Як налаштувати цифрову приставку до телевізора

Anonim

Телевізору для отримання цифрового сигналу необхідне використання приставки.

Яке потрібне обладнання

При її придбанні слід пам'ятати, що в комплекті має бути таке:

  1. Приставка, яка забезпечує прийом сигналу та передачу його в телевізійний приймач.
  2. Для роботи з нею потрібно використовувати дистанційний пульт керування. ВІН передає сигнал з використанням інфрачервоного випромінювання.
  3. Зазвичай пристрої потребують підключення до джерела електроенергії. Для цього необхідно використати блок живлення. У різних моделях він може бути зовнішнім або вбудованим у корпус.
  4. Для прийому сигналу необхідна антена. Вона може бути кімнатною або загальнобудинковою. Потрібно пам'ятати, що для отримання якісного зображення та звуку потрібно використовувати ту, яка здатна забезпечити належний прийом сигналу.
  5. В комплекті повинні бути відповідні з'єднувальні кабелі для з'єднання ресивера та телевізора. Їх зазвичай продають разом із штекерами RCA або HDMI. У першому випадку це потрібно для старих телевізорів, у другому для більш сучасних. Кабелі з підключенням через роз'єм HDMI забезпечують більш високу якість мовлення.
  6. Можливо необхідний RF-модулятор. Його використовують для роботи з дуже старими моделями телевізорів.

Принцип роботи ресивера

Як вибрати приставку для перегляду цифрового ТБ

При виборі приставки необхідно враховувати, які в ній передбачені роз'єми для підключення. Використовуються такі види:

  1. Антенний вхід носить назву RF IN або ANT IN. Він використовується для підключення антени.
  2. На вході від блока живлення ставиться маркування DC-5V або DC-IN. Сюди підключають провід від блоку живлення, що є в комплекті.
  3. Якщо виникає необхідність у підключенні до ще однієї приставки, то для цього користуються виходом RF-OUT, LOOP-OUT або RF-LOOP.
  4. RCA-вихід має три роз'єми. Вони називаються AUDIO-L, AUDIO-R та VIDEO. Вони мають стандартне забарвлення: біле, жовте і червоне. Цей вихід застосовується у старих моделях телевізорів. При показі він не забезпечує сучасного рівня якості.
  5. Вихід HDMI забезпечує надходження на телевізор сигналу високої якості. У сучасних моделях телевізорів рекомендується використовувати його. У такому випадку можна використовувати RCA виходи для передачі звуку на колонки.

Іноді на приставці використовуються рідкі роз'єми:

  1. VGA використовується для підключення до моніторів. Щоб передавати звук, необхідно використовувати додатковий кабель. Замість нього в сучасних пристроях використовують HDMI.
  2. Роз'єм SCART використовується у пристроях, випущених у Європі.
  3. S-Video тривалий час застосовувався при підключенні ігрових приставок до телевізора або відеоплеєрів. Не передає HD, але забезпечує максимально доступну якість для звичайного сигналу.

Купуючи нову приставку, потрібно врахувати те, які роз'єми необхідні. Важливо враховувати особливості телевізійного приймача, котрій її купують. Важливо, щоб сигнал, що приймається, забезпечував максимально можливу якість. Потрібно звернути увагу до наступні характеристики:

  1. Потрібно враховувати дозвіл, який використовується в моніторі. Потрібно брати пристрої, які забезпечують якість HD або вищу. Телебачення стандартної чіткості поступово застаріває.
  2. Необхідно звернути увагу на додаткові можливості, які пропонує пристрій. Вони можуть включати можливість відкладеного перегляду, при якому проводиться запис телепередачі з можливістю перегляду в будь-який зручний час. Іноді можна робити запис відео на зовнішній носій.
  3. Іноді провайдери дають можливість клієнтам переглядати відео через інтернет. Зручно, коли пристрій підтримує таку можливість. У цьому випадку можна отримати можливість додатково переглядати кілька десятків телевізійних каналів.
  4. Якщо є можливість скористатися IPTV на приставках, що використовують операційну систему Android, то це дає можливість використовувати браузер і велику кількість програм. Вихід в інтернет здійснюється шляхом підключення кабелю або за допомогою бездротового з'єднання. У різних виробників Смарт ТВ є свої операційні системи, що надають аналогічні можливості.

Різні види роз'ємів

Як підключити цифрову приставку

При підключенні необхідно враховувати наявність відповідних роз'ємів на приставці та телевізорі. Іноді може статися так, що вони не підходять один до одного. Наприклад, це можливо, якщо на приставці є тільки HDMI вихід, а на телевізорі такого ж роз'єму немає. У цьому випадку можна використовувати перехідники.

До старого телевізора

Телевізор, який був випущений вже давно, може сприймати лише аналоговий сигнал. Нині дедалі більше телеканалів використовують цифрове мовлення. Для того щоб його можна було дивитися на старому телевізорі, необхідно придбати та підключити приставку. Роблять це в такий спосіб:

  1. У ній передбачені різні роз'єми. Для цифрової антени використовується RF IN. В нього вставляють кабель від кімнатної або загальнобудинкової антени.
  2. Щоб підключити приставку до телевізора, використовують RCA роз'єм.
  3. Потрібно включити пристрій у розетку через блок живлення.
  4. Після увімкнення приставки потрібно встановити відповідні налаштування. Для цього на пульті натискають кнопку "Source". У меню вибирають потрібний вхід. Зазвичай для цього використовується AV.

За допомогою пульта в меню включають автопошук каналів.

На деяких старих моделях немає роз'єму для прийому AV-сигналу. Це стосується лампових телевізорів «Горизонт», «Березка», «Рекорд» та деяких інших. У цьому випадку при підключенні необхідно використовувати модулятор високочастотний. У цьому випадку процедура підключення виглядає так:

  1. Підключення антени до приставки виконується звичайним чином.
  2. Її за допомогою кабелю підключають до RF-модулятора.
  3. Від нього до телевізора здійснюється підключення через антенний вхід.

Таким чином на старий телевізійний приймач надходитиме цифровий телевізійний сигнал. За допомогою приставки та високочастотного модулятора він буде перетворено на формат, що підходить для цієї марки телевізора.

Підключення з використанням роз'ємів RCA

До сучасного телевізора

Підключення здійснюють наступним чином:

  1. Перед початком процедури телевізор потрібно вимкнути.
  2. До тюнера приєднують кабель від антени.
  3. Ресивер підключають до електричної розетки з використанням блоку живлення.
  4. Виконується підключення приставки та телевізора з використанням відповідного кабелю. При цьому власник вибирає відповідний спосіб підключення виходячи з того, які роз'єми є на приставці та телевізорі.
  5. Якщо є вихід RF-OUT, його необхідно підключити до антенного входу. У цьому випадку буде забезпечена можливість перегляду цифрових та аналогових каналів.
  6. Тепер потрібно увімкнути телевізор. У налаштуваннях потрібно вказати тип під'єднання (AV, HDMI, SCART).
  7. Затем проводять автопошук каналів.

Після завершення процедури можна приступати до перегляду.

Налаштування цифрової приставки на телевізорі

Перед проведенням процедури потрібно провести підключення тюнера, включити телевізійний приймач та приставку. Налаштування виконують так:

  1. На пульті потрібно натиснути кнопку, що відкриває меню. На екрані з'явиться головне меню.
  2. Потрібно перейти до розділу налаштувань.
  3. Потрібно вибрати країну, в якій відбувається мовлення. У запропонованому списку обирають РФ. Цей параметр необхідно встановити правильно, щоб параметри тюнера відповідали вимогам, які пред'являються в Росії до таких пристроїв.
  4. Далі потрібно перейти до вказівки типу сигналу. Для більшості сучасних телевізорів потрібно вказати DVB-T2. Це стандарт цифрового телебачення, який використовується в РФ.

Далі можна перейти до автоматичного налаштування. При цьому буде здійснено пошук доступних телеканалів. Це буде зроблено автоматично. Знайдені результати необхідно зберегти.

Як робити налаштування каналів, можна побачити у відео:

Налаштування каналів

Найпростіший спосіб налаштування - використання автоматичного пошуку каналів. У більшості випадків він знаходить всі доступні для перегляду частоти. Однак у деяких випадках він може поводитися непередбачувано (наприклад, не знайти жодного каналу). У цьому випадку буде зручніше скористатися ручним пошуком.

  1. Після знаходження списку каналів, потрібно перевірити якість трансляції. Для цього зручно скористатися можливостями цифрової приставки. На ній потрібно знайти кнопку «Інфо» та натиснути на неї. Це роблять після того, як сталося перемикання на потрібний канал.
  2. Після цього на екрані будуть показані характеристики сигналу. Якщо показник якості вищий за 60%, то вважається, що рівень прийому задовільний. При нижчому рівні сигнал занадто слабкий, щоб забезпечити потрібну якість. В останньому випадку потрібно вжити заходів для покращення якості роботи техніки.
  3. Зазвичай трансляція відбувається у вигляді пакетів або мультиплексів. Передплата виконується для групи каналів. При його прийомі забезпечується якісний доступ до кожного з них.

Автопошук каналів

Для виконання автопошуку потрібно відкрити меню і перейти до розділу налаштувань. Далі потрібно буде за допомогою пульта дистанційного керування перейти до пункту «Автопошук» і натиснути на нього.

Оскільки автопошук здійснюється не окремими каналами, а пакетами, то протягом деякого часу після його запуску нічого відбуватися не буде, а потім відкриється доступ відразу до всіх.

Компанія може безкоштовно включати додаткові канали. Щоб їх не пропустити, потрібно регулярно повторювати перевірку доступних варіантів.

Ручний пошук каналів на цифровій приставці

Для того щоб визначити потрібну частоту ручну, потрібно перейти в налаштування. Перейшовши до відповідного параметра, цифрами вказують потрібну частоту та зберігають її.

Щоб дізнатися, на якій частоті відбувається мовлення, можна знайти потрібну інформацію на офіційному сайті компанії, що надає відповідні послуги.

Проблеми з якістю трансляції

Якщо прийом сигналу відбувається з незадовільною якістю, то можна вжити заходів, які виправлять ситуацію. У цьому випадку може допомогти наступне:

  1. Зазвичай використовується квартирна або загальнобудинкова антена. Іноді перша занадто слабкою, а друга встановлена ​​так, що не забезпечує потрібний рівень сигналу. У цьому випадку можна скористатися домашньою антеною, але розташувати її на більш вдалому місці. Якщо її поставити вище. Це призведе до поліпшення якості сигналу.
  2. Щоб сигнал був чіткішим, потрібно перевірити, наскільки точно антена спрямована на найближчий ретранслятор. Якщо це не так, потрібно провести коригування. Дізнатися точне розташування ретрансляційної антени можна в інтернеті.
  3. Для збільшення потужності сигналу, що надходить з антени, можна скористатися підсилювачем.

Також можуть виникати такі проблеми.

Проблеми та рішення Раніше аналоговий сигнал був якісний, тепер цифровий приймається слабким.

Зазвичай це з використанням невідповідної антени. Для вирішення проблеми її необхідно змінити. Антена раніше приймала добре, але поступово якість погіршилась.

Це може бути пов'язане з порушенням контактів чи розривом дроту. Ресивер взагалі не приймає сигнал, що надходить.

У цьому випадку потрібно переконатися, що пристрій призначений для роботи зі стандартом, що використовується. Перестав працювати підсилювач.

Його необхідно полагодити або замінити. Тюнер не показує всі доступні канали.

Потрібно перевірити, як точно антена встановлена ​​на ретранслятор. За потреби проводять коригування її напряму. Раніше було доступно більше каналів, ніж зараз.

Потрібно знову провести пошук доступних каналів.

Ресивер дозволить насолоджуватися якісним переглядом програм за умови, що він був правильно встановлений та налаштований. При виникненні проблеми потрібно визначити причину та усунути її.