ТБ-тюнер для комп'ютера

Anonim

Для чого потрібен TV-тюнер для комп'ютера. Види тивітюнерів. Як вибрати ТВ-тюнер. Як підключити та налаштувати цифровий тюнер для комп'ютера. Найкращі моделі цифрових тюнерів для комп'ютера.

Для чого потрібен TV-тюнер для комп'ютера

За допомогою цього пристрою можна переглядати телепрограми на комп'ютерному дисплеї. Нове покоління, працюючи за комп'ютером, часто воліє дивитися передачі без допомоги стаціонарного телевізора.

Хоча головне завдання розглянутих пристроїв - прийом відеосигналу, проте він може забезпечувати виконання додаткових функцій. Зокрема, можуть бути доступні:

  • телетекст;
  • можливість записувати передачі та згодом переглядати їх;
  • підтримка якісного об'ємного звуку Dolbi Digital.

До переваг таких пристроїв відносяться мобільність і універсальність. Їх можна підключити до будь-якого комп'ютера. ТБ тюнери зазвичай розраховані на перегляд ефірного, супутникового та цифрового телебачення.

Види тивітюнерів

Випускаються пристрої різних видів. Вони бувають:

  • внутрішні;
  • зовнішні.

Перші виконані у вигляді електронної плати. Їх вставляють усередину системного блоку комп'ютера. Зовнішні можуть підключатися за допомогою спеціального гнізда.

Тюнери можна розрізняти у зв'язку з типом підключення, що використовується. Для зовнішнього можуть застосовуватися такі роз'єми:

  • USB;
  • підключення через VGA;
  • використання Mini та Express Card.

Тюнер з USB інтерфейсом виглядає схожим на флешку. При його використанні додатково необхідні антена та пульт ДК. Його перевагами є:

  1. Висока мобільність. USB роз'єм є практично на будь-якому сучасному комп'ютері. Для використання такого тюнера достатньо вставити пристрій у роз'єм.
  2. Легкість монтажу. На відміну від внутрішніх тюнерів для підключення немає необхідності виконувати складні дії.
  3. Пристрій не створює додаткового навантаження для центрального процесора.

Однак при використанні таких тюнерів необхідно враховувати наявність таких недоліків:

  1. Для коректної роботи необхідно на комп'ютері провести інсталяцію відповідного драйвера. Без нього підключений тюнер працювати не буде.
  2. При підключенні до планшета або ноутбука може знадобитися додатковий кабель з micro USB роз'ємом.

Якщо для підключення застосовуються роз'єми VGA, то потрібно розуміти, що такий спосіб зв'язку застарів. Він був популярним тоді, коли використовувалися старі моделі дисплеїв. У сучасних комп'ютерах поширені цифрові відеовходи.

Але в тому випадку, якщо вдома залишився справний старий монітор, їх використання допоможе перетворити його на телевізор. Така приставка може використовувати рідкокристалічний дисплей. Для цього немає потреби в участі комп'ютера.

При внутрішньому підключенні застосовується інтерфейс PCI або PCI Express. Плата може бути повнорозмірною або призначеною для встановлення у малорозмірному корпусі. У ній передбачено RF вхід для підключення антени.

Моделі з використанням Mini Card та Express Card використовуються для прийому телевізійних програм на нетбуках або ноутбуках.Їх зазвичай є відповідні входи для підключення. Їх перевагами є компактність, легкість підключення та низька ціна. Цей інтерфейс мало поширений. При його використанні збільшується ризик перегріву.

Перевагами внутрішніх тюнерів є:

  1. Висока швидкість роботи.
  2. Широка функціональність. Вони можуть змінювати вікно для перегляду, записувати відео та виконувати деякі інші додаткові функції.

Однак у них є ряд недоліків:

  1. Внутрішні тюнери використовуються лише для настільних персональних комп'ютерів. Вони не призначені для ноутбуків у зв'язку з нестачею місця всередині корпусу.
  2. Для установки доводиться розкривати системний блок. Щоб виконати монтаж, необхідно мати спеціальні навички або звернутися за допомогою до фахівця.
  3. В результаті використання внутрішнього ТБ тюнера буде зайнятий PCI слот і залишиться менше місця для підключення інших електронних плат.
  4. У роботі можливі перешкоди від інших внутрішніх вузлів.

Обробка даних у розглянутому випадку проводиться центральним процесором, забираючи частину його потужності. При використанні слабкого комп'ютера використання внутрішньої плати призведе до істотного зменшення потужності.

Більше дізнатися про внутрішні моделі тюнерів можна з цього відео:

Однак у них є серйозний недолік. Він полягає в тому, що тут використовуються вшиті програми, які мають обмежену функціональність та недостатню гнучкість у роботі.

Як вибрати ТВ-тюнер

Для того щоб вибрати відповідний пристрій, необхідно враховувати наступне:

  1. Потрібно визначити, що краще підійде: зовнішній або внутрішній ТБ тюнер.
  2. Важливо, з якою операційною системою він працює. Вона повинна співпадати з тим, що встановлено на комп'ютері. Наприклад. Існують ТБ тюнери, для використання яких потрібна наявність операційної системи Windows.
  3. Попередньо визначають доступні за допомогою цієї техніки канали. При цьому необхідно дізнатися, які з них доступні в цій місцевості.

При виборі потрібно враховувати переваги та недоліки наявні у різних варіантів. У тюнера повинні бути передбачені роз'єми, які необхідні для підключення до наявного ПК. Має сенс розглядати покупку брендових моделей. Їх вартість робить пристрої доступними, забезпечуючи водночас високу якість та надійність роботи.

Як підключити та налаштувати цифровий тюнер для комп'ютера

Приклад підключення буде розглянутий на прикладі зовнішнього ТБ тюнера з роз'ємом USB. У цьому необхідно зробити такі действия:

  1. Здійснити підключення пристрою до відповідного роз'єму комп'ютера.
  2. До входу тюнера необхідно приєднати антену, яка постачається в комплекті або вже використовується.
  3. Після включення буде виявлено підключення нового пристрою. Необхідно встановити відповідний драйвер. Його можна, наприклад, завантажити з інтернету або взяти з диска, який поставлявся разом з обладнанням. Також необхідно встановити додаток, за допомогою якого здійснюватиметься перегляд телеканалів.
  4. Після встановлення драйвера потрібно перезавантажити комп'ютер.
  5. Запуск програми для перегляду. Потрібно запустити автоматичне сканування доступних каналів. Після цього додаток визначить доступні для перегляду.

Для керування переглядом можна використовувати кнопки або меню програми для перегляду або пульт дистанційного керування. Якщо драйвер або програма керування перегляду недоступні (наприклад, не поставлялися разом з пристроєм або були втрачені), їх можна завантажити з інтернету. Найпростіше їх знайти на сайті виробника. При виборі потрібно переконатися, що програмне забезпечення відповідає моделі ТБ тюнера.

Підключаючи внутрішній тюнер, потрібно зробити наступне:

  1. Комп'ютер перед початком проведення робіт необхідно вимкнути.
  2. Системний блок потрібно відкрити. На системній платі потрібно знайти слоти PCI. Хоча б один із них повинен бути вільним.
  3. З обраного слота необхідно видалити заглушку.
  4. Тюнер необхідно акуратно вставити в роз'єм, уникаючи застосування значних зусиль.
  5. Аудіовхід щойно встановленого тюнера необхідно за допомогою спеціального кабелю приєднують до системної плати.
  6. Кришку системного блоку необхідно поставити на місце і зафіксувати.
  7. На задній частині системного блоку необхідно знайти вхід для антенного кабелю. До нього потрібно підключити антену. При цьому можна скористатися тією, яка є в комплекті з пристроєм або підключити іншу.
  8. Потрібно встановити інфрачервоний приймач на доступному місці. Це необхідно для того, щоб скористатися пультом дистанційного керування.

Коли операційна система розпізнає новий підключений пристрій, потрібно провести інсталяцію драйвера. Далі потрібно перезапустити комп'ютер.

Про підключення внутрішнього тюнера докладно розказано у відеоролику:

Після включення комп'ютера потрібно скористатися програмою для перегляду. При першому запуску рекомендується запустити автоматичний пошук доступних каналів. Потім можна буде розпочати перегляд телепередач.

Кращі моделі цифрових тюнерів для комп'ютера

При покупці можна орієнтуватися на моделі, які користуються популярністю у покупців. Далі докладно розглянуто особливості найбільш відомих з них.

Модель Oriel 421D

Підтримує всі поширені цифрові стандарти. Використовуються HDMI та композитний входи. Перегляд з використанням цього пристрою дозволяє отримати гарне зображення.

Для підключення до мережі необов'язково використовувати роутер. Для цієї мети достатньо придбати та встановити внутрішній бездротовий адаптер. Цей цифровий тюнер може працювати з IPTV. З його допомогою доступне відтворення відео та аудіо із зовнішніх носіїв. Тут можна скористатися режимом відкладеного перегляду і при необхідності записати відео, що сподобалося.

Характеристика Параметр
Вигляд використовуваного модуля Oriel 421D зроблений як автономний пристрій
Які відеорежими доступні Доступна якість 1080i, p
Можливі формати показу Звичайний 4:З і широкоформатний 16:9
Стандарти відео, які можуть бути використані Застосовуються DVB-T, DVB-T2, а також DVB-C
Можна підключати до інтерфейсів звуковий, стандартний HDMI; є роз'єми USB 2.0 (2 шт.); присутній композитний;
Який додатковий функціонал може забезпечити тюнер доступний телетекст, є блокування від дітей, таймер для запису відео; відкладений перегляд передач;
Поставляється в комплекті Пульт ДК з батарейками

Модель HARPER HDT2-151З

Це бюджетна модель, в якій передбачено відносно просте управління. Тут користувач може додатково скористатися функцією медіаплеєра. Тюнер забезпечує високу якість перетворення сигналу.

Підтримує перегляд за допомогою Full HD. Можна відтворювати всі основні формати відео та аудіофайлів. Є можливість встановлення пароля з метою блокування від дітей. Підключення здійснюється через USB роз'єм.

Характеристика Параметр
Вигляд використовуваного модуля Модель HARPER HDT2-151З являє собою автономний модуль
Які відеорежими тут доступні Можна дивитися відео як 720, 1080i, 1080p
Можливі формати показу Звичайний 4:З і широкоформатний 16:9
Стандарти відео, які можуть бути використані Тюнер працює з DVB-T та DVB-T2
Можна підключати до інтерфейсів aудіо, стандартний HDMI версії 1.З; є USB 2.0; є композитний інтерфейс;
Який додатковий функціонал може забезпечити тюнер таймер для запису телепрограм; відкладений просмотр;
Поставляється в комплекті Є кабель З RCA з пультом керування та батарейками

Модель World Vision Premium

Висока вартість відповідає наданим пристроєм можливостям. Надається можливість використовувати більшість доступних цифрових стандартів, у тому числі доступне використання кабельного телебачення.

Надається висока якість перегляду IPTV телебачення. Тут відсутній вхід для мережного кабелю, тому для зв'язку з інтернетом може бути використаний Wi-Fi адаптер з USB-підключенням.

Характеристика Параметр
Вигляд використовуваного модуля Пристрій World Vision Premium є автономним
Які відеорежими доступні Підтримує відеорежими 1080i, p
Можливі формати показу Звичайний формат екрану 4:З та широкоформатний 16:9
Стандарти відео, які можуть бути використані Доступні DVB-C, DVB-T та стандарт DVB-T2
Можна підключати до інтерфейсів звуковий, стандартний HDMI версії 1.З; USB 2.0; присутній композитний інтерфейс;
Який додатковий функціонал може забезпечити тюнер можна приймати телетекст; є можливість відкладеного огляду; таймер; вбудований доступ до інтернету
Поставляється в комплекті Пульт ДК з кабелем З RCA,

Модель D-COLOR DC-1802HD

Цей тюнер оформлений компактно, має сучасний вигляд. Дозволяє переглядати різні види цифрового контенту, зокрема кабельне телебачення. Підключення до телевізора здійснюється за допомогою HDMI або тюльпанів.

Тут не передбачено коаксіальний аудіовхід для використання в домашньому кінотеатрі. Однак є підтримка аудіоформату AC3. Користувачі відзначають високу якість відео та звуку. Тут доступне відтворення онлайн радіо за допомогою вбудованого приймача.

Характеристика Параметр
Вигляд використовуваного модуля D-COLOR DC-1802HD зроблений автономним
Які відеорежими тут доступні Тюнер забезпечує перегляд як 1080i або 1080p
Можливі формати показу Звичайний 4:З і широкоформатний 16:9
Стандарти відео, які можуть бути тут використані Тут використовуються DVB-T2, DVB-C, а також DVB-T,
Можна підключати до інтерфейсів стандартний HDMI 1.З; є 2 роз'єми USB 2.0; композитний; звуковий;
Який додатковий функціонал може забезпечити тюнер є звук Dolbу Digital; зроблений відкладений огляд; є таймер для перегляду; блокування від дітей;
Комплектність з'єднувальний кабель, пульт ДК

Модель Selenga HD-950D

Ця модель має відносно невисоку вартість. При цьому вона забезпечує якісне зображення та звук. Є хорошим вибором з урахуванням співвідношення ціна/якість.

Може відтворювати відео та аудіо, записані на зовнішніх пристроях. Тут є продумане, зручне та просте управління.

Характеристика Параметр
Вигляд використовуваного модуля Selenga HD-950D - це автономний вузол
Які відеорежими доступні Selenga HD-950D забезпечує якість 720p, 1080i, p
Можливі формати показу Стандартний 4:З та широкоформатний екран 16:9
Стандарти відео, які можуть бути використані Тюнер працює з DVB-T2, DVB-C та DVB-T,
Можна підключати до інтерфейсів аудіo інтерфейс, HDMI версії 1.З; USB; композитний інтерфейс;
Який додатковий функціонал може забезпечити тюнер доступна якість Dolbу Digital; можливість відкладеного просмотра; присутній питомий контроль, телетекст, доступне використання зовнішніх дисків HDD;
Комплектність пульт та блок живлення
Назва Опис Рейтинг
Oriel 421D Забезпечує якісний перегляд телепрограм та інтернет-каналів. 5
HARPER HDT2-151З Проста та надійна бюджетна модель, що забезпечує основні функції для роботи. 4
World Vision Premium Дорога приставка, що працює з більшістю стандартів. 3
D-COLOR DC-1802HD Компактний пристрій, що забезпечує основні можливості. 2
Selenga HD-950D Недорога марка, що забезпечує виконання своїх функцій. 1

Якій фірми ТВ-тюнер вибрати

Виробники у цій сфері маловідомі через недостатню поширеність використання ТВ-тюнерів. Найбільш високу репутацію з них мають AverMedia та Beholder. При виборі рекомендується в першу чергу враховувати експлуатаційні особливості моделей.

Покупка тюнера для комп'ютера дозволить переглядати телепрограми без необхідності купівлі сучасного телевізійного пристрою. Існує велика кількість пропонованих моделей – серед них потрібно вибрати ту. Яка підійде користувачеві якнайкраще. Серед різноманітності доступних моделей практично кожен зможе знайти потрібну.