Як з'єднати телевізійний кабель між собою

Anonim

Незважаючи на широкі можливості інтернету, для багатьох людей основним засобом масової інформації та джерелом розваг залишається телевізор. У процесі експлуатації техніки часто виникає потреба подовжити чи відновити антений кабель. Існує маса причин для подібних дій: обрив або порушення цілісності, старіння або зношування дроту, перенесення на нове місце антени або телевізора, встановлення додаткового ТВ-приймача. Купівля нового кабелю потрібної довжини - нерозумна витрата грошей, тим більше, що можна обійтися мінімальними витратами: замінити пошкоджену ділянку і з'єднати кабель або наростити існуючий провід.Але перш ніж приступати до виконання задуманого, рекомендується ознайомитись із структурою кабелі та способами його з'єднання.

Як влаштований телевізійний кабель

Типовий телевізійний кабель антенного типу був винайдений 1880 року британським фізиком Олівером Хевісайдом. Він отримав назву коаксіального, оскільки передача радіочастотного електричного сигналу здійснювалася через коаксіал - провід з особливою внутрішньою структурою.

На відміну від екранованого шнура містить такі обов'язкові елементи:

  • Центральна жила – внутрішній провідник у вигляді одиночного дроту, виконаного з міді або алюмінію;
  • Ізоляція, виготовлена ​​із суцільного або напівповітряного поліпропілену, яка служить «прокладкою» між житловою та оплеткою;
  • Екран - зовнішній провідник у вигляді фольгованого листа або обплетення, виконаної з алюмінієвого сплаву або міді, та покритої шаром алюмінію;
  • Зовнішня оболонка - служить для захисту від зовнішніх електричних наведень та механічних впливів, і виготовляється зі світлостабілізованого поліпропілену.

Як подовжити антенний кабель для телевізора

Перед тим, як приступати до маніпуляцій з кабелем, потрібно переконатися, що обидва його кінці від'єднані від антени та телевізора. У підключеному стані він може становити небезпеку, головною з яких є ураження електричним струмом.

Якісне з'єднання коаксіального дроту можна виконати декількома способами:

  • Фирменный подовжувач, що має вигляд відрізка кабелю завдовжки від 2, 5 до 15 метрів. Даний спосіб нарощування вважається найнадійнішим і багаторазово перевіреним варіантом.
  • За допомогою F-конектора. Невеликий металевий роз'єм дозволяє з'єднати два відрізки кабелю, не вдаючись до допомоги ізолятора чи паяльника. Вважається простим та економним варіантом.
  • За допомогою спліттера. Розгалужувач, виконаний з легкого сплаву, використовується для рівномірного розподілу сигналу, що надходить від антени на два телевізора. Для підключення потрібно додатково придбати F-штекери.
  • За допомогою паяння. Надійний, а головне, економний варіант, що не вимагає покупки додаткових комплектуючих. Дозволяє з'єднувати екрановані дроти будь-якої конструкції, виконані з різних матеріалів.
  • За допомогою скручування. Цей спосіб призводить до сильної втрати якості сигналу, тому вважається менш надійним. Зазвичай розглядається як тимчасове рішення, якщо під рукою не було паяльника або F-роз'ємів.

При виборі оптимального варіанта, слід враховувати особливості кожного з них. Наприклад, перший спосіб вважається найбільш витратним, оскільки передбачає витрати на купівлю кабелю. Другий і третій краще, але також припускають похід у магазин за додатковими комплектуючими. Найбільш бюджетним можна назвати формування скручування з наступним паянням. Однак у цьому випадку надійність з'єднання ставиться під сумнів, оскільки в місцях скручування провід може відламатися. Тепер залишилося розглянути тонкощі нарощування проводів з використанням кожного з існуючих методів.

З'єднання телевізійного кабелю за допомогою F-роз'ємів

F-коннектор є невеликою металевою конструкцією, за допомогою якої можна наростити кабель, майже не порушуючи цілісність структури центральної жили та екрану. Перевагою цього варіанта вважається відсутність необхідності використовувати паяльник або допоміжну ізоляцію.Щоб здійснити зчленування, необхідно придбати в магазині два штекери - по одному на кожен кінець кабелю. Додатково слід купити перехідник, що називається F-гніздом. Оскільки конектори випускаються у трьох типорозмірах, слід уточнити діаметр дроту чи захопити контрольний зразок із собою.

Виконувати з'єднання доцільно відповідно до наступного алгоритму.

  • З невеликим зусиллям, щоб не пошкодити екрануючу плівку, зробити невеликий (2-3 см) надріз на зовнішній оболонці кабелю і, відігнувши її в протилежний бік, акуратно зрізати.
  • Загорнути захисне обплетення разом з екраном у тому ж напрямку. Для полегшення процесу її можна злегка надрізати.
  • Обережно підрізати поліпропіленову ізоляцію гострим ножем, стежачи за тим, щоб не пошкодити центральну жилу. Навіть незначні насічки здатні знизити механічну міцність провідника і призвести до його надлому.
  • Коли підготовчий етап завершиться, на фольгу накрутити F-штекер.
  • Якщо утворилася зайва ділянка жили, її потрібно вкоротити настільки, щоб у готовому вигляді її кінець виступав зі штекера не більше ніж на 4-5 мм.
  • Виконати аналогічні маніпуляції з другою частиною кабелю.

На завершення прикрутити забезпечені F-коннекторами кінці кабелю до перехідника TV. Якщо зовнішній діаметр антенного кабелю виявився дещо меншим за різьбовий отвір конектора, перед заворотом екрана на захисну оболонку потрібно намотати кілька витків ізоляційної стрічки.

Подовження кабелю за допомогою спліттера

Не менш надійним вважається варіант з'єднання антенного кабелю за допомогою спліттера. Даний пристрій застосовується, коли необхідно не тільки подовжити кабель, але й розділити телевізійний сигнал на два ТВ-приймачі.Подібна ситуація виникає, якщо в будинку планується встановити другий телевізор, а антена одна.

Концентратор (розгалужувач) допоможе рівномірно розподілити вхідний сигнал, і в результаті картинка на обох телевізійних пристроях відтворюватиметься в однаковій якості. Порядок формування з'єднання подібного типу практично нічим не відрізняється від способу, описаного вище.

  • Кінці кабелю підготувати, як і в попередньому випадку, тобто зачистити і накрутити на них роз'єм F-конфігурації. Слід врахувати, що в даному випадку штекерів має бути три: один під'єднується до кабелю, що йде від антени, два інших – до проводів, які підключатимуться до ТВ-приймачів.
  • Конектори підключити до відповідних вихідних отворів на концентраторі, які мають F-конфігурацію.
  • Зафіксувати роз'єми за допомогою різьбового з'єднання.

Сполука такого типу вважається надійною і доступною. Його особливістю є можливість отримати перехідник, що використовується для організації домашньої розважальної мережі, здатний забезпечити розведення телевізійного сигналу на всі приймачі, незалежно від їх кількості.

З'єднання TV-проводу пайкою

Варіант з'єднання коаксіального кабелю методом паяння вважається найпростішим, найдешевшим і доступнішим для будь-кого, хто володіє навичками роботи з подібним інструментом, і зможе провести цю операцію без помилок. Все, що потрібно для реалізації цього завдання – це паяльник, припій та каніфоль.

Дії, які потрібно виконати, докладно описані в наступній інструкції:

  • на кінцях кабелів легким натисканням леза ножа акуратно прорізати шар зовнішньої захисної оболонки;
  • на всю довжину розрізу відвернути в протилежний бік екрани та обплетення;
  • зрізати частину пінопропіленової ізоляції таким чином, щоб жила була оголена на 2 см, але знаходилася у своєму поглибленні – має вийти подібність сходинки;
  • відігнути центральний провід від шару ізоляції, що залишився, щоб кут становив приблизно 45°;
  • виконати лудіння обох жил;
  • щоб під час паяння кінці не розходилися, їх можна зв'язати тонким проводком, взятим з обплетення або вставити в ізоляційний шар протилежного кабелю;
  • з'єднати підготовлені дроти і спаяти.

Після закінчення процедури місце паяння слід ретельно оглянути. Жили мають бути рівномірно покриті припоєм і становити єдине ціле. За наявності невеликих виступів, «бурульок», доцільно видалити їх за допомогою наждакового паперу.

Затем знадобиться:

  • Сполучені жили повернути в поглиблення. Якщо все буде зроблено правильно, «сходинки» із ізоляції щільно їх приховають. Для надання конструкції міцності, покрити місце стикування кількома шарами ізоляційної стрічки.
  • Повернути на місце екрани і розташувати їх так, щоб вони стикалися між собою струмопровідним шаром.
  • На колишнє місце повернути одне екрановане обплетення, а зверху навернути інше. Для надійності фіксації ці елементи можна обережно спаяти.
  • На завершення знадобиться прикрити з'єднання зовнішньою оболонкою одного кінця дроту, а на неї накласти другу, після чого зафіксувати кількома витками ізоленти.

У результаті має вийти міцна конструкція, яка забезпечить вільне проходження антенного сигналу.

З'єднання кабелю скруткою

Цей спосіб хоч і вважається робочим, але застосовується як тимчасове рішення, оскільки здатний призвести до втрати якості сигналу, що передається, або обриву центральної жили навіть при невеликому вигині. Існує два варіанти з'єднання проводів методом скручування: з використанням паяльника і без нього. Перший здатний забезпечити більш високий ступінь міцності, зате другий проводиться з мінімальними тимчасовими та фінансовими витратами.

Для виконання з'єднання телевізійного кабелю методом скручування застосовується наступний алгоритм:

  • Готуються два кінці кабелю;
  • Приблизно на 3-4 см знімається ізоляція;
  • Розкуйовджується мідна оплетка кожної з оголених частин;
  • Коли відкриється доступ до внутрішньої ізоляції центральної жили, вона акуратно зрізається, щоб не пошкодити внутрішній елемент;
  • Проводи укладаються паралельно один одного так, щоб жили стикалися;
  • Скручується мідна сітка;
  • Місце стику надійно пропаюється паяльником;
  • Ділянка з'єднання надійно ізолюється.
  • Далі елементи повертаються на своє місце і покриваються декількома шарами ізоленти.

Правила прокладання кабелю в квартирі

Зазвичай перед подовженням телевізійного кабелю виникає необхідність звільнити його кріплення. Це дозволяє виконати процедуру швидко і якісно, ​​не вдаючись до зайвого натягу частин, що з'єднуються. Тому після завершення операції потрібно встановити його на колишнє чи нове місце. Самостійно прокласти антенний кабель від розподільника в під'їзді до телевізора під силу навіть майстру-початківцю.Але навіть такий нескладний процес може викликати багато сумнівів і питань. Відповіді найпоширеніші можна знайти у наведеній нижче таблице.

Питання експерту Як правильно розташовувати кабель під час прокладання?

Він не повинен вільно бовтатися або бути надмірно натягнутим. Неприпустимо згинати його під прямим кутом, оскільки це може призвести до пошкодження внутрішньої ізоляції та викликати зіткнення центральної жили та екрана. Навпаки, слід стежити, щоб він плавно згинався і надійно зафіксований всіх рівнях. Допустиме значення радіуса вигину – не більше п'яти діаметрів самого кабелю. Які варіанти кріплення можна використовувати в процесі прокладання антенного кабелю?

Найнадійнішим вважаються плінтус з кабель каналами. У цьому випадку потрібно просто укладати провід у призначені для цього поглиблення, враховуючи радіус поворотів.При необхідності встановлення кабелю вздовж стіни або підлоги доцільно використовувати спеціальні дужки з дюбель цвяхами. Крок фіксації повинен становити 30-50 см, інакше кабель провисатиме. Скоби мають стандартний зразок чи є кілька варіантів? Як підібрати оптимальний тип?

У продажу є дужки різних модифікацій та розмірів – на 3, 5, 8 та більше мм. Щоб знайти ідеальний варіант, слід виміряти та запам'ятати діаметр кабелю або взяти з собою контрольний зразок. З чим може бути пов'язана відсутність сигналу, який транслюється на екран?

Зазвичай подібна проблема виникає, коли як екран використовується фольгований лист. На етапі очищення в місці з'єднання може бути сторона, яка не проводить електричний струм. Контакт порушується і, отже, сигнал виявляється втраченим. Чи можна з'єднувати кабель і штекер, якщо вони відрізняються за розміром?

Якщо конектор більше, він буде бовтатися, що негативно вплине на якість зображення. Коли ж елемент меншого розміру, він важко зістикується з проводом, що збільшить ризик його поломки. Тому доцільно набувати штекери потрібного діаметра. Чи можуть виникнути проблеми, якщо під час підготовки зробити насічку на центральній жилі?

Це трапляється, коли ізоляція видаляється неакуратно. Ніж зачіпає провід і під час з'єднання надламується. Це призводить до порушення контакту та втрати сигналу. Аналогічна ситуація виникає при сильних згинах, які спричиняють перелом внутрішнього провідника.