Яка найкраща антена для цифрового ТБ

Anonim

Антенна відіграє важливу роль у передачі сигналу для цифрового або аналогового ТБ. Саме цей пристрій приймає сигнал від телевежі та передає його на телевізор. Існує кілька типів конструкцій, які різняться між собою зовнішнім виглядом та функціональністю.

Які бувають антени для цифрового ТБ

Антенна для цифрового ТБ є металевим приймачем. Усі сигнали ефірного телебачення передаються радіохвилями повітрям. Щойно вони стосуються системи, виникає магнітне поле, а самій металевої частини створюється струм.За допомогою кабелю він надходить до телевізора, де перетворюється на картинку.

Ще кілька років тому всі телевізори приймали аналоговий сигнал. Саме він використовувався для трансляції каналів. Зараз для передачі використовується тільки цифрове телебачення. Такий сигнал можуть приймати і аналогові ТБ, але за допомогою спеціального перетворювача.

Также користувачеві знадобиться антена, яка посилюватиме цифровий сигнал під час передачі дані. Для цього використовуються активні пристрої. Пасивні застосовуються лише передачі сигналу. Вони підійдуть для цифрового ТВ. Але необхідно враховувати той факт, що такі конструкції не підсилюватимуть сигнал, який приймає телевізор.

Як обрати найкращу антену

Вибирати антену потрібно з урахуванням деяких вимог. Так, необхідно розуміти, для якого телевізора буде встановлюватися система, який сигнал приймає, і де він знаходиться.В іншому випадку сигнал буде досить слабкий, щоб уловити всі телеканали, які будуть доступні.

  1. Для початку користувачеві слід визначити, де знаходиться телевежа, а саме, на якій відстані вона розташована. Кожна антена має власний діапазон прийому сигналу. Якщо він буде низьким, то констуркція не зможе зловити сигнал телевежі.
  2. Буде краще, якщо пристрій матиме деяку відстань про запас. Це необхідно, щоб сигнал був стабільним і не переривався. Оскільки сигнал передається повітрям, можливі перешкоди. Будь-яка перешкода впливатиме на якість даних, що передаються. Особливо це буде помітно в погану погоду, яка теж буде на заваді.
  3. Важливим моментом буде і вигляд самої антени. Існують домашні та вуличні пристрої, а також, активні та пасивні. Перш ніж обирати систему, слід ознайомитись з особливостями кожного виду. Тоді вдасться вибрати найкращий пристрій, який передаватиме якісний сигнал і точніше підходитиме саме до цього телевізора.Правильний вибір виду антени також допоможе заощадити кошти. Так як деякі моделі значно відрізняються в ціні.
  4. Як тільки користувач визначитися з видом антени і відстані, що покривається, можна переходити безпосередньо до вибору моделі. Тут слід звернути увагу ще й на те, скільки телевізорів буде підключено до антени.
  5. Необхідно враховувати ще один важливий пункт. Так, антена має приймати дециметрові хвилі. Цифрове телебачення веде мовлення саме в даному діапазоні. Крім того, телевізор повинен мати можливість приймати такі сигнали. Якщо телевізор налаштований на прийом тільки аналогових хвиль, знадобиться спеціальний приймач.

Активна або пасивна антени

Для початку необхідно розібратися - активна або пасивна антена потрібна користувачеві. Для цього слід розібратися в їх відмінностях. Активні та пасивні конструкції відрізняються будовою та способом передачі сигналу.

Пасивна антена складається з металевого каркаса та дроту, який підключається безпосередньо до телевізора. Вона складається з набору рогів і вусиків. Не необхідні створення магнітного поля.

Такий вид пристрою має кілька переваг. Антена коштує значно дешевше порівняно з іншими видами. Крім того, вона досить проста у використанні і довговічна.

Активні антени також складаються з металевого каркаса, який перетворює хвилі в струм і кабелю, що підключається до телевізора. Але крім основних компонентів, тут також є вбудований периферійний пристрій. Воно обробляє сигнал під час передачі.

Часто у таких системах є підсилювач сигналу. Саме тому активні антени можна встановлювати вдома та на великих відстанях від телевеж. Достатньо буде невеликого сигналу, який буде посилено пристроєм.

Також, варто подбати і про додаткове харчування.Через наявність додаткових функцій, наприклад, придушення шуму або посилення сигналу, антені знадобиться підключення до електроенергії. Деякі телевізори самостійно надають харчування, тоді як інші не мають даної можливості.

Кімнатна або вулична

Антени також відрізняються на кімнатні та вуличні. Їхнє призначення можна зрозуміти з назви. Так, слід вибирати модель залежно від того, де вона буде розташована. Але також необхідно враховувати і основні характеристики даних систем. У деяких випадках установка кімнатних антен може бути неможливою.

Кімнатні конструкції встановлюються в будинку, поруч із телевізором. Деякі моделі ставляться впритул до ТБ, ззаду або зверху. Сучасні системи мають досить приємний зовнішній вигляд, тому можна не переживати, що вони зіпсують інтер'єр.

При покупці кімнатної антени слід враховувати відстань від вежі та потужність конструкції. Усі пристрої можна розділити на три види:

  • 100-ватні передавачі, працюють лише на відстані до 10 км від телевежі;
  • Кілаватні, забезпечують прийом сигналу на відстані до 35 км від вежі;
  • 5-кВт, зможуть зловити сигнал на відстані до 50 км від вежі.

Тут також необхідно враховувати той факт, що ця відстань не буде точною. У деяких випадках краще перестрахуватися та забезпечити кілька кілометрів про запас. Будь-які погодні умови або висотні будівлі створюватимуть перешкоди під час передачі сигналу.

Кімнатні антени можуть бути з підсилювачем або без нього. Перший варіант краще використовувати, якщо є пряма видимість телевежі. Тоді покращувати та збільшувати сигнал немає необхідності. У тому випадку, коли прямої видимості немає, краще використовувати конструкцію з підсилювачем.

Конструкції з підсилювачем також бувають різними. Необхідно враховувати їхню потужність. Мінімальне значення має дорівнювати 35-40 дБ. Тоді сигнал буде досить хорошим навіть при віддаленні джерела.

Якщо антена розміщується в місті, її краще зрозуміти на висоту 25-30 метрів. У невеликому населеному пункті достатньо висоти 20 метрів. У такій місцевості буде набагато менше перешкод, які зазвичай виникають під час передачі сигналу. Якщо конструкцію необхідно встановити в селі, її достатньо підняти на висоту 10 метрів.

Перевагою вуличних антен є те, що вони можуть бути будь-якого розміру та форми. Так, можна встановити досить велику модель, яка буде чудово виглядати на даху і приймати якісний сигнал.

Вуличну антену необхідно налаштовувати. Її слід повернути у бік телевежі, щоб отримувати хороший сигнал, і він не переривався. Зрозуміти, в який бік слід повернути конструкцію, можна, глянувши на дахи сусідів. Або покрутити в різні боки і перевірити, в який момент сигнал буде найкращим.Крім того, куди направляти систему можна дізнатися і на спеціальних ресурсах.

Параметри ТБ сигналу

Не всі телевізори можуть приймати цифровий сигнал. Але на сьогодні лише він транслює канали. Аналогові телевізори не можуть отримати такий сигнал. У такому випадку знадобиться спеціальний пристрій, який змінюватиме отриманий сигнал. Без нього підключити цифрове ТБ не вийде.

Такі приставки ще називають ресиверами. Досить переконатися, що телевізор налаштований лише на цифровий прийом. Після цього знадобиться придбати ресивер та підключити його до ТБ. Саме налаштування відбувається автоматично.

Розташування та встановлення

Антену слід правильно встановлювати та підключати. Сигнал надходить до телевізора за допомогою кабелю. Але систему потрібно налаштовувати. Так, необхідно підключити кабель до телевізора та провести налаштування.

Для цього слід перейти до параметрів ТБ і вибрати налаштування каналів. Послідовність дій відрізнятиметься залежно від моделі ТБ. У більшості випадків налаштування відбувається автоматично. Слід лише дочекатися її закінчення.

Як правильно підключати сам кабель до телевізора можна подивитися в цьому відео

Кращі кімнатні антени

LUMAX DA1502A

Найкращою кімнатною антеною буде LUMAX DA1502A. Її можна використовувати у квартирах та приватних будинках. Конструкція ловить сигнал на відстані до 45 метрів від телевежі. Має високу якість прийому та прийнятну вартість.

HARPER ADVB-2120

Головною особливістю кімнатної антени HARPER ADVB-2120 буде наявність підсилювача. Також система не вимагає підключення до електроенергії, що буде дуже зручно в домашньому використанні. Харчування вона отримує від спеціального ресивера або самого ТБ.

Hyundai H-TAI320

Hyundai H-TAI320 відрізняється відмінним зовнішнім виглядом і наявністю підсилювача. Антену можна встановлювати на столі, поруч із телевізором, щоб отримати найбільш точний сигнал.

Антенна має не тільки приємний зовнішній вигляд, але і потужний підсилювач до 45 дБ. Завдяки цьому конструкцію можна встановлювати на досить великій відстані від телевежі, у великих містах.

BBK DA18

BBK DA18 краще працює на невеликій відстані від телевежі. Краще розміщувати конструкцію з відривом 8-10 км. Тут також є підсилювач, але він недостатньо потужний. При цьому антена добре справляється зі своїм основним завданням.

Антена має відмінний зовнішній вигляд і добре виглядатиме в інтер'єрі кімнати. Має підсилювач до 30 дБ і не вимагає додаткового харчування.
Назва Опис Рейтинг
LUMAX DA1502A Модель ловить якісний сигнал на великій відстані та має бюджетну вартість. ★★★★★
Thomson ANT148720 Потужний підсилювач дозволяє ловити якісний сигнал на великій відстані від телевежі. ★★★★★
HARPER ADVB-21 ★★★★★
Hyundai H-TAI320 Відмінно підійде для будинків, які розташовані неподалік телевежі. Поліпшити сигал можна за допомогою вбудованого підсилювача. ★★★★★
BBK DA18 Антенну краще використовувати на невеликих від вишки відстанях, але вона ловить якісний сигнал. ★★★★★

Кращі зовнішні антени

Locus Меридіан 07AF Turbo

Locus Меридіан 07AF Turbo має невеликий розмір, що буде перевагою даної моделі. При цьому вона ловить сигнал на відстані до 70 км. Також система досить проста в підключенні і має доступну ціну.

Funke ODSC100

Антену Funke ODSC100 можна використовувати в будь-якому місці на даху або фасаді будинку. Вона має водонепроникний і сонцестійкий корпус. Завдяки цьому сигнал буде якісним, а конструкція прослужить довгий час.

REXANT DVB-T2 RX-411 34-0411

Конструкція REXANT DVB-T2 RX-411 34-0411 працює на відстані до 16 км від телевежі. Тому її краще використовувати в тому випадку, якщо сигнал повинен прийматися на невеликій відстані.

Hyundai H-TAE240

Hyundai H-TAE240 передасть якісний сигнал тільки якщо буде недалеко від телевежі. Максимальний радіус прийому складатиме лише 10 км. Також, у системі є і підсилювач до 15 дБ.

РЕМО BAS-1111-P Печора

Антенна РЕМО BAS-1111-P Печора працює на відстані до 20 км і є пасивною. Це означає, що вона не має вбудованого підсилювача. Тому якість сигналу безпосередньо залежатиме від відстані до вишки.

Назва Опис Рейтинг
Locus Меридіан 07AF Turbo Дозволяє ловити якісний сигнал на відстані до 70 км, що дозволяє використовувати конструкцію у місті чи сільській місцевості. ★★★★★
Funke ODSC100 Система має вбудований підсилювач та захист від воли та сонця. ★★★★★
REXANT DVB-T2 RX-411 34-0411 Можна використовувати конструкцію недалеко від телевежі. ★★★★★
Hyundai H-TAE240 Прийматиме якісний сигнал тільки в прямій видимості вишки. ★★★★★
РЕМО BAS-1111-P Печора Антена пасивна і не має підсилювача, який покращуватиме сигнал. Але вона відмінно працює на невеликій відстані від вишки. ★★★★★

Кращі супутникові антени

Супутникові антени дозволяють отримувати якісний сигнал за допомогою спеціального обладнання. Така конструкція встановлюється на вулиці та на дахах будівель, для кращого уловлювання сигналу.Супутникові конструкції приймають сигнали від усіх доступних операторів. Тут все залежатиме від діапазону.

Назва Опис Рейтинг
Triax TD-064 Система відрізняється відмінною якістю і є лідером на ринку вже довгий час. Отримує сигнал від більшості операторів ★★★★★
Lans-65 MS6506 Головною особливістю конструкції буде якісний сигнал. Його буде складно перервати такій перешкоді, як поганим погодним умовам, дощу або сильному вітру. ★★★★★
АУМ CTB-0.6 ДФ - 1.1 Супутникова антена розрахована лише прийом сигналу, а чи не передачу його. Ця модель працює в Ku-діапазоні (10.7-12.75ГГц). ★★★★★
WISI ORBIT Offset 80 см Конструкція досить проста в експлуатації, тому що має вибудовані градуси для кращого та зручного налаштування. ★★★★★
Супрал 80 см Антенна відмінно фіксується та підготовлена ​​до будь-яких погодних умов, які не вплинуть на якість сигналу. ★★★★★

Як дізнатися, чи працює обрана антена з цифровим ТВ

Щоб приймати сигнали для телебачення, необхідно підібрати відповідну антену. Не всі системи можна підключити до цифрового телебачення. Перед тим, як купувати пристрій, рекомендується переконатися, що він транслюватиме телеканали. Це допоможе заощадити час і гроші.

Для цього слід звернутися до технічних характеристик конструкції.Переглянути їх можна на сайті або в документації, яка присутня з моделлю. Також можна уточнити цю інформацію у продавця. Він допоможе вибрати систему, яку точно вдасться підключити до цифрового ТБ.

Щодо сайту з характеристиками чи документації, необхідно звернути увагу на пункт «Стандарт». Антена буде працювати з цифровим ТБ тільки в тому випадку, якщо в даному рядку написано DVB-T2.

Пункт «Стандарт» не завжди присутній у технічних характеристиках. У такому випадку слід переглянути, в якому діапазоні функціонуватиме пристрій. Для аналогового телебачення застосовувалися метрові діапазони. Для цифрового знадобиться лише дециметровий.

Де і як краще встановити антену

Щоб отримати найкращий сигнал, необхідно правильно встановлювати антену. Тут є кілька правил, яких рекомендується дотримуватись. Вони відрізняються для кімнатних або вуличних антен.

Так, у першому випадку, конструкцію краще встановити на підвіконні. Тоді вона прийматиме якісний сигнал. Якщо в кімнаті, де встановлюється система, знаходяться пластикові вікна, варто підняти її. В даному випадку, конструкція повинна бути вище віконного профілю.

Також, її слід повернути у правильному напрямку. Спочатку необхідно визначити, де знаходиться телевежа. Зробити це можна за допомогою картки чи на відповідному сайті. Після цього розгорнути антену для отримання якісного сигналу.

Перш ніж підключати антену, слід перевірити сигнал, тримаючи її в руках. Як тільки буде отримано найбільш якісне зображення, конструкцію можна закріплювати. Завдяки цьому можна не змінювати розташування системи постійно, коли пропадатиме сигнал.