'явитися не тільки в різних іграх та додатках, а й просто так.
  • Також вискакують повідомлення у вигляді банерів. Цей чинник є основною ознакою застосування вірусу. Крім того, смартфон починає «лагати», встановлювати будь-які програми. Небезпека вірусу полягає в тому, що без відома користувача починають завантажуватися різні платні програми, через що власник смартфона може добряче витратитися.
  • Перевірити наявність вірусу на телефоні можна за допомогою налаштувань. У параметрах потрібно знайти перелік програм, встановлених на телефон і подивитися, чи є серед них xhelper.Якщо користувач впевнений, що ця програма є на його телефоні, але виявити її розташування не виходить, можна скористатися антивірусом. Також можна встановити спеціальний файловий менеджер, який допоможе відшукати потрібну програму на Андроїді за лічені секунди.

Як потрапляє вірус у телефон

Найчастіше вірус xhelper потрапляє в смартфон при завантаженні APK файлів з браузера або сторонніх магазинів. Це можуть бути ігри, програми, медіафайли. Після встановлення програма запитує у користувача доступ до системи, наприклад, камери, СМС, мікрофону, контактів та ін. Після того, як кнопка «дозволити» натиснута власником, вірус починає проникати в операційну систему.

Після успішної інсталяції трояна користувача починає турбувати реклама, програми видаляються і скачуються самі по собі, смартфон та його функції починають працювати некоректно. Крім того, батарея телефону може швидше розряджатися через те, що троян витрачає велику кількість заряду, оскільки разом із ним працює ще кілька вірусних програм.До того ж, якщо вірус вшивається в прошивку, то видалити його практично нереально, оскільки програма періодично запускатиме установку.

Як видалити helper на Андроїді стандартним способом

Як уже говорилося раніше, видалити вірус повністю неможливо. Його можна лише деактивувати, щоб він не заважав нормальній роботі смартфона та не створював погроз. У деяких випадках Play Market може сприяти встановленню трояна на смартфон. Тому в параметрах необхідно знайти розділ «додатки», потім знайти плей маркет і відключити його.

Вимкнувши магазин, користувач обмежить встановлення додатків на свій смартфон. Після цього слід перейти у файловий менеджер і знайти програми з назвою xhelper, fireway і settings, або параметри. Після цього потрібно зробити видалення цих файлів.Для цього потрібно натиснути на файл, перейти в меню та натиснути «видалити».

Далі необхідно перейти у файловий менеджер, знайти та видалити всі файли, в назві яких є «com.mufc».

Як видалити helper на Андроїді назавжди за допомогою ПК

Для того, щоб здійснити видалення вірусу на смартфоні за допомогою ПК, на комп'ютер необхідно встановити антивірус. Потім телефон потрібно підключити до комп'ютера або ноутбука за допомогою кабелю USB, натиснувши при цьому на телефоні «як USB-накопичувач». Після цього необхідно перейти до папки «Комп'ютер» і знайти назву моделі свого смартфона. Далі слід натиснути правою кнопкою миші по ньому і вибрати опцію «перевірити на віруси».

Далі необхідно встановити на комп'ютер файловий менеджер «Android Commander». Це програма, яка допомагає обмінюватися файлами між Андроїдом та ПК.Після цього слід отримати root-права, вони допоможуть користувачу отримати доступ до всіх програм, що містяться в пам'яті телефону. Зробити це можна в налаштуваннях у розділі «Параметри розробника».

Після цього на комп'ютері необхідно запустити Android Commander. У правому кутку програми висвітляться всі каталоги, що містяться у пам'яті телефону. Необхідно знайти папку з вірусом та видалити її. Якщо користувач не знає, в якій директорії є вірусний файл, то кожну папку потрібно перенести на комп'ютер і просканувати антивірусом.

Xhelper в Андроїді - як видалити через відновлення налаштувань до заводських

Найлегший спосіб позбутися трояна – відновити параметри смартфона до заводських. Для цього необхідно перейти в налаштування, відкрити розділ «особисті», знайти вкладку «резервне копіювання» та здійснити скидання налаштувань.

Після переходу в Recovery користувачу необхідно вибрати параметр «wipe data/factory reset». Ця функція повністю скине все, що є в пам'яті телефону, включаючи установки, програми, медіафайли та інше. Тобто, грубо кажучи, опція зробить «жорстке» скидання налаштувань.

Видалення вірусу в безпечному режимі

У безпечному режимі більшість програм на якийсь час припиняють свою роботу, а трояни не мають можливості перешкодити видаленню, або якось нашкодити внутрішній пам'яті смартфона. Саме тому в безпечному режимі позбутися шкідливих програм набагато легше.

У нових версіях Андроїда перейти в даний режим можна наступним чином: на розблокованому смартфоні потрібно утримувати кнопку включення до тих пір, поки на екрані не з'явиться контекстне меню.У меню потрібно натиснути та утримувати кнопку «вимкнути живлення». Після цього на дисплеї має з'явитися діалогове вікно, яке запитуватиме у користувача дозвіл на перехід у безпечний режим, слід натиснути «Ок».

На старих версіях ОС алгоритм дій трохи інший. Для початку слід повністю вимкнути смартфон, потім увімкнути його. Коли на екрані з'явиться логотип Андроїда, потрібно одночасно натиснути обидві кнопки гучності та утримувати їх деякий час.

Після цього потрібно виконати сканування смартфона за допомогою антивірусу. Якщо антивірусу немає, необхідно встановити його. Після того, як вірус виявлено, необхідно перейти в його кореневу папку і повністю видалити її разом з усім вмістом. У такому випадку буде зручніше користуватися файловим менеджером. Після цього телефон досить просто перезавантажити.

Перепрошивка смартфона для позбавлення вірусу

Якщо троян не видаляється ніякими методами, то, цілком можливо, що він оселився в самій прошивці. У цьому випадку щоразу після видалення вірусний файл буде самовідновлюватися, тобто завантажувати себе заново. Щоб позбутися вірусу і запобігти його появі знову, рекомендується здійснити перевстановлення операційної системи Android, тобто, грубо кажучи, виконати перепрошивку.

Один з найпростіших способів перепрошивки передбачає використання CWM Recovery. Спочатку необхідно встановити програму CWM Recovery на свій смартфон, після чого перейти в меню Recovery. Після переходу слід натиснути wipe data/factory reset, а потім вибрати параметр Install zip і натиснути Choose zip from /sdcard.

Далі необхідно вибрати файл, що містить початкову версію прошивки та натиснути «Ок». Потім необхідно зробити вхід у CWM Recovery та перезавантажити пристрій, вибравши в меню параметр "reboot system now".Після цього запуститься перепрошивка, яка може зайняти деякий час.

Кращі програми для деінсталяції

Часто стандартне видалення програми з Андроїда не приносить жодної користі, тому що в такому випадку на телефоні можуть залишитися трояни, які допомагають відновитися іншим вірусам. У таких ситуаціях користувач може вдатися до спеціальних додатків для деінсталяції, які не тільки видаляють основну папку з програмою, але й очищають кеш, завдяки чому ймовірність того, що вірус відновиться набагато менше.

Назва Опис Посилання Рейтинг
Uninstaller Програма здійснює не тільки ручне видалення програм, але й автоматичну деінсталяцію кешу, так званого сміття і додатків, що давно не використовуються.При необхідності, користувач може самостійно видалити все, що потрібно, або ж запустити автоматичну перевірку та видалення програм та вірусів.

★★★★★
App Remover Ця програма дозволяє легко видалити не тільки віруси і очистити сміття, але і позбутися непотрібних системних додатків, які стандартним способів видалити неможливо. Але якщо користувач вирішить це зробити, то спочатку йому слід отримати root-права. ★★★★★
Easy Uninstaller Безкоштовний додаток має не так багато функцій, зате без проблем справляється з очищенням кешу та інформації, що забиває пам'ять. За допомогою нього можна в один клік очистити інформацію про вихідні або вхідні дзвінки, почистити історію браузера, позбутися непотрібних програм та настроїти оновлення. ★★★★★
File Manager Цей файловий менеджер має досить широкий функціонал. За допомогою нього можна не тільки очистити пам'ять смартфона, але й перенести файли в хмару або налаштувати синхронізацію телефону та ПК.

★★★★★

Що робити, якщо вірус не видаляється

Якщо вірус не вдається видалити, хоча користувач перепробував безліч способів, то слід зробити жорстку перепрошивку девайса. , що в ньому не залишиться абсолютно нічого, крім заводських налаштувань та додатків.

Як уникнути зараження

У більшості випадків зараження операційної системи виникає через встановлення сторонніх програм та APK-файлів з браузера, а не з вбудованого магазину Google Play.Тому рекомендується завантажувати програми з офіційних ресурсів, щоб не натрапити на вірус. Також необхідно встановити на смартфон надійний антивірус і регулярно виконувати сканування внутрішньої пам'яті.

Якщо у користувача з'явилися підозри про те, що в смартфоні оселився троян, то потрібно терміново робити сканування і за допомогою файлового менеджера позбуватися шкідливої ​​програми. Якщо запустити процес впровадження вірусу, то доведеться вживати радикальних заходів, а саме виконувати повну перепрошивку девайса.

Запитання експерту Яку загрозу може завдати вірус моєму смартфону?

Насамперед разом із вірусом на телефон починають встановлюватися інші програми, які працюють у фоновому режимі. Через це пам'ять забивається, а батарея починає швидко розряджатися. Також смартфон починає працювати повільно, а то й зовсім «лагати». На екрані може зненацька з'явитися реклама.Крім того, за допомогою троянів зловмисники можуть проникнути на згадку про смартфон і викрасти особисті дані його власника. Як я можу запобігти появі троянів на моєму телефоні?

Щоб запобігти появі вірусів, краще не завантажувати програми та APK-файли з небезпечних сайтів, підключатися до невідомих Wi-Fi мереж, давати доступ до внутрішньої пам'яті невідомим програмам. Якщо на екрані телефону з'явилося якесь повідомлення, що запитує доступ, необхідно уважно його прочитати і дізнатися, який додаток запитує доступ, можливо, це вірус. Що робити, якщо я розумію, що в моєму смартфоні вірус, але не можу його знайти, щоб видалити?

Для цього існують антивіруси та файлові менеджери. Вони допоможуть просканувати внутрішню пам'ять телефону та виявити шкідливі програми. Що робити, якщо видаляю шкідливий додаток, але він з'являється знову?

У таких випадках найлегше зробити перепрошивку смартфона, або постаратися видалити вірус у безпечному режимі.

Таким чином, стає зрозуміло, що xhelper – це досить небезпечний вірус, який несе велику загрозу працездатності смартфона. Тому рекомендується передусім виконувати регулярне сканування операційної системи антивірусом, щоб запобігти появі трояна. Не слід завантажувати програми із невідомих сайтів. Якщо вірус вже проник у пам'ять телефону, його потрібно ліквідувати без зволікань.