Як працює приставка Apple TV і як їй користуватися

Anonim

Кожний виробник смартфонів зараз утворює навколо свого флагманського гаджета купу додаткових пристроїв. Разом вони з'єднуються в систему розумного будинку, управління якою здійснюється через мобільний телефон.

Що таке Apple TV

До складу розумного будинку Apple входить досить багато різних девайсів. Але окремо серед них стоїть Apple TV. Це спеціальна приставка, що дозволяє перетворити звичайний телевізор на ТВ-приймач із підтримкою технології Smart TV. З її допомогою людина отримує доступ до купи нових можливостей, про які раніше вона могла тільки мріяти.

До 2007 року приставка називалася iTV.

Приставка Apple TV вперше була представлена ​​в 2007 році. Але той продукт, який зустрічається зараз на полицях магазинів, значною мірою відрізняється від першопрохідника. Сучасні моделі, які використовуються до цього дня, з'явилися у 2015 та 2017 роках. Так що загальних рис з першим поколінням Apple TV залишилося дуже мало.

Технічні характеристики

Російським користувачам компанія Apple пропонує 2 версії своїх приставок:

  • Apple TV HD;
  • Apple TV 4K.

Вони відрізняються набором характеристик і, звичайно, ціною. Про все це повинен знати потенційний покупець, який планує придбати приставку від компанії з Купертіно.

Сначала звернемо увагу не відмінні можливості Apple TV HD.

Характеристика Параметр
Роздільна здатність відео FullHD
Підтримка HDR Нет
Процесор A8
Вбудована пам'ять 32 Гб
ОЗУ 2 Гб
Версія Bluetooth 4.0
Масса 420 грамів
Габарити 98x35x98 мм
Рік випуску 2015

А тепер звернемося до характеристик сучаснішого представника американських телевізійних приставок Apple TV 4K.

Характеристика Параметр
Роздільна здатність відео 4K
Підтримка HDR Є
Процесор A10X Fusion
Вбудована пам'ять 32/64 Гб
ОЗУ 3 Гб
Версія Bluetooth 5.0
Масса 430 грамів
Габарити 98x35x98 мм
Рік випуску 2017

Як бачите, приставка, випущена в 2017 році, є більш просунутою за всіма характеристиками. Детальніше про відмінності двох моделей ми поговоримо в одному з наступних пунктів матеріалу. А поки що зауважимо, що обидва пристрої цілком придатні для використання в даний час.

Можливості приставки

На початку матеріалу ми вже розповіли, що приставка Apple TV дозволяє розширити можливості телевізора без підтримки технології Smart TV. Але які можливості має обладнання, і чи справді його варто купувати?

Головне призначення приставки Apple – перегляд контенту на екрані телевізора. Під контентом у цьому випадку маються на увазі не лише відеоролики, картинки, а й ігри. Крім того, приставка дозволяє налаштувати пару між собою і смартфоном, щоб винести зображення з робочого столу кишенькового гаджета на екран телевізора.

Приставка працює з більшістю сучасних форматів файлів. Серед них:

  • кодеки: MPEG1, MPEG2, MPEG4, H264;
  • аудіокодери: HE-AAC, Dolby Digital, Lossless;
  • відео: M4V, MP4, MOV;
  • зображення: JPEG, GIF, TIFF.

Таким чином, за допомогою приставки ви можете відтворювати на телевізорі музичні композиції, фільми, короткі ролики та картинки. Усі позначені типи файлів виводяться на екран у максимальній роздільній здатності, яка підтримує приставка.

Слід розуміти, що в процесі використання покупець не буде обмежений встановленими додатками. Він легко зможе завантажити додаткові програми через App Store, який вбудований в приставку.

Відмінності від інших ТВ-приставок

Щоб порівняти Apple TV з іншими приставками, варто розуміти, що конкурентів у американської компанії на цій ниві дуже багато. Всі вони відрізняються операційною системою та начинкою в особі процесора, вбудованої та оперативної пам'яті.

Але все-таки є та річ, яка ділить всі приставки на продукти від Apple та товари інших виробників.У разі йдеться про закритості операційної системи. Приставка Apple не дозволяє користувачеві дивитися фільми або слухати музику з USB-флешки. По-перше, у цьому стоїть лок ОС. По-друге, роз'єм USB-A відсутній як такий.

Зрозуміло, це значний недолік, який зможе помітити будь-який покупець приставки Apple. Але водночас є люди, які вибирають виключно товар американської компанії. Як правило, це люди, які завжди купують техніку Apple. Пересічний користувач, маючи в руках смартфон від умовного Samsung і купу пристроїв від інших компаній, навряд чи зробить вибір на користь приставки Apple TV через її відмінні риси.

Переваги і недоліки

Закритість операційної системи, що не дозволяє дивитися завантажені фільми на зовнішній носій – не єдиний мінус приставки Apple TV. Але в той же час не можна не відзначити добротний список її переваг.

Плюси та мінуси Зручне управління Надійний бренд, який є частиною екосистеми Apple Приємний інтерфейс без лагів та гальм Не можна підключити зовнішній накопичувач Більшість контенту є платним (фільми та серіали напрокат) Не синхронізується з Андроїд-смартфонами Висока ціна

Виходить, що недоліків у приставки навіть більше, ніж переваг. Але це не означає, що вам відразу варто відмовлятися від покупки Apple TV. Можливо, цей гаджет подарує виключно позитивні емоції.

Адже, вибираючи Apple TV, ви купуєте девайс від надійного бренду, що володіє зручним керуванням і зовсім не кладе при роботі. А цього більшість користувачів виявляється цілком достатньо, щоб зробити вибір на користь приставки Эпл.

Програмне забезпечення для Apple TV

«Яблучна» приставка працює на базі власної операційної системи TvOS. По суті це та ж iOS для iPhone, адаптована під формат екрану та керування телевізором.

Використання фірмової оболонки дозволяє при першому включенні організувати єдину екосистему. Зрозуміло, тільки в тому випадку, якщо ви користуєтеся Айфоном та іншими гаджетами Apple.

Оболонка існує вже кілька років, завдяки чому розробникам вдалося відточити навіть ледь помітні дрібниці. ОС працює спритно і буквально літає. Управління здійснюється як за допомогою натискань на кнопки пульта, так і через голосового асистента Siri, знайомого ще iPhone.

Словом, TvOS є однією з найкращих операційних систем для телевізорів та ТВ-приставок. Її головним недоліком є ​​виключно неможливість використання піратських ресурсів для споживання контенту. Але забезпечений покупець, який і вибирає Apple TV, навряд чи зверне на це увагу.

Комплектація та різновиди пристроїв

Нагадуємо, що на даний момент для покупки доступні Apple TV HD (2015) та Apple TV 4K (2017). Це два різновиди приставки американської компанії, про відмінності яких ми побіжно згадали при розгляді характеристик. Детальніше про різницю між двома пристроями розповімо зараз. І почнемо з комплекту поставки.

Отже, більш проста модель Apple TV HD поставляється в коробці чорного кольору, всередині якої лежить сама приставка, пульт дистанційного керування, кабель Lightning, шнур живлення та кілька листівок.

Щодо просунутої та більш сучасної версії Apple TV 4K, то її коробка виконана в білому кольорі. Але сам комплект зовсім не відрізняється від попередника. На місці ті самі елементи. Хіба що дизайн пульта виглядає трохи інакше.

На корпусі пристроїв представлені ідентичні виходи живлення, HDMI та LAN. Але роз'єм Lightning є лише на Apple TV HD. На версії 4K він переміщений у пульт управління, що є досить цікавим рішенням.

Ну а тепер більш детально розповімо про апаратні відмінності двох пристроїв. Адже зовні відрізнити їх практично неможливо. Отже, вся різниця ховається усередині. І тут найлегше буде позначити ряд переваг сучаснішої приставки Apple TV 4K у порівнянні з попередником:

  • дозвіл відео 4K;
  • підтримка HDR;
  • більш потужний процесор і збільшений обсяг оперативної пам'яті;
  • Bluetooth 5.0.

В іншому приставки ідентичні. Обидві підтримують частоту оновлення зображення 60 Гц, ніж у 2020 році нікого не здивуєш. Крім того, на обох приставках є голосове управління.

При взаємодії з девайсом помітно невелика перевага Apple TV 4K у плані роботи з інтерфейсом. Пункти меню перемикаються досить спритно для Smart TV, а програми завантажуються майже миттєво. Є можливість вибору версії з накопичувачем на 64 Гб, щоб у сховище для офлайн-перегляду помістилося відразу кілька фільмів.

Скільки коштує, і де купити

Цифрові приставки Apple продаються у всіх великих магазинах електроніки, а також в онлайн-магазині самої компанії. Тут ціна найвища:

  • Apple TV HD 32GB - 11685 рублів;
  • Apple TV 4K 32GB - 13719 рублів;
  • Apple TV 4K 64GB - 15244 рублів.

В оффлайн-магазинах, розташованих на території Росії, ціна стартує з позначки 10, 5 і 11, 5 тисяч рублів.Як бачимо, різниця не дуже велика. Також, враховуючи навряд чи помітну різницю у вартості HD та 4K-версії, є сенс взяти більш сучасну модель. Але знову ж таки, якщо ваш телевізор не підтримує 4К, а міняти його найближчим часом ви не збираєтеся, можна трохи заощадити.

Як підключити Apple TV

Припустимо, ви купили приставку Apple TV. Як у такому разі розпочати взаємодію з пристроєм? Розпакувавши пристрій і ознайомившись із комплектом постачання, покупець розуміє, що американська компанія вирішила знову заощадити. Адже всередині немає HDMI кабелю. Тому доведеться самостійно подбати про покупку відповідного шнура. Тішить, що кабель продається в будь-якому магазині електроніки і коштує зовсім небагато.

Після того, як покупець обзаведеться всім необхідним, можна приступати до підключення приставки, яке виконується в кілька етапів:

  1. Вставте кабель живлення в Apple TV, а його вилку – в розетку.
  2. Підключіть приставку до інтернету, з'єднавши Apple TV та домашній маршрутизатор LAN-кабелем (патчкордом).
  3. Вставте одну частину кабелю HDMI у відповідний порт приставки, а іншу – у телевізор.

Після виконання зазначених дій можна сказати про те, що цифрова приставка повністю підключена та готова до використання.

Як настроїти

Підключенням всіх елементів приставки справа не закінчується. Далі покупцю необхідно налаштувати обладнання. Причому в цьому випадку йдеться виключно про приставку, незважаючи на те, що в ланцюжку є роутер і телевізор.

Маршрутизатор, який використовується для виходу в інтернет, додатково налаштовувати не потрібно. Те саме стосується телевізора. Головним на першому етапі є з'єднання всіх елементів мережі, після чого можна сміливо переходити до налаштування Apple TV.

Для налаштування параметрів використовуйте наступну інструкцію:

  1. Увімкніть телевізор та приставку, а потім перейдіть до налаштувань ТВ-приймача. У розділі «Підключення» оберіть роз'єм HDMI, до якого вставлено кабель від ТВ-приставки.

  2. Візьміть до рук пульт від Apple TV. Далі все управління здійснюватиметься через нього.
  3. Зробіть свайп по сенсорній поверхні пульта дистанційного керування, щоб вибрати країну та регіон. Для підтвердження своєї дії топніть по поверхні.

  4. Для додавання облікового запису Apple ID, який використовується на iPhone, перейдіть до розділу «Налаштувати пристроєм». Виберіть у списку свій iPhone і дотримуйтесь вказівок, які з'являться на екрані. Також ви можете виконати ручне налаштування, але для цього доведеться створити обліковий запис Apple ID.
  5. Виберіть кімнату, в якій знаходиться приставка. Це допоможе надалі взаємодіяти з іншими пристроями розумного будинку, включаючи смартфон.
  6. Виберіть потрібний формат зображення.

  7. Змініть налаштування на свій розсуд і збережіть нові параметри.

А ось тепер можна з упевненістю заявити, що цифрова приставка повністю готова до використання. Ви можете авторизуватись у своїх улюблених сервісах, а також завантажити нові програми.

Як користуватися

Після підключення та налаштування всіх елементів схеми обладнання, гостро постає питання про те, як почати користуватися ТБ-приставкою, і що для цього необхідно. Але тут немає жодних секретів. Все керування здійснюється за допомогою пульта дистанційного керування, який йде в комплекті з пристроєм.

У нього є сенсорна панель. Її можна використовувати для навігації. Щоб підтвердити свою дію, достатньо тапнути по Touch-панелі. Крім того, на пульті є клавіша з іконкою мікрофона. Вона викликає голосового помічника Siri. З її допомогою ви можете голосом задати команду, щоб помічник відкрив якусь програму або відразу включив потрібний фільм.

Зверніть увагу, що за допомогою пульта від телевізора керувати приставкою не вийде. Після підключення Apple TV ви будете використовувати лише комплектний інструмент керування. З його допомогою змінюється гучність та будь-які інші настройки, включаючи параметри екрана.

Короткий огляд додатків для Apple TV

Цифрова приставка Apple працює на повноцінній операційній системі. Зрозуміло, щоб отримати доступ до всіх функцій доведеться завантажити кілька додатків. Деякі з них вже встановлені за промовчанням. Обов'язково при взаємодії з програмою знадобляться такі програми:

  • YouTube;
  • Netflix;
  • Apple Music;

Ютуб – це безальтернативний сервіс для перегляду відео. Найпопулярніша відеоплатформа доступна і на TvOS, тому рекомендується обов'язково встановити програму через App Store.

Netflix – це найпопулярніший онлайн-кінотеатр у світі. На жаль, у Росії він локалізований не найкращим чином. А ще фільми здебільшого представлені мовою оригіналу. Тому ви можете скористатися будь-яким іншим онлайн-кінотеатром, представленим у App Store.

Apple Music – стрімінговий сервіс для прослуховування музики. Зрозуміло, ви можете замінити його на будь-який інший. Наприклад, Spotify. Він також завантажується через App Store.

Нарешті, в App Store є купа різних ігор. Asph alt 8 порадує вас шикарною графікою, а піде гра навіть на не найпродуктивнішій приставці Apple TV HD. Обов'язково вивчіть список доступних ігор, щоб вибрати ту, з якою можна буде скоротити час.