Як налаштувати Ростелеком ТБ на телевізорі

Anonim

Телекомунікаційна компанія Ростелеком давно відома російським споживачам у сфері послуг зв'язку, інтернету та телебачення. Остання ніша особливо популярна серед споживачів, незважаючи на те, що сьогодні класичне ТБ дивляться тільки люди старшого покоління.

Види обладнання для IPTV від Ростелеком

РТК зробила багато, щоб у клієнтів змінилося ставлення до телебачення.Так, наприклад, стала доступна послуга IPTV від Ростелеком. Ця загадкова абревіатура складається із чотирьох слів: Internet Protocol Television. Фразу можна перекласти російською мовою, як телебачення за протоколом інтернету. Тобто РТК пропонує користувачам дивитися ТБ не через антену чи супутникову тарілку, а за допомогою підключення до інтернету.

У зв'язку з цим у потенційних клієнтів виникає питання: а яке обладнання необхідне для перегляду IPTV Ростелеком? Ми постараємося дати докладну відповідь на це запитання. Але спочатку уточнимо, чому вибір РТК упав саме на протокол інтернету.

Справа в тому, що за останні 10 років помітно збільшилася швидкість домашнього та мобільного інтернету. Якщо в умовному 2008 році через підключення до мережі користувачі могли лише читати новини, завантажувати картинки та музику, а також годинами чекати на завантаження фільмів, то зараз всі ці операції виконуються практично моментально.

Таким чином, у 2020 році клієнт компанії без особливих проблем може одночасно користуватися інтернетом на комп'ютері та смартфоні, а на телевізорі, наприклад, дивитися інтерактивне ТБ Ростелеком. Доступ до послуг здійснюється двома способами:

  • через додаток Wink;
  • за допомогою фірмової приставки Ростелеком.

Перший варіант підійде тим, хто користується сучасними гаджетами, смартфон, комп'ютер, планшет, ноутбук або телевізор з функцією Smart TV. Власникам даних пристроїв достатньо завантажити програму Wink, зареєструватися та оформити одну з пропонованих підписок. При цьому абсолютно не обов'язково користуватися інтернетом РТК.

Тільки складніша ситуація для тих, хто хоче дивитися канали від Rostelecom на телевізорі, який не підтримує Smart TV.У такому разі людині не обійтися без придбання приставки. А в результаті для перегляду телебачення знадобиться придбати наступне обладнання:

  • роутер;
  • ТВ-приставка;
  • телевізор;
  • сполучні кабелі.

Маршрутизатор або модем потрібен для передачі інтернет-сигналу на третій пристрій у вказаному списку – телевізор. Оскільки ми розглядаємо ситуацію, коли телевізор не підтримує технологію Smart TV, знадобиться додатковий пристрій в особі приставки. Ну а кабелі дозволять з'єднати все необхідне обладнання.

Клієнту Ростелекому доведеться подбати про купівлю додаткових пристроїв, якщо він бажає дивитися інтерактивне ТБ на телевізорі без Smart TV. Але це не обов'язково має бути приставка РТК. Ви можете зробити вибір на користь аналога на Android TV, який буде дешевшим, а крім Wink на нього можна буде поставити і купу інших програм.

Але все-таки люди старшого покоління обирають перегляд інтерактивного ТБ через фірмову приставку. Саме тому сьогоднішній матеріал присвячений настроюванню послуги Rostelecom через роутер та ТВ-бокс. І тут Ростелеком може запропонувати 2 види обладнання:

  • ТВ-приставка Wink - 3990 рублів;
  • ТВ-приставка Wink+ – 6000 рублів (за акцією – 4990).

ТВ-бокс можна викупити або взяти оренду. Крім того, слід розібратися у відмінностях для розуміння того, навіщо переплачувати за дорожчу приставку. Перший апарат підходить тільки для роботи від домашнього інтернету Ростелеком та не підтримує відео в 4K. Друга ж приставка повністю позбавлена ​​цих недоліків.

Зверніть увагу, що пульт дистанційного керування купується додатково за 385 рублів.

Схема підключення

Схема підключення обладнання виглядатиме по-різному в залежності від того, яким способом клієнт віддасть перевагу послугам інтерактивного ТБ Ростелеком. Якщо йдеться про програму Wink, встановлену на Smart TV, то турбуватися взагалі не доведеться.

Просто відкриваємо магазин додатків на телевізорі або будь-якому іншому пристрої, завантажуємо Wink, проходимо авторизацію та оформляємо підписку. А ось користувачам, які купили або взяли в оренду ТВ-приставку, доведеться трохи попрацювати.

Першим елементом у ланцюжку обладнання Ростелеком буде маршрутизатор або модем. Він підключається до електромережі, а в один із його роз'ємів вставляється інтернет-кабель, проведений у будинок або квартиру.

Наступний елемент – приставка. Вона з'єднується з роутером за допомогою патчкорду (LAN-кабелю) та підключається до розетки.Від телевізора потрібно лише з'єднатися з приставкою за допомогою кабелю HDMI. Інших варіантів немає. Тому обов'язково перед підключенням послуг РТК перевірте, чи має ТВ-приймач порт HDMI.

Налаштування роутера для IPTV

Підключенням обладнання справа не обмежується. Після з'єднання всіх елементів схеми "Ростелеком", знадобиться налаштувати кожен прилад. І першим на черзі ми матимемо роутер. Він забезпечує вихід до інтернету. Без нього про підключення до мережі і тим більше перегляд IPTV можна забути.

Спершу підключіть роутер до розетки та вставте в нього інтернет-кабель. Далі нам знадобиться пристрій, через який можна виконати налаштування. Це може бути комп'ютер, смартфон чи телевізор. Найзручніше налаштовувати обладнання через ПК. На смартфоні та телевізорі орієнтуватися буде вкрай незручно.

Для налаштування маршрутизатора на комп'ютері знадобиться:

  1. Відкрити будь-який браузер.
  2. У пошуковому рядку вбити IP-адресу роутера 192.168.1.1.
  3. Ввести логін та пароль (за замовчуванням – «admin» в обох випадках).
  4. Залежно від моделі роутера перейти в розділ «LAN» або «Мережа» у меню.
  5. Ввести номер порту, зазначений у договорі або інструкції, що додається до обладнання.
  6. Зберегти настройки.
  7. Перезавантажити роутер.

Як тільки вказані в інструкції дії будуть виконані, роутер готовий до використання як інтернету, так і послуги інтерактивного ТБ. Наступним етапом буде налаштування приставки, про яку детальніше ми розповімо далі.

Налаштування ТБ від Ростелеком

Якщо людина хоче дивитися інтерактивне ТБ від Ростелеком через додаток Wink, то йому необхідно лише скачати відповідну програму, ввести логін і пароль з договору і оформити підписку, що сподобалася.

У разі перегляду ТБ через спеціальну приставку потрібно діяти інакше. Інструкція для даного типу обладнання виглядає так:

  1. Підключіть ТВ-приставку до електромережі, роутера та телевізора.
  2. Перейдіть в налаштування ТВ-приймача і в розділі «Підключення» оберіть HDMI.
  3. Зачекайте, поки завантажаться всі необхідні оновлення.
  4. Введіть логін та пароль. Спочатку як логін виступає номер особового рахунку, а паролем комбінація цифр – 0000.
  5. Натисніть кнопку «ОК» і оформіть передплату, якщо цього не було зроблено на етапі укладання договору.

Тепер ви можете повною мірою користуватися послугами Ростелеком ТБ. Підписку в будь-який момент можна змінити в настройках приставки, а також доступна опція зміни платіжних реквізитів.

Налаштування пульта та його синхронізація

Клієнт взаємодіє з ТВ-приставкою Rostelecom за допомогою пульта дистанційного керування. У деяких випадках він іде у комплекті з ТВ-боксом, але останнім часом РТК продає його окремо. У цій ситуації може знадобитися додаткове налаштування пульта.

Для встановлення пари знадобиться:

  1. Включити телевізор та приставку.
  2. Перейдіть у режим підключення HDMI.
  3. На пульті дистанційного керування затримати на 5 секунд кнопки «ОК» і «ТВ».
  4. Після того, як замигає індикатор, ввести цифровий код 911.
  5. Для перевірки сполучення спробувати переключити за допомогою пульта канали або перейти в інший розділ меню.

Як налаштувати канали на телевізорі

Ні для кого не секрет, що клієнти підключають IPTV Ростелеком, щоб дивитися улюблені канали. Після першого увімкнення користувачам вже доступні всі програми, які входять до передплати. Але для більш комфортного перегляду рекомендується налаштувати канали під себе.

Вибираємо улюблені канали

Інтерактивне ТБ Ростелеком пропонує користувачам величезну кількість каналів. Найчастіше їх кількість перевищує кілька сотень. Але далеко не всі із запропонованих передач дивитися користувач. Тому клієнт може додати потрібні канали до списку улюблених, щоб їх було легше шукати.

Для цього потрібно:

  1. Відкрити канал, що цікавить.
  2. Натиснути на пульті дистанційного керування кнопка «Вправо».

У меню, що відкрилося, вибрати параметр «У улюблені».

Аналогічним чином треба вчинити і з іншими цікавими каналами. Після цього вони відобразяться у розділі «Улюблені».

Блокуємо канал від дітей

У числі каналів, які пропонують Ростелеком, є й ті, які не підходять для перегляду дітьми. Щоб захистити свою дитину від потенційно небезпечного контенту, рекомендується зробити таке:

  1. Відкрити налаштування приставки.
  2. Перейти до розділу «Мої».
  3. Натиснути на пункт «Рівні доступу».
  4. Вибрати одне з запропонованих обмежень за віком.

  1. Повернутися на крок назад і відкрити розділ «Управління профілями».
  2. Натиснути кнопку редагування.
  3. Встановити код доступу до заблокованих каналів.
  4. Підтвердити зміну налаштувань.

Тепер вам не варто боятися про те, що ваша дитина випадково відкриє канал із «дорослим» контентом. У той же час він може спробувати його розблокувати, ввівши PIN-код. Саме тому рекомендується тримати цифровий код у секреті.

Розблокуємо закриті канали

Коли клієнт інтерактивного ТБ Ростелеком гортає список каналів, він бачить кілька заблокованих програм. Це канали, доступ до яких обмежений. Щоб зняти обмеження, слід виконати кілька простих дій:

  1. Відкрити список каналів.
  2. Вибрати одну із заблокованих програм.
  3. Натиснути кнопку «ОК».
  4. Підтвердити відкриття каналу шляхом оформлення передплати.

Також ви можете розблокувати канали абсолютно безкоштовно. У цьому випадку рекомендується ознайомитись із спеціальною відеоінструкцією. Але пам'ятайте, що ви дієте на свій страх і ризик.

Видаляємо непотрібні канали

У списку каналів Ростелеком є ​​велика кількість тих, які сміливо можна віднести до непотрібних. Їх можна заблокувати, щоб спростити пошук. Для виконання операції необхідно:

  1. Відкрити налаштування приставки.
  2. Перейти до розділу «Профілі».
  3. Натиснути кнопку «Редагувати», а потім – «Батьківський контроль».
  4. Вибрати «Доступ до каналів».
  5. У списку, що відкрився, натиснути кнопку «Заборонити» навпроти непотрібних каналів.

Надалі із заблокованих програм можна буде зняти блокування в розділі налаштувань «Батьківський контроль».

Можливі проблеми при налаштуванні

Далеко не завжди у користувачів виходить з першого разу налаштувати обладнання для IPTV Ростелеком. Щоб вирішити цю проблему, пропонуємо ознайомитися з відповідями нашого експерта на найчастіші питання.

Запитання експерту Чому мені доступно лише 20 каналів?

Відповідно до законодавства РФ кожна людина має право дивитися 20 безкоштовних каналів. Якщо у списку програм РТК ви не бачите канали, які входять до складу підписки, то ви забули сплатити послуги за поточний місяць, або ваш платіж не пройшов. Як прибрати помилку «Немає IP-адреси»?

Перевірте, чи працює маршрутизатор, який використовується для виходу до Інтернету. Потім проведіть діагностику портів та всіх кабелів. Якщо нічого не допомогло – вимкніть та назад увімкніть обладнання. Чому з'являється напис "No Signal"?

Вона висвічується через несправність кабелів, які з'єднують обладнання. Перевірте їх на наявність дефектів і замініть на нові. Можна спробувати просто витягнути кабель і вставити його назад. Куди звертатись, якщо мені не вдалося вирішити проблему?

Для вирішення поточних проблем ви можете звернутися до найближчого офісу Ростелеком або зателефонувати за номером служби підтримки 8-800-100-08-00.