IPTV player

Anonim

IPTV – технологія цифрового телебачення, яка для обміну даними використовує інтернет-протокол IP. IPTV практично повністю замінила звичні нам традиційні технології телемовлення. Як можна зрозуміти з назви, в основі самої технології лежить Інтернет, що має велику кількість переваг у порівнянні з кабельним та супутниковим телебаченням.

Що таке IPTV

З розвитком Інтернету останні стрімко йдуть у минуле. Завдяки IPTV ви не залежите від звичного розкладу телеканалів, можна дивитися інші фільми, серіали та взагалі будь-який потрібний контент будь-коли. Грубо кажучи, IPTV – це майже те саме, що й перегляд фільмів та різних передач на сайтах.Тільки такий формат все ж таки більш наближений до звичного телевізійного формату.

В принципах роботи IPTV немає нічого складного. Простими словами, коли користувач намагається отримати доступ до будь-якого контенту (дивитись серіал, який не було можливості подивитися вчора), IPTV програвач робить запит на потрібні сервери, які формують відповідь. Як відповідь виступає безліч сформованих пакетів даних, які зберігають у собі інформацію про контент. Тобто якщо все пройде успішно, сервера відправлять на програвач сам фільм (або серіал, будь-який матеріал), який транслюватиметься. Звичайно, можна заглибитися в мережеву архітектуру і піти далі, але це вже буде досить складний матеріал, не забиватимемо голову.

IPTV підрозділяється кілька типів, свого роду функций:

  1. Video on Demand (VoD). Саме ця функція обговорювалася на прикладі вище. Користувач сервісу робить запит на сервери для перегляду відео (кликає на кнопку “Подивитися фільм” або щось таке) і отримує його у будь-який час;
  2. “Зрушення у часі”. Функція, яка дозволяє призупиняти програми та будь-які відео, що йдуть у прямому ефірі. Наприклад, користувачеві терміново потрібно відлучитися під час перегляду улюбленого серіалу. Не потрібно тепер шукати все у записі в Інтернеті, з цією функцією можна просто поставити на паузу відео та продовжити перегляд коли завгодно;
  3. Transactional VoD (TVoD) – можливість переглядати ексклюзивний контент, орендуючи його протягом деякого часу;
  4. Live TV – прямий ефір. Завдяки цій функції реалізується можливість перегляду контенту у реальному часі. Єдина відмінність функції від кабельного та супутникового ТБ – перегляд через Інтернет, а не звичайне телебачення.

Як дивитися IPTV на комп'ютері

IPTV можна дивитися практично на будь-якому пристрої, будь то комп'ютер, телевізор, планшет або навіть смартфон. Потрібно лише знайти відповідний програвач, завантажити його на пристрій та все.На багатьох програвачах вже будуть налаштовані різні канали. Але іноді доведеться налаштовувати їх самому, встановлюючи спеціальні плейлисти.

Як встановити IPTV Player на комп'ютер

Розберемо установку та налаштування IPTV на комп'ютері:

  1. Скачуємо з офіційного сайту IP-TV Player - це і буде наш програвач. Є й інші варіанти: Perfect Player, VLC Media Player, OTT Player, Kodi тощо;

  2. Запускаємо інсталяційний файл і дотримуємося всіх інструкцій. Зазвичай установка займає кілька хвилин, але все залежить від комп'ютера;

  3. Після встановлення запускаємо IP-TV Player, тепер його потрібно налаштувати.Детальну інструкцію з налаштування плеєра можна знайти на офіційному сайті. Тут покажуть, як працюють різні функції, де знайти актуальні плейлисти каналів та як їх застосувати. Загалом, є повний мануал. Налаштування триватиме лише кілька хвилин.

Можливості IPTV-програвачів

Зараз існує велика кількість програвачів, які можуть бути справжнім багатофункціональним IPTV програвачем. Є програми, які дозволяють просто слухати музику чи переглядати відео контент, а є спеціалізовані IPTV плеєри. І все ж, як програвач згодиться будь-яка програма, яка вміє завантажувати дані по заданому URL, працювати з плейлистами і таким чином транслювати відео.

Переваги та недоліки перегляду на комп'ютері

Плюси та мінуси Безкоштовний перегляд Просто та зручно Велика кількість плеєрів Інтерактивність Доводиться часто оновлювати плейлисти та змінювати посилання на канали

ТОП-5 найкращих плеєрів для перегляду IPTV на Windows

Розглянемо п'ятірку найкращих безкоштовних плеєрів:

VLC Media Player

VLC – вільний платформ-плеєр, який був розроблений ще в 2001 році. Вирізняється серед своїх аналогів тим, що він абсолютно безкоштовний і простий у використанні. Ідеальний варіант для прослуховування музики на пристрої чи одноразового перегляду фільму. Звичайно, його також можна використовувати і для IPTV перегляду, адже він вміє працювати з плейлистами.

Perfect Player

Більше кращий варіант плеєра для тих, хто хоче отримати більше можливостей. Наприклад, Perfect Player вміє працювати з торрент файлами та кількома плейлистами (.m3u), показувати програму телепередач. Файл установки важить близько 15 Мб. Це говорить про те, що плеєр справді не дуже громіздкий, а значить підійде для комфортного користування та власникам слабких комп'ютерів.

IP-TV Player

Як можна зрозуміти з назви, це більш націлений на IPTV плеєр. IP-TV Player вміє записувати передачі у фоновому режимі, підтримує функцію "Телегід", має досить простий інтерфейс і "важить" ще менше, ніж минулий програвач - всього 6 Мб. Це ще один ідеальний варіант для слабких систем. Плеєр має достатньо функцій і при цьому слабо навантажує залізо.

Kodi

Цей програвач може бути також відомий багатьом завдяки одній своїй особливості – величезному функціоналу. До того ж, Kodi має підтримку великої кількості плагінів, які можуть розширити і без того широкий функціонал. Слухайте радіо чи музику, дивіться фільми чи прямі ефіри телепередач і навіть грайте в ігри. Тут справді "повний фарш".

OTT Player

Останній програвач – OTT Player.Це щось середнє між Kodi та IP-TV Player. Він також має значний набір функцій, але є більш щадним для системи. Особливо виділяється своїми онлайн-можливостями, повною відсутністю реклами і, як не дивно, довгим налаштуванням.

Який IPTV плеєр кращий

Ще один плеєр, який “заточений” під IPTV. Прославився завдяки широкому функціоналу.
Назва Короткий опис Особливості Основні недоліки
VLC Media Player Популярний і досить універсальний додаток. Можна слухати музику, дивитися відео, керувати плейлистами. Універсальний, висока швидкість роботи, простий у використанні. Відсутня велика кількість функцій IPTV. Це більше плеєр, ніж програвач IPTV.
Perfect Player По гідності оцінений на багатьох форумах плеєр. Є багато функцій, досить приємний інтерфейс. Можна встановлювати доповнення, потужний інструмент набору функцій. Розробником було припинено підтримку, можливі баги та різні підвисання.
IP-TV Player Спеціалізований на IPTV плеєр. Важить лише кілька Мб і стабільно працює на більшості пристроїв. Є телегід та фоновий запис, можна керувати з телефону, простий інтерфейс. Не можна розширювати функціонал різними доповненнями.
Kodi Дійсно потужний (за функціоналом) інструмент, тисячі плагінів. Може нестабільно працювати на слабких пристроях (можливі лаги).
OTT Player Потужна програма з погляду онлайн-можливостей. Можна записувати ефіри та дивитися їх у будь-який час. Запис контенту, синхронізація на декількох пристроях, без реклами. Плеєр доводиться досить довго встановлювати та налаштовувати.

Як користуватися плеєром на ПК

В залежності від вибраного плеєра процес використання та налаштування буде відрізнятися. Наприклад, щоб налаштувати VLC Media Player, достатньо витратити пару хвилин.

А Щоб налаштувати той же OTT Player, необхідно зареєструватися на спеціальному сайті та увійти в обліковий запис. Далі потрібно завантажувати плеєр, прив'язувати його до облікового запису і т.д.

І все ж таки, інструкції з встановлення та налаштування кожного плеєра є на офіційних сайтах.

У використанні IPTV плеєра – не забувати оновлювати плейлисти, оскільки сайти, з яких транслюються передачі, можуть блокувати (і блокують) досить часто за порушення прав правовласників. Тому приблизно 1 раз на кілька тижнів (або навіть раніше) плейлисти змушені оновлюватись. Існують і плейлисти, що самооновлюються. Як можна здогадатися з назви, вони оновлюють ресурси, з яких йде трансляція, самостійно, практично без вашої участі.

Де скачати IPTV-плейлісти у форматі m3u

Існує безліч ресурсів, які можуть запропонувати вам плейлисти. Але не всі ресурси активно займаються їх оновленням, а робити це потрібно вчасно. Актуальні плейлисти у форматі M3U можна знайти на сайті IPTVMaster. Тут можна дивитися вміст (які канали входять), сортувати каналами (мультфільми, спортивний, розважальний та ін.).) і не тільки.