Смуги на екрані телевізора

Anonim

Інколи під час перегляду телевізора користувачі зустрічаються з появою різних смуг на дисплеї.

Про що говорить вид смуг на екрані

Смуги можуть бути наступними:

  • Разноцветными, чорними, і навіть білими;
  • Ті, що йдуть по горизонталі або ж вертикалі;
  • Временами пропадающими;
  • Займаючі певну ділянку екрана телевізора;
  • Загороджують абсолютно весь екран телевізора.

У випадку, якщо на пристрої з'являються різні смуги, можна не сумніватися в тому, що в приладі є певні неполадки. Корінь поломки можна виявити, уважніше розглянувши смуги, що виникли.

Тип смуги Можлива причина
Миготливі лінії по горизонталі, які можуть бути як різних кольорів, так і тільки одного кольору. Є певна неполадка у з'єднанні шлейфів електричного приладу з матрицею екрана.
Єдина біла пряма, яка йде горизонтальною лінією телевізора. Відбулася поломка кадрової розгортки пристрою.
Лінії зеленого, червоного, а також синього кольорів. У девайсі є певна поломка системи, яка регулює зображення.
Єдина чорна лінія, яка може йти в кожному напрямку. Дешифратор, встановлений у пристрої, працює несправно.
Смужки різних кольорів, що йдуть по вертикалі на конкретних ділянках екрана. Пристрій був досить сильно пошкоджений у цьому місці.
Смуги по всьому периметру пристрою, які можуть бути різнобарвними. Произошла поломка контролера рідкокристалічного дисплея приладу.
Тоненька смуга, що йде по вертикалі дисплея. У цьому випадку є проблеми в роботі матриці екрана.

Діагностика смуг на екрані РК-телевізора

Майже всі сучасні дисплеї, як правило, більше інших схильні до появи різних ліній, які заважають дивитися телевізор. У зв'язку з цим практично всі користувачі таких приладів навчилися вирішувати проблему без допомоги кваліфікованого майстра.

Однак перед тим, як приступати до самостійного ремонту пристрою, рекомендується провести тестування телевізора для того, щоб виявити походження смуг на екрані.

Необходимо відзначити, що також потрібно уважно вивчити вище представлену таблицю у тому, щоб правильно з'ясувати корінь поломки.

Всі причини, через які могли з'явитися смуги на екрані девайса, можна поділити на наступні пункти:

  • Невеликі несправності, які можуть виникнути через механічні поломки приладу, наприклад, удару або попадання вологи в корпус;
  • Несправності дисплея, що виникають в результаті виходу з ладу внутрішніх деталей ЖК приладу;
  • Нариси, що виникли через наявність певних неполадок в операційній системі телевізора, а також інших технічних збоїв.

Поставленим категоріям відповідає конкретна категорія смужок на екрані приладу. Наприклад, біла смуга, що простяглася по горизонталі, може свідчити про те, що матриці девайса подається недостатня кількість живлення. Незважаючи на це, іноді неполадки можуть свідчити про те, що в приладі є відразу кілька поломок. У зв'язку з цим власник повинен сам особисто перевіряти весь телевізор для більш точного виявлення джерела неполадки.

Як прибрати смуги на екрані телевізора

Як тільки власник техніки виявив джерело появи смуг, він може починати ремонт. Не існує всебічного способу, завдяки якому можна полагодити пристрій, оскільки все ґрунтується на причині поломки, моделі пристрою, а також від навичок користувача ремонту телевізорів. Грунтуючись на цьому власник пристрою може підібрати найбільш підходящий шлях для вирішення цієї задачі.

Окрім цього, у певних шляхах вирішення ситуації може знадобитися також робота з деталями телевізора, які знаходяться всередині корпусу. Щоб здійснити це, потрібно знімати захисний корпус приладу. Це дозволить отримати доступ до внутрішніх частин приладу.

Насправді кожен користувач може самостійно прибрати захисний корпус, не вдаючись до допомоги майстра. Тим не менш, для цього він повинен максимально конкретно дотримуватися нижче наведеної інструкції:

  1. Спершу власник повинен від'єднати зламаний прилад від живлення, а також від усіх джерел телевізійного сигналу;
  2. Далі потрібно повернути телевізор так, щоб його тильна панель була зверху. Необхідно відзначити, що в цьому процесі варто діяти максимально акуратно, намагаючись не створювати фізичні пошкодження на екрані та корпусі приладу;
  3. На поперечній частині приладу власнику необхідно знайти всі наявні шурупи, які з'єднують внутрішню систему девайса з його корпусом. Певна частина шурупів може ховатися під шаром пластику;
  4. Як тільки шурупи будуть виявлені, їх необхідно максимально акуратно викрутити, при цьому фіксуючи в пам'яті їх розташування в корпусі електричного приладу. Це необхідно робити через те, що деякі можуть відрізнятися габаритами;
  5. Після того, як користувач викрутить крайній шуруп, йому не слід відразу ж піднімати захисну кришку. Перед тим, як це зробити, рекомендується переконатися, що елементи корпусу не з'єднані проводами. Це робиться для того, щоб випадково не відірвати їх у випадку, якщо вони дійсно є;
  6. Якщо користувач не виявив будь-які перешкоди, то він приступатиме до процесу розкриття кришки телевізора. Під час цього процесу рекомендується паралельно від'єднувати елементи корпусу за допомогою карти або заточеного ножа.

Як тільки вище описані дії будуть виконані користувач може почати позбавлятися від поломок, що виникли.

Також необхідно зазначити, що деякі види ремонтів рідкокристалічних дисплеїв у приладів можуть виявитися занадто складними. У зв'язку з цим рекомендується відмовитися від самостійного ремонту. Кваліфікований спеціаліст, який займається усуненням пошкоджень телевізорів, зможе полагодити поламаний пристрій, не завдаючи йому шкоди.У випадку зі звичайним користувачем, у процесі ремонту існує ризик створення нових поломок. Саме тому рекомендується звертатися до ремонтних служб у разі виникнення схожих поломок техніки.

Оновіть прошивку

Більшість нових пристроїв мають величезну кількість функцій, у тому числі Smart TV. У зв'язку з цим певні неполадки в роботі пристрою можуть виникати через те, що телевізор був неправильно налаштований. Для уникнення проблеми власнику варто регулярно освіжати прошивку операційної системи девайса.

Процес переустановки версії прошивки повністю обумовлюється моделлю телевізора. Оновити версію прошивки на приладах Samsung можна, виходячи з цих кроків:

  1. Спершу потрібно відкрити розділ «Меню» в техніці;
  2. Далі потрібно відкрити вкладку під назвою «Підтримка»;
  3. Після того, як користувач це зробить, він повинен зайти в розділ «Оновлення ПЗ»;

  4. У вікні, що з'явилося, потрібно клікнути на кнопку «Оновити зараз», а потім необхідно підтвердити угоду з усіма змінами;
  5. Для завершення потрібно почекати кінця цієї операції.

Переновити версію прошивки на телевізорах Sony та LG можна, виконуючи такі кроки:

  1. Для початку потрібно також зайти меню техніки;
  2. Після цього користувач повинен відкрити розділ «Перевірка оновлення системи», він розміщується у вкладці «Довідка»;
  3. Якщо програмне забезпечення потребує оновлення, то прилад запросить дозвіл на встановлення його з інтернету. Після цього необхідно натиснути кнопку «ОК» для встановлення нової версії операційної системи.

Скиньте настройки телевізора

Часто смуги на РК екрані приладу можуть з'являтися через налаштування картинки, які власник встановив сам. Вирішується ця проблема шляхом скидання налаштувань пристрою. Робиться це відповідним чином:

  1. На початку користувач повинен відкрити меню девайса;
  2. Далі необхідно перейти до розділу «Налаштування». У певних моделях телевізорів цей розділ знаходиться у вкладці «Підтримка»;
  3. У меню, що з'явилося, необхідно активувати опцію «Скинути до заводських налаштувань»;
  4. Далі необхідно дати дозвіл на виконання дії та дочекатися завершення цього процесу.

Скидання налаштувань повністю поверне пристрій до моменту першого включення, тим самим обнуляючи всі ті внесені зміни, які створив користувач.

Вимкніть функцію «Підсвічування руху»

На певних версіях пристроїв від компанії Samsung існує опція «Підсвічування руху», яка також може стати джерелом прямих ліній на екрані приладу. Це відбувається через те, що система приладу акцентує увагу на зовнішньому подразнику, який керує опцією, випадково запікаючи смуги на екрані.

Вимкнути цю опцію можна так:

  1. Спершу потрібно перейти меню налаштувань телевізора;
  2. Далі потрібно відкрити розділ під назвою «Загальні» і зайти у вкладку «Економний режим»;
  3. Відкриється вікно, в якому користувач може вимкнути цю функцію.

Після виконання цих дій телевізор необхідно перезапустити. А якщо поломка не зникла, тобто ймовірність того, що проблема криється у внутрішній системі приладу.

Виправте поганий контакт

Хід роботи нових телевізорів дуже схожий на зв'язок персонального комп'ютера з монітором. Також як і персональний комп'ютер, дисплей приладу зв'язується із загальною системою і виступає як передавач сигналу. Тобто, плата пристрою обробляє сигнал, а готовий результат відображається на екрані телевізора.

У зв'язку з цим, прямі лінії на екрані девайса могли також виникнути через певні проблеми з контактами. Для вирішення цієї проблеми потрібно розкрити корпус приладу для того, щоб перевірити всі дроти на цілісність і працездатність. Якщо в корпусі будуть виявлені несправні дроти, користувач повинен змінити їх на нові, а для цього потрібно також власноруч підключити нові дроти до шлейфів.

Замініть шлейф

Шлейф – це деталь мікросхеми, яка з'єднує дисплей з материнською платою телевізора. У випадку, якщо він ламається або відбувається так, що дроти відходять від нього, то об'єднання між екраном девайса і внутрішньою системою не вийде.

У певних випадках для вирішення проблеми власник повинен заново з'єднати шлейф із проводами. Однак також бувають ситуації, коли може знадобитися повна заміна деталей. Для того щоб зробити це максимально правильно людина повинна мати навички паяння, оскільки їй доведеться спочатку відпаяти зламану деталь, а потім поставити на її місце нову.

Придбати шлейф можна як у вузькоспрямованих магазинах електроніки, так і в кожному сервісному центрі.

За посиланням можна переглянути відео, в якому розповідається про те, як змінювати шлейфи:

Усуніть несправності матриці

Цей вид ремонту телевізорів є найважчим і потребує наявності великих знань у цій сфері. У зв'язку з цим, якщо користувач телевізора не впевнений у тому, що він зможе самостійно виправити неполадку, рекомендується звернутися до кваліфікованого фахівця, який точно зможе полагодити пристрій.

Що робити, якщо потрапила волога

Як відомо, потрапляння будь-якої вологи в корпус електричного пристрою призводить до порушення правильного функціонування приладу. У зв'язку з цим поява смуг на екрані також може бути викликана попаданням вологи на пристрій. При виникненні такої ситуації потрібно просушити телевізор якомога швидше.

Необхідно відзначити, що при попаданні рідини в корпус пристрою потрібно першим відключити телевізор від живлення. Таким чином можна запобігти виникненню короткого замикання, яке може призвести до пожежі.

Для того, щоб просушити внутрішні деталі, потрібно розібрати корпус телевізора. Як це було описано у статті вище. Після того як телевізор буде розібраний, користувач може приступати до сушіння приладу. Як правило, всі електричні та інші пристрої, всередині яких встановлена ​​мікросхема, сушаться наступним чином:

  • Спершу потрібно просушити деталі, використовуючи ватяні палички та диски;
  • Після цього користувач повинен продути всі елементи електричного приладу за допомогою холодного повітря з фена або за допомогою маленької насадки пилососа, потужність при цьому повинна бути невисокою;
  • В кінці необхідно притягнути всю рідину в платах пристрою, використовуючи ватний диск, змочений спиртом.

У випадку, якщо користувач встигне просушити електричний прилад до того моменту, поки рідина не почала негативно впливати на внутрішні деталі телевізора, то швидше за все в нього вдасться уникнути появи ліній на дисплеї. У зворотній ситуації власнику електричного доведеться проводити заміну пошкоджених деталей, встановлених усередині пристрою.

Смуги на екрані телевізора після удару

Лінії на дисплеї, що з'явилися після удару, є однією з найважчих поломок у телевізорі.Фізично пошкодження можуть завдавати шкоди як зображенню, так і всьому пристрою. Більше того, не завжди подібні поломки можна відремонтувати, найчастіше вони є непоправними.

Вирішення проблеми, що виникла через фізичне пошкодження екрана телевізора, що призвела до появи різних ліній, повністю залежить від сили та кількості пошкодження електричного пристрою. Якщо удар виявився не надто сильним, то на місці, в якому було пошкоджено, користувач може помітити невеликі потемніння. Їх без будь-яких проблем можна прибрати, зробивши заміну шлейфів. Якщо на екрані після удару з'явилися лінії, може знадобитися заміна матриці прибора.