ВКонтакте нововведення

Anonim

Штучний інтелект з кожним роком стає все розумнішим і розумнішим. Все дійшло до того, що у ВКонтакті користувач може поскаржитися на різні висловлювання таких самих користувачів, а мережа опрацює пропозицію за допомогою штучного інтелекту.

Суть нововведення

Нейросеть ВКонтакте – дійсний прорив 2020 року. Вона навчилася визначати різноманітні образи, а також загроза на різні теми, починаючи з ксенофобії, закінчуючи гомофобією.

Прояв нетерпимості – це одна з проблем 2020 року серед користувачів соціальної мережі.Так як це помітили не тільки розробники, а й взагалі всі люди, то для боротьби з подібним була придумана система, що дозволяє без людського втручання видаляти ворожнечу, створюючи світ прямо в соціальній мережі.

Будь-який контент, який містить злісні висловлювання на чужу адресу, можуть блокувати. Причому справа стосується не тільки коментаря, окремої людини, а популярної групи чи навіть мільйонної спільноти.

Як поскаржитися на ворожі висловлювання

Оскільки нейромережа тільки розвивається, то розробники мережі запропонували іншим користувачам навчити її. Вони додали спеціальну категорію скарг на кшталт «Ворожі висловлювання». Якщо користувач топне кнопку «Поскаржитися», він автоматично побачить цю категорію. Після платні саме з цієї теми користувач дає нейромережі знак, що подібні висловлювання необхідно блокувати. Такими діями з боку користувачів категорія відкалібрується точніше.До того ж команда модераторів не лише відреагує на скаргу, а й також проведе моніторинг навчання нейромережі.

Це чудовий спосіб, щоб навчити штучний інтелект робити все для людей, а не проти. Якщо користувачі всього світу та команда розробників зможуть відреагувати на подібний хейт, то всі разом зроблять світ набагато кращим. Нейросеть – це система, що навчається. Тільки за допомогою різних прикладів можна пояснити її, що необхідно робити і які коментарі блокувати.

Які наслідки – кого заблокували і хто проти нової функції

Якщо розглядати нейромережу в рамках проекту в період року, тому що вона була придумана ще на початку 2020, то це досить вдалий проект. За першу половину року в соціальній мережі модератори, а також мережа змогли видалити близько 500 тисяч екземплярів контенту для розпалювання ненависті, а також близько 1400 профілів, які спеціалізувалися на тому, щоб виявляти нетерпимість.Було заблоковано і спільноти в числі 2500 штук. Це досить непоганий результат.

За ворожі висловлювання заблокували такі спільноти:

  • «Неправильний фемінізм» та «Підслухано Фемінізм»;
  • «Анти-Фемінізм та -ЛГБТ», «Анти ЛГБТ | Анти ЯОЙ», «Російський анти-ЛГБТ рух ім. Йоргена»;
  • паблік засновника «Чоловічої держави» Владислава Позднякова «Пляшка»;
  • «НеТолерантноА)» і «ЯЖОУГНЕТЕН» (на блокування цих спільнот звернули увагу користувачі «ВКонтакті»).
Незважаючи на це, було заблоковано величезну кількість феміністських спільнот, причому навіть найпопулярніших. Наприклад, група «Підслухано Фемінізм» почала протестувати і скаржитися на подібну функцію, тому що все може бути використане проти них.

Хвиля блокувань ринула по всій соціальній мережі, блокуючи багато важливих для користувачів і великих пабликів. Якщо група говорить про расизм, сексизм та інші напрями, то з більшою ймовірністю її заблокують.

Також відомі групи такі як «Двач» навпаки підтримали соціальну мережу, підкресливши іронічність ситуації, адже феміністки зазвичай борються за те, щоб їх не ображали, при цьому самими потрапляють у бан через образи. Ті, хто проти подібних феміністичних пабліків, тільки пораділи, адже їхню ненависну групу заблокували.

Відгуки користувачів

Як говорилося раніше, знаходяться й ті люди, які проти подібних нововведень, а є й ті, хто лише «за» ворожі висловлювання. Всі користувачі ВК ніби розділилися на три сторони:

  • Одні проти подібних функцій і всіляко намагаються донести розробникам, що вона не потрібна, при цьому підписують багато петицій;
  • Інші «за» ворожі функції, адже вони допомагають регулювати поведінку користувачів, при цьому формують тип мислячих людей;
  • Треті знаходяться на нейтральній позиції. Вони не «за» та не «проти». Вони просто їсти. Їхні улюблені паблики не блокують, можна і не помітити, що з'явилася подібна функція.

Проте, ВК, як соціальна мережа, сама для себе повинна вирішувати, що їй необхідно внести, а що ні. Звичайно, думка користувачів важлива, тому що їм розпорядитися соціальною мережею, але розробники хочуть розвиватися, при цьому використовувати різні нейромережі.

Куди приведе ця історія – ніхто не може уявити. Залишається тільки чекати і дивитися, як багато груп просто блокують.