При підключенні HDMI немає звуку на телевізорі

Anonim

Наявність стандарту Hdmi відповідає за передачу звуку та зображення з персонального комп'ютера на монітор телевізора. Для передачі потрібне підключення ПК за допомогою кабелю HDMI. Проблеми виникають з усіма пристроями та переносний кабель не є винятком. Проблеми виникають через збій налаштувань Windows. Найчастішою проблемою користувачів при перегляді кінофільмів та серіалів є відсутність звуку, і джерелом може бути кабель hdmi та інші неполадки. Є кілька причин, які можуть впливати на гучність та звучання в цілому.

Будьте уважні: перед тим, як перевіряти спосіб налаштування, переконайтеся, що відсутність звуку була викликана через підключений кабель.Проблеми можуть виникнути через налаштування пристрою відтворення. Іноді вирішення проблеми знаходиться на поверхні: користувачеві потрібно додати гучність або відключити «Режим тиші».

Особливості передачі аудіо через HDMI

Користувач може переглядати завантажений на ПК фільм або серіал через телевізор, забезпечуючи комфортний перегляд за рахунок великого екрана в порівнянні з ноутбуком. Те саме стосується і ігор: проходити улюблену аркаду значно цікавіше на великому екрані.

Проблеми можуть виникнути через неполадки кабелю HDMI. Найбільш проблематичні з усіх нові типи кабелів оснащені системою Arc, які відповідають за передачу звукового сигналу. Тому у користувачів періодично повністю зникає звук або відтворюється спотворене звучання. Покрокова інструкція підключення дроту між комп'ютером і телевізором відбувається так:

  • перевірте кабель на наявність зовнішніх дефектів, перегинів та усуньте їх. Вони можуть спотворювати передачу звуку;
  • підключіть одну сторону кабелю в ПК або ноутбук;
  • знайдіть ідентичне гніздо в телевізорі;
  • налаштуйте передачу звуку на обох пристроях.

Якщо після здійснених дій звук не з'явився, джерелом проблеми є кабель, що з'єднує. Іноді проблеми виникають через стару модель проводів, які не витримують навантаження сигналів системи ARC. Аудіосигнали з комп'ютера не можуть надходити в телевізор через стару модель дроту. Тільки в цьому випадку потрібно замінити кабель HDMI.

  • Знайдіть у комп'ютері панель керування та виберіть значок звуку.
  • У меню, що відкрилося, відкрийте розділ «Пристрої відтворення» та виберіть іконку телевізора.
  • Він з'являється, якщо пристрої були раніше підключені. У цьому розділі відображаються іконки динаміка або навушників.
  • Якщо в цьому розділі немає жодних позначень, це означає непідключений стан між комп'ютером і телевізором. Щоб вирішити цю проблему, перевірте підключення кабелю.
  • Якщо ця іконка з'явилася, клацніть по ній двічі і встановіть налаштування за замовчуванням. Після відтворених маніпуляцій звук має з'явитися. Іноді іконка телевізора може бути позначена сірим кольором. В даному випадку не можна вплинути на ситуацію.
  • Для усунення помилки потрібно перезавантажити комп'ютер і зробити аналогічні дії після підключення.

Чому не йде звук через HDMI на телевізор

Причина відсутності звуку не завжди буває з вини кабелю. Проблема може полягати в налаштуваннях комп'ютера або телевізора.Щоб вирішити проблеми, знайдіть корінь проблеми. Іноді техніка веде себе непередбачувано, тому найменші відхилення в алгоритмі може викликати помилку в системі. Такі помилки дуже складно розпізнати звичайному користувачеві, забираючи додатковий час на налаштування. Нижче наведено таблицю, в якій наведено типові проблеми та способи усунення.

Проблеми та рішення Відсутня гучність

Налаштувати звук Пристрій не відтворює звук

Ремонт або заміна пристрою Несправні драйвери

Заміна драйверів Збій налаштувань NVIDIA

Налаштування контролера Помилки апарату

Усунення несправностей

Усунувши наведені проблеми, якість звучання значно збільшується. Розберемо кожну з них окремо.

1. Перевірка рівня гучності

Часто проблема пов'язана з придушеною гучністю або режимом тиші, який був раніше підключений через необережність. Перевіряти наявність звуку потрібно не лише на телевізорі, а й на ПК. Щоб перевірити гучність на ноутбуці, знайдіть на панелі керування іконку з монітором. Біля неї буде розташований повзунок, що відповідає за регулювання звуку.

Користувач може встановити його на максимум, а при перегляді фільму відрегулювати до потрібного значення. Наведений спосіб можна виконувати у зворотному порядку, проте варто контролювати, щоб значення на жодній з іконок не дорівнювало нулю. Деколи неуважні користувачі забувають перевірити звук, і шукають вирішення проблеми зовсім в іншому місці. Перед тим, як перевірити наведені нижче способи, опустіть погляд на панель керування і перевірте рівень звуку.

Ці проблеми є найбільш нешкідливими для користувача та техніки одночасно. Часто проблеми виникають через неуважність користувача щодо налаштувань звуку на телевізорі або ПК. Їх усунення не вимагає певних навичок, і виклик додому спеціалістів.

2. Зміна пристрою відтворення

Іноді ноутбук не розрізняє, що до нього підключили додатковий пристрій. Проблема полягає в тому, що зображення передається на екран телевізора, а звук відсутній, оскільки режими відтворення автоматично не змінені. У цьому випадку ПК не розпізнав команду для зміни пристрою відтворення звуку, передаючи в період перегляду фільму лише відеосигнал.

Комп'ютерне програмне забезпечення в деяких випадках слабко обробляє команду передачі звукового сигналу, тому вони передаються через комп'ютер, а не через колонки телевізора.Щоб відтворити звук, потрібно змінити пристрій відтворення. Щоб вирішити цю проблему, знайдіть панель керування, натисніть піктограму динаміків.

  • У вікні необхідно знайти розділ Звук, а потім знайти Відтворення.
  • У цьому розділі будуть представлені всі доступні пристрої для передачі звуку з комп'ютера. Якщо у представленому списку відсутній телевізор, ПК не може його виявити.
  • Щоб виправити ситуацію, клацніть правою кнопкою мишки і вибирайте пункт «Показати від'єднані прилади».
  • Серед перерахувань знайдіть телевізор і встановіть з'єднання. У вікні необхідно зробити деякі налаштування і зберегти їх.

Вироблена дія достатньо, щоб звуковий сигнал відтворювався не на ноутбуці, а на телевізорі.Часом техніка не може власними силами розпізнати команду, тому не буде звуку. Як ви зрозуміли, проблема може полягати не лише у кабелі. Якщо несправність не була усунена, і звук, як і раніше, відсутній, значить, проблема полягає в іншому.

3. Заміна драйверів

Проблеми можуть бути викликані драйверами, які відповідають за систему комп'ютера. Ці пристрої забезпечують з'єднання комп'ютера з іншим зовнішнім предметом техніки. Якщо драйвера будуть відсутні, то ПК не зможе розпізнати роз'єм HDMI, відповідно на телевізорі не буде ні зображення, ні звуку.

Неполадки виникатимуть у тому випадку, якщо інсталяція драйвера виконана частково. Під час встановлення драйверів з відеокарти, користувач через людський фактор, міг забути встановити найбільш важливий - драйвер HDMI. Повна відсутність призведе до того, що комп'ютер зможе розпізнати команду для відтворення фільму чи серіалу.Потрібно виконати такі дії:

  1. Одночасно натисніть клавішу Windows + R;
  2. У вікні, що з'явилося, введіть «devmgmt.msc».
  3. Комп'ютер відкриє розділ Вид.
  4. Знайдіть пункт Показ прихованих пристроїв.
  5. Наведіть курсор на розділ Звукові.

В результаті відкриється список, в якому буде присутній один або кілька пристроїв. Якщо в кожному списку є лише один пункт, значить використовується аудіокарта комп'ютера. Якщо в списку є лише один пристрій, це означає, що драйвера були встановлені частково, відповідно, неможливо передавати звук з комп'ютера на телевізор. Якщо є кілька приладів, знайдіть у цьому списку HDMI Audio, натисніть на нього двічі і підключіть драйвер.

Якщо в комп'ютері зафіксовано лише один пристрій, тоді користувачеві доведеться встановлювати драйвера, які відповідають за передачу звуку через кабель. Ці дії виконуються на сайті офіційного виробника відеокарти, яка була встановлена ​​на персональному комп'ютері.

Якщо ж інсталювати драйвера зі сторонніх сайтів, то в комп'ютер можуть потрапити віруси. Установивши драйвер, виберіть ручний режим налаштування. Таким чином, ви зможете контролювати процес підключення пристрою. Драйвер пропонуватиме кілька режимів, потрібно вибрати аудіодрайвер HD. Після завершення встановлення перезавантажте ПК і підключіть кабель.

4. Налаштувати контролер NVIDIA

Контроллер NVIDIA призначений для того, щоб переглядати відео на пристрої. Переваги програми полягає в тому, що відео в процесі показу не зависають та передається синхронно, без затримки звуку. При покупці комп'ютера програма вже встановлена ​​на пристрій, але якщо вона відсутня, її можна завантажити на офіційному сайті.

  • Щоб налаштувати звук на телевізорі, знайдіть пульт і викличте меню.
  • У вікні, що відкрилося, знайдіть пункт «High Definition Audio» і поставте галочку.
  • Збережіть налаштування за допомогою клавіші «ОК».
  • Операційна система комп'ютера потребує перезавантаження пристрою.
  • Після включення перевірте підключення кабелю до телевізора та після невеликого налаштування двох пристроїв, приступайте до перегляду улюбленого фільму!

5. Вирішуємо апаратні несправності

Усунення апаратних несправностей є найскладнішим процесом, оскільки джерело проблеми може полягати й у кабелі, й у телевізорі, й у ПК. Частіше інші проблеми виникають через кабель або перехідники, що знаходяться на комп'ютері і телевізорі.

Для початку потрібно перевірити кабель HDMI, якщо він затиснутий будь-яким предметом, сигнал від ПК до телевізора може не надходити. Те саме стосується скрученого кабелю. У цьому провід може і подавати ознаки несправності.

Якщо кабель тривалий час був зігнутим, внутрішні дроти можуть обірватися, відповідно, відбудеться повний вихід з ладу приладу. У цьому випадку доведеться купувати новий кабель HDMI.

Щоб підтвердити несправність наявного приладу, приєднайте інший дріт. Якщо після цього з'явився звук, то проблема полягає в кабелі. Вихід з ладу порту теж є причиною зникнення звуку на телевізорі.

Для вирішення проблеми, необхідно віднести техніку на ремонт у сервісний центр. Не вдавайтеся до спроб самостійної заміни, інакше при найгіршому розкладі потрібно буде придбати новий телевізор. Він коштує значно дорожче в порівнянні з сумою ремонту.

Якщо нічого не допомагає

Якщо ви використовували всі наведені варіанти, і нічого не допомогло, необхідно зробити діагностику пристрою. Для цього необхідно знайти панель керування та запустити процес діагностики.Для цього знайдіть іконку мікрофона, двічі натисніть на неї і виберіть пункт «діагностика неполадок звуку». Протягом часу комп'ютер здійснить діагностику пристроїв, і знайде вирішення проблеми. Якщо всі перелічені заходи не принесли успіху, тоді потрібно звернутися за допомогою кваліфікованих фахівців.