8 глюків

Anonim

Операційній системі Windows 10 незабаром буде 5 років. За цей період система зазнала багатьох змін. Було оголошено безліч нових функцій, таких як хмарний буфер обміну та тимчасова шкала, з'явилася підтримка Windows Subsystem for Linux та HDR. За 5 минулих років операційна система стала більш функціональною і просунутою. Але тут ще залишилися глобальні проблеми, які компанія Microsoft не поспішає вирішувати.

1. Проблеми з масштабуванням

На операційній системі Windows 9x, інтерфейс буквально був прибитий цвяхами до 96 DPI.Це значно спрощувало життя програмістам, яким не доводилося переробляти графіки під різні щільності пікселів. Але в той час і проблем з масштабуванням не було, оскільки більшість моніторів мала DPI не більше сотні і текст на екрані виглядав досить велико.

З часом почали з'являтися сучасні планшети і ноутбуки, де щільність пікселів була вищою за сотню, текст у цьому випадку виходив дрібним. В операційній версії 10 компанія Microsoft придумала масштабування, всі елементи на екрані ставали до 50% більше. Але тільки текст ставав розмитим і читався погано.

Потім стали з'являтися більш круті версії масштабування, які автоматично підлаштовували текст і графічні елементи під вибраний масштаб. Однак і тут є недолік, в деяких сервісах та програмах графічний інтерфейс так і залишається розмазаним.

2. Застарілі драйвера

Дуже багато користувачів хвалять операційну систему Windows 10 за те, що вона відразу після встановлення самостійно знаходить драйвера, навіть якщо у вас комп'ютер не дуже новий. Це значно полегшує життя користувачів. Але і тут є свої нюанси.

Набагато гірші справи в драйверах на мережні пристрої, оскільки є сумісність драйверів між Windows 7, 8 і 10. Так, застарілі драйвера живуть на ринку роками, але при їх установці можуть виникнути проблеми, від різних збоїв у роботі до синього екрана смерті, як це було зі старими драйверами на адаптери Intel.

Дивно, що після інсталяції Windows 10 користувач не отримує повідомлення, що деякі драйвера занадто старі і можуть викликати проблеми в роботі системи, тому їх варто оновити вручну. Тому краще пробігтися сайтами виробників важливого обладнання і встановити драйвера самостійно.

3. Інтерфейс системи

Будь-яка компанія періодично змінює інтерфейс системи, роблячи його більш сучасним та функціональним. Однак у ОС Windows 10 у розробників щось пішло не так.

Погляньте самі, в операційній системі є оновлена ​​програма Параметри, проте частина налаштувань все ще недоступна в старій панелі керування, та й знайти цю панель аж ніяк нелегко.Більше того, в системі до цих пір є багато утиліт, інтерфейс яких не змінювався роками. Це керування дисками та редактор реєстру, всі вони мають сірий інтерфейс з часів застарілих версій ОС.

4. Проблема з оновленнями системи

З оновленнями безпеки все, загалом, зрозуміло, а ось оновлення для процесорів, які виходять дуже часто, викликають безліч питань. Дізнатися про те, що буде змінено в системі, можна тільки з інтернету, що не дуже зручно. Крім того, нерідко в таких оновленнях є помилки, які викликають питання у звичайних користувачів.

5. Нав'язлива реклама

У безкоштовних сервісах користувачі вже звикли до постійних рекламних блоків. Тут все зрозуміло, адже праця програмістів має якось оплачуватись. Однак Windows 10 - це не безкоштовна операційна система, на офіційному сайті вона коштує понад сотню доларів. І навіть така найвища вартість не зупиняє компанію від просування власних сервісів.

Це триває вже кілька років. Варто Microsoft додати рекламу в Провідник, як руйнується маса критики. Після цього близько року все гаразд, потім все повторюється. Однак це проблема не лише окремої компанії. Така реклама є і в пошуку по магазину додатків App Store, і яблучна компанія прибирати такі рекламні блоки навіть не планує. Але нав'язування своїх програм у платній версії операційки викликає подив і багато питань.

6. Дивна телеметрія

Багато хто з нас вже давно звикли, що сервіси та операційні системи збирають максимально повну інформацію про користувачів. Але компанія Microsoft робить це дивним способом, спочатку в системі взагалі не можна було налаштовувати стеження, зараз там з'явилося багато пунктів, які дозволяють виставити обмеження, проте зовсім відключити систему неможливо.

Викликає сміх і галочка в самому низу «видалити всі дані».Зрозуміло, старі дані втечуть, але нові при цьому збиратися не перестануть. Крім того, користувачам навіть невідомо, яку саме інформацію про них збирає компанія. Дивно і те, що Microsoft постійно виводить із ладу програми, які автоматично деактивують телеметрію.

7. Оновлення Шредінгера

Багато користувачів обурюють і невдалі оновлення Windows 10. Поява такої проблеми цілком зрозуміла, є безліч комплектуючих, які сумісні з цією операційною системою і налаштувати коректну роботу на всіх пристроях відразу просто неможливо фізично. Але компанія йде на зустріч користувачам і робить оновлення все менш примусовими.

Однак це поширюється виключно на травневе оновлення. Дрібні продовжують встановлюватися в примусовому порядку та можуть викликати багато проблем у користувачів. Але є великий шанс, що компанія скоро виправить цю помилку і оновлення будуть надходити лише тим користувачам, у яких система повністю готова їх прийняти.

8. Teredo викинуто з системи, робота ігор виявилася некоректною.

Такі дії компанії тягнуть на премії Дарвіна. Поміркуйте самі, багато років тому в свою операційну систему компанія додала мережевий протокол, який призначався для передачі IPv6 пакетів через мережі IPv4. За ним багато ігор компанії, у тому числі і популярні гонки Forza Horizon, з'єднувалися з серверами.

Все йшло добре, поки пару років тому в цьому протоколі не знайшли серйозної вразливості. Через це Teredo було відключено за замовчуванням, починаючи з Windows 10 1903. Після чого підключитися до серверів з іграми просто неможливо.

Вирішувати проблему з безпекою цього протоколу компанія, зважаючи на все, навіть і не збирається. Тобто ігри операційна система підтримує, але пограти в них дуже проблематично.

Що можна сказати в результаті. Безумовно, за кілька років була виконана колосальна робота і ОС Windows 10 стала кращою.Проте проблем, які дратують користувачів ще багато. Якщо Microsoft не активізується в усуненні всіх цих нюансів, то є шанс, що на десятиліття системи всі ці проблеми збережуться.