Як налаштувати канали на телевізорі

Anonim

Телебачення досі є основним засобом споживання інформації для мільйонів людей. Крім того, ТБ дозволяє нам скоротити дозвілля за переглядом цікавих телепередач. І, незважаючи на те, що телебачення супроводжує людство протягом майже 100 років, мало хто замислюється про те, як воно працює.

Види телевізійних сигналів

На сьогоднішній день в Росії діє кілька видів телевізійних сигналів:

  • цифрове;
  • кабельне;
  • супутникове;
  • интернет-ТВ.

Цифрове ТВ

Найпоширеніший вид телебачення в нашій країні – цифрове ТВ. Також його називають ефірним. Для прийому сигналу у разі використовується антена, яка приймає картинку від ретранслятора. Цифрове телебачення може гарантувати користувачеві 20 безкоштовних телеканалів та безліч платних телепрограм. Їхня підсумкова кількість залежить від обраного провайдера послуг.

Плюси та мінуси Низька вартість послуг Стабільна картинка Просте налаштування Працює в більшості російських домогосподарств Як правило, у операторів ефірного ТБ недоступні HD-версії каналів

З 2019 року в Росії перестало працювати аналогове ТБ. Воно, як і цифрове, забезпечувало прийом сигналу за допомогою антени, але мало менший вибір каналів і відносно низька якість зображення.

Кабельне ТБ

Кабельне ТБ теж користується неабиякою популярністю. Його розповсюдженням займаються спеціальні оператори кабельних мереж. На відміну від звичайної «цифри», картинка передається не повітрям (через антену), а через кабель, який безпосередньо підключається до телевізора без використання сторонніх пристроїв.

Плюси та мінуси Хороша якість сигнал Великий вибір каналів Просте налаштування Великий розмір абонентської плати на деяких тарифах

Супутникове телебачення

Супутникове телебачення було дуже популярним на початку і в середині 2000-х років, коли ще не було сучасної «цифри», а практично всі люди користувалися аналоговим ТБ. Супутникове TV здійснює прийом сигналу з допомогою особливої ​​антени, виконаної формі тарілки. А сама картинка надходить не від ретранслятора, розташованого неподалік, а від супутника, що пролітає десь у небі.

В даний час люди відмовляються від послуг супутникового ТБ. Виною тому є дорожнеча обладнання та порівняльний набір каналів у порівнянні зі звичайною «цифрою». Тим не менш, «супутник» рятує людей, які проживають у сільській місцевості, куди не доходить класичний цифровий сигнал.

Плюси та мінуси Безперебійна картинка високої якості Величезна різноманітність каналів Доступно там, де немає інших типів ТБ Дороге обладнання та недешеві тарифи Складне встановлення та налаштування обладнання

Інтернет-Т

Нарешті, інтернет-ТВ. Це найсучасніший тип телебачення, для реалізації якого потрібне, як не дивно, підключення до інтернету. Причому байдуже, як саме воно буде налаштоване. Це може бути Wi-Fi, провід чи мобільна мережа. Головне – забезпечити високу швидкість передачі даних.

Інтернет-ТВ реалізується кількома способами.Найбільш поширеним є так зване інтерактивне ТБ. Воно є видом телебачення, коли до телевізора підключається спеціальна приставка, яка працює у зв'язці з інтернетом. Таким чином, сигнал надходить безпосередньо через мережу.

А ще можна обійтися і без спеціальних приставок. На деяких моделях телевізорів передбачено додатки, які забезпечують роботу інтернет-ТВ. Користувачеві достатньо відкрити подібну програму, зареєструватися і оформити тип передплати.

Плюси та мінуси Картинка найвищої якості Безліч каналів Великий вибір платформ для перегляду Функція керування переглядом Просте налаштування До телевізора пред'являються серйозні вимоги, а при необхідності потрібно докуповувати приставку

Безперечно, найпросунутішим видом телевізійного сигналу є Інтернет-ТВ. Але подібне телебачення поки що не користується величезною популярністю через слабке технічне оснащення російських домогосподарств. Люди набагато частіше підключають кабельне або цифрове ТБ.

Як би там не було, будь-якій людині, яка бажає дивитися TV, потрібно розглянути кожен з представлених у матеріалі типів. Зокрема, слід розібратися, як виконується налаштування під час вибору того чи іншого виду ТБ. Саме цим ми і пропонуємо спантеличитися.

Як налаштувати супутникові канали на телевізорі

Перший на черзі йде налаштування супутникових каналів. Ми вже зазначили, що ця технологія є лише частково актуальною. Вся проблема в тому, що людині для перегляду супутникових каналів необхідно придбати додаткове обладнання в особі антени та ресивера для телевізора. Зазвичай такий комплект коштує близько 10 тисяч рублів. Погодьтеся, це не дуже багато. Тим більше, що надалі доведеться вносити щомісячний або щорічний платіж.

Для підключення та налаштування каналів насамперед потрібно вибрати оператора послуг, внести платіж, а також встановити все необхідне обладнання. Тільки після цього можна розпочинати налаштування каналів за наступною інструкцією:

  1. Відкрийте налаштування телевізора.
  2. Перейдіть до розділу «Мережа».
  3. В якості типу мережі виберіть супутник.

  4. Далі відкрийте налаштування каналу та клацніть на «Супутникова система».

  5. Виберіть супутник, через який здійснюється мовлення каналів вашого провайдера.

  6. Перейдіть в налаштування LNB і встановіть необхідні значення для частотного діапазону.

  7. Перевірте якість сигналу.
  8. Поверніться назад у меню та виберіть ручне або автоматичне налаштування каналів.

Як налаштувати кабельне ТБ

Кабельне телебачення налаштувати значно легше, ніж супутникове. Після встановлення кабелю достатньо відкрити меню телевізора та виконати кілька простих дій:

  1. Перейти в налаштування.
  2. В якості типу антени вибрати кабель.

  3. Вибрати автоналаштування.
  4. Запустити процес пошуку каналів.

Всього за 10-15 хвилин система знайде всі доступні канали і додасть їх до загального списку. Після цього не потрібно змінювати жодних налаштувань. Просто вибирайте телепередачі на свій смак.

Зверніть увагу, що залежно від марки та моделі телевізора назви пунктів меню можуть відрізнятися.

Налаштування цифрових каналів

Пошук цифрових каналів теж не повинен викликати труднощів у користувача. Здійснюється він так само, як і у випадку з кабельним ТБ, за одним лише винятком. Там, де в меню телевізора вказується тип прийому сигналу, потрібно вибрати антену або значення «Ефірне ТБ». Далі просто запускаємо пошук каналів і чекаємо підсумкових результатів.

Залежно від кількості доступних каналів на пошук піде 5-20 хвилин. Крім того, перед виконанням операції може знадобитися встановлення додаткового обладнання, в особі якого виступає антена. У багатоквартирних будинках встановлена ​​загальна антена, тому потрібно лише підключити кабель до телевізора і зайнятися налаштуванням каналів. А ось у приватному секторі буде потрібна власна антена. Її можна купити в більшості магазинів електроніки.

Налаштування каналів на Smart TV

Технологія Смарт ТБ перетворює звичайний телевізор на по-справжньому розумний пристрій. ТБ-приймач має нові функції, включаючи можливість перегляду телепередач через інтернет.

В той же час на телевізорі з підтримкою Smart TV можна дивитися канали так само, як і на звичайному пристрої. Наприклад, за допомогою супутникового, цифрового чи кабельного ТБ. Як показує практика, переважна більшість власників телевізорів зі Smart TV вибирають один із раніше розглянутих способів. А переваги Смарт ТБ вони використовують для перегляду відео на YouTube та фільмів у онлайн-кінотеатрах.

Тим не менш, є і ті, хто повністю відмовляється від класичного телебачення. Досить велика група людей дивиться через інтернет не лише фільми та короткі відеоролики, а й звичні телеканали.

Для перегляду ТБ через інтернет на телевізор потрібно завантажити спеціальний додаток.В його якості може виступати будь-який клієнт онлайн кінотеатру з набором телеканалів. Наприклад, MEGOGO. Однойменна програма є практично на всіх телевізорах зі Смарт ТВ, так що користувачеві залишається тільки відкрити магазин додатків та завантажити MEGOGO.

Далі потрібно запустити прогу і створити обліковий запис, якщо раніше не використовувався обліковий запис. Після цього власнику телевізора з функцією Smart TV необхідно оформити один із видів передплати у відповідному розділі меню. У кожній підписці певний тип каналів, тому рекомендується виходити з власних уподобань.

На MEGOGO можна дивитися 20 федеральних каналів абсолютно безкоштовно без оформлення підписки.

Тепер, коли програма налаштована, а передплата оформлена, можна сміливо дивитися телеканали через інтернет на своєму Смарт ТВ. Програма також дозволяє скористатися функцією перемотування та відкладеного перегляду, якщо у клієнта виникає така потреба.

MEGOGO – це абсолютно легальний, але водночас платний метод перегляду телевізора на Smart TV. Як альтернативу варто ознайомитися з IPTV. На відміну від офіційних онлайн-кінотеатрів, цей спосіб є не зовсім легальним.

IPTV на Смарт ТВ працює за допомогою спеціальної програми. Наприклад, SS IPTV. У меню проги людині необхідно вставити посилання на плейлист із каналами, після чого відкриється докладна телепрограма з можливістю вибору конкретного каналу. Зазвичай перегляд ТБ через IPTV здійснюється безкоштовно, через що правовласники нерідко блокують трансляції.

Як настроїти канали на старому телевізорі

Старі телевізори та Smart TV – зовсім різні пристрої, нехай і називаються однаково. Якщо на Смарт ТВ є безліч способів перегляду каналів, то на старому телевізорі доводиться попрацювати для налаштування ТВ.

Але в більшості випадків налаштування каналів виконується без особливих проблем. Аналогічно ефірному ТБ на новому телевізорі, на старому пристрої потрібно вставити кабель у відповідний роз'єм. Кабель у свою чергу з'єднує телевізор та антену.

Далі необхідно відкрити налаштування ТВ-приймача та запустити пошук каналів. Через деякий час пристрій вивчить частоти вашого оператора і знайде всі доступні телеканали, які надалі можна дивитися у зручний для вас час.

Єдина проблема, пов'язана зі старими телевізорами, полягає у відсутності тюнера DVB-T2, який відповідає за супутниковий сигнал. Тобто дивитися ефірне ТБ без придбання додаткового пристрою не вдасться. Користувачеві необхідно докупити ТВ-приставку та виконувати налаштування каналів через її меню. Тільки так можна розраховувати на роботу телебачення на старому пристрої 2020 року.

Зверніть увагу, що старі телевізори використовують так звані роз'єми формату «тюльпан» для підключення зовнішніх пристроїв. Тому, швидше за все, вам доведеться купити не тільки приставку, а й відповідний шнур.

Налаштування каналів без антени

Якщо у вашому будинку немає телевізійної антени, а купувати такий пристрій не хочеться, ви все одно зможете дивитися ТБ на своєму домашньому екрані. У випадку, коли телевізор підтримує Smart TV, переживати зовсім не потрібно. Можна налаштувати телеканали, використовуючи програму онлайн-кінотеатру або IPTV. Про те, як це зробити, ми розповідали раніше.

Якщо телевізор не підтримує технологію Smart TV, доведеться звертатися за допомогою до місцевих провайдерів телебачення. Зокрема, компанія Ростелеком має послугу Інтерактивне ТБ. Вона дозволяє дивитися канали без використання антени та класичного кабелю.

Потенційному клієнту потрібно відвідати офіс компанії та укласти договір на підключення Інтерактивного ТБ. Після цього людина отримає у своє розпорядження ТВ-приставку і залишиться виконати кілька простих кроків:

  1. Підключити приставку до джерела живлення та інтернету, використовуючи Lan-кабель, що з'єднує ТВ-приставку та роутер.
  2. Підключити приставку до телевізора за допомогою кабелю HDMI.
  3. Увімкнути телевізор і перейти в режим підключення HDMI.
  4. Натиснути кнопку увімкнення на приставці та дочекатися завантаження оновлень.

Таким чином, налаштовувати канали, як на телевізорі, не доведеться. Приставка автоматично виконує цю операцію, завдяки чому одразу після включення людина може дивитися всі доступні телеканали.

Пошук та налаштування каналів без пульта ДУ

Управління телевізором здійснюється за допомогою пульта. Але коли такого важливого пристрою немає під рукою, все одно можна налаштувати канали. Щоправда, лише в тому випадку, якщо телевізор оснащений фізичними кнопками:

  1. Увімкніть телевізор.
  2. Натисніть кнопку «Меню».
  3. Використовуючи кнопки перемикання каналів на панелі телевізора, знайдіть розділ «Пошук каналів».
  4. Підтвердіть виконання операції натисканням кнопки «ОК».
  5. Запустіть процес і дочекайтеся його закінчення.

Не легко, але ви все-таки зможете налаштувати канали навіть без пульта на руках. У такому разі виконання операції займе більше часу, проте результат гарантований.

Налаштування зображення

Крім пошуку каналів на телевізорі можна здійснити налаштування зображення. Це дозволить покращити картинку і зробити її приємною своєму оку.

Для виконання операції потрібно:

  1. Відкрити настройки.
  2. Перейти до розділу «Зображення».
  3. Відрегулювати параметри на власний розсуд.

Як правило, в налаштуваннях вільно змінюється яскравість, контрастність, насиченість, кольору та інші параметри. Єдиного стандарту найкращого зображення немає, тому потрібно виходити виключно з власних уподобань.