Колонки для телевізора

Anonim

Незважаючи на те, що штатні телевізійні колонки забезпечують мінімальні характеристики відтворення, у них можуть виникнути проблеми із відтворенням:

  • діалогів;
  • низьких частот і басів;
  • Вибухів та ін.

Крім того, вони не можуть забезпечити тривимірний формат звучання. Тому доцільно придбати додаткові колонки для телевізора.

Види колонок для телевізора

Якісна колонка повинна бути об'ємною, це забезпечує глибоке та чисте відтворення звуків. Важливим параметром є наявність повітря для створення коливань. Однак, сучасні телевізори самі по собі плоскі, і гарний динамік у них просто нема куди вмістити. У результаті виходить досить тонке звучання, яке може забезпечити глибину передачі атмосфери якісної картинки на экране.

Ще один важливий нюанс – далеко не завжди штатні телевізійні колонки спрямовані в правильному напрямку. Додаткове розсіювання звуку також не додає якості підсумкового звучання.

Решение – купівля додаткової аудіосистеми, її налаштування та налагодження. Детальний розбір теми запропонований у відео

У колонок для телевізора є класифікація за складом обладнання та комплектації системи:

  • просто окремі колонки;
  • центри медіа супроводу;
  • стереофонічні системи;
  • домашні кінотеатри (комплекси різних за величиною та призначенням пристроїв, що розміщуються по периметру кімнати).

Активні чи пасивні

Ключова відмінність у колонках цього типу – наявність вбудованого підсилювача.

В активних варіантах він є і за рахунок цього відбувається посилення звучання та збільшення потужності загального звукового потоку.

Пасивні гаджети вбудованого підсилювача не мають і більше призначені для вбудовування в аудіо систему. Для кращого звучання потрібно буде окремо до них докупити ресивер та підсилювач.

Конструктивні особливості

Від особливостей конструкції колонки залежить багато чого. Найпоширенішими формами колонок є:

  • прямокутник або квадрат;
  • піраміда;
  • куля.
Окрім геометричної форми, важливий матеріал виготовлення корпусу колонки. Пластикові варіанти вважаються найдешевшими, але не забезпечують максимальної якості. Найкраще, щоб колонка була зроблена з ДСП, МДФ або ДВП (тобто мати дерев'яну основу).

За розташуванням елементів на корпусі розрізняють закриті колонки, а також складніші моделі з фазоінвертором, які є складнішим обладнанням для сабвуферів.

Стереоколонки та багатоканальні системи

В залежності від цілей застосування колонок для телевізора, виділяють кілька варіантів:

  • пристрої, які працюють на два канали, тобто стереосистеми. Зазвичай складаються з двох колонок, які розміщуються по обидва боки від телевізора;
  • багатоканальні аналоги, що забезпечують більш об'ємне звучання. У цьому випадку система складається з декількох типів колонок, які виконують певну функцію.

Багатоканальні системи, як відомо з назви, працюють за кількома каналами відтворення. Під різні завдання та частоти використовується спеціалізоване обладнання:

  • фронтальні колонки з широкосмуговими динаміками, що створюють основу для відтворення звуку;
  • головний динамік з об'ємним звучанням, що відповідає за глибше відтворення низьких частот;
  • сабвуфер, які формує баси та низькі частоти;
  • задні невеликі колонки, покликані забезпечити ефект повної присутності;
  • допоміжні бічні колонки зазвичай вважаються додатковими і особливо актуальними за наявності приміщення великої площі або складного планування.

За способом підключення

Акустичні системи підключаються через роз'єми кількох видів, якими обладнуються сучасні телевізори:

  • SCART – є універсальним роз'ємом. Це широкосмуговий штекер, який відповідає за передачу як аудіо, так і відеосигналу, а також керуючі команди;
  • тюльпан або композитний AV-штекер широко використовувався на ранніх моделях, його також часто називають абревіатурою RCA. Він потрібний для створення стереофонічного ефекту. Зазвичай складається з двох різнокольорових виходів: червоного (правий) та білого (лівий);
  • в деяких марках актуальні аналогові виходи для підключення звуку, зазвичай їх два – на кожній стороні телевізора;
  • гарнітуру часто підключають через стандарт TRS-jack;
  • Є також універсальний цифровий стандарт порту HDMI. Цей варіант забезпечує найвищий стандарт якості звукового супроводу телевізора. Є найпередовішим на даний момент.
  • Також телевізор може мати оптичний вихід, який також передає звукові сигнали, часто його називають також цифровим входом.

Акустична система для телевізора – параметри

Коли вирішено основні питання зі стандартом підключення до певної моделі телевізора, підходить час для аналізу ключових характеристик. Вони можуть стати орієнтиром у різноманітті виробників та моделей, а також оптимальному підборі вартості колонки або комплекту технічних пристроїв.

Потужність

Одна з основних характеристик роботи колонки, яка вимірюється у Ваттах. Зазвичай, параметр обмежений конструктивними особливостями або можливостями механічної міцності матеріалів, з яких виготовлений динамік. Важливе значення тут мають також електричні характеристики котушки всередині системи.

Для пасивних колонок важливо правильно підібрати підсилювач, щоб пристрої не вийшли з ладу.Правило таке: потужність підсилювача має бути меншою за потужність пасивних динаміків. При цьому варто звернути увагу на рекомендовану потужність, якщо вона буде мала, колонки гарної якості теж звучатимуть погано.

Чутливість

По-іншому, цей параметр відповідає за максимальну гучність. Одиниця виміру цієї величини – децибели чи вати на метр. Фізичний сенс - рівень гучності на 1 Ватт потужності при віддаленості від динаміка на один метр при частоті 1000 Герц.

Тут все просто: чим параметр вищий, тим більшу гучність на виході ви отримаєте.

Импеданс

Цим терміном називають загальний опір, який можуть витримати динаміки (реактивний та активний відповідно), вимірюється величина в Омах. Важливо, щоб цей параметр також поєднувався з максимально можливими значеннями для підсилювача.

Типові величини, що використовуються на практиці, - від 4 до 8 Ом. Є взаємозв'язок із частотою: що вище вона, то має бути більше імпеданс.

Матеріали та дизайн

Раніше вже згадувалося, що в корпусі краще приділити увагу матеріалам на основі дерева, а не пластику. Однак останній залишається найдешевшою альтернативою. Трапляються також металеві екземпляри. Однак, якість звуку у них не відрізняється чистотою.

Дизайн може бути в принципі будь-яким. Намагайтеся підібрати колонки під дизайн інтер'єру, щоб аудіосистема краще вписувалася. Квіти виконання буває різним, але традиційно більшість динаміків роблять із чорною обробкою.

Спосіб підключення

Раніше в цій статті вже наводилися відомості про основні роз'єми для підключення аудіо кабелів. Наводимо також схему їхнього можливого розташування та загальний зовнішній вигляд можливих роз'ємів.

На додаток до розмови про способи підключення варто згадати інтерфейс підключення. Виділяють три основні варіанти:

  • аналоговий (на основі тюльпанів та роз'єму 3, 5 мм),
  • цифровий (SCART, HDMI),
  • бездротові технології (на базі Wi-Fi, якщо таку функцію підтримує сам телевізор).

Рейтинг кращих моделей

Розглянемо рейтинг найкращих моделей колонок для телевізора, які можна знайти на ринку в середині 2020 року.

Бюджетні моделі

Тут будуть наведені позиції загальною вартістю до 100 доларів або 7500 рублів. У цьому ціновому сегменті досить важко знайти якісні варіанти. Наводимо найкращі з можливих.

Комплект акустики BBK МА-880S

Це дешевий комплект із шести окремих пристроїв закритого типу. У комплекті є фронтальні тилові колонки, центральний канал, сабвуфер та підсилювач. Якість "на любителя", підійде для тестування необхідності встановлення більш дорогої системи для справжніх фанатів якісного звуку.

Характеристика Параметр
Стандарти звучання 5.1
Тип акустики Активна
Потужність 150 Вт
Матеріал корпуса МДФ
Діапазон відтворюваних частот 20-20 000 Гц
Интерфейс Багатоканальний лінійний вхід + USB
Додатково Захист від перевантажень та можливість використання SD-карт, ProLogic, пульт, радіо

Акустична система NATIONAL NAS-1250

Комплект з трьох колонок (2 динаміки та сабвуфер), які можна купити за вигідною ціною. Має стильний дизайн, чіткий, гучний та об'ємний звук. У гаджет вбудовано всі передові функції. Потужності для великої кімнати, звичайно, обмаль.

Характеристика Параметр
Стандарти звучання 5.1
Тип акустики Активна
Потужність 450 Вт
Матеріал корпуса Пластик
Діапазон відтворюваних частот 20-20 000 Гц
Интерфейс Багатоканальний лінійний вхід + USB + Bluetooth
Додатково Можливість використання SD-карт, підтримка розширеного профілю для аудіо A2DP, є пульт, до 50 радіостанцій можна зберегти в пам'яті

Підлогова акустична система YAMAHA NS-125F

Оптимальний варіант для забезпечення якісного звуку за демократичну вартість.Рішення має незвичайний подовжений дизайн та досить ефективно в роботі. Матеріал корпусу досить швидко мажеться. Розстановка підлогова, так що під систему потрібно виділити небагато місця.

Характеристика Параметр
Стандарти звучання Монополярна, фронтальний тип
Тип акустики Пасивна
Потужність 120 Вт
Матеріал корпуса Пластик
Діапазон відтворюваних частот 60-35 000 Гц
Интерфейс 2-смугова AC фазоінверторного типу
Додатково Знімні грати, чутливість 86 дБ

Загальний рейтинг бюджетних моделей ви знайдете нижче.

Назва Опис Ціна Рейтинг
Комплект акустики BBK МА-880S Дешева, але повноцінна система для вдосконалення аудіо сигналу від телевізора. Достатньо «ніжна» до перевантажень. Підійде для тестування необхідності підключення додаткових колонок у принципі 7 000 руб. ★★★★★
Акустична система NATIONAL NAS-1250 Непоганий варіант для меломанів-початківців. Перетворить звичайний телевізор на радіосистему за допомогою відтворення музики в різних форматах. 5 000 руб. ★★★★★
Підлогова акустична система YAMAHA NS-125F Забезпечує якісне звучання. Однак, тут немає підсилювача, його доведеться купувати окремо. 7 500 руб. ★★★★★

Середній ціновий діапазон

Більш цікавий сегмент з позиції поєднання ціна-якість. Верхній ліміт у цьому сегменті - 200 доларів або 15 000 рублів.

Комплект акустики SVEN HT-210

Цей виробник відрізняється якісними акустичними рішеннями для комп'ютерів і зробив досить цікаву за співвідношенням якість-ціна систему для телевізорів. У комплекті 6 пристроїв різного призначення. Дизайн чорний, досить лаконічний.

Характеристика Параметр
Стандарти звучання 5.1
Тип акустики Активна
Потужність 125 Вт
Матеріал корпуса МДФ
Діапазон відтворюваних частот 40-20 000 Гц
Интерфейс Лінійний вхід (на стерео та багатоканальний) + цифровий та коаксіальний входи + USB типу А
Додатково Можливість використання SD-карт, блютуз, кріплення, радіо

Полочная акустична система Samsung SWA-9000S

Характеристика Параметр
Стандарти звучання Тиловий канал
Тип акустики Пасивна
Потужність 54
Матеріал корпуса пластик
Діапазон відтворюваних частот 20-20 000 Гц
Интерфейс Бездротове підключення
Додатково Сумісна з пристроями серії Sound+, є настінне кріплення

Приклад роботи системи з використанням саундбару ви можете знайти в наступному ролику: https://www.youtube.com/watch?v=iTN4SFVTdtQ.

Полочная акустична система Sony SS-CS8

Характеристика Параметр
Стандарти звучання Центральний канал
Тип акустики Пасивна
Потужність 145 Вт
Матеріал корпуса МДФ
Діапазон відтворюваних частот 55-25 000 Гц
Интерфейс Лінійний вхід

Загальний рейтинг середньо бюджетних моделей ви знайдете нижче.

Назва Опис Ціна Рейтинг
Комплект акустики SVEN HT-210 Щодо дешева шестиканальна система. 9 300 руб. ★★★★★
Полочная акустична система Samsung SWA-9000S Достатньо компактне рішення для саундбару, яке приємно здивує якістю відтворюваного звучання 10 000 руб. ★★★★★
Полочная акустична система Sony SS-CS8 Якісний центральний елемент для акустичної системи в цілому від надійного виробника з гарною репутацією 8 000 руб. ★★★★★

Преміум моделі

У відношенні якісного звуку складно сказати верхню межу на аудіосистему. Справжні фанати можуть вкладати у гідне звучання сотні тисяч карбованців. Наведемо три найбільш популярні моделі на ринку на даний момент.

Полочная акустична система Audioengine A5+

Характеристика Параметр
Стандарти звучання 5.1
Тип акустики Активна
Потужність 75 Вт
Матеріал корпуса МДФ + шовк
Діапазон відтворюваних частот 50-22 000 Гц
Интерфейс Лінійний вхід

Полочна акустична система Bose Surround Speakers

Характеристика Параметр
Стандарти звучання Тиловий канал 2.0
Тип акустики Пасивна стельова
Потужність 50 Вт
Матеріал корпуса Пластик
Діапазон відтворюваних частот 20 000 Гц
Интерфейс Бездротове підключення Bluetooth / Wi-Fi

Акустична система BEHRINGER Eurolive B115D

Характеристика Параметр
Стандарти звучання 2-смугова AC фазоінверторного типу
Тип акустики Активна
Потужність 1000 Вт
Матеріал корпуса Пластик
Діапазон відтворюваних частот 45-20 000 Гц
Интерфейс Бездротове підключення або USB

Загальний рейтинг для дорогих моделей ви знайдете трохи нижче.

Назва Опис Ціна Рейтинг
Полочная акустична система Audioengine A5+ Серйозна моніторна техніка з двома гучномовцями, яка створить у кімнаті ефект повної присутності. Головне, не слухати з близької відстані, тому що звук стає плоским. 36 000 руб. ★★★★★
Полочна акустична система Bose Surround Speakers Хороше рішення для забезпечення якісних «тилів» звучання. Бездротове підключення гарантує відсутність проблем із проводами. 32 000 руб. ★★★★★
Акустична система BEHRINGER Eurolive B115D Це концертна акустична система, яку можна використовувати і в професійних цілях. Має вбудований підсилювач та високу потужність звучання. 17 000 руб. ★★★★★

Як вибрати аудіосистему

Загальні поради зводяться до ряду правил:

  • визначте оптимальні параметри роботи динаміків для вашого приміщення;
  • зафіксуйте пріоритет у системі звучання (2.0 для аудіо або 5.1 для блокбастерів);
  • не женіться за брендом, на ринку багато якісних рішень від маловідомих фірм;
  • визначте ліміт за вартістю купівлі і суворо дотримуйтесь. Пам'ятайте, немає межі досконалості та величині цінника на якісну аудіосистему.