Як підключити цифрове телебачення до телевізора самостійно

Anonim

Цифрове ТБ – це телебачення, в якому відео та звук передаються за допомогою набору імпульсів. Ці імпульси містять закодовану інформацію. Цифрове ТБ передається трьома способами: супутниковим мовленням, кабельним мовленням та ефірним мовленням. Крім цього, для розумних телевізорів доступне інтернет-мовлення.

Що таке цифрове ТБ

Кабельне мовлення

Сигнал передається у форматі MPEG-4. Для передачі інформації використовуються коаксіальні кабелі, які мають більш високу пропускну особливість. Підключаються до телевізора за допомогою Ethernet гнізда.

Підключити кабельне мовлення можна лише за наявності необхідної інфраструктури. Також, за цей тип ТБ є абонентська плата і доступ до мережі користувач може отримати тільки після укладання договору.

Супутникове мовлення

Сигнал на приймач транслюється за допомогою супутника та антени, яка працює на чистоті нижче 3 ГГц. За наявності супутникової антени з'являється доступ до неймовірно великої кількості каналів. Однак доступ до них можна отримати лише після оплати. Крім цього, для підключення супутникового ТБ потрібно заздалегідь придбати спеціальне обладнання.

Ефірне мовлення

Сигнал поширюється за допомогою мережі наземних ретрансляторів. Також сигнал поширюється пакетами, у яких зібрано 10 каналів. Принцип роботи цього ТБ такий самий, як і у аналогового.

Відмінності цифрового ТБ від аналогового

Базові відмінності цифрового телебачення від схожого:

  • Висока щільність сигналу. На тому діапазоні частот, де може поміститися лише один аналоговий канал, цифрове ТБ може передавати одразу цілий набір телеканалів;
  • Висока якість зображення та звуку. Сигнал аналогів дуже легко забивається різними перешкодами, а закодований сигнал завдяки алгоритмам відновлюється без втрат;
  • Цифрове ТБ легше переносить посилення. Якщо при подібній спробі аналогова антена починає показувати спотворення, цифрове ТБ приймає сигнал точно. Однак, у цьому є один мінус: якщо зашумлений аналоговий сигнал може відображати будь-яку інформацію, то на цифровому малюнку може або показуватися ідеально, або взагалі не відображається.

На яких телевізорах можна дивитися цифрове ТБ

Для того, щоб перейти на цифрове телебачення, необхідно переконатися, що телевізор підтримує європейський стандарт мовлення DVB-T2. В даний час його підтримують практично всі сучасні телевізори, які були випущені після 2011 року.

Якщо телевізор старий

Якщо телевізор був випущений дуже давно, то швидше за все його не можна просто переключити на прийом цифрового телебачення. У такому випадку потрібно придбати DVB-T2 приставку, також її називають ресивером. Ця приставка буде перетворювати сигнал із цифрового телебачення на відео або аудіо сигнал, який буде доступний для перегляду на старому телевізорі.

Необхідно зазначити, що якщо телевізор дуже старий, наприклад, був випущений ще в радянському союзі, а також не має входів типів SCART, RCA і схожих, то для нього потрібно придбати приставку з ВЧ-модулятором, яка також зможе перетворювати розшифрований сигнал кілька аналогових. Такі приймачі мають роз'єм RF-OUT, до яких телевізор підключається через антенний вхід.

Яке необхідне обладнання

Для підключення цифрового ТБ до телевізора потрібно заздалегідь придбати необхідне обладнання, оскільки без нього повноцінно використовувати всі функції формату не вийде.

Цей процес може стати набагато простіше, якщо в телевізорі вже є вбудований адаптер Т2. Нині їм оснащено більшість сучасних телевізорів. Однак, якщо його немає, то потрібно додатково купувати ресивер, а також у деяких ситуаціях може знадобитися змінити антену. Крім цього, для коректної роботи всіх елементів потрібно з'єднати їх за допомогою кабелю.

Антенна

Якщо користувач живе поблизу телевізійної вежі, то він може приймати сигнал за допомогою звичайної дециметрової антени, встановленої в кімнаті. У протилежному випадку, користувачеві доведеться змінити хвильовий приймач на спрямовану модель.Крім цього, дуже важливо коректно розташовувати антену для більш якісного прийому сигналу.

Підсилювач

Вибираючи антену у користувача може виникнути питання необхідності придбання підсилювача сигналу. Якщо раніше він користувався підсилювачем, то відмовлятися від придбання не варто, навіть якщо він використовуватиметься разом із цифровим телебаченням. Завдяки хорошому підсилювачу сигнал буде якісний навіть у місцях, які знаходяться дуже далеко від телевізійної вежі.

Ці антени можуть посилювати як потужність діапазону Т2, а й потужність радіохвиль. У зв'язку з цим, за наявності хорошого прийому не варто купувати і використовувати підсилювач, оскільки його використання іноді може також шкодити.

У процесі підключення цифрового ТБ багато користувачів купують підсилювач із джерелом живлення 12 В. Однак, в даний час багато моделей видають напругу всього 5 В, що є відповідністю стандартів Т2.

Ресивер

У комплекті з необхідним обладнанням для підключення цифрового ТБ обов'язково має бути ресивер. Цей пристрій виконує всі функції декодера. Приставки також відрізняються високою міцністю та максимально простим використанням. Спереду на панелі ресивера розміщуються необхідні кнопки, проте основним інструментом для використання приладу є дистанційний пульт.

Ресивер працює разом з телевізором. Для якісного налаштування трансляції каналів та підключення пристрою необхідно оснастити приставку інтерфейсом HDMI. Крім цього, необхідно переконатися, що вона підтримує формат HD.

Якщо цей формат не підтримується, всі канали будуть відображатися у стандартній якості аналогового ТБ.

Кабелі

Устаткування, яке необхідно для перегляду цифрового телебачення, підключається до телевізора за допомогою спеціальних кабелів. У зв'язку з цим це також дуже важливий елемент.

До більш старих моделей телевізорів приставка підключається за допомогою RCA-тюльпан або через вхід Scart. А до сучасних телевізорів для підключення кабелів використовується HDMI інтерфейс.

Отримати більш якісне зображення на телевізорі можна при підключенні приставки через HDMI роз'єм. Це відбувається через те, що роз'єми RCA і Scsrt не мають підтримки HD формату, а отже, зображення на телевізорі буде таким самим, як і на звичайному телебаченні.

Як підключити цифрове телебачення до телевізора самостійно

Якщо в даний момент використовується старий телевізор, то для підключення цифрового ТБ потрібно придбання спеціального ресівера.

Перед тим, як підключати цей тип телебачення, потрібно вибрати спосіб, згідно з яким прийматиметься сигнал. Підключити цифрове телебачення можна за допомогою антени, яка стоїть на даху будинку або ж у під'їзді. Цей спосіб є менш витратним та практичнішим. Однак, якщо загальної антени немає, то користувач може придбати її.

При переході на цифрове телебачення необхідно вибрати та встановити антену, підключити та налаштувати обладнання, а також налаштувати канали. Нижче розказано про те, як це зробити.

Вибираємо та встановлюємо відповідну антену

Якщо планується перехід на цифрове ТБ, то починати цей процес потрібно з вибору та встановлення антени. Для початку, необхідно пам'ятати, що відповідної для всіх антени не існує, у зв'язку з чим її модель потрібно купувати, ґрунтуючись на індивідуальностях будинку чи квартири.Крім цього, потрібно пам'ятати, що завжди можна встановлювати антену, яка зможе отримувати сигнал навіть у найвіддаленішому регіоні.

Найпрактичніший варіант – це придбання звичайної антени. Однак іноді її потужності може не вистачати. Є ймовірність того, що виникатимуть різні перешкоди. Кімнатна антена стане відмінним вибором для будинків, які знаходяться недалеко від вишок.

Більш ефективним рішенням є зовнішній прийом сигналу. Діапазон хвиль може проходити крізь стіни кімнати, проте якість сигналу може помітно постраждати. Зовнішні антени можуть забезпечити більш потужний сигнал.

Вибираючи між активною та пасивною антеною необхідно враховувати відстань, на якій вона розташовуватиметься від ресивера. Як показала практика, цілком достатнім буде придбання пасивної антени. Активні моделі мають вбудований підсилювач.

Встановлювати антену потрібно в місце з гарним прийомом сигналу. Як правило, краще ставити її в зону прямої видимості. Також дуже важливо правильно її направити.

Підключаємо та налаштовуємо обладнання

Для завершення підключення цифрового ТБ потрібно з'єднати все обладнання за допомогою кабелів. Після цього користувач може приступати до процесу підключення телевізора та приймача до електромереж. Антену варто розташовувати поруч із передавачем.

Налаштовувати декодер максимально просто, тому з цим зможе впоратися без проблем кожен. У середньому на все може піти трохи більше 30 хвилин. Для більш коректного підключення варто дотримуватись усіх рекомендацій, які прописані в інструкції.

Під час першого запуску має відкритися меню помічника, яке називається Autoinstall. У ньому необхідно налаштувати всі параметри, згідно з якими працюватиме приставка. На пульті є марковані кнопки, які можуть допомогти налаштувати обладнання.

Після направлення та підключення антени та приймача, необхідно переконатися в тому, що кабелі підключені правильно. Після цього можна вмикати телевізор.

Налаштовуємо канали

Практично всі користувачі налаштовують канали автоматично. Для цього необхідно відкрити меню та зайти до розділу «Автопошук». Устаткування не можна вмикати, доки система не завершить сканування. Якщо система не знайде канали, це означає, що приставка не отримує сигнал від антени.

В такому випадку потрібно пересунути антену, а потім знову запустити сканування. Якість сигналу можна перевіряти, періодично змінюючи положення антени. Це потрібно робити доти, доки не вдасться налаштувати канали для потрібного комплексу.

Також налаштувати канали можна самостійно. Для цього потрібно повернутися до головного меню, а потім відкрити розділ «Пошук вручну». На екрані телевізора з'явиться список, в якому користувач може самостійно внести дані про телевізійний канал, про його частоту. Після цього він повинен підтвердити пошук.

Як підключити 2 телевізори до однієї приставки

За бажання користувач може підключити два телевізори до однієї приставки. Для цього потрібно просто використовувати вже доступні деталі інтерфейсу. Наприклад, користувач може підключити перший телевізор використовуючи HDMI роз'єм, а другий використовуючи тюльпани.

Однак, не варто підключати цифрове ТБ таким чином, оскільки на ці два телевізори надходитиме однаковий сигнал. А це означає, що картинка на них буде однакова і дивитися різні канали одночасно не вийде.

Цю проблему можна вирішити, купивши ВЧ-модулятор, який може надсилати на пристрої різні декодовані сигнали. Вартість цього гаджета помітно вища, ніж ціна звичайної приставки.

Як переналаштувати телевізор на цифрове ТБ з кабельного

Для переналаштування кабельного телебачення на цифрове необхідно придбати універсальну приставку. Цей пристрій оснащений роз'ємом PCMCIA, який необхідний для підключення модуля САМ. У цьому модулі є картка доступу до всіх платних телеканалів. Також перед налаштуванням цифрового ТБ необхідно вибрати тарифний план, який пропонується провайдером.

У багатьох сучасних телевізорах є вбудований слот PCMCIA, у зв'язку з цим не потрібно купувати додаткове обладнання.

Для підключення телевізора до цифрового ТБ користувач повинен просто дотримуватися інструкцій провайдера. Налаштувати канали можна за рекомендаціями, описаними вище.

Велика частина приставок працює за приблизно однаковим принципом, тому проблеми в налаштуванні навряд чи можуть виникнути.

Як налаштувати цифрове ТБ за містом

Перед тим, як розпочати налаштування цифрового ТБ за містом, необхідно дізнатися, який сигнал там приймається. Зробити це можна за допомогою спеціальних сервісів, які допомагають користувачам переходити на цифрове ТБ.

На сайті потрібно вибрати модель телевізора, який встановлений за містом, а потім він покаже доступна на ньому ця функція. Якщо телевізор не підтримує цифрове ТБ, перед відправленням на дачу потрібно придбати ресивер і антену.

Якщо заміський будинок знаходиться неподалік телевежі, то можна придбати кімнатну антену. А якщо телецентр передає на великій відстані від будинку, то варто купувати зовнішні антени з вбудованим підсилювачем.Розміщувати таку антену необхідно якомога вище.

Також налаштувати цифрове ТБ за містом можна за допомогою супутникового телебачення. У цьому випадку користувачеві буде доступна більша кількість каналів.

Процес налагодження цифрового телебачення за містом такий самий, як і в місті. Єдина відмінність – необхідність визначення наявності сигналу.

Що робити, якщо телевізор не працює

Якщо не працює телевізор, підключений до цифрового ТБ, то спочатку необхідно спробувати увімкнути його без підключення до приставки. Це робиться для того, щоб виключити наявність поломки в самому телевізорі.

Якщо телевізор запрацював у звичайному режимі, то варто перезапустити цифрове обладнання, а потім знову підключити його. Також можна спробувати скинути параметри приставки. Для цього необхідно зайти в її меню та знайти там пункт «Заводські налаштування», його потрібно вибрати для скидання.Після перезапуску потрібно знову налаштувати канали на телевізорі.

Якщо телевізор працював за допомогою супутникової антени, потрібно також перезапускати обладнання. Якщо після цього телевізор не запрацював, то швидше за все відбулася внутрішня поломка, яку зможуть полагодити тільки кваліфіковані майстри.

Запитання експерту Скільки коштує перехід на цифрове ТБ?

Відповідно до закону, у Росії базовий набір можна підключити безкоштовно. Однак, для переходу на цифрове ТБ потрібно придбати приставку, ціна якої може залежати від багато чого. Як правило, ціна може починатися від однієї тисячі рублів. Скільки каналів ловитиметься?

Як правило, територією Росії може ловитися мінімум 20 каналів. Чи ловитимуться аналогові канали після переходу на цифрове ТБ?

Після переходу на цифрове телебачення користувач зможе переглядати аналогові сигнали. Чи можна дивитися цифрові канали без антени?

У такому разі користувач може підключити кабельне телебачення або скористатися IPTV.
Питання Ответ
Скільки коштує перехід на цифрове ТБ? Відповідно до закону, в Росії базовий набір можна підключити безкоштовно. Однак, для переходу на цифрове ТБ потрібно придбати приставку, ціна якої може залежати від багато чого. Як правило, вартість може починатися від однієї тисячі рублів.
Скільки каналів ловитиметься? Як правило, по території Росії може ловитися мінімум 20 каналів.
Чи ловитимуться аналогові канали після переходу на цифрове ТБ? Після переходу на цифрове телебачення користувач не зможе переглядати аналогові сигнали.
Чи можна дивитися цифрові канали, не маючи антени? Так, у такому разі користувач може підключити кабельне телебачення або скористатися IPTV.