Дзвонять шахраї

Anonim

Телефонні шахраї останнім часом дуже активувалися. У зв'язку з цим постає питання, як захиститися? Зовсім не купувати трубку, якщо дзвонять з незнайомого номера, не варіант, чи мало кому може знадобитися зателефонувати. Але є певні ознаки, які допомагають зрозуміти, що дзвонять зловмисники вже з перших секунд розмови.

Ознаки того, що дзвонить шахрай

Зловмисники з року в рік винаходять все більш витончені схеми обману довірливих громадян. Вони дзвонять по телефону і настільки правдоподібно все розповідають, що запідозрити каверзу важко.

Фахівці виділяють кілька ознак того, що вам дзвонять шахраї. За ними можна запідозрити каверзу в перші 30 секунд розмови.

  1. Дзвінок з банку. Потрібно розуміти, що співробітники банку дзвонять дуже рідко. У цьому випадку рекомендується подякувати людині, яка дзвонила, і сказати, що ви самі зв'яжіться з банком. Не треба вести довгі бесіди, оскільки у 90% випадків такі дзвінки від шахраїв. З банку можуть зателефонувати, якщо ви залишали заявку на кредит, а також з пропозицією рекламного характеру.
  2. Просять повідомити код із смс-повідомлення. Необхідно пам'ятати, що будь-які коди такого плану є секретними, отже, передавати їх нікому не можна. Цей дзвінок 100% від зловмисників.
  3. Вам дзвонять і кажуть, що випадково помилилися номером і поповнили рахунок на 1000 рублів. Далі слід прохання повернути ці дні на вказаний номер. Так, смс-повідомлення про зарахування надходить, але рекомендується перевірити свій баланс.Якщо зайві гроші справді є, їх слід повернути. В іншому випадку дзвінок від злочинців.
  4. Дзвонять і кажуть, що випадково поповнили вашу банківську картку. Тут події аналогічні попередньому пункту.
  5. Телефонують і трагічним голосом повідомляють, що у вашого родича проблеми і потрібні гроші. Рекомендується відразу ж закінчити розмову і зателефонувати родичу.
  6. Дзвонять нібито родичі (голос дуже схожий) і просять гроші, щоби комусь заплатити. Тут краще запитати щось таке, що знають лише ваші рідні та не можуть знати чужі люди. Як варіант покласти трубку і самостійно передзвонити своєму родичу.
  7. Пропонують пройти соціальне опитування. Тут можна одразу скидати виклик. Офіційні опитування проводяться в інший спосіб. Це 100% дзвонять шахраї, які намагаються вивідати персональні дані.
  8. Вам повідомляють, що ви стали переможцем у розіграші призів від якоїсь компанії, хоча ви ні в чому не брали участі. У 99% випадків це шахрайський дзвінок.
  9. Дзвонять із пропозицією звірити дані зі страхової компанії або поліклініки. У такий спосіб намагаються дізнатися ваші конфіденційні дані. Скидайте виклик і самостійно передзвоніть до закладу, який був названий.
  10. Дзвонить нібито мобільний оператор та розповідає, що з вашим телефоном проблеми. Щоб їх вирішити, необхідно ввести USSD-запит або надіслати SMS-повідомлення на номер, який вкажуть. В результаті це призводить до списання великої суми грошей з рахунку.