Як з монітора зробити телевізор своїми руками

Anonim

Якщо вдома є справний комп'ютерний дисплей, його можна використовувати як телевізійний приймач. Для цього неважливо, якого типу цей пристрій – LCD або з електронно-променевою трубкою. Зазвичай така необхідність виникає, якщо потрібно недорогий телевізор, який планують поставити на кухні або відвезти на дачу.

Чи можна з монітора зробити телевізор - умови

У більшості випадків для цієї мети використовують моделі з рідкокристалічним дисплеєм. Електронно-променевий пристрій відносно масивний, але він зручніший, якщо потрібно використовувати вбудовану плату.

На дисплеї зазвичай є VGA вихід. Для роботи з сучасними приставками потрібно HDMI роз'єм. У цьому випадку можна скористатися відповідним перехідником або знайти телевізійну приставку, яка може працювати з входом VGA.

Перехідник між роз'ємами VGA та HDMI

На деяких моделях дисплеїв є вбудовані колонки. Їх може бути достатньо для користувача, який працює за комп'ютером, але не для тих, хто дивиться телевізійну передачу. У другому випадку потрібен сильніший і якісніший звук. При цьому під час перегляду в приміщенні процеси відображення та поглинання звуку відіграють більшу роль. Тому при використанні дисплея зручніше використовувати звукові колонки, але при цьому апаратура виглядатиме більш громіздкою.

Потрібно також відзначити такі недоліки такого рішення:

  1. Сучасні телевізори мають велику діагональ і високу роздільну здатність. У старих дисплеїв розмір буде від 15 до 19 дюймів. Вони можуть використовуватися тільки для невеликого приміщення. Навіть для встановлення у вітальні потрібно дисплеї розміром 24-32 дюйми по діагоналі.
  2. Старий дисплей тривалий час експлуатувався. Протягом цього часу якість передачі кольорів зменшувалася. Тому якість показу поступатиметься новому телевізору.
  3. При використанні рідкокристалічного дисплея потрібно враховувати, що він має відносно невеликий кут огляду, який обмежуватиме можливості перегляду.
  4. У дисплеїв не передбачено наявність динаміка. Тому для використання потрібно підключення колонок.

Проведення робіт вимагає наявності професійного досвіду. Якщо власник є новачком у цій сфері, йому доведеться звертатися до фахівців.

Хоча може бути використана більшість моделей, проте при виборі звертають увагу на наступне:

  1. Старий пристрій має бути справним.
  2. Для роботи бажано використовувати дисплеї відомих брендів. Незважаючи на те, що моделі застаріли, якість роботи залишиться досить високою. Для використання підійдуть пристрої LG, Sony або Samsung.
  3. Використовувати пристрої розміром 20 дюймів по діагоналі або більше можна. Але невигідно. Такі екрани краще використовувати за прямим призначенням - для роботи з ПК. Їх можна продати, щоб компенсувати частину вартості.

Перед використанням потрібно переконатися, що пристрої забезпечують хорошу чіткість і перенесення кольорів. В іншому випадку власник ризикує зіпсувати зір собі та близьким.

1 спосіб - приставка DVB-T2 для монітора для прийому цифрового ТБ

Хорошим рішенням стане покупка телевізійної приставки. Немає сенсу вибирати ті, які призначені для аналогового телебачення - воно поступово поступається своїми позиціями цифровому. Для цього підійде використання приставки DVB-T2.

Приставка DVB-T2

Переваги і недоліки

Цей варіант має такі особливості.

Переваги Недоліки
У цієї приставки доступна вартість. Її можна придбати за ціною не більше 1000 руб. Якщо віддати перевагу моделі Hobbit UNO, що дозволяє переглядати FullHD, то її можна придбати за 850 руб. Якщо дисплей має лише VGA, то додатково потрібно придбати спеціальний перехідник.
Підключення виконується просто. Для дисплеїв з VGA потрібно забезпечити використання звукових колонок.
Приставка працює з HDMI, що забезпечує якісний телевізійний сигнал. Цей роз'єм є на найбільш сучасних моделях.
Ця приставка підтримує роботу з понад 20 каналами.

Як підключити

Для підключення потрібно встановити свою антену або приєднатися до загальнобудинкової. Приставку підключають до роз'єму HDMI дисплея. Якщо монітор використовує VGA, то до звукових колонок потрібно буде приєднати приставку.

2 спосіб - приставка Смарт-ТВ

Використання розумної приставки дозволить суттєво розширити можливості монітора.Він зможе показувати не лише звичайні телевізійні канали, а й демонструвати контент із інтернету. Розумна приставка також дозволить запускати деякі програми, дозволить займатися серфінгом в інтернеті. Для роботи використовується пульт дистанційного керування.

Тут доступна можливість зберігати відео на носій та переглянути його пізніше, у більш зручний час. Такі приставки є дорожчими порівняно з DVB-T2, але мають додаткові можливості порівняно з ними. Може бути USB роз'єм або слот для SD карти. У цьому пристрої є постійна пам'ять, обсяг якої дорівнює 8 ГБ. Цього вистачить на запис 3-4 фільмів у високій якості.

Існує кілька видів операційних систем для Смарт-ТВ, проте найпоширенішим є використання Андроїда. При цьому використовується особлива версія операційної системи – Android-TV. Тут є можливість записувати телепрограми, які показують у незручний для користувача час.Вони будуть записані в автоматичному режимі та доступні для перегляду в потрібний момент.

Переваги і недоліки

Особливості таких приставок наведено в наступній таблиці.

Переваги Недоліки
Працює з HDMI роз'ємом. Відносно висока вартість.
Доступність як звичайних телеканалів, так і перегляду потокового відео. Останнє може бути взято з Youtube та інших аналогічних сервісів. При роботі з VGA роз'ємом буде потрібний спеціальний перехідник і використання колонок.
Здатність частково виконувати функції комп'ютера: тут можна запускати велику кількість програм. У деяких моделей відзначається слабкий звук.
Можливість серфінгу в інтернеті та спілкування в соціальних мережах.
Доступно використання електронної пошти та месенджерів.

Як підключити

Для підключення до дисплея використовується HDMI роз'єм. Якщо дисплей працює з VGA, потрібно спеціальний перехідник. Для отримання сигналу необхідно підключитися до домашнього роутера. Приставки для цього зазвичай використовують з'єднання Wi-Fi. Це можна зробити за наявності вузла для бездротового зв'язку. Якщо потрібно, можна підключитися до Інтернету за допомогою кабелю.

На цьому відео можна ознайомитися з кількома варіантами того, як з дисплея зробити телевізор

3 спосіб - ТВ-тюнер

Цей пристрій можна розглядати як повноцінний телевізор, якому не вистачає дисплея. Його можна придбати за ціною до 1500 руб. Тюнер конструктивно може бути виготовлений у таких варіантах:

  1. У вигляді електронної плати, яка розташовується всередині монітора. Її установкою має займатися фахівець. В іншому випадку власник ризикує зробити помилку при проведенні монтажу.
  2. За допомогою ExpressCard виконують встановлення електронної плати зовні. Такий спосіб зручніший у порівнянні з попереднім, але при цьому карту необхідно зручно розташувати на столі або закріпити.
  3. Мережеві тюнери призначені для приєднання до роутера.
  4. Найбільш зручним є використання ТВ-Тюнера як окремої консолі.

Останній варіант найкращий для тих, хто вважає за краще, щоб процедура встановлення була максимально простою.

Переваги і недоліки

Це рішення має такі особливості.

Переваги Недоліки
Процедура синхронізації сигналу тюнера та монітора здійснюється автоматично. Для цього не потрібно робити додаткові дії. Заводська якість звуку є недостатньою. Для прослуховування краще використовувати колонки.
ТВ-Тюнер вміщується всередині компактної коробочки. Він може бути непомітно встановлений і при цьому майже не займає місця. Тут відсутні власні HDMI порти. Для їх використання потрібно застосовувати відповідні перехідники.
Його можна одночасно підключати для перегляду телевізійної програми та як комп'ютерний монітор. Після завершення перегляду ТБ він доступний для використання як комп'ютерний монітор. Відсутня USB роз'єм. Через це немає можливості робити запис відео на носій.
Тут передбачено окремий аудіовиход. Якщо монітор не забезпечує звуковий сигнал, його можна вивести з тюнера на колонки.
Ця ТВ-система є компактною. При використанні на дачі її можна легко вимкнути та забрати з собою.

Як підключити

Для перегляду каналів цифрового телебачення потрібен ресивер, в якому є HDMI роз'єм. ТВ-Тюнер підключають до дисплея та ресивера. Для того, щоб система була готова до роботи, її потрібно налаштувати, знайшовши працюючі канали.

Для цього заходять в налаштування, потім задають автопошук. Після запуску весь доступний діапазон буде перевірено. Далі можна буде переглядати виявлені канали.

4 спосіб - через комп'ютер

Використовувати дисплей для перегляду телевізійних програм можна без використання приставки або плати. Для цього можна взяти комп'ютер, планшет чи смартфон. При виборі пристрою мають бути виконані такі вимоги:

  1. Для якісного показу відео обсяг оперативної пам'яті має становити 512 МБ або більше. Якщо планується використовувати HD якість, то мінімальна вимога до обсягу оперативної пам'яті становить 1 ГБ.
  2. Для підключення потрібен спеціальний кабель з роз'ємами Micro USB (USB) та HDMI.

Потрібно встановити спеціальні драйвери та програми. Для роботи можуть бути використані не тільки виправлені моделі, але й такі, які мають дисплей. Важливо, щоб у них працювала апаратна частина.

На відео показано, як із VGA монітора можна самому зробити телевізійний приймач

Переваги і недоліки

Такий спосіб підключення можна охарактеризувати так:

Переваги Недоліки
Таким чином можна не тільки переглядати відео, але й користуватися екраном для звичайної роботи - запуску програм, серфінгу в інтернеті та інших дій. При цьому не відбувається прийому звичайних телеканалів.
Використання гаджета для забезпечення перегляду відео не дає в цей час застосовувати його за прямим призначенням.
Велика кількість шнурів, використання значного простору для розміщення.

Як підключити

Для використання смартфона, комп'ютера або планшета для забезпечення роботи дисплея як телевізійний приймач вимагає під'єднання за допомогою кабелю. При цьому на одній стороні має бути HDMI роз'єм, на іншій - Micro USB або USB.

Перехідник між Micro USB (USB) та HDMI

Для передачі зображення знадобиться інсталяція спеціалізованої програми. Її вибір залежить від операційної системи, що використовується. Також потрібно встановити потрібний драйвер.

5 спосіб - купівля спеціальної плати

Іноді для підключення купують електронну плату. Для цього можна використовувати Universal LCD Driver Board. Її потрібно вбудувати в монітор. Щоб це зробити, власник повинен мати спеціальні навички.В іншому випадку для виконання роботи потрібно запрошувати спеціаліста.

Переваги і недоліки

У цьому випадку підключення відбувається більш складно порівняно з іншими варіантами. У цьому власник отримує такі возможности:

Переваги Недоліки
Вбудовані плати можна використовувати як аналогового, так цифрового телевещания. Для того щоб провести підключення, необхідна наявність професійних навичок.
При цьому можливе повноцінне виведення звуку без використання додаткових звукових колонок. При розміщенні плати в рідкокристалічному моніторі для неї важко знайти місце.
За наявності плати доступне керування телевізійним приймачем за допомогою дистанційного пункту.
Плата є компактною. Такий спосіб підключення не вимагає великих деталей та додаткових проводів.

Це потрібно для встановлення плати

Як підключити

Для того, щоб вбудувати плату, потрібно виконати такі дії:

  1. Перед тим, як приступити до роботи, потрібно заздалегідь приготувати необхідні матеріали та інструменти. Для роботи знадобиться придбана плата, яку необхідно підключити, паяльник, викрутка, дроти та шлейфи.
  2. Виберіть кришку з монітора. Для цього відкручують гвинтики і акуратно складають.
  3. Потрібно розшукати наявну плату розширення та акуратно від'єднати її від шлейфу. Це потрібно робити дуже обережно. Якщо нанесено пошкодження, монітор може стати несправним і непридатним для роботи з комп'ютером або телевізором.
  4. При огляді необхідно прочитати внутрішнє маркування для матриці екрана. Це потрібно для того, щоб при пошуку прошивки знайти відповідну версію.
  5. Замість стандартної плати встановити ту, що була приготовлена. При проведенні паяння необхідно забезпечити відповідність проводів використовуваному розпинуванню.
  6. Після того, як плата була приєднана, потрібно встановити правильну напругу за допомогою джампера. Найчастіше потрібно встановити 12 В.
Такі плати зазвичай забезпечуються інфрачервоними вузлами. Потрібно перевірити наявність датчика та розібратися з тим, як його встановлюють. Деякі ставлять на платі, інші – зовні.ІЧ-пристрій дозволяє виконувати керування за допомогою пульта дистанційного керування. Перед встановленням кришки монітора на місце треба переконатися, що ІЧ-датчик включений.

Після того, як установка електронної плати буде завершена, потрібно перевірити працездатність системи. Після ввімкнення потрібно знайти доступні канали. Для цього найзручніше перейти налаштування та скористатися опцією автопошуку. Всі виявлені канали можна переглянути та переконатися як відтворення.

Якщо необхідно, деякі канали можна встановити вручну. Для цього потрібно буде вказати їхню частоту. Ці значення для різних каналів можна уточнити на сайті місцевої компанії, яка забезпечує телемовлення.

Як зробити ТБ з монітора ноутбука

В якості телевізійного приймача також можна використовувати дисплей від ноутбука. І тут необхідно встановити спеціальну плату. Наприклад, з цією метою можна взяти LA.MV29.P.

Щоб її встановити, потрібно зробити наступне:

  1. Приготувати плату, паяльник, викрутку, шлейф та дріт.
  2. Потрібно зняти кришку дисплея. Для цього відкручують гвинтики і акуратно складають.
  3. Отсоединяют кришку.
  4. Приєднують плату.
  5. За допомогою джампера встановлюють правильну напругу. Для дисплея ноутбука часто використовуються: 3, 3, 5 та 12 В.
  6. Встановлюють кришку дисплея на місце.

Для контролера виконується перепрошивка за допомогою спеціальної флешки.

Недоліком такого використання дисплея є його відносно невеликий розмір. Діагоналі таких екранів можуть перебувати у проміжку від 10 до 17 дюймів. Найбільш поширеними є розміри 14-15 дюймів.

Якщо для встановлення нової плати запросити спеціаліста, то зазвичай така робота коштує 1000-1500 рублів. Однак у цьому випадку якість виконаної роботи буде гарантовано.

Якщо вдома є старий дисплей, він може стати в нагоді для перегляду телепрограм. Якщо придбати для нього приставку, встановити спеціалізовану електронну плату або скористатися іншим аналогічним способом, можна зробити телевізійний приймач, який можна використовувати на кухні або на дачі.