Чому телевізор сам вимикається і вмикається і що робити

Anonim

Причини, через які телевізор відключається сам по собі. Розглянемо найбільш часто зустрічаються проблем і методи їх вирішення.

Чому відключається телевізор сам по собі і що робити

Часто на безпричинне відключення телевізора можуть впливати ноутбуки або смартфони, в яких включений інфрачервоний порт або модуль Bluetooth. Це зумовлюється перериванням сигналу, що передається від антени. Рекомендується тримати пристрої, що розглядаються, максимально далеко від телевізора.

Також проблема може бути пов'язана з програмним забезпеченням або пошкодженими елементами в конструкції ТВ-приладу. Контролери з ігрових консолей та домашніх кінотеатрів негативно впливають на роботу дистанційного пульта керування. У цьому випадку ДК може самостійно деактивувати ТБ. До найпоширеніших причин відключення відноситься:

  • був активований таймер вимкнення телевізора;
  • вийшла з ладу кнопка відключення на пульті дистанційного керування;
  • розрядився акумулятор у пульті дистанційного керування. У цьому випадку елемент управління здатний передавати сигнали хаотично;
  • телевізор був випадково вимкнений сусідами, які живуть поруч і користуються аналогічною моделлю з універсальним пультом ДУ;
  • системні помилки або пошкодження програмного забезпечення;
  • вийшла з ладу електроніка – процесор, spi-flash і т.д;
  • була випадково натиснута кнопка відключення на ПДУ;
  • вийшов з ладу датчик інфрачервоного порту, резистор та інші електронні деталі;
  • Можливо, на відключення ТБ вплинула флуоресцентна лампа, яка є джерелом ІЧ променів, що впливають на роботу ПДУ.

Включено таймер сну

Кожен сучасний телевізор оснащений функцією, яка відповідає за самостійне включення та вимкнення системи. Таймер міг бути виставлений випадково або активував його один із членів сім'ї. З цієї причини телевізор щодня відключатиметься самостійно в певний проміжок часу. Щоб виправити проблему, достатньо відвідати налаштування телевізора та вимкнути таймер сну.

Зламана кнопка включення

Однією з найпоширеніших причин мимовільного відключення телевізора є непрацююча клавіша активації. За таких обставин ТВ-прилад може деактивуватися навіть у тому випадку, якщо він був лише увімкнений.

Щоб виправити проблему, рекомендується уважно оглянути кнопку. Пульти дистанційного керування деяких моделей оснащуються спеціальними фіксаторами, які затискають клавішу після натискання. У цьому випадку потрібно повторно клацнути на кнопку і телевізор знову увімкнеться.

Виявити несправність клавіші досить легко. Вона повинна щільно прилягати до корпусу пульта та не хитатися під час натискання. У деяких моделях після натискання кнопка видає тихе клацання. Якщо звуковий супровід раптом зник, то ДПУ вийшов з ладу. Для вирішення проблеми рекомендується звернутися до сервісного центру. Поки пульт буде у ремонті, керувати телевізором можна за допомогою спеціальної панелі на передній частині корпусу.

Проблема з пультом керування

Несправність пульта може полягати не тільки в поламаною кнопці включення, але і в самій мікросхемі. Як правило, під час виготовлення ПДК на друковану плату заливається компаунд -речовин, що захищає елемент від механічних пошкоджень. Однак після сильного удару або падіння мікросхема все одно може вийти з ладу. За таких обставин потрібно в будь-якому випадку звертатися до майстерні.

Відбувся стрибок напруги

Ще однією проблемою, що часто зустрічається, вважається перепад напруги, який тимчасово або назавжди виводить з ладу деякі елементи. Найчастіше стрибки напруги спостерігаються у приміщеннях, яким характерна не якісна електропроводка та щитові. Подібне явище миттєво відключає телевізор.Щоб убезпечити ТВ-пристрій, рекомендується придбати безперебійний блок або стабілізатор напруги. Для сучасного телевізора необов'язково купувати дорогий захист, оскільки він не відрізняється високою потужністю.

В телевізор потрапила волога чи пил

Волога та пил – найлютіші вороги будь-якого електронного пристрою. У разі потрапляння частинок бруду або крапель рідини під корпус вимкнутись може навіть новий пристрій. Після осідання пилу та вологи на мікросхему, як правило, перегріваються напівпровідникові елементи (діоди, транзистори або друкована плата) і замикаються провідники, що ведуть струм.

Щоб убезпечити свій телевізор, необхідно регулярно проводити чищення від пилу. Для цього потрібно відкрити задню панель корпусу, відгвинтивши кріпильні вузли, і дрібною щіткою видалити частинки бруду.Якщо на електроніку потрапила рідина, виправити проблему вийти тільки шляхом заміни пошкодженого елемента. Проблема в тому, що після осідання вологи більшість контактів окислюється, у результаті може утворитися коротке замикання. У такому разі єдиним виходом буде звернення до сервісного центру та заміна перегорілих елементів.

Несправності з ланцюгом живлення

Поломка ланцюга живлення – ще одна з причин, з якої мимоволі відключається телевізор. Найчастіше проблема полягає у зношених контактах розетки, пошкодженій вилці або переломлених дротах. За таких обставин телевізор увімкнеться або вимикатиметься в будь-який момент.

Щоб переконатися в несправності проводки, достатньо після ввімкнення приладу посмикати кабель мережі. Якщо зображення та звук пропаде, значить потрібно замінити провід, розетку або вилку.Також рекомендується скористатися перенесенням або трійником. Такий підхід дозволить швидше виявити поламаний елемент.

Несправний блок живлення

У деяких випадках телевізор може вимкнутися через несправний блок живлення. І тут виявити проблему досить легко. Конструкція блоку завжди містить спеціальний індикатор, який виступає як оповіщаючий сигнал. Якщо лампочка на корпусі перестала підсвічуватися, значить блок вийшов з ладу.

Користувачеві знадобиться розібрати конструкцію та виявити характер несправності. В основному причиною поломки може бути перегрів або потрапляння пилу та вологи. Якщо виправити поломку не вийде, можна звернутися до сервісного центру.

Неправильні налаштування

Неправильно налаштований телевізор – ще одна з найпоширеніших причин, через які мимоволі відключається ТВ-прилад.У налаштуваннях деяких моделей телевізорів є функція, що відповідає за автоматичну деактивацію системи, якщо користувач не натискає на пульт дистанційного керування. Щоб вимкнути цю опцію, потрібно зайти в параметри телевізора і знайти блок автоматичного вимкнення. Якщо функцію увімкнено, необхідно її деактивувати.

Збої в програмному забезпеченні

Дуже часто телевізори вимикаються самі по собі через помилки в програмному забезпеченні. Це викликається неправильно виставленими налаштуваннями або тим самим перепадом напруги. У такому разі користувачеві потрібно звертатися за допомогою до сервісного центру.

З більш новими моделями телевізорів вдасться впоратися самому. Власнику пристрою доведеться завантажити нову версію прошивки та встановити її у телевізор. Для цього можна скористатися кабелем USB або зовнішнім накопичувачем (залежить від конфігурації ТБ).

Серйозні поломки

Якщо виправлення вищевказаних проблем не принесли успішного результату, значить причина мимовільного відключення полягає в апаратних несправностях телевізора. У будь-якому випадку, щоб усунути дефект, користувачеві потрібно звернутися до сервісного центру за допомогою. Професійні майстри за допомогою спеціального обладнання проведуть діагностику та виявлять причину поломки. Однак якщо у власника телевізора є певні навички ремонту, можна спробувати виправити поломку самостійно. Для початку потрібно протестувати працездатність функціональних елементів:

  1. Повністю відключити телевізор від мережі та відкрутити задню кришку.
  2. Провести ретельне дослідження вузлів живлення. Як правило, через довгий час експлуатації електроліти можуть висохнути або роздутися. Також висока ймовірність витоку рідини, що призводить до окислення контактів та електронної плати.
  3. Коли знайдеться несправний конденсатор, замінити його на нову деталь.
  4. Ретельно обстежити вузли складання. Для початку потрібно забезпечити яскраве освітлення та уважно оглянути доріжки плат на наявність тріщин, які утворюються через сильне перегрівання. В окремих випадках причиною несправності можуть бути дефекти швів паяння. Якщо такі порушення будуть виявлені, потрібно буде оновити напайку.
  5. Після завершення перевірити систему малої або кадрової розгортки. Також можна оглянути трансформатори та інші ланцюгові вузли.

Причини відключення Smart-телевізорів

Smart-телевізор – досить складний пристрій, який оснащений своєю операційною системою. Саме ОС може бути основною причиною, що впливає на мимовільне відключення ТВ-приладу.

Часто проблеми з ПЗ виникають через неправильні заводські налаштування або встановлені сторонні програми. Щоб усунути дефект, користувачеві доведеться перевстановити програмне забезпечення. Для цього потрібно зайти на офіційний сайт виробника, завантажити прошивку під конкретну модель, завантажити її на флешку та вставити переносний накопичувач у порт USB телевізора. Далі за допомогою пульта управління необхідно зайти в налаштування ТБ, знайти розділ із системними параметрами і вибрати пункт завантаження ПЗ із зовнішнього джерела.

Поради фахівців

Щоб убезпечити свій телевізор, не проводити ремонтні роботи та не витрачати кошти на дорогі сервісні центри, рекомендується дотримуватися порад, які допоможуть продовжити термін експлуатації пристрою. Що потрібно робити:

  • обзавестися стабілізатором напруги на введенні електроенергії в приміщення. Безперебійний блок захищатиме телевізор від стрибків;
  • вимикати ТВ-пристрій з мережі, коли перегляд відео закінчено;
  • натискати на кнопки пульта керування з помірною силою. Надмірний тиск може призвести до поломки, що негативно вплине на роботу телевізора. Не рекомендується бити або кидати елемент керування;
  • периодично проводити вологе прибирання і ретельно стежити за цілісністю мікросхем телевізора;
  • не можна біля телевізора тримати предмети, які містять воду або іншу рідину.
Питання експерту ТБ сам вимкнувся і тепер не включається. Що робити?

Для початку рекомендується перевірити цілісність кабелю та розетки. Якщо контакти та інші елементи не вийшли з ладу, то проблема полягає в апаратних несправностях. У такому разі слід звертатися до майстра. ТБ постійно відключається в один і той же час.В чому може бути проблема?.

Ймовірно, у налаштуваннях ТБ активовано таймер на самостійне вимкнення у конкретний час. Вам знадобиться знайти цю функцію і вимкнути. У мене постійно з'являється помилка на Smart TV, після чого пристрій швидко відключається. Що робити?

Швидше за все, проблема полягає в системних неполадках операційної системи. Єдиним виходом буде самостійна переустановка програмного забезпечення. У крайньому випадку можна звернутися до сервісного центру.