Хто винайшов перший у світі телевізор

Anonim

У модерновому світі телевізор став невід'ємною частиною людського життя. Цей прилад миттєво з'явився практично в кожному будинку, незважаючи на те, що він був створений менше 100 років тому.

Хто першим винайшов телевізор

Неможливо відокремити лише одну людину, яка перша створила телевізор, оскільки цьому сприяли також вже створені винаходи.

Ще в середніх віках люди приступили до вивчення передачі зображення. Саме в ті часи була створена перша камера-обскура, за допомогою якої можна було перетворювати світло на зображення.
Пізніше, в 1817 році було виявлено новий елемент - селен, з яким було проведено дослідження у 1839 році. Внаслідок цього досвіду народилася можливість робити електрику зі світла. Саме це стало першими поштовхами до створення телевізорів.

Тільки у 1856 році була виконана ідея створення світлового сигналу з електричного. Даному дослідженню сприяла також спеціальна трубка, винайдена І.Г Гейслером. Вона могла перетворювати електричну енергію в оптичне зображення завдяки газовому провіднику.

Найперший макет пристрою був представлений Джорджем Кері. Трохи пізніше також було представлено одне з важливих створінь Порфирія Івановича, який є творцем приладу під назвою «Телефотограф». Цей прилад міг розділяти картинку на маленькі частинки перед передачею, а потім вона повністю відновлювалася на картинку на приймачі.

Также внеском у розробку телевізора став винахід Пауля Ніпкова. У 1884 він створив диск, який зовні виглядав як електронний телескоп. За допомогою цього приладу можна було сканувати зображення по рядках, а потім передавати його на екран приймача. Юний винахідник вважав свій винахід не вдалим. Але, незважаючи на це, диск Нипкова є однією з найголовніших деталей у механічних телеприймачах.

У 1889 році Столетов також створив ще один значний винахід під назвою «фотоелемент». Цей прилад міг перетворювати енергію фотонів на електроенергію. А в 1907 році Борис Розінг надав прилад, який дав можливість отримати єдине зображення, що складається з точок та фігур. Цей винахід є найбільш важливим у телебаченні, оскільки без нього він не зміг би працювати.

Перша модель зібраного телевізора

Однією з найважливіших деталей у створенні телевізора є кінескоп, який перетворює електричні сигнали на світлові. Перший кінескоп був створений у 1895 році Карлом Брауном. До 1990-х років всі монітори комп'ютерів і телевізорів проводилися тільки на основі цього перетворювача.

Диск Нипкова є основним елементом у телевізорі. Джорд Берд скористався ідеєю Нипкова, завдяки чому зміг відобразити зображення на екрані телеприймача. Перша трансляція була проведена у 1926 році у Великій Британії. Ця трансляція відразу мала неймовірний успіх, у зв'язку з чим компанія винахідника почала виробляти телевізори для продажу. Звуку в першому телевізорі не було, зображення було дуже нечітким.

У 1932 році був представлений патент електронного телебачення від американського інженера, який походив з Росії, Володимира Зворикіна. Саме Зворикін став творцем перших електронних телевізорів, які можна було використовувати.

Як працював перший телевізор

Перший прилад, створений Бердом, функціонував завдяки дискам Нипкова. Пристрій виглядав як великий диск з отворами, що крутиться. Екран першого телевізійного пристрою був дуже маленький і мав розміри 34 сантиметра.

Спіраль крутилася, тим самим переміщуючи перфорацію, завдяки чому картинка поділялася на рядки. Потім ці рядки збиралися на зображення на екрані приймача.

Передається картинку не можна було зробити більше навіть на один сантиметр, оскільки в такому випадку потрібно створювати диск розміром приблизно два метри в діаметрі. Сигнал передавався як на середніх, так і на довгих хвилях, завдяки чому можна було подавати картинку на великій відстані.

Основа електронного телебачення, яка була представлена ​​Зворикіним, не ставила обмеження на габарити екрану, проте частота подачі сигналу була урізана.Телевізійні сигнали транслювалися на відстані трохи більше 10 метрів. Крім цього, в основі електронного телевізора також лягли інші його винаходи, а саме кінескоп та іконоскоп.

Поява кольорового телевізора

Винахідники стали замислюватися про створення зображення, яке передавалося в тому вигляді, в якому бачить світ людина, відразу після неймовірно успішного досвіду зі створенням звичайного телевізора.

У той же час, коли реалізовувалася передача чорно-білої картинки, почала готуватися ідея кольорових телевізорів. Джон Берд також провів став тим, хто провів перше дослідження, вставивши в телевізор триколірний фільтр, через який по черзі проходили картинки.

У 1900 році було представлено актив Олександра Полумордвіна на створення першої трикомпонентної телевізійної системи. В основі ідеї лежало з'єднання диска Нипкова зі світловими фільтрами різних кольорів.

Коли у СРСР з'явився телевізор

Першу телевізійну трансляцію в СРСР було проведено 29 квітня 1931 року. Однак перші моделі цього пристрою з'явилися трохи пізніше, оскільки влада зробила більший наголос на радіомовлення. На її думку, саме радіо було найбільш підходящим для пропаганди, оскільки воно було максимально доступним. Більше того, у кожній квартирі під час будівництва заготовлялися спеціальні розетки для радіо.

Паперові диски Нипкова були у вільному доступі, завдяки чому багато людей досить швидко змогли навчитися збирати пристрої самостійно. Покрокова схема для складання телевізійного пристрою також публікувалася в журналі «Радіофронт».

У зв'язку з цим практично кожен міг зібрати телевізор своїми руками, дотримуючись інструкцій:

  1. Спершу необхідно взяти перфорований диск із картону та поєднати його з неоновою лампою для того, щоб була можливість отримувати сигнал, а також для того, щоб зображення могло формуватися на невеликому екрані;
  2. Також можна було зробити так, щоб картинка на екрані йшла зі звуком. Для цього приєднувалося радіо до телевізійного приймача. Однак, зображення та звук йшли окремо.

Цей пристрій мав один великий недолік – картинку потрібно було постійно сканувати тривалий час через низьку чутливість.

Перші телевізійні пристрої, створені в СРСР, проводилися організацією «Комінтерн». Прилад мав екран 3х4, а для використання його потрібно було приєднувати до радіоприймача. Ці прилади були дуже великими, екрани були опуклими. Ленінградське телебачення проводило дослідження в 1952 році, в якому велася телевізійна передача з кольоровою картинкою. Через 4 роки ця організація також стала випускати кольорові кінострічки.

У 1967 кольорові телевізори стали вироблятися в СРСР. Вони називалися «Райдуга-403», «Рекорд-101» та «Рубін-401». Перші прототипи робилися з діагоналлю 59 сантиметрів, а потім робилися вже з діагоналлю 61 сантиметр.

Хто і коли винайшов плазмовий телевізор

Що таке плазмовий телевізор

Плазмовий телевізор працює на унікальних газорозрядних елементах. Екрани плазмового телевізора передають будь-яке зображення досить глибокого, яскравого та насиченого. До переваг таких телевізорів відноситься ефект об'ємної картинки, а також висока роздільна здатність.

Історія створення плазмового телевізора

Винахід плазмового телевізора став заслугою двох професорів – Дональда Бітцера та Гіна Слоттоу, які викладали в американському університеті Іллінойсу. Саме вони створили перший взірець сучасного телевізора. Це сталося у 1964 році у червні. Дещо пізніше до роботи також приєднався Роберт Вільсон, який був аспірантом у цьому ж університеті. Однак, успішніше плазмові телевізори почали розвиватися тільки після появи цифрових технологій.

Учені довгий час працював над дослідженням плазмових телевізорів. В результаті на заміну електронно-променевого телебачення, яке працювало завдяки променевій трубці, надійшло плазмове телебачення. Миготливе зображення чудово передавало будь-які кадри, проте комп'ютерна графіка відображалася набагато гірше.

Трохи пізніше Дональд Бітцер започаткував новий проект, у якому йому допомогли Роберт Вільсон і Гін Слоттоу. Саме вони змогли створити перший у світі плазмовий телевізор із єдиним осередком. В даний час існує величезна кількість аналогічних моделей, проте в них є мільйони осередків.

У 1999 році був винайдений плазмовий телевізор з діагоналлю екрана в 60 дюймів. Цей телевізор був розроблений для Panasonic та Matsushita. У ньому об'єднали необхідну роздільну здатність і розмір HDTV, але при цьому телевізор став тоншим.

Типізація телевізорів

Всі телевізори розрізняються за декількома ознаками.

За технологією отримання картинки:

  • Кінескопні. Цей тип телевізорів не дозволяє передавати цифрове мовлення;
  • Рідкокристалічні. Такі телевізори споживають трохи електрики, але при цьому мають високу якість зображення.

За типом підсвічування екрану:

  • Телевізори з люмінесцентною лампою;
  • Сі світлодіодним підсвічуванням;
  • Телевізори з підсвічуванням квантовими точками.

Таким чином, телевізори відрізняються екранами:

  • Плазмові екрани;
  • OLED екрани;
  • Проекційні екрани.
Запитання експерту Який телевізор є найбільш просунутим?

В даний час найпросунутішим є OLED-телевізор. Екран у таких телевізорах складається з величезної кількості органічних світлодіодів, що випромінюють світло. Які недоліки у рідкокристалічних телевізорів?

Експерти відносять до недоліків цього типу телевізорів спотворення зображення під час перегляду під кутом, а також низька якість відеоряду.