Як підключити цифрове телебачення без приставки

Anonim

Перша чверть XXI століття справедливо називається часом цифрових технологій. Поступово вдосконалюється кожен аспект нашого життя, і телебачення не є винятком.

Чи можна дивитися цифрове ТБ без приставки

До недавнього часу російські глядачі дивилися ТБ аналогового формату. Він мав як плюси, так і мінуси. Головною перевагою аналогового телебачення є загальнодоступність та слабкі вимоги до обладнання, тобто ТВ-приймача.Але недоліків навіть більше. До них відноситься нестабільний сигнал, погана якість картинки і маленький вибір каналів.

Цифрове телебачення вирішує цю проблему, оскільки «цифра» має якісніший сигнал і дає вибір з величезної кількості телеканалів. Словом, технологія змінила спосіб споживання контенту з екрана телевізора на краще.

У момент, коли стало зрозуміло, що цифровізації телебачення не уникнути, почалася масивна рекламна кампанія з підключення «цифри». У рекламі, яка показувалася на ТБ, громадянам говорили, що для перегляду нового формату телебачення потрібно купувати спеціальну приставку.

Покупка приставки – це, по-перше, витрата грошей. По-друге, це зайві дроти.

На щастя, в 2020 році можна дивитися цифрове телебачення і без придбання додаткового обладнання, якщо ТБ-приймач оснащений перетворювачем сигналу з аналога в «цифру».Про те, як дізнатися, чи підтримує ваш телевізор цифрове ТБ, і як його налаштувати, розповімо далі.

Які телевізори показують цифрові канали без приставки

Зрозуміло, мало хто захоче купувати додаткове обладнання в особі приставки для перегляду цифрового ТБ. У такому разі потрібно розуміти, які телевізори підтримують «цифру» без використання інших видів обладнання.

Насправді, ТБ-приймачі з підтримкою цифрового телебачення можуть бути будь-якої марки, будь то відомі Samsung і Sony або менш популярні Skyworth або DEXP. Головна вимога одна – наявність вбудованого трансформатора зображення DVB-T2. Саме він відповідає за перетворення аналогової картинки на цифрову.

Таким чином, якщо ваш телевізор має підтримку DVB-T2, то він без проблем показуватиме цифрове телебачення без використання приставки. Необхідно буде лише провести ручне або автоматичне налаштування каналів, після чого «цифра» покаже себе на весь зріст.

Як дізнатися, чи підтримує телевізор DVB-T2

На жаль, далеко не всі люди розуміють, чи підтримує їх телевізор стандарт DVB-T2. Але є кілька простих способів, що дозволяють уточнити цю інформацію. Варіанти різні, так що ви можете скористатися будь-якою пропозицією, що сподобалася.

Для початку зверніть увагу на коробку ТВ-приймача. Якщо ви бачите на ній маркування DVB-T2, можна сміливо приступати до налаштування цифрового телебачення. Якщо напис не видно, придивіться до пункту з детальним описом характеристик пристрою або до інструкції, що йде в комплекті з телевізором.

А що робити в такій ситуації, коли коробки чи інструкції від телевізора немає? У такому випадку теж не важко визначити наявність цифрового модуля.Інформація про підтримку DVB-T2 найчастіше наноситься на корпус пристрою. Залежно від марки або моделі маркування може бути нанесене на бічну, передню або задню панель ТВ-приймача.

Нарешті, є найбільш дієвий та інформативний спосіб визначення підтримки «цифри». У цьому випадку пропонується відкрити налаштування телевізора та перейти до розділу пошуку каналів. Коли ви вибиратимете тип пошуку (ручний або автоматичний), система дасть на вибір кілька варіантів. Серед них може ховатися DVB-T2. Бачите відповідний напис? Тоді сміливо налаштовуйте цифрове ТБ.

Коли не вдасться підключити цифрове телебачення без приставки

Відповісти на запитання, виведене в підзаголовок, зможе будь-яка людина, яка прочитала попередні пункти матеріалу. Раніше ми виділили головну вимогу, яка дає змогу дивитися цифрове телебачення на телевізорі без додаткової приставки. Це підтримка стандарту DVB-T2.

Відповідно, якщо даного ТВ-модуля в телевізорі немає, дивитися «цифру» без приставки не вийде. Вам доведеться купувати додаткове обладнання чи новий ТВ-приймач. Який варіант є кращим – вирішуйте самі. Купівля приставки справді вирішить проблему, але водночас завдасть низки незручностей. Наприклад, при перемиканні інтерфейсу. Тому все-таки рекомендується купувати новий телевізор.

Також важливо мати на увазі, що для перегляду цифрового телебачення вам знадобиться підключити послуги одного з операторів ТБ. Якщо раніше ви дивилися аналогове ТБ, то перепідключатися або змінювати обладнання не потрібно. Будуть задіяні ті самі антени та кабелі. Просто телевізор з підтримкою DVB-T2 перетворює аналоговий сигнал на цифровий.

Як дивитись цифрове ТБ без приставки

Закінчивши з вступною частиною матеріалу та розповіддю про те, як зрозуміти, чи підтримує телевізор «цифру», можна переходити до опису процесу налаштування цифрового телебачення. І перш ніж подати докладну інструкцію, слід зазначити, що у 2020 році «цифра» поширюється різними методами. Ось вони:

  • антена;
  • кабель;
  • IPTV;
  • Smart TV.

Далі пропонуємо ознайомитися з усіма особливостями різних типів підключення. Кожен з них має свої переваги та недоліки. А докладне вивчення інформації про особливості кабельного ТБ, телебачення через антену та інших видів дозволить зробити правильний вибір на користь того чи іншого способу перегляду «цифри».

Якщо телевізор підтримує DVB-T2

Итак, розглянемо перший варіант, який передбачає, що у телевізорі є вбудований модуль DVB-T2.Це може бути найдешевший ТВ-приймач за 10-15 тисяч рублів і навіть дешевше, якщо він має маленьку діагональ екрану. В даному випадку користувачеві пропонується дивитися телебачення за допомогою антени.

Подобной послугою користується переважна більшість населення. Адже ТВ-антени наразі встановлені на всіх багатоквартирних будинках. Раніше зараз вони використовуються для прийому аналогового сигналу. Але, оскільки телевізор має вбудований трансформатор, аналог відразу ж перетворюється на «цифру» навіть за наявності старого обладнання.

Таким чином, для перегляду цифрового ТБ потрібна антена та кабель, що з'єднує її з телевізором. Якщо все це є в будинку, ви можете переходити до "цифри". Докладно цей процес опишемо далі.

Кабельне ТБ

Окрім антени багато людей для отримання телевізійного сигналу використовують кабельні мережі. І тут людина, яка не знає, може вигукнути «А в чому різниця?» Адже при передачі сигналу через антену також використовується кабель, який заводиться в будинок або квартиру користувача.

Але річ у тому, що кабельне телебачення працює без використання антен. Тобто сигнал передається виключно дротом. І тисячі людей продовжують використовувати таку модель ТБ, підключаючись до кабельних провайдерів.

Плюсом такого способу телебачення є те, що телевізор не обов'язково має підтримувати формат DVB-T2. Якщо ваш кабельний оператор використовує стандарт DVB-C, то людині потрібно дивитися саме на цю характеристику, а не на якусь іншу.

IPTV

Ця загадкова абревіатура розшифровується, як Internet Protocol Television, тобто телебачення за протоколом телебачення. Не складно здогадатися, що в даному випадку для отримання сигналу використовується не антена або кабель, а доступ до глобального павутиння.

Плюс цього способу перегляду цифрового ТБ полягає в тому, що телевізор господаря може не підтримувати стандарт DVB-T2 або DVB-C. Вимога, що пред'являється до приймача – наявність порту HDMI, який встановлюється повсюдно у моделі, випущені після 2008 року.

Для чого він потрібен? А все дуже просто. Оскільки старі телевізори не підтримують Інтернет, людина може дивитися ТБ на комп'ютері за допомогою підключення до Інтернету. Для цього він може відкрити сайт будь-якого телеканалу чи сервісу, де збираються сотні ТВ-каналів. Наприклад, Яндекс. Ефір.

Для виведення зображення з комп'ютера на телевізор використовується кабель HDMI. Одна його частина вставляється у ПК, а інша – у відповідний роз'єм ТВ-приймача. Далі людині залишається перейти в налаштування підключення телевізора та вибрати порт HDMI. У такому разі зображення з'явиться на екрані.

Smart TV

Найбільш просунутими телевізорами вважаються моделі з підтримкою функції Smart TV. Ця технологія перетворює начебто звичайний ТВ-приймач на повноцінний комп'ютер. А примітним є те, що телевізори з підтримкою Smart TV не особливо дорожчі за моделі без даної технології.

Всі телевізори зі Смарт ТБ мають підтримку стандарту DVB-T2 та DVB-C. Тобто людина може дивитися улюблені канали, використовуючи кабель чи антену. Але в той же час користувачеві доступний альтернативний спосіб перегляду через інтернет.

Телевізори зі Smart TV мають вбудований датчик Wi-Fi, а також роз'єм для підключення інтернет-кабелю. Власнику такого роду пристрою потрібно підключитися до інтернету будь-яким із запропонованих способів, а потім дивитися канали через спеціальну програму.

Налаштування цифрового ТБ на телевізорі з підтримкою DVB

Із ймовірністю 100% можна заявити, що наш читач дивиться телевізор одним із розглянутих вище способів. Тобто через антену, кабель, IPTV чи Smart TV. А зараз настав час розібратися, як налаштувати свій ТВ-приймач, щоб він показував цифрові канали у відмінній якості.

Оскільки різні марки та моделі ТВ-приймачів відрізняються зовнішнім виглядом свого інтерфейсу, ми розглянемо процес налаштування на прикладі найпопулярніших пристроїв від відомих виробників. Якщо вам не вдалося знайти марку свого телевізора в списку, то не впадайте у відчай. Алгоритм не буде відрізнятися за винятком назв деяких пунктів меню.

Samsung

Телевізори марки Samsung користуються величезною популярністю у російських покупців. Усі моделі, випущені після 2012 року, підтримують стандарт DVB-T2. Це означає, що у будь-якого власника ТБ-приймача Samsung вийде легко налаштувати «цифру».

Якщо у вас вдома стоїть телевізор Samsung серії M, Q і LS, то для автоматичного пошуку каналів потрібно:

  1. Включити ТВ-приймач.
  2. Вибрати пункт «Джерело» та вказати параметр «ТВ».

  3. Перейти в налаштування обладнання.

  4. Натиснути на «Автоналаштування».

  5. Клікнути на «Пуск».

  6. Вибрати бажаний спосіб пошуку каналів.

Пошук каналів в автоматичному режимі займає 15-20 хвилин.

Власникам телевізорів Samsung серії H, F, E і J потрібно діяти так:

  1. Увімкнути телевізор.
  2. Натиснути на пульті кнопку «Source».
  3. Вибрати пункт «ТВ».

  4. Відкрити меню та перейти до розділу «Трансляція».
  5. Клікнути за написом «Автонастройка».

  6. Вибрати тип ТБ і запустити процес.

На цих моделях процес пошуку теж займе 15-20 хвилин. Якщо знайти канали не вдасться, можна скористатися ручним пошуком. Для цього відкрийте налаштування свого телевізора, перейдіть до розділу "Трансляція" і оберіть пункт "Ручне налаштування". Далі залишиться самостійно змінювати частоти, щоб знайти канал.

LG

На телевізорах південнокорейської марки LG також можна налаштувати цифрові канали. Меню на пристроях цієї марки трохи відрізняється, тому рекомендується діяти строго за наступною інструкцією:

  1. Увімкнути телевізор.
  2. Перейти в налаштування пристрою.

  3. На телевізорах зі Smart TV вибрати пункт «Всі налаштування».
  4. Вибрати пункт «Пошук каналів та налаштування».

  5. Натиснути кнопку «Автопошук».

  6. Вибрати тип пошуку (антена, кабель тощо).

  7. Відзначити пошук лише цифрових каналів та запустити процес.

Як і на Самсунгу, на LG можна виконати ручний пошук. Для цього у розділі "Пошук каналів та налаштування" потрібно вибрати пункт "Ручний пошук". Після цього ви зможете самостійно вибрати канали, що цікавлять.

Philips

Філіпс – нідерландська марка телевізорів. На сучасних моделях є підтримка цифрового ТБ, яке налаштовується наступним образом:

  1. Включити телевізор і натиснути кнопку «Home» на пульті.

  2. Вибрати пункт «Установка».

  3. Перейти до розділу «Пошук каналів».

  4. Натиснути кнопку «Переустановити канали».

  5. Вибрати тип ТБ.

  6. Запустити процес пошуку каналів.

Зрозуміло, власники ТВ-приймачів Philips можуть виконати і ручне налаштування. Але автоматичний пошук є більш простим варіантом.

Sony

У випадку, якщо вдома стоїть телевізор марки Соні, налаштування цифрового телебачення здійснюється наступним чином:

  1. Увімкнути телевізор.
  2. Натиснути кнопку «Home» або «Menu» залежно від моделі ТВ-приймача.

  3. Перейдіть до розділу «Установки» та виберіть «Цифр. Конфігурація».

  4. Натиснути на «Автопошук…».

  5. Вибрати тип ТБ.

  6. Дочекатися закінчення пошуку.

Відмінною особливістю налаштування «цифри» на Sony є те, що на телевізорах цієї марки канали називаються «станціями». Це те саме, що й звичайні цифрові канали, тому переживати не варто.

Що робити, якщо нічого не вийшло

У ситуації, коли не вдається налаштувати цифрове телебачення на телевізорі без приставки, рекомендуємо ознайомитися з відповідями нашого експерта на найчастіші запитання. Це з високою ймовірністю дозволить вирішити проблему.

Питання експерту Що робити, якщо не вдається знайти канали кабелем або через антену?

Перевірте справність антени та кабелів. Також переконайтеся, що штекери щільно вставлені у телевізор. Крім того, не забудьте уточнити, чи відбулася остання оплата за послуги ТБ. Чому на Smart TV є лише 20 каналів?

Справа в тому, що безкоштовно в Росії можна дивитися лише 20 каналів. Для отримання доступу до більшої кількості програм, потрібно оформити передплату на сервісі або підключитися до кабельного/ефірного оператора. Куди звертатися, якщо не вдалося вирішити проблему?

Ви можете зателефонувати до всеросійської служби підтримки 8-800-550-50-30 або безпосередньо своєму ТВ-оператору. Так ви зможете отримати рекомендації або викликати майстра додому.