20 каналів цифрового ефірного телебачення безкоштовно

Anonim

Сучасна людина все рідше отримує інформацію через класичне телебачення. Але в той же час залишається чимало і тих, для кого перегляд ТБ є популярним видом дозвілля після роботи або у вихідні дні.

У 2019 році Росія повністю перейшла на цифрове мовлення, тому канали, які ведуть мовлення за аналоговим принципом, зараз недоступні.

Що таке мультиплекс у цифровому телебаченні

Оскільки телебачення досі є основним способом споживання контенту для мільйонів громадян Росії, клієнту ефірних та кабельних операторів пропонується широкий вибір різноманітних каналів.Як правило, за перегляд телебачення потрібно вносити невелику абонентську плату. Але 20 каналів доступні абсолютно безкоштовно для всього населення країни.

Через особливості передачі інформації канали доводиться ділити на пакети, за кожним з яких закріплюється певна частота. У промисловості цифрового телебачення такий пакет прийнято називати мультиплексом. У кожен із них входить по 10 каналів різної спрямованості.

Оскільки за мультиплексом закріплена певна частота, при виконанні профілактичних робіт користувач втрачає доступ до цілого десятка каналів. Втім, технічні операції проводяться вкрай рідко, тому незручностей подібний поділ телепрограм не викликає.

За замовчуванням канали з кожного мультиплексу розташовані по порядку. До складу першого мультиплексу входять канали 1-10, другого – 11-20, третього – 21-30 тощо.За телепрограмами закріплено конкретну кнопку на пульті від телевізора. Але при необхідності клієнт може змінити їх порядок.

Список 20 загальнодоступних каналів цифрового ТВ

Як уже було сказано раніше, в Росії доступ до 20 каналів цифрового телебачення надається абсолютно безкоштовно. Це зроблено для того, щоб усі верстви населення могли ознайомитися з подіями, що відбуваються у світі, а також організувати сімейне дозвілля. Тобто, якщо 50 років тому основним джерелом інформації було радіо, зараз у цій якості виступає телевізор.

Отже, в Росії представлено кілька цифрових мультиплексів по 10 каналів. Усі вони відрізняються за своїм складом. Тому важливо розглянути кожен мультиплекс окремо, щоб скласти уявлення про те, які телепрограми зараз транслюються в нашій країні.

1-й мультиплекс (РТРС-1)

Цей пакет працює в дециметровому діапазоні частот 470-862 МГц. Єдиним оператором мультиплексу є Російська телевізійна та радіомовна мережа (РТРС). Телепрограми ведуть мовлення у форматі MPEG-4 і SD-якості. До складу першого мультиплексу входить 10 телеканалів федерального значення.

Перший канал» - умовно головний телеканал Росії з найбільш високим рейтингом і часткою на ринку ТБ. «Перший» транслює в цілодобовому режимі розважальні та суспільно-політичні програми.

Россия-1 – канал, що належить ВДТРК. Його тематика схожа на «Перший». Тобто це суспільно-політичний телеканал, який показує новини, а також програми різного спрямування. Крім того, в сітці мовлення представлено безліч фільмів та серіалів.

Матч ТВ – єдиний у Росії загальнодоступний канал спортивної спрямованості. На «Матчі» у прямому ефірі транслюється величезна кількість змагань з футболу, хокею, фігурного катання, біатлону та інших видів спорту.

НТВ – телеканал загальної спрямованості, сітка якого складається з новин, ток-шоу, розважальних програм, кіно та серіалів. Веде своє мовлення з 1993 року.

«П'ятий канал» – федеральний канал, який веде своє мовлення з Санкт-Петербурга. В ефірі «П'ятого» транслюються фільми, серіали та громадські передачі.

Россия-К – телеканал, основною тематикою якого є мистецтво та культура. Тому на каналі, який раніше мав назву «Культура», транслюються класичні фільми, концерти, спектаклі та розмовні передачі з іменитими гостями.

Россия-24 – цілодобовий інформаційний телеканал, основним контентом якого є новини. У той же час у сітці мовлення представлені розмовні програми власного виробництва, а також документальні фільми.

Карусель – дитячий телеканал, що транслює переважно мультиплікаційні фільми. Крім того, Карусель показує освітні програми для найменших глядачів.

ОТР – громадський телеканал, який веде мовлення з 2013 року. Тематика каналу загальна, тому в сітці мовлення є і новини, і розмовні програми, і документальні фільми.

ТВ Центр – московський телеканал федерального значення, що має загальну спрямованість. В ефірі представлені випуски новин, ток-шоу, документальні фільми, кіно та серіали.

2-й мультиплекс (РТРС-2)

Пакет працює в дециметровому діапазоні 470-862 МГц. Як і з першим мультиплексом, єдиним оператором пакета є РТРС. Мовлення ведеться у форматі MPEG-4 за співвідношенням сторін 16:9, як і РТРС-1. До складу пакету входить 10 безкоштовних телеканалів.

РЕН ТВ – суспільно-політичний телеканал, який веде мовлення з 1997 року. Сітка РЕН ТВ у тому числі представлена ​​розважальним контентом в особі документальних фільмів, а також кіно та серіалів.

Спас – єдиний у країні православний телеканал федерального значення. У сітці мовлення присутні публіцистичні, документальні та просвітницькі програми.

СТС – повністю розважальний телеканал, який показує кіно та серіали переважно комедійного жанру. Також у сітці мовлення присутні шоу-програми власного виробництва.

Домашній – федеральний телеканал, який орієнтований на жіночу аудиторію у віці від 25 до 59 років. Транслює переважно зарубіжні фільми та серіали.

ТВ-3 – розважальний канал, що показує кіно, документальні фільми та серіали містичної спрямованості. Почав своє мовлення 1994 року. Входить до складу «Газпром-Медіа Холдинг».

П'ятниця! – загальноросійський канал розважального характеру, програму передач якого переважно складають шоу про подорожі. Входить до складу другого мультиплексу з 2015 року.

Звезда – військово-патріотичний телеканал, який в основному висвітлює досягнення російської армії. Також у сітці мовлення присутні документальні фільми про війну та випуски новин.

Світ – міждержавний телеканал, який веде мовлення на території країн СНД. Висвітлює новини співдружності, а також транслює документальні фільми та розмовні програми власного виробництва.

ТНТ – один із найпопулярніших розважальних каналів у Росії. Транслює фільми, серіали та гумористичні програми. З 2001 року входить до складу «Газпром-Медіа Холдинг».

Муз-ТВ – цілодобовий телеканал музичної спрямованості. Веде історію з 1996 року. За час свого існування концепція Муз-ТВ неодноразово змінювалася.

3-й мультиплекс

Запуск третього мультиплексу постійно відкладається. На даний момент пакет представлений 1-2 регіональними телепрограмами, вибір якого залежить від того регіону, в якому ведеться мовлення.

Радіостанції

Поряд з телевізійними каналами до складу першого мультиплексу входить 3 радіостанції виробництва ВГТРК:

  • Вести ФМ;
  • Маяк;
  • Радио России.

Тематика всіх станцій – суспільно-політична. Але в ефірі Маяка і Радіо Росії зустрічаються розважальні, а також просвітницькі програми.

Як налаштувати безкоштовні 20 каналів

У сьогоднішньому матеріалі неодноразово говорилося про те, що телеканали, що входять до складу першого та другого мультиплексу, доступні російським користувачам абсолютно безкоштовно. Але для їх запуску необхідне спеціальне обладнання.

У цій якості, по-перше, виступає телевізор із вбудованим тюнером DVB-T2. Саме він дозволяє перетворити аналоговий сигнал на цифровий. По-друге, необхідна антена для прийому сигналу від ретранслятора, а також кабель, який з'єднає антену та телевізор.

Якщо телевізор не підтримує стандарт DVB-T2, доведеться купувати цифрову приставку.

Процес підключення обладнання виглядає наступним чином:

  1. Встановіть антену.
  2. Підключіть антену до телевізора за допомогою кабелю.
  3. Підключіть ТВ-приймач до електромережі.

На цьому процес підключення обладнання закінчується. Далі потрібно перейти до налаштувань тих 20 безкоштовних телеканалів. Для цього знадобиться:

  1. Увімкнути телевізор.
  2. Відкрити настройки.
  3. Вибрати пункт «Пошук».
  4. Вказати пошук по DVB-T2 або ЦТВ.
  5. Запустити автопошук.
  6. Дочекатися закінчення процесу.

Як правило, пошук 20 безкоштовних цифрових каналів займає 5-10 хвилин. Якщо в автоматичному режимі знайти всі програми не вдалося, можна спробувати режим ручного пошуку. Після виконання всіх вказаних дій ви можете повністю користуватися перевагами цифрового ТБ.

Що робити, якщо не вдалося налаштувати цифрове ТБ

Процес налаштування «цифри» на телевізорі виглядає досить простим. Але в той же час під час операції у багатьох людей виникають проблеми з обладнанням. Щоб усунути неполадки, пропонуємо звернутися до відповідей нашого експерта на найпоширеніші питання.

Запитання експерту Що робити, якщо не вдалося знайти цифрові канали?

Спочатку перевірте справність та правильність підключення елементів обладнання (антена, телевізор, ТВ-приставка). Далі потрібно запустити телевізор та вибрати автопошук каналів. У цьому обов'язково слід вибирати формат ЦТВ чи DVB-T2, оскільки аналогове мовлення у Росії припинено. Чому канали показують у стислому форматі?

Сучасним стандартом мовлення є співвідношення сторін 16:9. Якщо ви використовуєте старий телевізор із співвідношенням 4:3, картинка буде звужена через різницю у форматах. Куди звертатись для вирішення проблем?

Рекомендується дзвонити за єдиним номером гарячої лінії цифрового ТБ у Росії – 8-800-220-20-02. Також можна звернутися до свого провайдера цифрового телебачення.