Чому не показує телевізор і що робити

Anonim

Телевізор був і залишається головним засобом споживання інформації, незважаючи на популярність через розвиток інтернету. У зв'язку з цим будь-які проблеми, пов'язані з мовленням, наносять серйозний відбиток на комфорт людей, у будинках яких стоїть ТВ-приймач.

Чому не показує ТВ

Случается так, що замість картинки улюбленого каналу людина бачить бриж, різнокольорові смужки або чорний екран з написом «Немає сигналу». У подібній ситуації просто неможливо дивитися телевізор, а отже, потрібно відразу ж почати пошук способів вирішення проблеми.

Але, щоб підготуватися до процесу усунення помилки, потрібно вивчити всі причини, які могли призвести до виникнення несправностей. Їх досить багато, оскільки люди звикли дивитися телевізор по-різному:

  • за допомогою антени;
  • через цифрову приставку;
  • через супутникову тарілку.

Розбіжності у видах обладнання змушують клієнтів ТБ-операторів шукати різні причини. Тому рекомендується ознайомитися з їх повним списком, щоб одразу знайти правильний спосіб вирішення проблеми.

Погана погода

Сильний дощ чи ураганний вітер здатні згубно вплинути на будь-яку інфраструктуру, включаючи телекомунікаційні технології. Погана погода нерідко призводить до того, що телевізор у будинку людини перестає вловлювати сигнал.

Особливо часто з подібною проблемою стикаються люди, в будинках яких трансляція ТБ здійснюється за допомогою антени. Тому в ситуації, коли кілька або навіть всі канали перестають показувати картинку, рекомендується звернути увагу на те, що відбувається за вікном.

Якщо на вулиці помітні сильні пориви вітру, йде злива, град або рясно падає сніг - слід нарікати на погану погоду. Звичайній людині в цій ситуації рекомендується просто почекати до того моменту, коли ситуація покращиться.

Змінилося положення антени

Проблеми з ТБ можуть виникнути не тільки під час шквалистого вітру або сильного дощу, а й після негоди. Вітер запросто може змінити положення антени, через що в неї вже не вийде приймати сигнал з ТВ-вишки.

Як результат, телевізор показує вкрай погано або трансляція каналів переривається. Щоб переконатися в тому, що причиною виникнення проблеми стала зміна положення антени, необхідно звернутися до своїх сусідів, щоб уточнити, чи показує у них телевізор.

Зрозуміло, що ця рекомендація актуальна тільки для мешканців багатоквартирних будинків, де використовується спільна антена. У випадку приватного сектору слід діяти самостійно.

Ремонтні роботи або профілактика

Постійним користувачам телевізорів відомі такі поняття, як «ремонтні роботи» та «профілактика». Вони мають тотожне значення. Але самі технічні роботи можуть проводитися з двох сторін:

  • самим каналом;
  • провайдером ТВ.

У першому випадку не показує лише один або кілька каналів. Замість трансляції людина спостерігає кольорові смуги та чує різкий звук. Це свідчить про те, що роботи проводить сам канал.

У другому випадку профілактикою займається провайдер. І в такій ситуації не показують одразу всі канали. Щоб уточнити обставини трансляції, що перервалася, рекомендується зателефонувати в службу підтримки свого ТБ-оператора. Якщо на вашу адресу дійсно проводяться роботи, співробітник кол-центру обов'язково про це повідомить.

Погані умови прийому сигналу

Коректно телевізійний сигнал приймається лише з дотриманням усіх вимог: коли антена спрямована на ретранслятор, а супутникова тарілка – на положення відповідного супутника. Якщо напрямок був змінений або між приймаючим пристроєм і стороною, що відправляє, є перешкоди (високі дерева, будівлі, гори), то трансляція ТБ стає неможливою.

Подібної проблеми позбавлені люди, які використовують IPTV.

Припинення трансляції

Не варто виключати, що телевізор не показує просто через те, що один або кілька каналів припинили своє мовлення в мережах ТБ-оператора. Цю інформацію обов'язково потрібно уточнити на сайті провайдера або в його службі підтримки.

Крім того, трансляція переривається в тому випадку, якщо користувач забув оплатити послуги телебачення. Тому в першу чергу рекомендується перевірити наявність заборгованості за особовим рахунком.

Несправність приставки

Тепер настав час перейти до списку внутрішніх причин. Раніше ми розбирали ситуації, які призводять до припинення трансляції через погану погоду або профілактичні роботи, а зараз необхідно докладно розглянути обладнання. І почнемо ми з цифрової приставки.

Як правило, вона використовується для прийому сигналу IPTV. Тому слід перевірити працездатність інтернету в будинку. І, якщо він працює, то проблема, напевно, ховається у ТБ-приставці. Переконайтеся, що вона під'єднана до електромережі, і в неї горять усі індикатори. Відсутність хоча б одного з них свідчить про несправність пристрою.

Несправність антени

Для людей, які дивляться ТБ через антену, є привід перевірити її стан. У неї, як і в будь-якого іншого такого пристрою, є термін служби. Якщо вона закінчилася або в процесі використання антена була пошкоджена, телевізор не показуватиме.

Знову ж таки, якщо ви живете в багатоквартирному будинку, слід звернутися до сусідів з метою уточнення того, чи працює у них телебачення через антену. У разі позитивної відповіді варто звернутися до провайдера, щоб замінив несправне обладнання.

Якщо ж використовується власна антена, рекомендується уважно оглянути пристрій на наявність зовнішніх дефектів. Помітили пошкодження – отже, доведеться повністю замінити обладнання.

Несправність кабелю та з'єднань

Яким би способом не дивилися ТБ, не можна виключати ймовірність того, що несправними виявилися кабелі. Вони з'єднують приймаючий пристрій (антену, тарілку, приставку) з електромережею та самим телевізором.

Якщо раптом картинка перестала показувати, обов'язково придивіться до стану всіх кабелів. Найчастіше домашні тварини люблять шкодити господареві шляхом обгризання дротів. Але навіть без вихованців кабелі можуть пошкодитися в процесі експлуатації.

Неякісна прошивка ресивера

Цифрова приставка або ресивер від супутникової тарілки – це пристрій, який працює за принципом комп'ютера. Виробник встановив на нього прошивку, яка відповідає за функціонування всіх опцій.

Виходить, що операційна система не менше антени впливає на здійснення трансляції каналів. Якщо прошивка несправна, телевізор не показуватиме. Проблема вирішується встановленням оновлення або повним скиданням налаштувань обладнання.

Мимовільне скидання налаштувань

Скидання налаштувань – процедура, яка призводить до повернення заводських параметрів. І якщо операцію виконує сам користувач, то він чудово розуміє, що після цього доведеться заново налаштовувати канали.

Але буває і так, що скидання відбувається довільно. У такому разі припиняється трансляція одразу всіх каналів. Але проблема досить легко вирішується шляхом повторного пошуку програм.

Несправний телевізор

Нарешті, винуватцем появи несправностей може бути і сам телевізор. Він має свій термін служби, який зазвичай не більше 5 років. Після зазначеного терміну складно розраховувати на те, що канали транслюватимуться без жодних нарікань.

Спершу перевірте, чи вмикається телевізор. Якщо так, то уважно вивчіть всі пункти меню щодо того, чи не відбуваються випадкові натискання. Можливо, у налаштуваннях відображаються не всі опції. Наприкінці потрібно скинути налаштування ТВ-приймача та заново провести пошук каналів.

Чому не показує супутникове або кабельне ТБ

Супутникове та кабельне телебачення помітно відрізняється від класичного перегляду ТБ через приставку. У зв'язку з цим проблема того, що телевізор перестає показувати, виникає з інших причин.

По-перше, важливо розуміти, що супутникове та кабельне ТБ працює через спеціальну приставку, яка підключається до телевізора. Тому як причини варто відштовхуватися від стану даного типу обладнання. Будь-яка несправність може призвести до чорного екрана.

Погода, у свою чергу, не особливо впливає на якість картинки. Але її наслідки повною мірою можуть відчути користувачі супутникового ТБ, у яких через негоду змінилося положення тарілки.

Інші причини не відрізняються від тих, які позначалися раніше:

  • несправність додаткового обладнання;
  • ушкоджені кабелі;
  • некоректно встановлена ​​прошивка;
  • ремонтні або профілактичні роботи;
  • відключення трансляції;
  • погані умови прийому сигналу.

Таким чином, до вирішення проблеми доведеться підходити так само, як і у випадку з ТБ, що використовує антену. Далі більш детально поговоримо про способи усунення несправностей.

Не показує телебачення – що робити

Виявив конкретну причину виникнення проблеми, можна сміливо переходити до її усунення. Про це ми побіжно згадали у кожному пункті, який закріплений за кожною причиною. А в тому випадку, якщо самостійно зрозуміти, що стало приводом для виникнення несправностей, не вдалося, рекомендуємо ознайомитися з наступною інструкцією.

Перевірити обладнання, кабелі, з'єднання та налаштування

Перш за все вам необхідно перевірити справність обладнання:

  • телевізор
  • антена;
  • ТВ-приставка;
  • супутникова тарілка.

Якщо ви помітили, що не горять індикатори, які підтверджують працездатність приладу, потрібно придивитися до стану кабелів. При виявленні дефектів слід замінити всі дроти на нові. В іншому випадку відновити сигнал не вийде.

Також слід відкрити налаштування телевізора та виконати автоматичний або ручний пошук каналів. Якщо жодна з програм не буде знайдена, виконайте скидання до заводських параметрів. Як правило, дана операція виконується через ресивер, якщо є (цифрове і супутникове ТБ).Не допомогло? Тоді переходимо до наступного пункту матеріалу.

Перевірити якість прийому та трансляції

Тепер нам потрібно оцінити, наскільки добре приймається сигнал від ретранслятора. Натисніть кнопку «INFO» на пульті. Ця дія повинна призвести до того, що на екрані з'явиться інформація про сигнал. Тут вказано рівень прийому та його якість.

Якщо сигнал сигналу слабкий, спробуйте змінити положення антени. Зрозуміло, якщо ви живете у приватному будинку. У секторі щільної забудови виконати операцію не вийде, оскільки в багатоквартирних будинках використовується загальна антена.

Перемкніть кілька каналів. Якщо ви бачите, що деякі з них працюють, зателефонуйте своєму провайдеру для уточнення обставин обмеження сигналу. Можливо, трансляція вашого каналу була перервана у зв'язку зі строком договору, що минув.

У випадку, якщо ви розумієте, що сигнал, що діє, не може передати максимальну якість картинки, рекомендуємо ознайомитися з відповідями нашого експерта на найпоширеніші питання про роботу ТБ.

Питання експерту Чи є різниця між кімнатними та зовнішніми антенами?

Так звичайно. Перший тип вибирається у тому випадку, якщо ви проживаєте у приватному секторі неподалік ретранслятора. У такому разі можна обійтися невеликою кімнатною антеною. Але все-таки зовнішній пристрій має високий рівень прийому сигналу, тому здатний забезпечити більш якісну картинку. Як правильно розмістити антену чи тарілку?

Обладнання повинне розташовуватися якомога вище. В ідеалі – на даху. Також антену чи тарілку потрібно спрямовувати у бік ретранслятора. І, звичайно, потрібно звертати увагу на наявність перешкод (дерев, високих будівель тощо).Для якісного прийому сигналу їх не повинно бути. Чи впливають металеві предмети на якість сигналу?

Так, якщо поблизу антени або супутникової тарілки розташовуються металеві предмети, вони можуть порушити магнітне поле приладу. Сигнал буде менш стійким, а картинка напевно обірветься або зовсім не налаштується.

Якщо нічого не допомогло

Після перерахування всіх способів вирішення проблеми необхідно зупинитися на такому сценарії, коли нічого з перерахованого вище не допомагає. Якщо ви потрапили рівно в таку ж ситуацію, то вам обов'язково потрібно звернутися до провайдера ТБ, щоб він міг відправити майстра на вашу адресу.