Як підключити антену для цифрового телебачення

Anonim

Про переваги цифрового телебачення перед аналоговим можна міркувати нескінченно. Тим більше, що в Росії перехід на новий формат мовлення наближається до свого логічного завершення і переважна більшість громадян уже встигла належним чином оцінити широкий вибір програм, і насолодитися якістю звуку та зображення. Однак питання про вибір, встановлення та з'єднання антени з обладнанням для перегляду «цифри» досі не втрачає актуальності, оскільки не всі готові виділяти додаткові кошти на оплату послуг спеціаліста.На щастя, керуючись докладною інструкцією, і виконуючи нескладні маніпуляції, впоратися з установкою зможе будь-хто.

Яке обладнання потрібно для встановлення

Сегодня у світі є кілька стандартів цифрового мовлення, у Росії застосовується найпопулярніший DVB-T2. Щоб налаштувати прийом цифрових ефірних каналів, необхідно мати телевізійну антену, ТВ-приймач, приставку та кабель. Однак перелік обладнання може змінюватись в залежності від моделі телевізора та віддаленості будинку (квартири) від вежі ретранслятора.

Антенна

Перш ніж вибирати пристрій, слід визначитися, вона ловитиме лише цифрові сигнали, або збереже можливість прийому аналогових. У першому випадку оптимальним варіантом є антени дециметрового діапазону (ДМВ) 300-850 МГц.Вони мають компактні розміри та доступні за ціною. Якщо виникла потреба переглядати звичайні канали, варто звернути увагу на всехвильовий пристрій з діапазоном прийому.

МВ+ДМВ.

Антени бувають кімнатні та вуличні. Мешканцям багатоквартирних будинків підійде перший варіант, оскільки вони знаходяться у зоні впевненого прийому сигналу. Пристрої зовнішнього кріплення доцільно використовуватиме налаштування цифрового мовлення у віддалених населених пунктах.

Підсилювач

Деякі антени оснащені підсилювачем сигналу, однак такий пристрій можна придбати окремо. Воно має здатність впливати не тільки на прямий, але і на відбитий сигнал, тому його застосування виправдане в тому випадку, коли потрібно покращити якість трансляції. Наприклад, у багатоповерхових будинках він лише нашкодить, оскільки створюватиме перешкоди, чим знизить якість прийому.

Телевізор

Очевидно, що, не маючи телевізора, не можна налаштувати «цифру», і взагалі неможливо дивитися програми. Моделі, випущені після 2013 року, оснащені вбудованим тюнером DVB-T2. Це означає, що користувачеві не знадобиться купувати спеціальну цифрову приставку.

На більш старих ТВ-приймачах такий модуль відсутній, а вони самі вони підтримують тип DVB-T, який не має сумісності зі стандартом, що використовується на території РФ. Тому власникам таких ТБ доведеться додатково придбати тюнер.

Ресивер

Як було зазначено, цифрова приставка потрібна, коли телевізор не підтримує стандарт мовлення DVB-T2. У її функції входить прийом та декодування сигналу, перетворення його в звук та зображення, які транслюються за допомогою ТВ.Сучасний ринок пропонує великий асортимент подібних пристроїв з широким набором функціональних можливостей та невисокою вартістю.

Всі ці відомості є на сайті провайдера або «Інтерактивної карти зони покриття цифрового ТБ». Потрібно лише вказати у рядку пошуку конкретне місце розташування та отримати на екрані детальний план місцевості. Тут будуть зазначені координати найближчих вишок, частота мовлення та відстань за кілометри.

Як встановити антену для цифрового телебачення

В рамках однієї статті проаналізувати всі варіанти встановлення антени та налаштування якісного прийому цифрового ТБ практично неможливо. Тому доцільно розглянути типові ситуації, наприклад, особливості встановлення кімнатної або зовнішньої антени, порядок підключення до телевізора безпосередньо або через цифрову приставку.

Як було сказано, антена, закріплена зовні, здатна приймати якісніший сигнал. Тому й коштує вона набагато дорожче, ніж кімнатна. За відсутності можливості придбати вуличний модуль можна зупинити свій вибір на кімнатній моделі і встановити в межах приміщення (квартири або будинку). Не слід забувати, що для «цифри» слід використовувати дециметрову антену, яку направити у бік ретранслятора. Це дозволить покращити якість сигналу та дивитися передачі у відмінній якості. Внутрішні чи зовнішні приймачі відрізняються дизайном, розмірами, специфікою установки. Останню характеристику варто розглянути.

Кімнатна

Якщо відстань від ретранслятора до житлової будівлі (будинку, квартири) не перевищує 5 км, має сенс встановити пристрій, що приймає всередині приміщення. Багато антени комплектуються спеціальними пристроями, за допомогою яких користувач може зафіксувати приймально-передавальний модуль на телевізорі або фіранці.Однак практика показує, що ідеальним місцем розташування є все ж таки підвіконня.

У разі використання кімнатної антени, рекомендується звернути увагу на наступні моменти:

  • Антену потрібно розташувати поблизу вікна таким чином, щоб пластикова (або дерев'яна) рама не перешкоджала проходженню сигналу.
  • Перевіритися в тому, що поблизу немає