Перший телевізор в СРСР і в якому році з'явилося кольорове телебачення

Anonim

Телебачення виховало кілька поколінь росіян і становить важливу частину інформаційного потоку сучасної людини. Винахід самого устрою – заслуга російського інженера та фізика Бориса Рогозіна. Механічне телебачення з'явилося Радянському Союзі в 1931 году.

Хто винайшов перший телевізор

Мрія про передачу зображення та картинки захопила уми людства ще в 19-му столітті.

Ранні розробки в цьому напрямку належать німецькому інженеру Паулю Ніпкову. Він уже 1884 року створив перший механізм відтворення зображень. В історії науки навіть збереглося технічне рішення, яке так і називається "диск Нипкова". Приклад того, як працює ця система, можна знайти у відеоролику

У радянській історії є кілька важливих подій, які заклали фундамент для створення та розвитку системи телемовлення:

  • 1900 рік – запропонована ідея телебачення з передачею кольору за принципом трикомпонентної системи. Зробив це Олександр Полумордвінов - інженер і технолог.
  • 1911 рік – перший публічний запуск зображення на телевізорі. Його провів Борис Рогозін у Санкт-Петербурзі.
  • 1926 рік – розробка телефота (ще одного пристрою передачі картинки). Винахідником рішення став Борис Грабовецький, однак до застосування пристрій він не довів, оскільки через кілька років програму його досліджень згорнули.
  • 1931 рік – вийшла телепередача, яка стала першою трансляцією в СРСР.
  • 1932 ознаменований випуском телевізора моделі «Б-2», він став піонером у серійному виробництві. Працював пристрій у парі з радіоприймачем. Телевізійний екран тут був зовсім крихітним – 3 на 4 сантиметри і то за рахунок застосування збільшуючої лінзи.
  • 1938 рік – запуск перших телевізійних трансляцій широкого мовлення. ТБ випускалися декількох видів і робота їх прив'язана до географічних точок. У цей час стандарти телецентрів були різними (окремі для Москви та Ленінграда).
  • 1940 рік – з'являється перший універсальний телеприймач «17ТН-1», що випускається серійно.
  • 1967 рік – на радянських екранах телебаченні з'являється колір разом із моделями серії «Райдуга» та «Рубін».

Інформативне та коротке відео про факти з історії телебачення ви можете переглянути за посиланням

Як працював перший телевізор

Розглянемо три принципові способи дії – на основі диска Нипкова, першого телевізора конструкції Рогозіна та першого пристрою, який зміг вбудуватися в систему телемовлення та увійти в життя звичайних обивателів.

Принцип дії диска Нипкова був заснований на тому, що на непрозорий диск, що обертається, наносили перфорацію, яка допомагала переводити картинку в електричний сигнал. Проводилося розкладання на 30 рядків. Фотоелементи встановлювали за диском. Згодом саме це рішення стане основою для запуску першого механічного телебачення.

Перший телевізор Рогозіна також виявився дуже примітивним і не відрізнявся чіткістю картинки. Перший запуск системи полягав у транслюванні зображення у вигляді чотирьох світлих смуг, розміщених на парному тлі. Зображення було неконтрастним і статичним.

Пристрій «Б-2» працював за принципом диска Нипкова (вироблявся з паперу) і класифікувався як приставка.Радіоприймального тракту вона не мала, тому потрібно було підключатися через стандартний радіоприймач. Звук передавався за іншою частотою, і щоб його відтворювати, був потрібен ще один радіоприймач. За час виробництва було зібрано близько 3000 пристроїв цієї марки.

Тільки у 50-60-ті роки телевізор став доступним для широкого кола радянських громадян.

Перший телевізор у СРСР

Революцією в області став перехід на нову конструкцію кінескопа на основі нового принципу дії - електронно-променевих трубок. Піонерська конструкція побачила світ 1933 року. Винахідником вважається вчений Семен Катаєв. Однак запатентували винаходи трьома роками пізніше інші вчені - Тимофєєв і Шмаков.

Бурхливий розвиток телебачення отримало після закінчення ВВВ. Навіть у найважчі часи держава вкладала у науку та інфраструктуру телемовлення. Спеціально для проведення профільних досліджень було відкрито профільне НДІ.

У 1946 році на ринок надійшов ультрасучасний на той час «Москвич-Т1». Тут уже вбудовано приймач із частотною модуляцією, було передбачено гніздо для адаптера, щоб програвати грамофонні платівки. Головна причина, через яку цей пристрій не став масовим - висока ціна і низька довговічність.

Коли і де з'явився перший кольоровий телевізор

Кольорове телебачення для сучасної людини – норма, але в середині 20 століття отримати таке зображення було справжнім відкриттям. Розробив систему кольорового телебачення російський вчений та інженер, який працював у США, – Володимир Зворикін.

Як відомо, чорно-білі та кольорові телевізори тривалий час працювали паралельно. Інформація про колір передавалась за допомогою окремого сигналу, який реєстрували лише кольорові моделі.

У першому кольоровому телевізорі також використовувався диск Нипкова, але з трьома спіральними групами дірочок, які були послідовно закриті світлофільтрами: червоним, зеленим та синім. Трансляцію та винахід приладу приписують Джону Берду, який продемонстрував свою систему в Шотландії у 1938 році.

Перший кольоровий механічний телевізор CBSRX – 40 випустили американці у 1950 році.

Коли з'явився перший кольоровий телевізор у СРСР

Найперший радянський кольоровий телевізор називався романтично - «Райдуга». Однак, по суті, він був чорно-білим. Кольоровий ефект тут досягався за рахунок системи світлофільтрів, які працювали за механічним принципом.

Перша передача в кольорі вийшла 1960 року. Для уніфікації мовлення було прийнято стандарт SECAM, який СРСР розробив у партнерстві з Францією.

Серійне виробництво перших кольорових телевізорів було організовано в Москві на телевізійному заводі. З виходом у масовий продаж моделі «Рубін-401» життя кожного громадянина союзу сильно змінилося. Однак, щоб вловити зміну кольору, потрібно було дивитися трансляцію в темному приміщенні.

Популярні моделі

Конструкція телевізора зазнала сильних змін. Спершу випускалися лампові моделі, потім транзисторні. Перехід на новий стандарт кольорового мовлення спричинив зростання вибору моделей пристроїв. Сміття часом якість картинки покращувалася, а кількість функцій зростала. Розглянемо найпопулярніші моделі радянських телевізорів як таблиці.

Назва телевізора Кольоровий або чорно-білий Виробник Рік випуску
«Промінь» ч/б Московский радіотехнічний завод 1955
«Райдуга» цвет Ленінградський завод ім. Козицького 1957 рік
«Темп-22» цвет Московский завод № 528 1959
«Білорусь» ч/б Мінський приладобудівний завод ім. Леніна 1963
«Берізка» ч/б Харківський завод «Комунар» 1967
«Рубін-401» цвет Московский телевізійний завод «Рубін» 1967
«Каскад» ч/б Куйбишевський завод Екран 1969
«Електроніка» ч/б Харківський завод «Радіодеталь» (ПО «Елітан») 1969
«Фотон» ч/б Сімферопольський завод телевізорів імені 50-річчя СРСР 1970
«Рекорд-101» цвет Олександрівський радіозавод 1970
«Електрон» ч/б Львівський телевізійний завод 1971
«Весна» ч/б Дніпропетровський радіозавод 1983

Моделей ТБ радянського виробництва понад 30-ти. Нерідко вітчизняні розробки займали призові місця на міжнародних виставках і по праву вважалися зразком якості та надійності.

Найбільш масовими для населення телевізорами стали моделі «Рекорд В-312» (1975) і лінія пристроїв «Світанок-307» і «Світанок-307-1» (1975 і 1982 відповідно).

Число телевізорів у звичайних сім'ях також стрімко зростало: якщо в 1957 серед населення можна було нарахувати близько 1 мільйона телеприймачів, то в 70-і роки ця цифра склала 6 мільйонів, ще через 10 років вона зросла до 50 мільйонів кольорових пристроїв.

Один із наймасовіших ТБ - «Рубін-714/Д» - був кольоровим. За 9 років, поки його виробляли, випустили майже 1, 5 мільйона штук.

Хто винайшов плазмовий телевізор

На зміну технології променевих трубок надійшла, як відомо, плазма. У цій технології Радянський Союз і далі Росії втратили свою першість.

А перший прототип з'явився ще в 1964 році, коли американські інженери представили перший робочий зразок. Це були професори з Ілліноїса Д. Бітцер та Г. Слоттоу. Однак, комерційний інтерес до плазмових технологій виник лише після переходу на цифровий формат мовлення. Це було принципово нове рішення, яке підходило під формат комп'ютерної графіки та відео.

Наступним етапом у розвитку телевізорів стала технологія рідких кристалів.