Матриця VA проти IPS

Anonim

В даний час у покупців, які вибирають монітор для комп'ютера або телевізор, є широкі можливості вибору різних типів матриць. І часто око падає на матриці типу VA. У чому їх відмінні риси та наскільки вони хороші у справі?

Що таке матриця VA

Почати варто з того, що довгий час розробники екранів намагалися максимально здешевити процес виготовлення. Результатом подібних вишукувань стала поява на ринку матриць формату TN – Twisted Nematic (у перекладі російською мовою – нитки, що звиваються). Ці екрани користувалися свого часу неймовірною популярністю, але було очевидно, що перевага в особі дешевизни не перекриває собою такі недоліки, як погана передача кольору, енергоспоживання і низька контрастність.

Тому в 1996 році розробки в галузі екранобудування не зупинилися. І, як наслідок, на ринку вперше з'явилася матриця типу VA, яка працює за технологією вертикального вирівнювання. Під час роботи екрану VA поляризований колір проходить через рідкі кристали матриці, забезпечуючи значно привабливішу якість картинки порівняно з TN.

Але, як і будь-яка інша технологія, VA з моменту свого виходу постійно вдосконалювалася. В результаті з'явилося кілька модифікацій:

  • MVA;
  • PVA.

Перший тип відрізняється від споконвічного VA тим, що MVA значно зменшилася швидкість відгуку і покращилася кольоропередача. PVA, у свою чергу, готова похвалитися високим рівнем контрастності та відносно невисокою ціною.Також варто зазначити, що PVA є розробкою компанії Samsung. Тому саме в її продуктах вона зустрічається найчастіше.

Якими б різними були підвиди матриці VA, всі вони виготовляються за схожим принципом. Під час розробки використовується принцип вертикального вирівнювання, що з назви типу екрана. Рідкі кристали на матриці розташовуються перпендикулярно поліпшення проходження них променів підсвічування. Другий поляризатор, який використовується у матрицях VA, блокує проходження кольору. Завдяки цьому підвищується контрастність.

Що таке IPS матриця

Матриці формату IPS знайомі практично будь-якому користувачеві, який так чи інакше стикається з електронікою. Зокрема майже на всіх сьогоднішніх смартфонах для виготовлення екрану застосовується технологія IPS. Вона відрізняється гарною якістю зображення та дешевизною порівняно з AMOLED-панелями. Але як працює подібна матриця, і коли вона з'явилася?

Історія IPS-матриць почалася в той же час, що і сходження до вершин VA-екранів, тобто в 1996 році. Головною особливістю IPS-панелей є розташування рідких кристалів на одній площині паралельно площині панелі.

У дисплеях формату IPS кристали обертаються одночасно. Це дозволяє розраховувати на широкі кути огляду під час перегляду. А фільтри розміщуються перпендикулярно один до одного.

Оскільки з 1996 року пройшло чимало часу, IPS матриці зазнали помітних змін. Наприклад, на ринку з'явилася купа різновидів подібних екранів:

  • S-IPS зі скороченим часом відгуку;
  • AS-IPS з підвищеною яскравістю та контрастністю;
  • H-IPS з більш реалістичною перенесення кольорів;
  • P-IPS з оптимальними характеристиками;
  • E-IPS, яка є максимально здешевленим варіантом;
  • AH-IPS, що увібрала в себе всі головні напрацювання в області IPS-матриць.

Але який би підвид не вибрав покупець, він завжди матиме справу зі світлодіодним або люмінесцентним підсвічуванням. З цього випливає ціла низка недоліків матриці, про які детальніше ми розповімо при порівнянні з екранами VA.

Відмінності VA та IPS матриць

Одного лише опису двох типів матриць зовсім недостатньо для того, щоб зробити вибір на користь того чи іншого екрану. Необхідно порівняти обидва види за декількома основними характеристиками:

  • контрастность;
  • однорідність підсвічування;
  • кути огляду;
  • колірна ефективність;
  • швидкість відгуку;
  • відтворення руху;
  • рівень чорного та його однорідність.

Все це дозволить зробити правильний висновок щодо всіх переваг та недоліків обраних нами матриць. Оскільки VA, ні IPS не можна назвати ідеальним рішенням для екрана. Але в той же час обидва типи матриць так добре зарекомендували себе, що використовуються найчастіше при розробці комп'ютерних моніторів.

Контрастність

Під контрастністю екрану розуміють співвідношення різниці в яскравості білого та чорного кольорів. Вважається, що чим вища контрастність, тим краще загальна якість зображення. Адже з високим рівнем контрастності краще відрізняються деталі картинки.

Як правило, контрастність вираховується з різниці мінімальної та максимальної яскравості екрану. Наприклад, якщо екран має пікову яскравість 200.5 кд/м2, мінімальну – 0.5 кд/м2, контрастність обчислюється за такою формулою (200.5 - 0.5)/0.5. На виході отримуємо значення 400:1.

Щоб нам було легше орієнтуватися в порівнянні контрастності VA і IPS матриць, відзначимо, що 400:1 - відверто поганий показник. За характеристиками видно низький рівень пікової яскравості і досить посереднє значення «в темряві».

Тепер перейдемо до порівняння IPS і VA. Перший тип матриць може потішити контрастністю до 1500:1. Це непоганий, але водночас не дуже добрий показник. Зазвичай на IPS-екранах нижній поріг яскравості дозволяє використовувати монітор у темний час доби без шкоди для очей, а ось у разі прямого потрапляння сонячних променів зображення виявляється нечитаним.

VA ж має середню контрастність 3500:1. Це вже помітно вищий рівень. Тут користувач стикається з максимально низьким порогом яскравості та досить високим значенням піку. Тобто зміна умов освітлення не ускладнює зчитування контенту з екрана.Понад те, кольори виглядають природно: темні сцени залишаються темними, а світлі – світлими. Таким чином, перевага в цьому порівнянні однозначно виявляється на стороні матриць VA.

Однорідність підсвічування

Підсвічування являє собою цілу низку світлодіодів, які дозволяють пікселям підлаштовуватися під певні умови. Наприклад, у темний час для більшого комфорту ми виставляємо мінімальне значення, а вдень – максимальне. Все це необхідно для максимально точного сприйняття картинки.

Крім значення максимальної та мінімальної яскравості дуже важливою є її однорідність. Адже найчастіше на екрані утворюються засвіти, які дратують навіть пересічних користувачів. Подібне спотворення називається глоу-ефектом.

Глоу-ефект яскраво виражений у середньостатистичних матрицях IPS.Він особливо помітний на темному тлі, коли різниця між протилежними кутами стає очевидною. Так, на наведеному прикладі чорний колір у нижній частині екрану йде в брудно-білий. А це негативно позначається на загальному сприйнятті картинки.

На екранах типу VA подібна недуга присутня, але вона помітна значно меншою мірою. Тому для нічної роботи краще вибирати матриці VA, які порадують не тільки гарною контрастністю, а й рівномірністю підсвічування.

Як би там не було, потрібно також враховувати якість самої матриці. Розробники IPS вигадали багато модифікацій, які позбавляють користувача від глоу-ефекту. Тому дорога IPS-матриця при порівнянні однорідності підсвічування не програє дешевій VA-панелі.

Кут огляду

Однорідність підсвічування – це той чинник, який однозначно впливає сприйняття картинки. Але поряд з ним існують інші показники, що спотворюють зображення. Наприклад, вузькі кути огляду.

Звичайно, при роботі за комп'ютером ми звикли дивитися на екран під прямим кутом. У такому випадку зображення не спотворюється незалежно від обраного типу матриці. Але якщо йдеться про ноутбук, екран якого ми нахиляємо, або про перегляд фільму на телевізорі, показник улову огляду стає найважливішим.

Говорячи простою мовою, чим більше кути огляду, тим менше буде спотворюватися картинка при знаходженні екрана в неприродному положенні. Тобто при погляді збоку. І якщо ви думаєте, що VA-матриці знову здобудуть перемогу в порівнянні, то ви сильно помиляєтеся.

На практиці екрани типу IPS виглядають набагато кращими в плані кутів огляду, незважаючи на наявність глоу-ефекту. Сучасні матриці здатні забезпечити максимальний кут до 180 °, в той час як VA - не більше 150 °.

Різниця виглядає особливо відчутною, якщо зіставляти один з одним два телевізори. Пристрій з IPS панеллю ідеально підходить для сімейного перегляду кіно або телепередач. А ось VA-матриця засмутить домочадців, які вирішили сісти за екран у великій компанії.

Кольорова ефективність

Під колірною ефективністю розуміється правильність відображення тих чи інших кольорів. Тобто реалістичність картинки. Чи варто говорити про те, наскільки важливою є ця характеристика при виборі монітора чи телевізора?

При порівнянні звичайних матриць VA і IPS за колірною ефективністю, різницю буде виявити практично неможлива. Обидва типи екранів забезпечують хорошу передачу кольорів, яка, втім, не дотягує до найвищих значень.

Для виправлення ситуації, коли кольоропередача далека до ідеалу, доводиться відштовхуватися не тільки від типу матриці, але і від спеціальних технологій поліпшення, що підтримуються їй. І щодо цього набагато привабливіше виглядають IPS-экраны.

Подобные матриці мають кращу глибину відтінків під час використання HDR, і навіть підтримують професійні колірні профілі. Словом, якщо покупець не економить на екрані, що купується, IPS порадує його реалістичною картинкою, в той час як VA залишить не найприємніші враження.

Таким чином, беручи до уваги всі плюси і мінуси матриць, виділені раніше, у плані колірної ефективності між ними можна поставити знак рівності. Підсумкова перевага залежатиме від якості самої панелі, адже на ринку є як дешеві, так і преміальні панелі типів VA та IPS.

Швидкість відгуку

Такий параметр, як швидкість відгуку, далеко не завжди вказується в характеристиках екрана. Виробник робить це навмисно, щоб приховати незручний показник.

Від часу відгуку залежить те, наскільки швидко екран змінює експозицію під час переходу з темних сцен у світлі і навпаки.Говорячи більш простою мовою, це швидкість зміни кольорів. Вона буде досить важлива, оскільки при повільній зміні експозиції глядач помічає артефакти на екрані, що негативно позначається на сприйнятті картинки.

При порівнянні матриць VA та IPS за часом відгуку перевага виявляється на стороні першого типу. Він здатний забезпечити максимально швидкий відгук до 1 мс. IPS же має показник не менше 3 мс, через що геймери все частіше вибирають екрани формату VA.

Під час перегляду фільму низька швидкість відгуку IPS-матриць теж позначається на загальному враженні. Але в цьому випадку йдеться виключно про динамічні сцени з перестрілками та погонами. Спокійне кіно, де важливі фарби, але не така важлива швидкість обробки кадрів, чудово виглядає і на IPS-екранах.

Відтворення руху

Крім швидкості відгуку при відтворенні динамічних сцен важливий і інший показник - відтворення руху. І тут, як не дивно, краще виглядають матриці IPS. Хороший результат при відтворенні руху забезпечується за рахунок того, що IPS-панелі використовують горизонтальне вирівнювання пікселів, тоді як VA – вертикальне.

Але позначається перевага IPS тільки під час перегляду фільму під деякими кутами огляду. Адже у VA, як відомо. Вони значно нижчі. Але у разі прямого погляду екран різниці між матрицями помітити практично неможливо. Вони однаково добре відпрацьовують відтворення руху. І якщо за VA говорить висока швидкість відгуку, то за IPS – наявність технологій, що покращують зображення.

Рівень чорного та однорідність

Глибина чорного кольору та його однорідність – це показник, який залежить від кількох характеристик, розглянутих раніше. Зокрема, контрастності та однорідності підсвічування.

А за цими характеристиками перемогу однозначно одержують матриці типу VA. Вони здатні порадувати хорошим рівнем контрастності та однорідним підсвічуванням по всьому периметру екрану. Особливо помітною різниця між IPS та VA буде у приміщенні з недостатнім освітленням. Достатньо поглянути на запропоноване зображення, і все стане зрозумілим.

Якщо ви не зрозуміли, зліва розташований монітор з VA-екраном, а праворуч – панель IPS. Звичайно, тут видно, що обидва екрани є неідеальними. Спотворення є в обох випадках. Але на матриці VA чорний виглядає значно глибшим і одноріднішим, у той час як праворуч картинка нагадує швидше сірий, ніж чорний колір.

Днем при хорошому освітленні різниця трохи зменшується. Але навіть у таких умовах VA-матриці виявляються кращими за конкурента, хоча й не так сильно, як уночі. Таким чином, VA-монітори мають більш соковиту картинку, якщо у конкурента не використовуються технології поліпшення зображення.

Характеристика VA IPS
Контрастність 3500:1 1500:1
Однорідність підсвічування Хороша Погана
Кут огляду 150 градусів 180 градусів
Кольорова ефективність Хороша Хороша
Швидкість відгуку 1 мс 3 мс
Відтворення руху Хороше Хороше
Рівень чорного та однорідність Средний Низький

Що краще вибрати – VA або IPS

Зробивши детальне порівняння двох типів матриць за різними характеристиками, можна зробити підсумковий висновок щодо того, екран якого типу краще вибрати. Але все виходить не так однозначно, як здається на перший погляд.

При порівнянні «лоб у лоб», коли ми ставили «+» і «-» кожному з цих типів матриць, більше «Плюсів» набрали панелі формату VA. Але це не означає, що варто забути про існування IPS, і більше ніколи не звертатися до подібних екранів.

Потрібно розуміти, для яких саме цілей купується монітор. Зокрема, матриці типу IPS підійдуть людям, які хочуть:

  • редагувати зображення та відео, застосовуючи різні колірні ефекти;
  • дивитись кіно у великій компанії, не турбуючись про спотворення кольорів.

А монітори типу VA слід порекомендуватися наступним групам людей:

  • кіберспортсменам;
  • тим, хто працює з документами;
  • одиноким глядачам динамічного кіно;
  • любителям працювати вночі.

Як бачите, свою аудиторію здатні знайти і матриці VA, і IPS-панелі. Подібне судження відмінно підтверджує той факт, що обидва типи матриць активно інтегрується сьогодні в різні типи екранів.Тому головним залишається визначення цілей та завдань при використанні монітора. І тільки після цього можна зробити правильний вибір на користь тієї чи іншої матриці.