Погано показує цифрове телебачення

Anonim

В даний час величезна кількість людей користується послугами цифрового телебачення. Сигнал, що приймається за протоколом «цифри», забезпечує споживача якісною картинкою, гарним звуком та величезною різноманітністю каналів. А надання послуг ЦТ стало особливо актуальним після того, як у 2019 році в Росії було практично повністю відключено аналоговий сигнал.

Цифрове телебачення підтримують лише телевізори з вбудованим тюнером DVB-T2.

Незважаючи на велику кількість переваг цифрового телебачення в порівнянні з аналоговим сигналом, у його роботі теж виникають проблеми.

Які фактори впливають на погіршення телесигнал

Щоб вони не давалися взнаки, користувач повинен взяти до уваги кілька факторів, що впливають на погіршення телесигналу:

  • розташування антени;
  • віддаленість від ретранслятора;
  • погодні умови;
  • поганий стан кабелів;
  • роботи на лінії провайдера.

Таким чином, якщо ви зіткнулися з проблемою мовлення ЦТ, то спосіб її вирішення варто шукати у зміні положення антени або заміни кабелів. Це чинники, куди може вплинути користувач. Але є інші параметри, на які вплинути неможливо. Це погодні умови, віддаленість від ретранслятора та профілактичні роботи.

Чому погано показує цифрове телебачення

Причин, чому сигнал цифрового телебачення приймається погано, досить багато. У кількісному відношенні їх навіть більше, ніж причин, що виникають при отриманні аналогового сигналу.

Це не означає, що цифрове ТБ програє аналоговому. Ні, подібна особливість лише свідчить про складну будову «цифри» і тих характеристик, які впливають на якість сигналів, що надаються.

І перш ніж вирішувати проблему, потрібно спробувати максимально точно встановити причину її виникнення. Усього таких причин виділяється 5 штук:

  • припинення трансляції;
  • погодні умови;
  • несправність обладнання;
  • настройки ТБ;
  • стан кабелю та антени.

Зрозуміло, кожна причина виникнення проблеми має своє рішення. Тому важливо розібрати різні види неполадок, щоб знайти оптимальний метод їх усунення.

Припинення трансляції

Час, коли люди намагаються виявити причину виникнення проблеми цифрового телебачення, вони навіть не беруть до уваги ймовірність припинення трансляції того чи іншого каналу. Але це досить часта ситуація, яка регулярно завдає незручності споживачам послуг.

Трансляція може перерватися з двох причин:

  • зміна складу пакету каналів;
  • заборгованість з оплати послуг цифрового ТБ.

Про першу причину багато хто забуває. Але таке відбувається досить часто. Компанія, що надає послуги ТБ, платить гроші каналам для ретрансляції їхньої картинки. Тому провайдер укладає з каналом договір, який має властивість закінчуватись. Коли термін угоди спливає, трансляція каналу переривається.

Крім того, сам провайдер часто змінює склад пакету. Наприклад, у вас підключено тарифний план «Стартовий», до якого входить канал «X». Якщо провайдер перенесе канал у пакет «Просунутий», то для абонента стартового тарифу трансляцію буде заблоковано.

Нарешті, трансляція переривається у тому випадку, якщо абонент забув вчасно внести гроші на оплату послуг ТБ. У такій ситуації, звичайно ж, доступ до цифрового телебачення обмежується, і канали перестають показувати.

Погодні умови

Незважаючи на те, що цифрове телебачення значно відрізняється від аналогового на краще, погодні умови все одно продовжують впливати на якість картинки.

Якщо за вікном дме сильний вітер, йде злива, сніг або град, сигнал може перерватися на невизначений час. Погодні умови можуть вплинути на положення антени. Якщо воно виявиться неправильним, телебачення перестане показувати.

Несправне обладнання

Практично всі сучасні телевізори оснащені тюнером для прийому цифрового сигналу. Тому під обладнанням мається на увазі саме ТБ-приймач. Він, як і будь-яка інша техніка, схильний до різних поломок. Причому несправності не завжди виражаються у повному відключенні телевізора.

Іноді пристрій цілком стабільно працює, але не показує канали. Це означає, що зламався тюнер DVB-T2 або виникли інші проблеми, пов'язані з апаратною частиною телевізора.

Також для прийому «цифри» люди використовують додаткове обладнання – приставки та ресивери. Якщо ви маєте подібні пристрої, а цифрові канали не показують, є сенс перевірити ТВ-приставку на наявність зовнішніх та внутрішніх дефектів.

Збилися настройки

Телевізор та цифрова приставка – це складне обладнання, яке працює на власній операційній системі. Власник повинен сприймати ТВ-приймач як комп'ютер, у якого просто менше можливостей.

Виходить, що у прошивці телевізора в будь-який момент може статися збій. Він може призвести до обмеження показу цифрових каналів. Проблема зазвичай вирішується скиданням прошивки або виставленням правильних налаштувань. Наприклад, через повторний пошук каналів.

Проблеми з кабелем або антеною

Антенна – це саме той пристрій, який приймає ТВ-сигнал від ретранслятора. Від її стану багато в чому залежить стабільність та якість картинки. Так що будь-яка навіть маленька поломка антени може стати фатальною для користувача.

Також слід розуміти, що антена має бути спрямована на ретранслятор. Якщо її положення змінилося або спочатку було неправильним, не варто навіть мріяти про високу якість сигналу.

Ще важливо звернути увагу на стан кабелю, який з'єднує антену та телевізор. Він є провід. Відповідно, такий кабель з часом зношується, а домашні тварини дуже люблять гризти цей вид обладнання.

Обов'язково перевірте кабель на наявність зовнішніх пошкоджень. Помітили його – обов'язково змінюйте шнур самостійно або після звернення до служби підтримки оператора ТБ. Зрештою, не забувайте про стан штекера, який вставляється в телевізор. При частому виведенні з корпусу він швидко деформується і перестає бути працездатним.

Тормозить цифрове телебачення – що робити

Тепер, коли стали відомі всі можливі причини виникнення проблеми з поганим показом цифрового ТБ, слід переходити до пошуку рішення. Про те, як усунути неполадки з телебаченням, розповість наш фахівець.

Запитання експерту Що потрібно робити насамперед?

Насамперед спробуйте вимкнути і знову ввімкнути телевізор. Потім рекомендується повторити те саме з кабелем, який йде від антени до ТВ-приймача. Також зробіть зовнішній огляд обладнання щодо виявлення дефектів. Якщо все гаразд, починайте наступний пункт. Як заново знайти канали?

Натисніть кнопку Menu на пульті свого телевізора. Зайдіть у розділ «Пошук» та запустіть автопошук каналів через тюнер DVB-T2. Як відновити налаштування?

Відкрийте меню свого приймача та знайдіть розділ «Про телевізор». Натисніть кнопку «Скинути налаштування». Її розташування та точна назва залежатиме від марки та моделі пристрою. Що ще можна зробити?

Переконайтеся, що ви повністю сплатили за послуги цифрового телебачення. Якщо платіж пройшов, але канали не транслюються, рекомендується спробувати змінити розташування антени та перевірити працездатність кабелю штекера. Що робити, якщо нічого не допомогло?

Зателефонуйте провайдеру для уточнення, чи не йдуть в даний момент профілактичні роботи. Якщо їх немає – повідомте співробітника кол-центру та оформіть заявку на виклик майстра.

Інші проблеми при налаштуванні ТБ та шляхи вирішення

Раніше ми встигли розглянути основні проблеми телебачення та причини їх виникнення. Але водночас у процесі використання послуг цифрового ТБ дають себе знати й інші неполадки. На щастя, їх теж можна усунути без особливих труднощів, якщо дотримуватися всіх вимог наведеної нижче інструкції.

Проблеми та рішення Показує лише 20 каналів

Швидше за все, ви не сплатили за послуги цифрового телебачення, або ваш останній платіж не пройшов. Зателефонуйте оператору з метою уточнення цієї інформації. Не вдається знайти канали через автопошук

Переконайтеся, що антена правильна, а також встановлення кабелю в корпус телевізора. Далі зверніть увагу на те, через який тюнер здійснюється пошук каналів. У випадку цифрового ТБ потрібно використовувати DVB-T2. Якщо це не допоможе, спробуйте знайти канали вручну, вибравши відповідний пункт меню. Після налаштування каналів погіршилася картинка.

Подивіться, яка погода за вікном. Сильний вітер, сніг або дощ можуть спровокувати зниження якості сигналу, через що картина погіршиться. Якщо вона показує погано протягом кількох днів, то подбайте про покупку спеціального пристрою, що посилює сигнал

Куди дзвонити, якщо зависає цифрове телебачення

На жаль, далеко не всі проблеми, пов'язані з роботою цифрового ТБ, вдається вирішити самостійно. Найчастіше доводиться звертатися до фахівців, у зв'язку з чим виникає резонне питання – а куди дзвонити?

Якщо ви зіткнулися з проблемою налаштування «цифри», то рекомендується телефонувати за номером всеросійської гарячої лінії цифрового телебачення (8-800-220-20-02). Фахівці колл-центру готові відповісти на будь-яке питання, що цікавить, а також дати рекомендації щодо поліпшення якості сигналу.

Якщо проблеми пов'язані з показом каналів або роботою обладнання, необхідно дзвонити за номером служби підтримки свого провайдера. Номер можна уточнити на сайті оператора, який можна знайти за кілька секунд через будь-яку відому пошукову систему.

У випадку, якщо співробітник гарячої лінії не зможе вирішити вашу проблему, наполягайте на безкоштовному виклику майстра, який усуне неполадки при своєму безпосередньому втручанні.Якщо ж допомоги буде відмовлено, доведеться звертатися до сервісного центру, співробітники якого вирішать проблему, але вже за додаткову плату.

Як посилити сигнал цифрового ТВ

Для прийому цифрового сигналу використовується те саме обладнання, що і для аналогового ТБ. В даному випадку йдеться про антену, яка зазвичай встановлюється на даху будинку.

У сьогоднішньому матеріалі вже неодноразово говорилося про важливість прийому сигналу. Йому можуть стати на заваді погодні умови, перешкоди на шляху, а також велика відстань від ретранслятора. Якщо ви зіткнулися саме з другою проблемою, коли телевізор та антена розташовуються далеко від ТВ-вишки. Виручить спеціальний підсилювач сигналу.

Антенний підсилювач продається в будь-якому магазині електроніки, а його вартість не впливає на розмір гаманця. Крім того, прилад можна отримати абсолютно безкоштовно, зателефонувавши своєму провайдеру цифрового телебачення.

Крім того, посилити сигнал можна і без додаткового пристрою. У такому випадку варто постаратися направити антену максимально точно до ретранслятора. Іноді допомагає заміна кабелю. Але найкращим способом вирішення проблеми є купівля нової сильнішої антени.

Плюси та мінуси антенних підсилювачів

Антенний підсилювач, безумовно, може допомогти у вирішенні проблеми. Але цей пристрій поряд з незаперечними перевагами має кілька недоліків. Їх теж слід взяти до уваги перед пошуком оптимального способу покращення сигналу цифрового ТБ.

Плюси та мінуси Поліпшення якості зображення Посилення сигналу Підтримка широкого діапазону частот Відсутність шуму при роботі Можливе виникнення перевантажень обладнання Пасивні втрати на виході

Як би там не було, при виникненні постійних проблем із цифровим мовленням покупка підсилювача є правильним рішенням. Але, вибираючи відповідну умову, рекомендується враховувати такі умови:

  • відстань до ретранслятора не повинна перевищувати 150 кілометрів;
  • підтримка тих самих частот;
  • Показник сигналу на виході (в ідеалі – 100 дБ);
  • коефіцієнт посилення має бути не менше 40 дБ;
  • коефіцієнт шуму не перевищує 3 дБ;
  • споживає від 30 до 60 мА при роботі.

Взявши до уваги всі рекомендації, ви напевно купите найбільш підходящий пристрій для покращення сигналу. І, як наслідок, всі проблеми з цифровим ТБ вирішаться без додаткових дій.