Коли можна буде приватизувати свій номер

Anonim

Для сучасних людей мобільний телефон – це щось звичайне. Мало хто з нас думає, кому саме належать телефонні номери, якими ми користуємося. Але насправді у законодавстві є свої нюанси щодо цього і дуже скоро вони можуть бути змінені. Влада готує закон про приватизацію телефонних номерів. Розберемося, для чого це потрібно.

Кому належать номери

Виявляється, телефонні номери в Росії не належать абонентам. Стільникові оператори лише надають їх у тимчасове користування.Однак і самому оператору такі номери не належать. Ними володіє держава, телекомунікаційні компанії просто беруть їх у найм і поширюють серед абонентов.

Іншими словами, оскільки ви не є власником номера, ви не можете розпоряджатися ним повною мірою.

Що має змінитися

Зовсім скоро ситуація може докорінно змінитися і в абонентів з'явиться трохи більше прав та можливостей. Депутати пропонують внести поправки до закону «Про зв'язок».

Такі поправки стануть корисними і державі.

Торгівля красивими номерами – це досить прибутковий бізнес, але доходи від цього минають скарбницю, оскільки немає чіткого правового статусу.

Завдяки змінам можна перевести такі операції в розряд легальних, отже, підприємцям доведеться сплатити всі податки. Як кажуть експерти, саме бажання зібрати більше податків і спричинило таку ініціативу.

Для пересічних користувачів візуально нічого не зміниться. Звичайно, телефонні номери можна буде продавати, залишати у спадок і безоплатно передавати третім особам.

Але експерти кажуть, що охочих це зробити буде небагато, особливо якщо врахувати регіональну прив'язку номерів. З появою поправок віджати у власника номер буде проблематично, але за необхідності держава це все одно зможе зробити, хай і сплативши компенсацію. Порожниною оцінити нововведення можна буде лише через час.