Кімнатна антена для цифрового телебачення

Anonim

З 2019 року в Росії активізувався перехід на цифрове мовлення, у зв'язку з чим у громадян з'явилися питання, пов'язані з підключенням та налаштуванням телевізорів та ТВ-приставок. Найчастіше наявне обладнання відповідає необхідним параметрам, починає працювати некоректно, або навіть зовсім виявляється марним. Подібну проблему легко усунути покупкою домашньої антени, яка дозволить отримувати стабільний сигнал і запобігатиме виникненню неполадок. Але спочатку слід розібратися, як підібрати модуль для цифрового ТБ, і на які моделі варто звернути увагу.

Коли підійде кімнатна антена

Сучасний ринок пропонує широкий вибір домашніх приймачів ТВ-сигналу. Їх відрізняє короткий дизайн, компактні розміри та простота монтажу. Але щоб обрана модель стала реально корисною і працювала коректно, має бути виконано в сукупності кілька умов.

  • Щодо невелика дистанція до найближчої телевежі. Зазвичай пристрій здатний працювати без перешкод, якщо діє в межах 5-10 км від вишки, що передає. Але якщо будинок знаходиться на височини, а ретранслятор має високу потужність, то ця дистанція може збільшитися до 30 км і вище.
  • Потужний сигнал, здатний поширюватися на значній території. Він повинен варіювати в діапазоні від 2-5 до 100 кВт, хоча в невеликих населених пунктах вистачає потужності і в 50 Вт.
  • Відсутність капітальних будівель, багатоповерхових житлових будівель, природних височин, здатних створювати перешкоди, радіотіні, і заважати прийому імпульсу.
  • Прозорість стін. Мається на увазі їх тип і товщина, здатні перешкоджати вільному проходженню сигналу.
  • Наявність вікон, розташованих на стороні телевежі, та їх розмір. Важливу роль відіграє також технологія виготовлення шибок.
  • Кількість меблів у кімнаті, її розташування та габарити.
  • Наявність цифрового сигналу. У ряді регіонів, охоплених цифровим мовленням, телевежі відсутні, а доступ до телебачення забезпечується через супутник.

Види та принцип роботи

Перехід на цифрове мовлення поки що далекий від завершення, тому багато громадян поки що дивляться програми в аналоговому форматі.Там, де встановлені ретранслятори, мешканці продовжують активно користуватися кімнатними антенами. Однак для отримання цифрового сигналу старий приймач може не підійти. Щоб дивитися передачі в цифровому форматі, необхідно придбати новий пристрій, здатний ловити хвилі в ДМВ-діапазоні, або залишити старий, якщо він широкосмуговий.

Кімнатні приймачі поєднує лише одне: всі вони використовуються в приміщенні. В іншому ж вони мають різні властивості. Сьогодні ринок пропонує наступні види кімнатних антен для цифрового ТБ.

За типом конструкції

Стрижневі. Дані пристрої підходять до більшості телевізорів старого типу та постачаються в комплекті. Вони мають 2 або 4 телескопічних «усів», які вловлюють сигнали, але при цьому вважаються найслабшими. Приймачі підключаються до вхідного гнізда на задній панелі та налаштовуються на прийом радіохвиль шляхом витягування стрижнів (усів) та повороту самого корпусу.За наявності підсилювача сигналу, пошук каналів та налаштування їх чіткості виконується набагато швидше.

Рамочні. Цей тип приладів вважається більш універсальним і легко налаштовується. Вони здатні приймати сигнал двадцятиметровий відразу після підключення і запуску в роботу. Зовні такі конструкції нагадують прямокутну рамку, яка встановлюється на металевий корпус і кріпиться до основи підставки.

За діапазоном прийому сигналу

  • Метрові. Вважаються найпростішими пристроями, оскільки здатні ловити хвилі в діапазоні МВ. Вони відрізняються невигадливим дизайном і здатністю приймати сигнал на близькій відстані від телевежі.
  • Дециметрові.Пристрої цього здатні приймати хвилі в діапазоні 10-100 див, тобто ДМВ. Вони мають витягнуту форму з великою кількістю поперечок, які посилюють сигнал, що досягає вібратора. Конструкція може бути прихована під пластиковим корпусом і мати химерний дизайн.
  • Всехвильові або гібридні. Такі антени вважаються універсальними, оскільки здатні приймати всі програми ефірного мовлення як в аналоговій якості, так і цифровому форматі. Якісний широкосмуговий приймач зазвичай застосовується в зонах щільної міської забудови, оскільки.

Цифровий формат DVB-T2 більш стійкий до перешкод, що спотворюють зображення та звук. Завдяки цьому з'явилася можливість транслювати більше каналів і в найкращій якості. Щоб дивитися їх усі, потрібно пам'ятати, що мовлення кожного каналу налаштовується на певній частоті.

За якими параметрами вибирати

Кімнатний варіант антени для цифрового ТБ вважається найбільш економним.Завдяки доступній ціні купити її не складе проблем навіть за найскромнішого бюджету. Незважаючи на це, вибирати пристрій для дому слід з усією ретельністю, звертаючи увагу на кілька важливих параметрів.

Тип прийнятих хвиль

Мовлення цифрових каналів здійснюється в дециметровому діапазоні - ДМВ, тобто довжина хвилі не перевищує 100 см. Тому для прийому подібних сигналів підійде будь-яка антена, яка підтримує DVB-T2. Оптимальним варіантом є такі типи установок:

  • ДМВ-антена. Вона має компактний зовнішній вигляд, оскільки резонатори мають розміри, що відповідають довжині хвилі.
  • Всехвильовий гібридний приймач. Відмінність від попереднього варіанта полягає у наявності додаткових резонаторів, здатних приймати метрові хвилі. Вважається, що він марний прийому «цифри», проте, як показує практика, конструкція здатна вловлювати радіохвилі будь-якої довжини.У деяких випадках це вважається недоліком, оскільки, приймаючи сигнал у МВ, «вуса» створюють додаткові перешкоди, які впливають на якість зображення.

Придбавати МВ-антени немає сенсу, вони придатні прийому каналів в аналоговому форматі. Навіть якщо, їй вдасться зловити сигнал, він буде слабким і матиме низьку якість.

Розташування

Місцем розташування індивідуальної телевізійної антени для цифрового мовлення може бути як приміщення, так і вулиця. Кожен варіант має свої переваги та недоліки.

Кімнатна (домашня) телеантена. Найпоширеніший вид, що відрізняється компактними розмірами, привабливим дизайном, простою конструкцією. Вона не передбачає спеціальних монтажних робіт, але має один недолік. Він полягає у слабкому уловлюванні сигналу. Для усунення проблеми та покращення якості прийому її оснащують підсилювачем.

Вулична (зовнішня) телевізійна антена. Досить популярний вид пристроїв, і вважається потужнішим приймачем сигналів. Її встановлюють на балконах чи покрівлях багатоповерхових будинків. У першому випадку вона призначається для індивідуального застосування, у другому може встановлюватись для колективного користування. Висота щогли безпосередньо залежить від кількості перешкод між точкою прийому і ретранслятором: чим більше, тим вище потрібно встановлювати антену.

Конструкція

Ще одним важливим параметром вибору кімнатних приймачів ТВ-сигналу є тип конструкції. Сьогодні у продажу можна зустріти наступні різновиди антен.

Односпрямовані. По суті такий пристрій є кімнатним аналогом індивідуальної зовнішньої установки.Його не можна сплутати з іншими моделями, оскільки це штир, на якому закріплено кілька вусів-резонаторів. Ефективність прийому сигналу та його посилення забезпечується у тому випадку, якщо конструкція спрямована у бік, звідки він надходить. Доцільно застосовувати в зонах із відносно слабким сигналом.

  • Плоскі. Дані пристрої можуть мати різну модифікацію, призначені для прийому сигналу середньої потужності. У спрощеному вигляді є конструкцією у вигляді замкнутої петлі (кільця) з кабелю і двох стрижнів, які надійно прикріплюються до основи. Найкращий прийом забезпечується, коли антена направлена ​​на телевежу, але при цьому розташована перпендикулярно до площини.
  • Сферичні. Приймачі цього типу відносяться до категорії всеспрямованих завдяки особливостям конструкції. Три перпендикулярні один одному кільця утворюють сферу, що віддалено нагадує глобус.Завдяки такому розташуванню замкнутих контурів забезпечується прийом сигналу з будь-якої сторони, причому без додаткового орієнтування. Сферичні антени сьогодні трапляються рідко: пік популярності припав на 60-70 роки минулого століття. У місцях, де можна зустріти подібні конструкції, їх використовують як супутникові. Така затребуваність обумовлена ​​наявністю кулі з діелектрика, що виконує роль лінзи, яка здатна фокусувати сигнали з кількох супутників одночасно.

При виборі антени за типом конструкції, слід враховувати, що однонаправлений приймач ловить сигнал на 20-30% краще, ніж інші. При цьому він повинен бути орієнтований безпосередньо на ретранслятор.

Пасивна або активна

Спеціалісти класифікують кімнатні антени не тільки за типом конструкції, але і за принципом дії. Сьогодні успішно використовуються два види пристроїв.

Активні

Основною відмінністю активних телеантен є наявність електронного блоку, що називається підсилювачем потужності. Він забезпечує прийом максимально якісних сигналів та компенсує перешкоди. Коефіцієнт посилення може досягати 27-30 дБ. Подібні пристрої доцільно використовувати, коли ретранслятор на значному видаленні, а перед приймачем існують серйозні перепони, здатні розсіювати сигнали. До них належать лісові масиви, багатоповерхові будови, лінії електропередач. Активні приймачі рекомендується встановлювати і в тому випадку, якщо будинок знаходиться в низині і видимість між точкою прийому та джерелом трансляції відсутня.

Залежно від конструкції активні антени можуть використовувати напругу 5V або 12V.У першому випадку струм подається через ресивер або антенне гніздо ТВ-панелі, у другому від зовнішнього блоку живлення, що підключається до мережі. Використання другого варіанта є доцільним, коли необхідно передавати сигнал на кілька телевізорів. Для цього на коаксіальний кабель встановлюється спеціальний трійник, а до точки прийому подається напруга 12 вольт.

Пасивні

Такі пристрої коштують дешевше, і застосовуються, коли є пряма видимість між точкою приймачем і ретранслятором або телевежа знаходиться на малій відстані від житлового будинку. Такі антени не мають вбудованого підсилювача, проте якісно передають сигнал на телевізор, якщо розташовуються в безпосередній близькості. Принцип простий: під впливом електромагнітних хвиль виникають коливання, що передаються на тюнер цифрового ТВ.

На думку більшості саме пасивну антену потрібно вибирати в будинок, адже сигнал приймає сам уловлювач, а не його підсилювач. І те, як він справляється із завданням, залежить насамперед від його конструкції. Електронні блоки лише компенсують втрати, що виникають на шляху до приймального пристрою – телевізора або ресивера.

Виробник

На вибір кімнатної телеантени для прийому цифрового мовлення не останню роль відіграє назва бренду. На сучасному ринку є продукція виробників з різних країн, причому щодня з'являються нові моделі та марки. Сьогодні популярністю користуються бренди BBK, Harper, Hyundai, Lotus, Selenga.

Підсилювач для антени

Як згадувалося вище, підсилювач призначений поліпшення якості прийому-передачі цифрового сигналу. Незалежно від конфігурації, всі електронні блоки мають схожу конструкцію. Вони складаються з двох плат, з'єднаних між собою за допомогою спеціальної схеми.

В залежності від довжини хвиль, що приймаються, розрізняють підсилювачі наступних видів:

  • Діапазонні – застосовуються для прийому метрових або дециметрових хвиль;
  • Багатодіапазонні – використовуються для уловлювання обох діапазонів;
  • Широкополосые – для охоплення широкого хвильового спектра.

При виборі антени потрібно враховувати наступне. В активних моделях блок кріпиться безпосередньо на корпус, у результаті приймач може ловити більше каналів. У пасивних моделях передбачається використання зовнішнього підсилювача, що купується окремо. Подібний варіант вигідніший і довговічніший, але вимагає додаткових фінансових витрат на монтаж та налаштування.

Вибір кімнатної антени

Щоб правильно підібрати антену для цифрового телебачення, важливо звернути увагу на такі критерії.

  • Діапазон частот. Він характеризує дальність та чистоту радіотрансляції. На території РФ для цифрового ТБ виділено два стандарти – VHF (136-174 МГц) та UHF (400-512 МГц).
  • Потужність підсилювача. Вибирається з урахуванням віддаленості від телевежі, нерівності рельєфу, наявності перешкод.
  • Пасивне або активне джерело живлення. У першому випадку антена підключатиметься до ТВ-панелі безпосередньо, у другому – через приставку.
  • Місце встановлення. Якщо ретранслятор знаходиться в межах видимості, достатньо потужності кімнатного приймача, в іншому випадку слід вибрати зовнішній варіант.

Топ-4 кращих кімнатних антен

З урахуванням вищесказаного, можна зробити висновок, що кімнатні антени мають незаперечні переваги: ​​привабливий дизайн, компактні розміри, відносно невисока вартість. Залишилося тільки визначити найбільш популярні моделі та їх виробників.

Дельта Ф/1700-2700/N CR9C Grey

Здійснює прийом-передачу в мережах, що працюють у діапазонах 1700-2700 МГц. Встановлюється вертикально. Комплектується кріпильними деталями для самостійного монтажу.

Thompson ANT1425

Антена поставляється в комплекті з підсилювачем, який додає 50 дБ до наявних параметрів, а також кабелем довжиною 1, 5 м. На вигляд нагадує планшет або ресивер для інтерактивного ТБ.

GoDigital AV 1007

Пасивна антена сумісна з телевізорами, які підтримують формат DVB-T2. При загальній масі 195 г виконує посилення в 5 дБ. Для покращення прийому-передачі можливе збільшення довжини вусів до 980 мм. Для хорошого уловлювання джерело сигналу має знаходитися на відстані не більше 10 км.

РЕМО BAS-5107-5V Mini Digital

Модель користується популярністю завдяки здатності придушувати перешкоди від мережі GSM за допомогою підсилювача із вбудованим фільтром. Працює у форматі аналогового ТБ, а також підтримує стандарти DVB-T2, UHM, FM.