Антена для цифрового телебачення

Anonim

У 2019 році всі регіони РФ перейшли на цифрове телемовлення, тому у населення сьогодні на руках велика кількість телевізорів та приставок, оснащених спеціальними модулями для прийому та обробки нового формату телесигналу. Для нормальної роботи цієї високотехнологічної техніки потрібні дециметрові антени, тому потрібно розібрати їх види, особливості конструкції, особливості роботи, вибору та поширені способи встановлення. Всі ці питання будуть розглянуті в даному матеріалі, тому будь-яка людина зможе самостійно підібрати для свого обладнання оптимальну антену та належним чином встановити її.

Чи потрібна антена для прийому цифрового телебачення

Спершу потрібно розібратися, у чому відмінність цифрового сигналу від аналогового:

  • Цифровий є кодованим сигналом, де дані виражені дискретними значеннями модуляції (короткими імпульсами);
  • Аналоговий складається з відеоряду, піднесеної кольору та аудіодоріжки. Цей сигнал транслюється в широкому діапазоні частот за допомогою модуляції.

Цифровий телесигнал розповсюджується найчастіше за допомогою радіохвиль, тому для його прийому потрібна антена. Винятком є ​​трансляція сигналу по кабелю та WI-Fi зв'язку на Smart ТВ.

Види антен для цифрового ТБ

Такі антени бувають трьох видів:

  1. Колективні.
  2. Вуличні індивідуальні.
  3. Кімнатні.

Нижче описані переваги кожного типу антен.

Колективні

У дуже щільній міській багатоповерховій забудові дециметровий сигнал поширюється погано, тому місць для впевненого прийому вкрай мало. Через це на багатоповерхових будинках (понад 5 поверхів) встановлюють колективні антени.

Вони мають такі переваги:

  • Дозволяють домогтися якісного прийому цифрового радіосигналу, оскільки в них використовується підсилювач сигналу. Їх в основному монтують фахівці, які враховують всі аспекти (вибирають найбільш підходяще місце для монтажу, беруть до уваги погодні умови в даній місцевості тощо);
  • Обслуговуванням займається ЖКГ, тому не потрібні додаткові витрати;
  • При переїзді новим мешканцям не потрібно купувати антену, тому що квартира вже підключена до колективної.

Вуличні індивідуальні

У приватному секторі та малоповерхових будинках часто використовую індивідуальні вуличні моделі, тому що вони дозволяють досягти якісного прийому цифрового ТБ навіть у віддалених районах. Бувають з підсилювачами і без них.

Їх переваги:

  • Спроможні приймати цифровий радіосигнал навіть віддаленої та на рельєфній місцевості;
  • Часто нормально працюють без підсилювача;
  • Великий вибір форм і конструкцій;
  • Висока якість прийому;
  • Дозволяють вирішити проблему з товстими стінами та вікнами, які погано пропускають сигнал.

Кімнатні

Ці антени вважаються найпоширенішими, тому що дуже компактні та зручні в експлуатації (можна швидко змінити спрямованість та місцезнаходження). Також можуть бути з підсилювачем або без.

Їх основні переваги:

  • Можна встановити практично в будь-якому місці;
  • Компактні, легкі та зручні;
  • Швидко підключаються та налаштовуються;
  • Недорого коштують.

Нижче можна ознайомитися з характеристиками деяких моделей цих антен.

Порівняльна таблиця

Характеристики такі ж, як у індивідуальних пристроїв. Різниця в тому, що в них можна використовувати підсилювач з кількома виходами. А сигнал розподіляється по будинку або під'їзду за рахунок спліттерів.
Назва Тип

антенни

Характеристики Достоїнства і недоліки Ціна, руб.)
В якості колективних антен використовують звичайні індивідуальні моделі (одну або кілька). Колективна +Професійний монтаж.

+Безкоштовне обслуговування.

+При переїзді можна відразу ж підключити телевізор.

-Щомісячна плата.

Залежить від кількості використовуваних пристроїв.
Godigital AV6520 Вулична Активна. Дозволяє приймати цифровий та аналоговий сигнал. Комплектується потужним підсилювачем та блоком живлення 5V. Приймає цифровий радіосигнал на відстані до 110 км. +Великий радіус прийому.

+Може нормально працювати за будь-якої погоди.

-Досить громіздка конструкція.

1900
DENN DAA238 Кімнатна Активна. Дозволяє приймати цифровий та аналоговий радіосигнал. Живлення 5 V. Довжина кабелю 1, 5 м. Зона покриття до 50 км. +Хороша якість прийому.

+Високий коефіцієнт посилення.

-Короткий кабель.

1500

Конструкції антен для цифрового ТБ

За конструкцією антени для цифрового ТБ можуть бути різними, тому нижче перераховані основні форми.

Види форм

Такі антени в основному відносяться до логоперіодичного типу. У їх конструкції використовується кілька груп штирьків різної довжини. Вони чутливі до напряму, але вони досить велика ширина частоти пропускання.

Вони бувають таких форм:

  1. Плоскі односпрямовані. За конструкцією вони схожі на стрижень, на якому встановлені в порядку збільшення довжини штирі (на кінці маленькі, ближче до основи довші). Дуже надійні, але у них є один мінус – їх потрібно спрямовувати точно у бік ретранслятора, тому що вони здатні ловити сигнал лише з одного напрямку. Вважаються найдоступнішими за ціною.

  2. Просторові. У їх конструкції використовується кілька пристроїв, які розміщуються у різних площинах. Здатні вловлювати прямий та відбитий радіосигнал на відстані 50 км від ретранслятора. Найдорожчі, але при цьому найефективніші.

  3. Рамочні. Така конструкція складається з основи та зігнутих у кільце провідників. Прості, але менш ефективні поза зоною видимості ретранслятора.

Активна та пасивна антени

Активні моделі обладнуються підсилювачем сигналу та блоком живлення, який працює від домашньої електромережі 220В. З його допомогою вдається домогтися впевненого прийому телесигналу у віддалених джерела сигналу районах.

Вибирати ту чи іншу модель потрібно з урахуванням якості покриття сигналу безпосередньо у вашому районі. При цьому потрібно враховувати, що недоцільно встановлювати антену з підсилювачем поблизу джерела сигналу, так як це додаткові витрати. А в районах з поганим покриттям цифрового ТБ встановлювати пасивну модель безглуздо, оскільки вона не дозволить досягти потрібного результату.

Як вибрати антену для дому

Для правильного вибору антени, необхідно знати, де розташований ретранслятор сигналу. Якщо до нього не більше 15 км, при цьому на шляху радіосигналу немає перешкод у вигляді висоток, можна купити і встановити вуличну або домашню пасивну модель. Вона зможе приймати якісний цифровий радіосигнал без підсилювача.

Якщо ваш будинок розміщується від джерела сигналу на відстані менше 5 км, то буде достатньо компактного кімнатного пристрою. Але якщо цифровий телеприймач розміщується на першому поверсі будинку, а будівлі, що стоять біля нього, заважають прийому телесигналу, то може знадобитися підсилювач.

У процесі вибору напряму антени слід пам'ятати, що будівлі можуть відбивати радіосигнал. Тому якщо не вдасться досягти якісної картинки, то потрібно прикинути траєкторію поширення радіохвиль і шукати якісніший прийом за допомогою зміни положення антени.

Якщо ретранслятор віддалений від вашого будинку на 15 - 50 км, то можна придбати активну кімнатну модель або вуличну антену. Якщо ця відстань понад 50 км, то потрібно купувати пристрої з добрими підсилювачами.

Для збільшення якості прийому телесигналу потрібно також брати до уваги стан кабелю. Якщо він експлуатується понад 5 років і на ньому є видимі вигини, потрібно його поміняти. При цьому скручувати залишки кабелю в кільце, а також ізолювати місця з'єднання ізолентою фахівці не радять. Це також може вплинути на якість зображення.

Де і як краще встановити антену

Спосіб монтажу безпосередньо залежить від типу антени, тому варто описати встановлення найбільш поширених типів антен з урахуванням певних особливостей.

Монтаж кімнатних антен

Кімнатні моделі краще розмістити на підвіконні, при цьому направити його у бік ретранслятора. Поряд з ним не повинно бути будь-якої іншої побутової електротехніки, яка може створювати радіоперешкоди. Наприклад, таким пристроєм може бути Wi-Fi роутер. Його потрібно встановити подалі від антени. Якщо це активна модель, то потрібно спробувати зловити радіосигнал з відключеним підсилювачем, тому він може покращувати і прийом перешкод, які можуть сильно спотворити телесигнал.

Монтаж вуличних моделей

Зовнішні (вуличні) пристрої можуть кріпитися різними способами, тому варто розібрати найпоширеніші з них.

Кріплення на фасаді

Це спосіб передбачає кріплення антени до стіни за допомогою кронштейна. При цьому вибирають стіну, що суворо виходить у бік ретранслятора сигналу.

Потрібно також враховувати наступне:

  • розміщувати антену потрібно якомога вище, тому що на шляху телесигналу можуть зустрічатися різні перешкоди (будинки, різні споруди тощо);
  • кронштейн повинен дозволяти регулювати положення антени, щоб направити її точно у бік телесигналу ретранслятора.

Процес монтажу такий:

  1. Вибирають на стіні місце для установки кронштейна.
  2. Зміцнюють його надійно до стіни за допомогою дюбелів, анкерів або шурупів з пробками.
  3. Закріплюють до нього несильно антену за допомогою хомута таким чином, щоб вона поверталася для налаштування.
  4. Регулюють положення антени, щоб картинка на телевізорі була якісна.
  5. Фіксують її «намертво», щоб вона не зміщувалася від впливу вітру або снігу в процесі експлуатації.

Монтаж на даху

Часто розміщують антени на даху, особливо це актуально в тих випадках, коли багатоповерхівки розташовані поруч. Для монтажу найчастіше використовують невелику щоглу.

При використанні цього способу необхідно врахувати наступне:

  • На даху багатоповерхового будинку завжди дуже вітряно. Відповідно, антена повинна мати невелику «парусність», щоб на неї менше впливав вітер. При цьому кріплення має бути дуже надійним;
  • Не можна ставити антену на відстані менше 3 м від парапету, димаря та вентиляційних шахт;
  • Встановлена ​​антена може впасти, тому вона не повинна пошкодити будь-які комунікації та травмувати перехожих.
  • Монтажні роботи на даху потрібно виконувати як мінімум удвох, при цьому бажано використовувати страховку (хоча б обв'язати пояс міцною мотузкою).

На даху пристрій монтують наступним чином:

  1. Встановлюють кріпильний кронштейн. При цьому передбачають можливість регулювання положення антени.
  2. Зміцнюють до нього приймальний пристрій так, щоб він був чітко спрямований у бік ретранслятора.
  3. Регулюють положення антени.
  4. Фіксують конструкцію таким чином, щоб вітер і сніг не могли зрушити її з місця.

Установка на щоглу із землі

Це спосіб досить популярний у приватному секторі, тому що дозволяє швидко монтувати та регулювати антену із землі.

При виборі такого способу монтажу потрібно враховувати наступне:

  • Щітка має бути дуже міцною і стійкою до вітру;
  • В зоні можливого падіння щогли не повинно бути людей, проводів ЛЕП та кабелів.

Монтаж виконують так:

  1. Вибирають місце з урахуванням розташування ретранслятора.
  2. Підготувати основу для щогли. Для цього заливають бетоном невеликий куб 60х60х60 см. Якщо вона кріпиться до стіни будівлі, то встановлюють кріплення на стіні.
  3. Надійно кріплять антену до щогли.
  4. Після чого встановлюють її на місце і перед остаточною фіксацією трохи ворушать, щоб вона точніше дивилася у бік джерела сигналу і на екрані була якісна картинка.
  5. Потім добре фіксують щоглу за допомогою розтяжок або хомутів.

За допомогою цього матеріалу будь-яка людина зможе самостійно вибрати антену для свого телевізора, а також належним чином її встановити. В результаті чого на екрані телеприймача буде більш якісною картинка. Та й безкоштовних цифрових каналів більше, ніж аналогових. Звичайно, сьогодні досить поширене кабельне ТБ (це стосується великих міст), але воно платне і не скрізь є можливість підключитися до нього.