Чому цифрова приставка не знаходить канали і що робити

Anonim

З переходом на «цифру» у росіян з'явилася можливість дивитися улюблені передачі у відмінній якості. Однак, перегляд програм виявився доступним не на всіх ТВ-приймачах. Наприклад, старі телевізори, здатні транслювати аналогове ТБ, не підтримують цифровий формат мовлення. Власникам таких моделей рекомендується придбати нову ТВ-панель із вбудованим тюнером або приставку DVB-T2. Незважаючи на простоту підключення, нерідкі ситуації, коли на екрані телевізора відображається лише один мультиплекс, відсутні всі канали, або «втрачається» кілька програм.Вони можуть виникнути несподівано відразу після підключення або коли обладнання вже налаштоване і давно використовується. У більшості випадків проблему можна усунути самостійно, головне, правильно визначити причину її виникнення.

Порядок налаштування цифрових каналів

Щоб насолоджуватися переглядом улюблених фільмів та телепередач, користувачам необхідно здійснити пошук та налаштування цифрових каналів. Для здійснення цієї процедури на телевізорах із вбудованим тюнером знадобиться виконати кілька простих дій:

  • Перевіритися в надійності кабельного з'єднання.
  • Включити ТВ-панель.
  • Використовуючи пульт дистанційного керування, відкрити ТВ-меню і перейти в налаштування.
  • Знайти пункт «Опції» та вибрати варіант «Автопошук».
  • В якості джерела сигналу відзначити «Кабель» і тюнер DVB-T2.

Після виконання всіх дій розпочнеться процес сканування, після завершення якого має з'явитися 20 каналів (саме така кількість доступна безкоштовно кожному користувачеві).

Якщо телевізор не оснащений вбудованим блоком DVB-T2, потрібно придбати цифрову приставку. У цьому випадку процес підключення та налаштування повинен виглядати так:

  • Ресивер з'єднати з антеною та телевізором за допомогою кабелю.
  • Підключити до мережі все обладнання.
  • Використовуючи пульт ДК, відкрити інтерфейс приставки.
  • Відкрити меню та перейти до розділу налаштувань.
  • В якості джерела сигналу вказати стандарт DVB-T2.
  • Вибрати режим «Автопошук», потім «Повний», та запустити сканування.

Як і в попередньому випадку, після завершення процесу на екрані з'явиться список знайдених каналів. Надалі управління програмами здійснюватиметься через інтерфейс ресивера, а не ТВ-приймача.

Чому ТВ-приставка не знаходить канали

Підключення цифрового ТБ – справа кількох хвилин. Однак нерідко виникають ситуації, коли куплена щойно приставка не знаходить канали.

Щоб зрозуміти, чому це відбувається, необхідно встановити, де стався збій. Для зручності всі випадки слід розділити на три категорії:

  • Апаратні. Йдеться про несправність обладнання, яке було неправильно встановлено або некоректно працює.
  • Програмні. Сюди відноситься збій у роботі операційної системи ресивера або відсутність потрібних оновлень.
  • Зовнішні. Проблеми зумовлені причинами, що не залежать від користувача, наприклад, несприятливі погодні умови або роботи на лінії провайдера.

Проблема з розташуванням та підключенням антени

Перш за все, необхідно звернути увагу на правильність вибору, встановлення та розташування антени. Вимоги до приймального пристрою є важливим фактором отримання стабільного сигналу. Антена обов'язково має бути по можливості:

  • дециметрової чи універсальної;
  • зовнішній (вона краще, ніж кімнатна);
  • вузьконаправлений, якщо вишка знаходиться в зоні видимості;
  • активной.

Існує також ряд правил, дотримання яких дозволить отримати від будь-якої антени максимально чіткий сигнал:

Антенну слід правильно орієнтувати та встановити на тій стороні будівлі, яка спрямована на вежу ретранслятора. Інформацію про його географічні координати можна отримати на сайті провайдера або за телефоном.

  • На лінії прийому сигналу має бути мінімальна кількість перешкод у вигляді багатоповерхових будівель, дерев, високих загороджень.
  • Довжина кабелю не повинна перевищувати допустимих значень.

Якщо антена розташована у правильному напрямку, сполучний провід надійно закріплений, перешкоди на відрізку до телевежі не створюють перешкод, варто виключити цю причину, і перейти до розгляду інших проблем.

Програмні збої

Не менш поширеною причиною відсутності каналів є збої в налаштуваннях. Для декодування цифрового сигналу необхідно, щоб ресивер працював відповідно до чітко встановленого алгоритму. І якщо у його виконанні відбудеться збій, прийом та відтворення аудіо та відеоінформації стане неможливим. Проблеми можуть статися і в роботі операційної системи. Усунути проблему, незалежно від причини, що її породила, можна одним із таких варіантів:

  • Завантажити нову прошивку для приставки або телевізора;
  • Обновити карту доступу для супутникового ТБ, якщо використовується пакет із платними каналами;
  • Повторно зловити сигнал.

Для цього потрібно скинути налаштування тюнера (вбудованого або зовнішнього) до заводських установок, і знову запустити автоматичний пошук каналів. Інструкція проста:

  • Перевірити підключення антени до ресивера та телевізора.
  • Перейти в налаштування приставки.
  • Вибрати опцію «Скинути налаштування».
  • Підтвердити виконання операції.

Результатом скидання налаштувань є повне видалення інформації, тому користувачеві знадобиться заново ввести всі параметри провайдера – постачальника послуг ТБ і запустити процес автоматичного сканування. В якості альтернативи можна виконати ручне налаштування, але для цього характеристики кожного каналу знадобиться вводити самостійно.

Якщо причина криється в збій ПЗ, але усунути проблему своїми руками не вдається, доцільно звернутися до сервісного центру на діагностику. Важливо пам'ятати, що за наявності гарантійного терміну ремонт буде здійснено безкоштовно.

Старе програмне забезпечення

Поряд зі смартфонами та комп'ютерами, сучасні ресивери для цифрового ТБ належать до категорії розумних пристроїв. Незважаючи на обмежений функціонал, для справного функціонування вони потребують оновлення «начинки», тобто програмного забезпечення. Поява світ нової версії ПЗ відбувається, як правило, один раз на кілька місяців, більш конкретна періодичність обумовлена ​​моделлю приставки. Перевірити наявність свіжої редакції та провести оновлення на своєму тюнері не складно. Достатньо виконати кілька дій:

  • Поєднати ресивер з антеною та телевізором.
  • Підключити обладнання до мережі змінного струму.
  • Відкрити меню та перейти до розділу налаштувань.
  • Вибрати вкладку «Про пристрій» або «Програмне забезпечення».

Якщо на екрані телевізора з'явиться кнопка «Оновити», слід натиснути на неї та дочекатися завершення процесу. Після того, як на ресивері буде встановлена ​​актуальна версія ПЗ, потрібно буде виконати повторний пошук каналів, а потім перезавантажити приставку та перевірити коректність підключення інтерфейсів. Більш детальну інструкцію щодо оновлення конкретної моделі можна знайти в комплекті до приставки.

Неправильне підключення обладнання

Часто канали неможливо відсканувати через просту помилку – сигнал відсутній на вході або не надходить на пристрій формування зображення. Якщо у сусідів трансляція програм здійснюється стабільно, варто впевнитись у правильності підключення, в першу чергу, свого пристрою, а потім і всіх елементів телевізійної мережі.Насправді це має виглядати так:

  • Антенна виводиться за межі будинку (квартири) і встановлюється у напрямку ретранслятора.
  • Один кінець телевізійного кабелю підводиться до приймального пристрою та надійно закріплюється.
  • Другий кінець вставляється в приставку, яка потім підключається до мережі змінного струму.
  • Ще один кабель повинен з'єднувати ресивер з телевізором. Останній теж знадобиться з'єднати з розеткою електроживлення.

Якщо користувач припустився помилки і порушив цю послідовність на якомусь етапі, тюнер не зможе знайти жодного ТВ-каналу. І ще кілька порад.

  • Для підключення пристроїв необхідно використовувати кабель із хвильовим опором 75 Ом, який повинен забезпечувати нормальну трансляцію.
  • Для широкого розведення домашньої телемережі доцільно застосовувати високоякісні фідери з мінімальним опором.
  • При підключенні приставки до старого телевізора (наприклад, модульного, випуску в СРСР), доведеться скористатися ВЧ-модуляторами або перехідниками типу «SCART-RCA», «F-RCA».
  • Якщо використовуються послуги ефірного ТБ, і в будиночку встановлена ​​антена кімнатного типу, необхідно придбати блок посилення.

Погана погода або планові роботи

І, нарешті, не варто ігнорувати зовнішні фактори, які іноді призводять до того, що користувач не може відсканувати безкоштовні канали. Хоча цифрове ТБ відрізняється стабільністю, на передачу сигналу все одно впливають погода та кліматичні умови. Пошук не може, якщо спостерігаються туман, дме ураганний вітер, йде сніг, дощ, град. Не рідкісні випадки, коли через погодні катаклізми ТБ-обладнання в будинку або на телевежі повністю виходить з ладу.

На щастя, завдяки вдосконаленню електронних приладів, сьогодні негода все рідше втручається в роботу телемовлення. Однак для усунення проблеми потрібно придбати потужний приймач, краще з підсилювачем. Допомогти цьому здатні продавці електроніки. А до покупки пристрою потрібно почекати, доки погода повністю відновиться. Тільки після цього знадобиться перевірити налаштування обладнання, справність кабелю та запустити повторний пошук каналів.

Не менш серйозною причиною стають планові роботи. Всім відомо, що провайдери ефірного мовлення є «великими аматорами» влаштовувати профілактику в невідповідний час. У цей час знайти функціонуючий канал практично неможливо так само як і відсканувати новий. Переконатись у правильності свого здогаду можна, якщо зателефонувати до служби підтримки або відвідати офіційний сайт.Там зазвичай заздалегідь розміщується така інформація. Якщо провайдер дійсно проводить профперевірку та технічне налагодження обладнання, доведеться дочекатися її закінчення.

Якщо немає одного або декількох каналів

На відміну від аналогового телебачення, цифрове ТБ має важливу особливість – відсутність перешкод. Канали або транслюються у високій якості, або відсутні взагалі. Причини та способи усунення цієї проблеми були розглянуті у попередніх пунктах. Але іноді користувачі помічають, що в списку доступних відсутні одна або відразу кілька програм.

Факторами впливу у разі виступають такі причины.

Зміна ТВ-пакета, що транслюється. Зазвичай провайдери – постачальники послуг цифрового ТБ укладають договори з різними каналами і стабільно транслюють їх у високій якості.Однак згодом цей період закінчується і, якщо компанія не продовжує угоди, доступ до програм припиняється. Щоб переконатися в цьому, необхідно відвідати інтернет-портал провайдера, перейти до розділу «Канали» та переглянути список програм, що входять до того чи іншого пакету.

У деяких випадках приставка не може знайти канал через зміну частоти його мовлення. Це також можна уточнити на інтернет-ресурсі.

Не варто виключати і проведення технічних робіт, що здійснюються вибірково на каналах певної категорії. Уточнити інформацію та отримати рекомендації можна, здійснивши телефонний дзвінок до служби підтримки.

Як самостійно вирішити проблему

У процесі налаштування цифрового мовлення користувачі стикаються не тільки з відсутністю каналів під час їх пошуку, але й з іншими проблемами.Незважаючи на складність, вирішити більшість із них можна самотужки. У таблиці зібрані найбільш типові ситуації та можливі способи їх усунення.

Питання експерту Ресівер транслює лише канали, що підключаються за безкоштовним тарифом.

Насправді базовий набір включає 20 каналів, показ яких здійснюється безкоштовно. Якщо користувач набував розширений пакет програм, їхня відсутність може бути пов'язана з наявністю заборгованості з оплати. Для уточнення обставин доцільно звернутись до служби технічної підтримки. Зазвичай після внесення необхідної суми провайдер відновлює доступ до закритих програм. У розширеному пакеті не вистачає одного або кількох каналів.

Подібне зникнення може бути спричинене: Розірванням договору на мовлення з боку провайдера або власників каналів; Перенесення частини програм із одного пакета до іншого.Для уточнення актуальних списків каналів рекомендується відвідати веб-сайт провайдера. У розширеному пакеті не вистачає одного або кількох каналів.

Подібне зникнення може бути спричинене: Розірванням договору на мовлення з боку провайдера або власників каналів; Перенесення частини програм із одного пакета до іншого. Для уточнення актуальних списків каналів рекомендується відвідати веб-сайт провайдера. Під час сканування в автоматичному режимі ресивер не може знайти жодного каналу.

Як і в попередньому випадку, причин може бути декілька: Антена спрямована в протилежну від ретранслятора сторону. Її потрібно повернути у потрібному напрямку та запустити повторний пошук. Відбувся системний збій, або застаріло програмне забезпечення приставки. Потрібно оновити програмне забезпечення або скинути установки до заводських параметрів. На цифровій приставці не вдається запустити автоматичний пошук каналів.

Причиною такої проблеми є відсутність сигналу. Це відбувається коли підключення обладнання було виконано некоректно, з порушенням інструкції. Виправити недолік можна самостійно або за допомогою майстра, після чого повторно запустити процес сканування.

Як посилити сигнал

Як згадувалося раніше, відсутність цифрових каналів може бути з нестабільним сигналом цифрового ТВ. У разі подібної проблеми варто задуматися про його посилення. Зробити це можна трьома різними способами.

  • Перевірити розташування антени. Вона повинна бути спрямована на вежу-ретранслятор, і встановлюватися таким чином, щоб мінімізувати наявність перешкод, що виникають на лінії проходження сигналу.
  • Перевіритися у справності кабелю. Шляхом візуального огляду необхідно унеможливити наявність пошкоджень, а потім визначити його довжину. Чим вона менша, тим стабільнішим буде сигнал.

Купити підсилювач сигналу. Пристрій здатний вирішити проблему з прийомом стабільного сигналу, особливо якщо використовується кімнатний варіант антени або вежа не потрапляє в зону видимості.

Підсилювач можна придбати в будь-якому магазині електроніки за доступною ціною. Продавці допоможуть підібрати оптимальний варіант.