Чому немає сигналу на телевізорі з приставкою і що робити

Anonim

Для користувача техніка, що приймає цифровий сигнал телемовлення здається простою: достатньо підключити приставку до телевізора, і можна дивитися програми з високою якістю зображення та звуку, відсутністю перешкод. Насправді ж система набагато складніша, оскільки включає набір різних пристроїв: ТВ-приймач з вбудованим тюнером або окремим ресивером, антену, контур посилення, а також комплект з'єднувальних кабелів. Тому під час трансляції не виключено виникнення різноманітних проблем: зникає сигнал, стають недоступними канали, зображення застигає і розсипається на дрібні фрагменти.Усунути більшість несправностей можна самотужки, якщо ретельно проаналізувати ситуацію і з'ясувати причину.

Чому немає сигналу на телевізорі

Відсутність телевізійного сигналу вважається досить поширеною ситуацією. Причин виникнення може бути багато. Причому це завжди обумовлено несправністю самого ресивера. У ряді випадків у втраті сигналу "винні" інші вузли, задіяні в з'єднанні. Найбільш типові проблеми варто розглянути хоча б для того, щоб знати, як їх вирішувати.

Погані погодні умови

На відміну від аналогового мовлення центральне ефірне ТБ меншою мірою залежить від впливу погодних умов. І все ж шквальний вітер, удари блискавки, інтенсивні опади здатні негативно вплинути на розташування антени і здатність приймати розсіяний сигнал. Внаслідок цього на ТБ можуть з'явитися шуми, слабкий звук, випадання пікселів та інші порушення.

Щоб усунути несправність та відновити налаштування каналів, знадобиться:

  • дочекатися зміни погодних умов;
  • визначити оптимальне положення антени, повільно повертаючи її у різні сторони;
  • надійно закріпити приймальний пристрій.

Нестійкий сигнал

Якщо на екрані ТВ з'являється повідомлення про послаблення сигналу або його відсутність, причину порушення слід шукати в антені.

Можливо що:

  • при поривах вітру на неї впали гілки дерев, що відламалися, через що відбулося її зміщення;
  • вишка-ретранслятор знаходиться на значному видаленні, внаслідок чого передачі транслюються з явними перебоями;
  • пошкоджено з'єднувальний кабель, особливо якщо антена встановлюється зовні будівлі.

Як і в попередньому випадку, необхідно правильно зорієнтувати приймальний пристрій, встановити підсилювач сигналу, замінити шнур або придбати нову приставку.

Припинення трансляції

Якщо після включення ТБ екран залишається темним, зображення і звук відсутні, але на інших каналах такої проблеми не спостерігається, можна припустити, що припинилася трансляція програми (особливо, якщо мовлення не цілодобове) або змінилася частота її мовлення . Зазвичай про це свідчить екранна заставка.

Але якщо вона відсутня, зверніться за інформацією про подібні зміни на офіційний сайт оператора-постачальника послуг.

Ще однією причиною припинення трансляції може бути прострочена підписка на платний канал. Для відновлення мовлення потрібно буде внести оплату. Однак трансляція відновиться лише через добу.

Ремонтні роботи на лінії

Найпоширенішою причиною відсутності сигналу на ТБ-приставці є проведення ремонтних чи профілактичних заходів. Зазвичай це відбувається у певний час без ознак погіршення ослаблення сигналу у звичайний час. У цей період на екрані телевізора з'являється відповідний напис.

Дізнатися про час та тривалість проведення робіт можна на сайті провайдера або по телефону гарячої лінії. Якщо бажання спілкуватися з оператором відсутнє, або з ним просто неможливо зв'язатися, слід зробити так:

  • взяти пульт від телевізора або приставки;
  • натиснути на кнопку «MENU»;
  • перейти в налаштування дешифратора.

Скидання налаштувань

Коли приставка перестає ловити канали, а на телеекрані з'являється повідомлення "Немає сигналу", причина може критися у незапланованому скиданні встановлених налаштувань до заводських параметрів. Подібна проблема з'являється найчастіше у дешевого обладнання через перепади або різкі стрибки напруги, технічні збої в роботі апаратури. В результаті користувацькі установки стираються, і доводиться виконувати налаштування каналів заново. Щоб вирішити проблему, необхідно перейти в меню, перевірити коректність прийому сигналу та повторно запустити пошук програм.

Несправність обладнання

Для підключення цифрового ТБ потрібно більше обладнання, ніж для аналогового. Внаслідок цього збільшується ризик виходу з ладу будь-якого компонента ланцюга: антени, телевізора, приставки, сполучних елементів. Умовно апаратні несправності можна розділити втричі групи.

  • Механічне пошкодження кабелю. Необхідно виконати перевірку всіх штекерів та дротів на наявність надломів та інших дефектів. Переконайтеся, що кабель відповідає стандартам цифрового ТБ.
  • Поломка супутникової тарілки або антени. У першому випадку варто перевірити її розташування та спрямованість у потрібну сторону. У другому – переконатись, що пристрій не пошкоджено. Якщо воно покрилося шаром пилу, бруду, а в зимовий час – кіркою льоду,

    знадобиться очистити та перевірити функціональність.
  • Несправність ресивера. Про це свідчить стан світлодіодів після включення та відсутність реагування на команди з пульта дистанційного керування. Для перевірки працездатності вбудованого в ТВ-приймач тюнера варто зняти кришку корпусу і оцінити стан електроніки.Якщо здулися конденсатори (що є найпоширенішою причиною), їх можна замінити самостійно, але лише за наявності певних навичок радіосправи.

Чому показують не всі канали

При підключенні цифрового ефірного телебачення користувачі отримують можливість дивитися 20 безкоштовних федеральних каналів, що становлять два мультиплекси. Однак трапляється так, що приставка починає ловити лише 10 програм, тобто один пакет:

  • Ресивер здійснює прийом каналів РТРС-1, програми 2-гомультіплексу не відображаються.
  • Чітко визначається РТРС-2, тоді як перший пакет не показує взагалі.

Зіткнутися з подібною ситуацією може кожен, тому доцільно взяти на озброєння такі рекомендації, попередньо встановивши причину. Найчастіше виникають три:

Проблеми та рішення Поломка або профілактика обладнання на вежі ретранслятора.

Для початку потрібно переконатися, що справа у відключенні передавальної вежі:поспілкувавшись із сусідами та знайомими, які живуть у зоні покриття тієї ж вежі;подивившись на інтерактивній карті телемовлення. Потім дочекатися, коли фахівці закінчать свою роботу. Несправність антени.

Оскільки на виході телевізор із підключеним ресивером та антеною видають слабкий сигнал, який де-не-де зовсім відсутній, знадобиться виконати налаштування обладнання, зорієнтувавши його на прийом сигналу. Зробити це можна у різний спосіб. Карта та компас. На онлайн сервісі можна дізнатися пеленг на найближчу вежу з точністю до градуса, а потім зорієнтувати в тому ж напрямку антену. Шкала рівня сигналу на приймачі. Переключити тюнер у режим налаштування і, плавно обертаючи антену, досягти того, щоб сигнал став максимально сильним.Неякісні опції.

Проблема може бути в ретрансляторі або тюнері. У першому випадку після профілактичних робіт або ремонту, у другому - через видалення власних установок. Рішення наступне: За допомогою картографічного сервісу дізнатися, на якій частоті веде мультиплекс, після чого виконати ручне налаштування.

Телевізор пише «Немає сигналу – що робити»

Якщо на телевізорі з приставкою стали гальмувати та зникли цифрові канали, до вирішення проблеми потрібно комплексно. Для цього потрібно виконати ряд дій.

  • Зателефонувати оператору – постачальнику послуг та уточнити, чи ведуться на лінії чи ретрансляторі ремонтні чи профілактичні роботи.
  • Перевірити справність обладнання та надійність з'єднання.
  • Перевіритися в правильності введених налаштувань користувача.

Якщо антена справна, налаштування виставлено правильно, а канали так і не з'явилися, це може бути викликано наступними причинами.

  • Кодування каналів DRE.Якщо тюнер довго перебував у «простому», тобто у відключеному стані, він міг розсинхронізуватися. Щоб виправити ситуацію, потрібно включити приставку і залишити в такому стані 1, 5-2 години. За цей час він самостійно синхронізується і буде готовий до роботи.
  • Ресивер не зареєстрований. Провести реєстрацію можна, відвідавши веб-сайт провайдера. Для цього знадобиться індивідуальний номер пристрою, вказаний на задній панелі корпусу приставки.
  • Повідомлення про те, що канал платний. Якщо термін сплати минув, потрібно буде внести плату та активувати трансляцію. Якщо ж канал безкоштовний, а повідомлення таки з'явилося, варто звернутися до провайдера для уточнення та вирішення проблеми.
  • Застаріло програмне забезпечення приймально-передаючого пристрою. Потрібно оновити програмне забезпечення за допомогою інтернету (у випадку супутникового ТБ – інфоканалу). Порядок виконання процедури можна уточнити на сайті оператора ТБ.