Смарт-ТВ приставка для телевізорів

Anonim

За останні роки технології зробили кілька кроків уперед. І навіть таке звичне заняття, як перегляд ТБ, стало більш просунутим та функціональним. Сучасні телевізори практично завжди оснащуються підтримкою Smart TV, яка робить з ТВ-приймача по-справжньому розумний пристрій.

Що таке Смарт ТВ приставка і як працює

На жаль, наявність Smart TV негативно позначається на вартості пристрою. Подібні телевізори дорожчі за моделі без підтримки технології.Тому люди досить часто зупиняють свій вибір на звичайних ТВ-приймачах без Smart TV. Але як бути, якщо хочеться отримати доступ до розумного телебачення, але грошей на новий телевізор немає?

У такому разі відмінним рішенням є покупка смарт-приставки. Вона є невеликим пристроєм, як правило, прямокутної форми, який оснащений усім необхідним для роботи Smart TV. Приставка може бути підключена до будь-якого телевізора з роз'ємом HDMI. Таким чином, цей гаджет стає чудовою заміною дорогих ТВ-приймачів. Тим більше, що в середньому приставка Смарт ТВ коштує 2-5 тисяч рублів.

По суті ТВ-приставка зі своєю операційною системою є надбудовою програмного забезпечення телевізора. Відкривши розділ приставки на телевізорі, перед користувачем відкривається нове меню, яке дає значно більше можливостей, ніж звичайний телевізор без Smart TV.

Можливості смарт-приставки

Тепер, коли стало зрозуміло, що являє собою сучасна ТБ-приставка, можна розібратися в її функціоналі. Для розуміння потенціалу цього пристрою слід звернутися до його назви. Smart – у перекладі з англійської означає «розумний». Тобто смарт-приставка є розумним пристроєм.

Якщо на звичайному телевізорі ви можете лише налаштовувати канали, регулювати налаштування картинки та дивитися кіно з флешки, то розумна приставка значно розширює ці можливості. Серед основних функцій подібного гаджета слід виділити такі:

  • підтримка голосового управління;
  • Відтворення будь-яких файлів від аудіо, відео та картинок до повноцінних документів;
  • перегляд YouTube та інших онлайн-платформ з відеоконтентів;
  • виведення зображення екрану смартфона на телевізор;
  • можливість встановлювати ігри, а також грати в них;
  • веб-серфінг та спілкування в соціальних мережах;
  • обробка фото та відео;
  • підключення зовнішніх блютуз-пристроїв.

Виходить, що смарт-приставка є повноцінним комп'ютером, а телевізор у цьому випадку виступає як монітор. Звичайно, за рівнем продуктивності подібний гаджет не зрівняється з повноцінним ПК. Швидше, можливості приставки наближені до функціонала недорогого смартфона. Тим не менш, цього цілком достатньо, щоб здивувати невибагливого користувача.

Використання широкого функціоналу обладнання стає можливим завдяки установці спеціальних програм. За замовчуванням приставка має досить мізерний набір в особі програмного забезпечення для роботи з файлами та пари онлайн-кінотеатрів. Але за допомогою магазину програм початковий функціонал можна розширити.

Найбільш затребуваними програмами для смарт-приставок є онлайн-кінотеатри. Такі програми, як ivi, MEGOGO, Netflix та інші завжди можна знайти у маркеті. Крім того, користувачеві доступні стрімінгові послуги для прослуховування музики. Наприклад, Apple Music або Spotify.

Оскільки приставка робить з телевізора великий смартфон, то людина легко може вийти в інтернет, використовуючи встановлений або сторонній браузер. На екрані з'являться всі сторінки. Але головне, що дивує покупців, які вперше зіткнулися з подібними пристроями, так це можливість пограти в ті ж ігри, що і на смартфоні. Якщо приставка базується на ОС Android, ви обов'язково знайдете GTA: San Andreas, Minecraft, Asph alt 8 та інші популярні ігри.

Крім того, підключення смарт-приставки до інтернету дає власнику ще кілька вкрай корисних функцій.Зокрема можливість вивести зображення з екрану смартфона на телевізор. Це дуже зручно, коли ви хочете подивитися самостійно або показати друзям фотографії на великому екрані.

Які бувають приставки

Всі приставки, наділені розумними функціями, відносяться до класу смарт-пристроїв. По суті, якщо на коробці пристрою є слово Smart, то людина неодмінно отримає девайс, на який можна накотити більшість існуючих додатків. Але в той же час приставки в залежності від марки та конкретної моделі сильно відрізняються.

По-перше, необхідно сказати кілька слів про виробників приставок. І тут покупець має величезний вибір із найвідоміших брендів:

  • Xiaomi;
  • Apple;
  • Google;
  • NVIDIA та інші.

Зрозуміло це далеко не все. Ми позначили лише ті бренди, які можуть бути відомі покупцям із випуску інших популярних продуктів. Але в той же час на ринку ТВ-приставок добре зарекомендували себе такі компанії, як Mecool, Invin та Harper.

Як би там не було, бренд не відіграє визначальної ролі. Адже приставки відрізняються не лише за назвою, а й своїми технічними характеристиками. Вони мають різні процесори, різні операційні системи, різні конфігурації пам'яті та підтримку різних форматів файлів.

Наприклад, є смарт-приставки з 3 Гб ОЗУ та 1 Гб оперативної пам'яті. Звичайно ж, перша буде виглядати краще в плані продуктивності. Крім того, пристрої на Android дозволяють власнику завантажити всі найпопулярніші програми.

Як вибрати

За багатьма показниками процес вибору смарт-приставки схожий на вибір смартфона. Потенційний покупець повинен звертати увагу на ті ж характеристики, за винятком екрана, якого у пристрої для телевізора просто немає. Отже, при виборі ТВ-приставки обов'язково придивіться до:

  • бренду;
  • дизайну;
  • наявності необхідних портів;
  • типу процесора;
  • кількості постійної та оперативної пам'яті;
  • операционной системе.

Як бачите, у цьому списку не вказується ємність акумулятора. І це ще одна відмінність від смартфона, адже ТБ-приставка працює лише від розетки. Але в іншому користувач побачить аналогічні характеристики.

Бренд і дизайн відіграють другорядну роль, а ось наявність необхідних портів має дуже важливе значення. Якщо ви впевнені, що підключатимете до приставки пристрою по USB, то обов'язково вивчіть питання наявність відповідного порту. Те саме стосується MicroSD та інших інтерфейсів на кшталт аудіоджека.

Вибір інших параметрів залежить виключно від вимог користувача до приставки, що купується. Визначте для себе, навіщо ви купуєте пристрій. Якщо ви хочете просто дивитися YouTube, то кількість вбудованої та оперативної пам'яті не відіграватиме жодної ролі.

Інша справа, якщо хочеться користуватися приставкою довгий час і не відчувати дискомфорту від повільного інтерфейсу. Тоді, звичайно, варто придивитися до моделей на потужному процесорі і мінімум 2 Гб оперативної пам'яті.

Нарешті, важливе значення матиме обсяг вбудованої пам'яті. Як правило, вона використовується для встановлення програм. Якщо плануєте завантажити багато програм, то флешка вас не виручить. Необхідно відразу ж вибирати приставку, розраховану на 16 і більше гігів.

Як підключити

Незалежно від того, приставка якої марки купується людиною, підключається пристрій до телевізора однаково. У комплект постачання девайса входять:

  • смарт-приставка;
  • пульт дистанційного управління;
  • кабель HDMI;
  • блок живлення;
  • інструкція.

Цього виявляється цілком достатньо, щоб налаштувати з'єднання з ТВ-приймачем. Насамперед потрібно підключити ТВ-приставку до джерела живлення. Для цього кабель від блока живлення вставляється у корпус, а сам блок у розетку. Наступним кроком є ​​з'єднання смарт-приставки з телевізором за допомогою кабелю HDMI. Якщо шнур відсутній у комплекті, його доведеться докупити.

Тепер залишиться лише налаштувати обладнання. У цьому також немає нічого складного. Спочатку натисніть кнопку увімкнення на корпусі смарт-приставки. Після цього відкрийте налаштування телевізора та перейдіть до розділу вибору типу з'єднання. Тут необхідно клацнути назву задіяного порту HDMI.

Для завершення налаштування необхідно підключити приставку до інтернету. Зазвичай це повідомлення з'являється під час першого увімкнення. Користувачеві пропонується вибрати одну з доступних мереж Wi-Fi та ввести пароль.

Бонус: рейтинг найкращих приставок

У випадку, якщо ви заплуталися в різноманітності приставок, представлених на ринку, пропонуємо ознайомитися з рейтингом кращих моделей. У ньому наводяться актуальні пристрої з практично ідеальним співвідношенням ціни та якості.

Назва Опис Ціна Рейтинг
Mecool KM3 Просунутий апарат, що справедливо займає перший рядок рейтингу. Смарт-приставка працює на спритному процесорі Amlogic S905X2, має 4 гіга оперативної пам'яті і 64 гігабайти вбудованої пам'яті. Від 6000 руб ★★★★★
Apple TV 4K Досить дорога, але в той же час вкрай продуктивна приставка. Девайс підтримує перегляд контенту в 4К і має всі необхідні інтерфейси. Від 12000 руб ★★★★★
Xiaomi Mi Box S Хороша приставка, яка повністю відпрацьовує свою вартість. Пристрій базується на ОС Android, має 8 гігабайт вбудованої пам'яті та 2 Гб ОЗУ. Від 4000 руб ★★★★★
Android TV Box X96 Max Непогана модель, що з'явилася у 2019 році. Апарат базується на ОС Android TV і не викликає нарікань у роботі, завдяки спритному процесору та 4 Гб ОЗУ на борту. Від 4500 руб ★★★★★
Selenga A4 Економ-варіант з гарним запасом пам'яті. Користувач може завантажити дані відразу на 16 гігів і за необхідності підключити зовнішній накопичувач. Від 2000 руб ★★★★★