Дециметрова антена для цифрового телебачення

Anonim

Дециметрова антена є зовнішнім приладом, який дозволяє налаштувати трансляцію цифрового телебачення. Це обладнання з'явилося ще за радянських часів, але й зараз застосування такої антени є популярним. ДВМ буває декількох видів, кожна з яких здатна приймати ефірний сигнал дециметрової довжини.

Переваги діапазону ДМВ

ДМВ антена здатна працювати у великих містах, де впевнений прийом сигналу, але й нормально функціонує у віддалених регіонах країни. Це обладнання досі затребуване, незважаючи на те, що більшість ставлять собі супутникові тарілки та дивляться телевізор через ресивер.Основні переваги ДМВ приладу:

  1. Економічність. Вартість цієї антени в кілька разів нижча, ніж обслуговування супутникового ТБ, а якщо зробити цю антену своїми руками, то витрати на виробництво будуть ще нижчими.
  2. Впевнений прийом навіть у найвіддаленіших куточках країни. Така антена ловитиме навіть у лісистій місцевості і там, де немає спеціальних вишок.
  3. Експертами доведено низьку чутливість цифрової дециметрової антени до перешкод.
  4. Зробити саморобну антену набагато дешевше, ніж купувати готову. Людина навіть з мінімальними знаннями в електроніці здатна на це. Якщо грамотно створити конструкцію, то вона не поступатиметься заводському аналогу.
  5. Будь-який вид ДМВ нічим не поступається супутником телебаченню, якщо модель сучасної модифікації.

Якщо говорити про негативну сторону при використанні даного приладу, то перше, що варто виділити – при високій якості трансляції помічаються характерні розриви.Ці незручності викликані тим, що виникають спотворення фазою. Вони викликані відхиленнями показників тракту від норми. Також дециметрова антена здатна ловити тільки стандартний пакет каналів, тому, якщо користувач бажає дивитися супутникове телебачення, додатково доведеться купувати приставку.

Особливості дециметрових антен

У радянські часи випускалися ДМВ прилади одного типу, але сучасний пристрій значно відрізняється від початкового приладу. Залежно від виду кожна дециметрова антена має свої індивідуальні якості. Особливості застосування та конструкції:

  1. ДМВ ловитиме навіть слабкий сигнал. Це не завжди гарантує хорошу якість зображення, але прилад буде показувати канали, які недоступні звичайним антенам.
  2. Якщо підсилити обладнання спеціальною приставкою, то легко можна досягти високої якості зображення.
  3. За технічними характеристиками: АЧХ розмірна по всій смузі частот, що приймаються. Через наявність провалів та піків гарантовано відсутність фазових спотворень та розривів під час трансляції.

Принцип роботи

Дециметровий прилад працює через хвилі, захоплення яких можна здійснити лише на певній довжині. Ця відстань невелика. Саме тому антену доводиться встановлювати у кожний будинок. ДМВ має принцип роботи хвильового каналу. Це обладнання складається з кількох елементів:

  • пасивного (рефлектора);
  • активного (вібратора);
  • директори;
  • стрела.

На прилад впливає електрорушійна сила (ЕРС). Коли рефлектор впливає на електромагнітне поле, виникає контакт, а вібратор взаємодіє з другорядною хвилею, через що відбувається трансляція. Головне, щоб збігалася фаза, і було зроблено точні розрахунки. Візуальний цифровий приклад:

Види дециметрових антен

Існує кілька варіацій ДМВ, якими користуються люди досі. Будь-який з цих варіантів можна зробити своїми руками з підручних елементів, якщо знати схему збирання та подальшого підключення. Щоб зрозуміти, яка ДМВ краща, слід розглянути опис кожної моделі. Після вивчення особливостей пристрою, можна підібрати варіант антени для створення саморобного пристрою.

Всехвильова кімнатна антена МВ-ДМВ

Цей варіант приймального приладу називається Теле-Супутник». Він є антеною, яка працює на генераторі або випромінювальне обладнання. Трансляція відбувається за рахунок телевізійного спалаху. Істотний недолік приладу в тому, що він дуже чутливий до кліматичних умов. Якщо йде дощ або дме сильний вітер, то програми транслюватимуться з перешкодами. Важливо поставити приймач від антени правильно, щоб негода не могла вплинути на сигнал.

Перешкоди також виникають через те, що довжина хвилі в дециметровому діапазоні менша. Важливо знайти правильну точку, щоб сигнал не губився. Це має бути таке місце, де не буде жодних відбитих перешкод. Найчастіше таку антену встановлюють на шафах, у безпосередній близькості до телевізора.

Дециметрова кімнатна антена ДМВ

Важливо розуміти, що цифрове телебачення мовить на канал ДМВ-діапазону, тобто антени такого плану – це основа основ.По суті, не обов'язково купувати супутникову тарілку, бо вона працює на базі ДМВ. Виробники «супутникових» антен йдуть на різні хитрощі, аби продати звичайний товар дорожче. Єдина перевага сучасного обладнання – потужніший генератор.

На замітку! Кімнатна ДМВ має додатковий артикул Т2, але це не означає, що прилад серйозно відрізняється від звичайного хвильового пристрою.

Самодельні антени дециметрового діапазону

Дециметрова чи всехвильова – це основні види антен, які поділяються на окремі типи. Варіанти приймачів:

  1. Всехвильовий варіант, технічні характеристики якої практично не залежать від частоти сигналу.
  2. Устаткування з логоперіодичним діапазоном. У цього пристрою параметри не є лінійними, тому важливо дивитися схему.
  3. Z-тип – найпростіший варіант приймального пристрою, який зможе зробити навіть людина, яка не є радіоаматором. Всі розрахунки приблизні, головне проводити надійну спайку та ізоляцію.

Всехвильовий варіант працюватиме бездоганно, якщо обладнання встановлено недалеко від станції. Тобто вона не підходить для людей, які мешкають у віддалених місцевостях. Щоб виготовити антену з довшим сигналом, знадобляться професійні навички. Якщо потрібно створити прилад з логоперіодичною частотною характеристикою, проблем також не виникне. Перші два варіанти, зазначені вище, ідеальні для застосування в межах міста. Сигнал буде стійким, а перешкоди будуть відсутні навіть, коли за двором погана погода.

Зигзагоподібні варіанти ДМВ мають масу переваг. По-перше, ця антена компактніша і зможе добре працювати, навіть якщо сигнал переривчастий або станція знаходиться далеко від користувача.Якщо створити особливу конструкцію, зробити ідеальне узгодження з фідером, то певні точки диполів розташовуються в хвильових вузлах з нульовим потенціалом.

Параметри саморобної антени

Перш ніж приступити до виготовлення виробу, слід ретельно вивчити параметри саморобного варіанту. Якщо людина не має хоча б базових знань з електроніки, то створювати антену буде вкрай складно. Щоб процес пройшов легше, варто спочатку вивчити визначення параметрів по діаграмі спрямованості. Тобто при конструюванні обладнання важливо знайти зону чутливості ДМВ.

Пелюстки, які визначають цю зону, різного розміру. Весь «пучок» складається з основного, бічного та тильного пелюсткового утворення. З урахуванням цього факту, важливо запровадити робочі показники, які дозволять зробити виріб робітником:

    Коефіцієнт посилення розшифровується, як відношення пікової величини сигналу який спрямований до телевізійного приладу через основну пелюсток до еталонного значення. Ця зв'язка необхідна для кругового напівхвильового диполя (КУ).
  1. Коефіцієнт дії в певному напрямку є відношенням кута прийому сигналу на 360 градусів до того ж показника для основної пелюстки (КНД).
  2. Коефіцієнт захисту розшифровується, як відношення енергії, яка потрапляє на антенне обладнання з основного напрямку до того ж параметра для бічної або тильної пелюстки (КЗ).

Є антени, у яких Коефіцієнт посилення та дії у певній спрямованості взаємодіють між собою. Цей вид не відноситься до дециметрової антени. Такі параметри мають спеціальні прилади, що застосовуються в розвідці. У таких пристроїв високий рівень спрямованості, а посилення, навпаки, буде малим.До речі, деякі сучасні моделі Z-антени мають зразкові характеристики і використовуються у віддалених регіонах, де зловити телевізійний сигнал звичайною антеною неможливо.

Робимо антену своїми руками

Перш ніж починати створення власного обладнання, важливо зрозуміти роботу всіх елементів, які циркулюють високочастотні струми корисного сигналу. Також важливо зрозуміти всі аспекти збирання. Основні нюанси:

  1. Всі з'єднання повинні бути з металу. Щоб виріб вийшов міцним та надійним, необхідно паяти елементи або застосовувати зварювальне обладнання.
  2. Щоб на вулиці не було послаблення сигналу, важливо якісно зчленувати напрямні та диполя.
  3. Всі контакти повинні бути надійно сформовані у вузли з нульовим потенціалом поля. Слід застосовувати паяльник потужністю до 40 Ватт і легкоплавкий припій у поєднанні з пастоподібним флюсом.
  4. В теоретичних викладках має бути правильне значення пікового струму. Саме цей показник визначає якість роботи приймального пристрою і вони повинні мати вигин.
  5. Створювати конструкцію слід із цільної трубки. Підійде тільки якісний метал з високим показником міцності.

Після того, як основа готова, важливо переконатися в тому, що всі з'єднання скріплені «на совість». Особливу увагу варто приділити місцю з кабелем, що підводить. Обплетення та центральна жила сучасних коаксіальних кабелів рідко коли виробляється з міді. Це пов'язано з тим, що мідний провід підвладний корозії, а кабелі з недорогих сплавів не піддаються окисленню, і не будуть руйнуватися під впливом агресивних факторів зовнішнього середовища.

Пропайка – це один із найголовніших моментів у виготовленні саморобної антени.Під час цього процесу не варто заощаджувати на пасті. Завдяки їй припій добре розтікається по жилах обплетення, дозволяє нагріти флюс і створити якісне з'єднання. На другому місці за важливістю стоять розміри дипольів, що монтуються, і за їх порядком. Вони повинні слідувати в лінійці променевих напрямних точно за схемою.

Антенна Z-типу

Антенна зигзагового варіанта називається на честь конструктора, який її створив - Харченко. Ця конструкція має широкосмуговий приймач сигналу. Цей пристрій має основну перевагу – компактність. Завдяки цьому антену можна розмістити навіть у невеликому за габаритами приміщенні. Саме її слід конструювати людям, які мешкають далеко від станцій і сигнал слабкий. Основні параметри для створення:

  1. Коефіцієнт перекриття частот, що приймаються, становить у неї порядку 2, 6-2, 7.
  2. Проведення розрахунків.
  3. Рекомендовано виконання у вигляді ромба.

Створювати антену слід строго за схемою:

Для виготовлення потрібні металеві трубки (мідь) товщиною не менше 6 мм, мідний емальований провід і фольгований склотекстоліт.

Логоперіодична антена (ЛПА)

Ця конструкція складніша у виготовленні, тому що збирається у вигляді лінійки і вимагає точних розрахунків. На кожній лінії розташовуватимуться приймальні диполя за принципом послідовності. Потрібні відрізки дротів із довжиною, кратної однієї четвертої робочої хвилі. Щоб ці «лінії» пов'язати правильно, необхідно звернутися до логоперіодичного закону, який встановлює періодичну зміну властивостей хімічних елементів залежно від збільшення зарядів ядер їх атомів.

Схема створення проста, але розрахунки можуть зайняти багато часу. Основні аспекти під час проведення підготовчих робіт:

  1. Вибрати прилад із вже налаштованою приймальною лінійкою (з КЗ у найдальшого від підведення кабелю кінця).
  2. Створити антену з ненастроєною (вільною) променевою основою, якій віддається перевага при прийомі цифрового сигналу.

Краще віддати перевагу другому варіанту, тому що тоді буде повне узгодження з кабелем, що не залежатиме безпосередньо від частоти.

Всехвильова антена

Цей варіант ДВМ має величезну кількість варіацій, але варто віддати перевагу найпростішому виду цієї антени. Для виготовлення знадобиться:

  1. Дві трубки з металу, які мають форму трикутника.
  2. Дві дерев'яні рейки.
  3. Медний дріт із захисною емаллю.

Важливо враховувати, що діаметр дротів не має значення, але важливо дотримати відстань між ними: від 20 до 30 мм. Зазор між пластинами дорівнюватиме 1 см і повинен бути повністю ізольований. Найкраще виготовляти прилад у вигляді квадрата. Не менш важливий момент: ширина виробу повинна дорівнювати його висоті, а повний кут розкриття - не менше 90 градусів. Можна не припаювати мідну плітку з коаксіального кабелю до робочого полотна. Сполучні моменти: стріла – ізолятор – щогла. Схема:

Загальний діаметр виробу не перевищуватиме 1, 5 метрів. Її можна встановити у відкриту кватирку. У такому положенні прилад працюватиме без перешкод практично з усіх напрямків. Такий пристрій зручно обертати, щоб упіймати найбільш точний сигнал. До незручностей варто віднести, що коефіцієнт посилення дуже маленький, а КЗД взагалі нульовий.

Антенна типу «хвильовий канал»

Пристрій, який ловитиме сигнал на рівні хвильового каналу, здійснюватиме трансляцію за допомогою пасивних та активних вібраторів. Вони мають розподілятися паралельно одне одному. Цей вид приймача робити найскладніше. Покрокова інструкція:

  1. Потрібен мідний провід або трубка. Діаметр від 0, 2 до 0, 5 см.
  2. Перший крок: припаяти до напрямних рефлектор, директор та вібратор.
  3. Всі елементи закріплюються на діелектричний жердину.
  4. провести відріз кабелю необхідної довжини U-коліни, опором хвиль 75 Ом.
  5. Спаяти вібратор із центральними жилами U-коліни. Після цього проводиться з'єднання екрана з кабелем, а його центральна жила – з вібратором антени.

Існує багато варіантів виготовлення домашніх антен, які ловитимуть цифровий сигнал. Для створення можуть бути використані навіть алюмінієві банки, але краще вибрати одну із вказаних вище схем. Такий вид приймального обладнання прослужить довгі роки і зможе без перешкод транслювати найпопулярніші телевізійні канали.