Кімнатна антенна для цифрового ТБ

Anonim

Не всі користувачі цифрового телевізійного мовлення знають про те, що воно також доступне для використання з усіма кімнатними антенами нового зразка. Цей пристрій може працювати добре, як і супутникові або кабельні антени. Однак, незважаючи на це, перед придбанням кімнатної антени рекомендується з'ясувати, чи можна дивитися на вибраній моделі ТВ канали у найвищій якості.

Види кімнатних антен

Розрізняють такі види приладів цього типу:

  • Всехвильові кімнатні антени;
  • Дециметрові антени;
  • Широкосмугові антени.

Багато користувачів вважають, що широкосмугові антени не можуть отримувати цифровий сигнал. Насправді певні моделі широкосмугових антен можуть приймати телевізійний сигнал з якістю Full HD. Однак, разом з цим також існують певні труднощі, які можуть стати перешкодою у правильній роботі техніки.

Чаще всього, проблема у повноцінній роботі антени полягає в тому, що на неї впливають сторонні шуми. А трапляється так через те, що у приладу немає спеціалізованого крана.

Рекомендується звертати увагу на інструкцію до антени під час покупки. У випадку, якщо в ній буде написано про те, що це обладнання може підтримувати діапазон ДМВ, користувач може не сумніватися в тому, що пристрій працюватиме без проблем із цифровим мовленням.Крім цього, необхідно відзначити те, що кімнатні антени мають досить невеликими розмірами, що неймовірно зручно. Саме тому більшість користувачів встановлює цей тип антен на внутрішніх рамах вікон.

Коли підійде кімнатна антена

Перед тим, як приступати до придбання та вибору кімнатної антени, покупець повинен переконатися, що цей пристрій підходить для використання в наявних умовах. Правильно кімнатна антена може працювати тільки за таких обставин:

  1. Ретранслятор телевізійного сигналу повинен бути розташований на відстані не більше 30 кілометрів. Якщо ця відстань буде більшою, сигнал не зможе надходити у пристрій;
  2. Телевізійний сигнал, що приймається антеною, повинен володіти потужністю не менше 50 Вт;
  3. На шляху сигналу не повинно бути перешкод, таких як природних пагорбів або великої кількості багатоповерхових будівель;
  4. Найважливішою умовою для якісної роботи антени є доступ до цифрового сигналу. Приставка, до якої підключається антена, повинна мати джерело мовлення як Full HD.

Фахівці, які займаються встановленням телевізійного обладнання, радять вдаватися до використання кімнатних антен лише за умови, що передається якісний сигнал. Необхідно відзначити, що це також рекомендується перевіряти.

Для того щоб це зробити потрібно включити телевізор, не підключаючи його до антени. Після цього в меню налаштувань потрібно перевірити якість сигналу, що передається.

Якщо рівень сигналу, що передається, виявився не менше 15%, то таке обладнання можна вважати стійким перед перешкодами. У такому випадку користувач може без будь-яких проблем вибирати апарат для отримання цифрового сигналу.

Але, якщо в меню налаштувань приладу показник виявився нижчим за потрібний, то купувати кімнатну антену не рекомендується, оскільки є велика ймовірність того, що вона не працюватиме.

Чи варто купувати підсилювач

Прилади для посилення сигналу кімнатних антен працюють, збільшуючи імпульс електромагнітної хвилі, завдяки чому все обладнання стає потужнішим. Тобто, за допомогою підсилювачів користувач може збільшити радіус дії апарата.

Купуючи підсилювач, користувач повинен розуміти, що він не робить якість прийнятого телевізійного сигналу кращим. Більш того, якщо трапиться так, що антена прийматиме зайву кількість шуму, підсилювач лише збільшуватиме перешкоди. Це також дуже важливо враховувати при покупці.

Вартість такого приладу починається в середньому від 500 рублів. Як правило, ціна залежить від потужності пристрою, а також від бренду виробника.

Цей прилад без сумнівів необхідно придбати власникам кімнатних антен у не сильно населених пунктах, які знаходяться досить далеко від ретранслятора телевізійного сигналу. Основною умовою для якісної роботи є відсутність будь-яких перешкод на шляху між ретранслятором та антеною. У випадку, якщо вони будуть, сигнал може перериватися, а зображення передаватиметься в жахливій якості.

У будь-яких інших умовах придбання підсилювача сигналу не рекомендується, оскільки це може стати марною витратою коштів.

Крім цього, також необхідно переконатися в тому, що в конструкції придбаної антени є підсилювач. Більшість антен активного типу мають вбудоване обладнання, у зв'язку з чим купівля підсилювача для цього пристрою може бути зайвою.

Критерії вибору кімнатної антени

У процесі вибору кімнатної антени покупець повинен звертати увагу на такі основні критерії:

  • Види прийнятих хвиль;
  • Бренд виробника;
  • Пристрій активного або пасивного типу;
  • Конструкція пристрою.

Всі наведені вище критерії дуже сильно впливають на придбання кімнатної антени, оскільки кожна грає дуже важливу роль.

Тип прийнятих хвиль

Сигнали цифрового телебачення передаються в дециметровому радіусі. Тобто розмір хвилі, який передає приставка, у довжині не сягає навіть одного метра. Розмір і форма хвилі дуже схожі на інші типи сигналів, у зв'язку з чим можна не сумніватися в тому, що немає спеціально розроблених антен, які можуть працювати з телевізійним форматом Full HD.

Основуючись на цьому, необхідно також відзначити те, що будь-яка установка може приймати цифрове ТБ у форматі DVB-T2, якщо вона налаштована на цей тип мовлення. Основною умовою для повноцінної роботи антени є те, що вона повинна приймати такі типи хвиль:

  • ДМВ вид. Це радіус, де відправляється цифрове мовлення. Ті антени, які можуть працювати з цим типом, мають невеликий розмір. Це робиться через те, що прилад повинен відповідати розмірами хвилі;
  • Всехвильовий вигляд. За цим принципом можуть працювати антени, які можуть приймати ДМВ-хвилі, так і частоти МВ-радіуса. Насправді цей тип не дає жодних переваг для трансляції цифрового сигналу, але користувач за допомогою цього приладу може також ловити аналоговий сигнал.

Таким чином, вибираючи пристрій, користувач повинен переконатися, що він працює з дециметровими хвилями. В іншому випадку, антена не зможе приймати необхідні сигнали.

Конструкція

При виборі кімнатної антени також необхідно звернути увагу на тип конструкції. Під час цього процесу покупець повинен робити вибір, ґрунтуючись на його вимогах та умовах підключення. Усього розрізняють три види конструкцій:

  1. Односпрямовані антени. Ці прилади дуже сильно схожі на звичайні зовнішні антени. Зовні антена нагадує поперечину, де закріплюються резонатори. Це спеціальні деталі, які ловлять сигнали із ретрансляторів. Як правило, цей вид антен налаштовується саме по одному напрямку з джерелом сигналу, оскільки прилад спрямований на збільшення мовлення, що передається. Така антена ідеально підійде для використання в місцях, які розташовані на великій відстані від телеретранслятора.

  2. Антени плоского типу. Зовнішній вигляд у даного типу антен може бути різним, проте кожен такий прилад має одну схожість - замкнуту петлю, яка виступає в ролі резонатора.У діаметрі коло дорівнює приблизно 30 сантиметрів, а це приблизно дорівнює довжині хвиль. Забезпечити максимально хорошу якість прийому сигналу можна лише за умови перпендикулярного напрямку до сигналу;

  3. Антени сферичного типу. Даний вид антен є неймовірно рідкісним і дорогим, якщо порівнювати його з іншими вище представленими конструкціями. Зовнішній вигляд обладнання виглядає, як три кільця, які перпендикулярно зімкнуті один з одним. Завдяки такій незвичайній формі пристрій не потребує чіткого орієнтування. Однак зараз подібний вид антен мало де виготовляється.

Пасивна або активна

Абсолютно все обладнання, призначене прийому телевізійної трансляції, ділиться на дві найголовніші категорії:

  • Активні;
  • Пасивні.

Устаткування пасивного типу не має вбудованих підсилювачів, у зв'язку з чим головною особливістю такого приладу є якість сигналу, що дуже часто змінюється. Якість телевізійного сигналу з обладнанням пасивного типу залежить від місця, в якому воно розташовується.

Пасивні телевізійні прилади мають такі характеристики:

  • Кабель не дуже довгий, завдяки цьому помітно знижується собівартість девайсу;
  • Большая частина пасивних кімнатних антен має сферичну форму. Це дозволяє приймати телевізійний сигнал з усіх напрямків;
  • Девайси представленого типу мають досить невеликі розміри, завдяки чому такі антени неймовірно зручно встановлювати в квартирі.

Приймачі активного типу мають вбудовані підсилювачі для телевізійного сигналу, що дозволяє зберігати якість сигналу, що передається відмінним незалежно від розташування приладу. Однак, цей тип має один головний недолік - пристрій може бути дуже чутливий до різних перешкод і шумів.

Вибираючи кімнатну антену рекомендується звернути увагу саме на активний тип, оскільки він може в рази краще та надійніше приймати цифрові сигнали від телеретранслятора.

Бренд виробника

У сучасному світі, бренд товару, що купується, розповідає про нього набагато більше, ніж абсолютно всі представлені покупцеві технічні характеристики та описи. Саме тому перед тим, як купити обладнання, рекомендується почитати про бренд.

Одні з найпопулярніших брендів, які займаються розробкою антен кімнатного типу, які можуть приймати цифровий сигнал:

  • Китайська організація Lumax, що є офіційним партнером телевізійної компанії «Російська телевізійна та радіомовна мережа»;
  • Бренд під назвою D-Color, який також є постачальником Російської телевізійної та радіомовної мережі;
  • Одним із найбільших виробників електроніки в Китаї є бренд «ВВК». Він відрізняється тим, що виробляє досить недорогу техніку, проте часом через це може дуже сильно страждати якість;
  • Бренд, що спеціалізується на випуску виключно техніки та обладнання для телебачення, Locus;
  • Дельта - це компанія розробників з Росії, яка може скласти непогану конкуренцію практично всім іноземним брендам.

Кращі кімнатні антени

Найменування Опис Ціна Рейтинг
BBK DA14. Зовні прилад виглядає, як найпростіший прямокутник чорного кольору. Усі необхідні деталі розміщені всередині пристрою. Основним недоліком цієї кімнатної антени є те, що вона досить часто падає. 890 рублей. 1/5
Lumax DA1202a. Цей прилад є плоскою антеною активного типу. Коефіцієнт посилення цього пристрою не найсильніший, у зв'язку з чим його рекомендується використовувати тільки в місцевості з гарною якістю сигналу або разом з підсилювачем. 660 рублей. 1/5
Ремо bas-5107 Mini Digital 5v. Дана антена має невеликі розміри, а також дизайн без зайвих деталей. Ця антена може добре працювати, перебуваючи на досить близькій відстані до ретранслятора. 490 рублей. 2/5
Selenga 105А. Телевізійний пристрій має окремий блок живлення. Крім цього, в комплекті з антеною також зручна ручка для регулювання якості сигналу. 890 рублей. 3/5
Harper ADVB-2969. Дана антена спеціалізується на прийомі цифрового сигналу. До переваг цього приладу відноситься те, що користувач може регулювати посилення одержуваного сигналу, що дає можливість уникнути зайвих перешкод. 700 рублей. 3/5
Locus L 941.10 КАЙМАН. Це дуже хороший бюджетний пристрій, який забезпечує високу якість сигналу. Більше того, телевізійний сигнал відмінно прийматиметься в будь-якій точці. 450 рублей. 3/5
Locus L 931.04 ЧИЖ. Це односпрямована кімнатна антена, яка має досить хорошу частоту переданого сигналу. При цьому прилад також має привабливу вартість. 460 рублей. 3/5
HYUNDAI H-TAI320. У неймовірно привабливому дизайні даного кімнатного приладу ховається антена активного вигляду, яка може передати зображення у високій якості. 690 рублей. 4/5
Дельта К331А. Даний вседіапазонний пристрій може працювати як з МВ хвилями, так і з ДМВ. У комплекті з антеною йде підсилювач, за допомогою якого користувач може посилювати цифрове та аналогове телебачення. 1150 рублей. 4/5
Ремо ВАS-5310 USB HORIZON. Це обладнання для прийому телевізійного сигналу може працювати практично у всіх діапазонах. Крім цього, в антені також є вбудований підсилювач, завдяки якому якість зображення, що передається, буде відмінною. 990 рублей. 5/5

Що робити, якщо кімнатна антена не «ловить»

У разі, якщо кімнатна антена перестала ловити, рекомендується насамперед перевірити те, наскільки правильно встановлено та підключено обладнання.

Після цього користувач повинен перевірити якість сигналу, що надходить у прилад, а також наявність впливу на нього певних зовнішніх подразників. А саме:

  • Перевірити, чи правильно було встановлено девайс;
  • Наявність певних перешкод, які можуть створювати різні перешкоди;
  • Наскільки сильно віддалено обладнання від ретранслятора.

Але якщо на кімнатну антену не впливають певні зовнішні фактори, то корінь проблеми необхідно шукати в самому приладі. У такій ситуації зламане обладнання рекомендується відносити до ремонтної служби до кваліфікованого майстра.