Немає зображення на телевізорі

Anonim
Як правило, зображення зникає через те, що певна частина телевізора або вся його система вийшла з ладу. Оскільки телевізор є великою системою, то подібна поломка могла з'явитися через величезну низку причин. Перед тим, як приступати до ремонту, рекомендується розібратися у можливих причинах.

Чому телевізор не показує зображення, а звук є

Несправність декодера

Якщо користувач використовує поганий декодер, який вже довгий час перебуває в експлуатації, то йому не варто дивуватися, якщо зображення на телевізорі почне відставати або рябити, а також буде темним і нечітким.Насправді це є основними ознаками, які свідчать про те, що проблема із зображенням пов'язана саме з наявністю неполадок у декодері.

У цій ситуації потрібно вивчити будову декодера і знайти ті деталі, які могли перестати правильно функціонувати. Рекомендується звернутися до кваліфікованого майстра, який без проблем допоможе у вирішенні цієї проблеми.

Необхідно відзначити, що в певних ситуаціях лагодити зламаний декодер безглуздо, оскільки це може дуже сильно вдарити по кишені користувача. Якщо старий пристрій пропрацював дуже довгий час, його краще замінити на новий.

Проблема кабелем

Кабель також є дуже важливою деталлю у будові телевізора, оскільки саме він відповідає за правильну передачу зображення.Крім цього, на смарт телевізорах кабель також має дуже важливу роль, оскільки він з'єднує антену з телевізором, транслюючи на нього зображення.

Необхідно зазначити, що ця проблема не стосується тих користувачів, у яких телевізор підключає до мережі без дротів. У такому разі перевіряти кабель не має сенсу, оскільки проблема може бути в іншому, наприклад, у неправильній роботі системи телевізора.

Починати перевірку кабелів рекомендується з наступних частин:

  • Провід від штекера;
  • Штекер;
  • Антенний кабель, що підключає телевізор до антени;
  • HDMI.

Якщо на одному з цих кабелів користувач виявив поломку, то йому варто замінити його або спробувати самостійно відремонтувати. Крім цього, користувач також може звернутися до кваліфікованого майстра, який допоможе у вирішенні проблеми, що з'явилася.

Поломка інвертора

Як показала практика, подібна поломка найчастіше виникає на пристроях від компанії Samsung і Sony, оскільки в телевізорах, вироблених цими фірмами, використовуються досить слабкі інвертори. А оскільки інвертер також є однією з найголовніших частин телевізора, він має бути гарної якості. В іншому випадку пристрій прослужить зовсім недовго, оскільки інвертор просто вийде з ладу.

Користувач може зрозуміти, що поломка криється саме в інверторі, якщо на телевізорі проявляється таке:

  • Трансляція повністю пропадає або спотворюється;
  • Після того, як телевізор був увімкнений, картинка з'являється набагато пізніше, ніж звук;
  • Зображення, що відображається на екрані, занадто темне і користувач не може нічого розглянути;
  • Зображення на екрані може рябіти.

Починити інвертор користувач може самостійно в домашніх умовах. Як це зробити можна переглянути за посиланням нижче:

Однак, необхідно відзначити, що для цього користувач повинен володіти навичками пайки та мультиметром. Крім цього, у нього також мають бути базові знання з механіки. У протилежному випадку рекомендується довірити ремонт інвертору фахівцеві.

Несправність блока живлення

Подобная поломка могла виникнути в телевізорі також через певні несправності в блоці живлення. Проблема дуже поширена через те, що користувачі часто використовують блок живлення в неправильних умовах, а також не дають йому час для відпочинку. Це призводить до того, що він дуже швидко ламається і стає непридатним для використання.

При несправностях у блоці живлення відбувається таке:

  • Зображення починає постійно скакати;
  • Трансляція відображається лише з певного боку телевізора;
  • На картинці, що транслюється, з'являються різні відтінки, які не повинні з'являтися при правильній роботі телевізора.

У випадку, якщо користувач виявив хоча б одну з наведених вище ознак, йому доведеться провести або повну заміну блоку, або ж звернутися за допомогою до фахівця. Не рекомендується самостійно намагатися відлагодити зламаний пристрій, оскільки це може призвести до більш глибоких поломок пристрою. Проблеми можуть почати виникати вже на перших етапах ремонту.

Необхідно також відзначити, що в даний час не всі фахівці беруться за ремонт такого виду поломок, у зв'язку з чим рекомендується все ж таки придбати новий блок живлення.

Вийшов з ладу конденсатор

Неполадки з роботою конденсатора можуть виникати в тому випадку, якщо раніше були постійні стрибки напруги. Наприклад, це могло виникнути після того, як користувач різко вимикав телевізор після довгого часу його роботи або в тому випадку, якщо в квартирі часто вимикається електрика. Все це дуже погано позначається на роботі конденсаторів, оскільки вони максимально не стійкі перед перепадами напруги.

Зрозуміти, що конденсатор вийшов з ладу можна з таких причин:

  • На телевізорі з'явився чорний екран;
  • Трансляція на телевізорі припиняється через певний час після його включення;
  • У телевізорі з'явилися проблеми з яскравістю.

Для того щоб переконатися в тому, що проблема дійсно криється в несправних конденсаторах, користувач може прибрати задню кришку приладу.У випадку, якщо він виявить здуті конденсатори, проблема без сумнівів криється в них. Полагодити здуті деталі неможливо, у зв'язку з чим потрібно проводити їх заміну.

Необхідно відзначити, що в цій ситуації не варто включати телевізор, оскільки це може призвести до більш серйозних поломок у пристрої.

Неполадки в мережі

Малюнок також може пропадати через певні неполадки в мережі, які також можуть заважати користувачеві дивитися телевізор. У випадку, якщо зображення під час трансляції пропадає, а звук відстає, користувачу варто перевірити стан мережі.

Необхідно зазначити, що часто подібні неполадки виникають саме в тих телевізорах, у яких для перегляду трансляції використовується інтернет.

Ушкодження відеопроцесора

Відеопроцесор у телевізорі відповідає за якісну передачу зображення. Якщо ця деталь зламається, екран перестане повністю відображати зображення або показуватиме його частинами. Визначити наявність несправностей у конвекторі можна, звернувши увагу до наступні ознаки:

  • На екрані телевізора утворилися різні спотворення кольорів, які впливають, як на картинку, так і на процес перегляду;
  • Малюнок відображається, не маючи певного відтінку. Часто зображення повністю втрачає червоний колір. Саме це може означати те, що відеопроцесор прийшов у несправний стан, і він вимагає переустановки;
  • Картинка йде пізніше, ніж звук. Це основна причина такої поломки, від якої повинен відштовхуватися користувач. У випадку, це відбувається, власник пристрою може не сумніватися в тому, що процесор має певні неполадки.

Єдиним рішенням для користувача в даній ситуації – це звернення до кваліфікованого майстра в сервіс, де швидше за все його буде відправлено в магазин за покупкою нового відеопроцесора. Цю деталь практично неможливо відремонтувати, у зв'язку з чим розумніше буде зробити її заміну.

Порушення роботи конвектора

Порушення в роботі звуку та картинки можуть також бути пов'язані з антеною або декодером, крім самого телевізора та його деталей. Такі поломки, як правило, виявляються в тому випадку, коли картинка не відображається тільки на певних каналах, а не на всіх.

У такій ситуації користувач повинен звернутися до сервісу компанії, яка надає послуги телебачення. Настійно не рекомендується намагатися самостійно відремонтувати телевізор у такій ситуації, оскільки це також може призвести до незворотних наслідків.

Ушкодження дешифраторів телевізора

Стан дешифратора також дуже впливає на роботу телевізора. Якщо на картинці, що відображається, в прибої з'являються різні широкі порожнини, то користувач може не сумніватися в тому, що дешифратор в телевізорі зламався.

Оскільки ця деталь має дуже значне місце в телевізорі, при її поломці доведеться поміняти не тільки її, але й інші внутрішні деталі пристрою. Це не сильно вдарить по кишені користувача, на відміну від покупки нового телевізора.

Деформація шлейфу

Для виявлення деформацій на шлейфі користувач повинен подивитися на такі ознаки:

  • На екрані приладу з'являються різні спотворення;
  • Картинка часто рябить, з'являються різні перешкоди;
  • Часами трансляція різко зникає.

Як зрозуміти, чому звук є, зображення немає – діагностика

Після того як користувач розбереться з причинами появи поломки, він може приступати до діагностики пристрою. Це необхідно зробити для того, щоб виявити проблему, яку власник пристрою повинен усунути.

Якщо власник пристрою не володіє базовими знаннями у будові процесорів та механіки, йому варто провести лише зовнішній огляд пристрою. Тобто, він може оглянути телевізор на наявність вм'ятин або подряпин, може перевірити стан антени та кабелів та інших зовнішніх деталей.

Окрім цього, власник може також перевірити встановлені налаштування мережі у пристрої. Також, потрібно перевірити стабільність передачі інтернет даних, використовуючи різні способи.

У випадку, якщо власник приладу має більш просунуті знання у сфері техніки, то він може самостійно розібрати телевізор та оглянути його на наявність несправностей. Таким чином він зможе виявити корінь проблеми, що утворилася, а також зрозуміє, які деталі потребують заміни.

Также користувач може провести діагностику пристрою. На пристроях від компанії Samsung - це можна зробити в налаштуваннях приладу, відкривши розділ «Зображення» та потім пункт «Підтримка». У меню, що відкрилося, необхідно натиснути кнопку «Запустити тест зображення».

Що можна зробити самостійно

Також, перед процесом діагностики, користувач може вчинити такі дії, які можуть допомогти у вирішенні проблеми:

  • Увімкнути та вимкнути пристрій. Подібна дія може допомогти виправити деякі програмні збої в телевізорі;
  • Після цього необхідно перевірити всі складові деталі на наявність поломок, оскільки це також позначається на роботі пристрою;

  • Также, користувач може спробувати встановити максимальну гучність на телевізорі, а потім повернути її у звичний стан. Це допоможе змінити тип роботи блоку живлення;
  • На завершення користувач повинен перевірити наявність режиму заощадження енергії. Бувають випадки, коли цей режим увімкнено і через нього зображення стає тьмяним.

Ці дії необхідно виконувати перед тим, як звертатися за допомогою до кваліфікованого майстра.

Коли варто звернутися до фахівців

Рекомендується звертатися за допомогою до фахівця в тому випадку, якщо користувач не впевнений, що він зможе виправити проблему самостійно. А саме у тому випадку, якщо:

  • У людини є всі необхідні знання для ремонту;
  • Користувач зміг точно виявити причину поломки;
  • У будинку є всі необхідні інструменти;
  • Власник пристрою розуміє всі ризики.

Якщо хоча б один пункт не збігається, то все ж таки краще викликати майстра для уникнення появи нових поломок. Але, якщо людина точно впевнена, що вона впорається з ремонтом, то їй варто також проконсультуватися з фахівцем для того, щоб уникнути помилок.

Запитання експерту Як можна вибрати правильного майстра з гарною кваліфікацією?

Для того щоб підібрати максимально хорошого майстра, який точно зможе впоратися з поставленим перед ним завданням, користувачеві рекомендується подивитися відгуки, які залишили інші люди. Також потрібно звернути увагу на стаж майстра. Крім цього, власник зламаного пристрою може запитувати своїх знайомих, які можуть підказати перевіреного фахівця.Якщо якийсь сенс у ремонті певних деталей?

У такій ситуації рекомендується спиратися на те, яку вартість може обійтися ремонт певних деталей, а також на те, яка вартість нової. Користувач повинен порівняти ці ціни, а потім зробити висновки. Крім цього, варто не забувати про те, що деякі деталі просто неможливо відремонтувати і вони підлягають тільки заміні. Що робити, якщо тест діагностики не дав жодних результатів?

У такому випадку можна не сумніватися, що поломка криється всередині пристрою. Потрібно провести повний огляд внутрішніх деталей телевізора. Крім цього, необхідно також розбиратися із будовою пристрою.