Як перейти на цифрове телебачення на телевізорі в Росії

Anonim

Телебачення в класичному розумінні цього слова стрімко втрачає популярність. Люди молодого покоління все частіше дивляться YouTube на смартфонах та комп'ютерах замість недорогих каналів через аналогове ТБ на телевізорі.

Перехід на цифрове ТБ в Росії

Частково повернути популярність класичному способу перегляду контенту покликане цифрове телебачення. Воно має масу переваг у порівнянні з аналоговим мовленням, але в той же час продовжує поступатися за зручністю інтернет-технологіям.

Слід зазначити, що сьогодні цифрове телебачення – єдиний спосіб, що дозволяє дивитися ТБ від кабельних операторів своєму телевізоре. лише в найвіддаленіших куточках країни, у зв'язку з чим кожна людина, яка продовжує користуватися ТВ-приймачем, повинна задуматися про підключення «цифри».

Переваги цифрового ТБ

Нині технологія цифрового телебачення стає безальтернативною. У людей не залишилося вибору між «цифрою» та аналоговим мовленням. Хочеш дивитися телевізор – підключай цифрове ТБ.

Як би там не було, необхідно розглянути всі плюси та мінуси сучасної технології. Можливо, когось вона відштовхне і змусить раз і назавжди відмовитися від перегляду телевізора. Плюси та мінуси Хороша якість зображення (у деяких операторів – аж до 4K) Покращене звучання Широкий спектр доступних каналів Відсутність перебоїв у сигналі Підтримується далеко не всіма телевізорами

Звичайно, єдиний недолік навряд чи когось відштовхне від використання «цифри». Відмовлятися від перегляду ТБ лише тому, що технологія підтримується далеко ще не всіма пристроями – безглуздо. Тим більше, завжди можна вийти зі становища, навіть якщо вдома стоїть старий телевізор. Детальніше про це розповімо далі.

А поки що зауважимо, що цифрове телебачення повністю виграє у протистоянні з аналоговим. У зв'язку з цим абсолютно не дивна тотальна відмова від аналогового сигналу на території Росії. Тому рекомендується розібратися в особливостях «цифри», вивчити моделі телевізорів, що мають підтримку цифрового ТБ, і перейти до налаштування обладнання.

На яких телевізорах можна дивитися цифрове ТБ

Як ми вже розповідали раніше, «цифра» працює далеко не на всіх телевізорах. Але можна з високою ймовірністю заявити, що ваш пристрій повністю сумісний з функціонуванням даної технології.

Хоча є досить простий спосіб дізнатися, чи підтримує телевізор «цифру» (підтримка DVB-T2), багато людей не можуть знайти відповідну інформацію на коробці з пристроєм. В даному випадку не варто впадати у відчай, оскільки стандарт за замовчуванням йде на всіх ТБ-приймачах, які випущені після 2012 року. Причому немає жодної різниці, якою фірми є телевізор. Це може бути брендовий Samsung або маловідомий Skyworth.

Якщо сумніви щодо наявності підтримки стандарту DVB-T2 не відпали, рекомендується перейти в налаштування телевізора та відкрити розділ «Пошук каналів». Саме тут відображаються стандарти, що підтримуються. Побачили у списку DVB-T2 – можете сміливо налаштовувати цифру.

Що робити, якщо телевізор старий

Перегляд цифрового телебачення доступний і тим, хто продовжує користуватися старими ТВ-приймачами. Потрібно лише придбати додаткове обладнання, в якості якого виступають спеціальні приставки з підтримкою стандарту DVB-T2.

Вартість такого пристрою становить 1-4 тисячі рублів в залежності від моделі, тому покупка додаткового обладнання не виглядає витратним заходом.

Інваліди та пенсіонери можуть отримати обладнання абсолютно безкоштовно, звернувшись за номером 8-800-220-20-02.

Багато людей як альтернатива вибирають супутникове ТБ, але даний спосіб перегляду телебачення є набагато дорожчим у порівнянні з покупкою додаткової приставки.

Крім того, навіть покупка нового телевізора, що підтримує стандарт DVB-T2, не «влетить у копієчку». Вартість ТВ-приймачів нового зразка починається від 8 тисяч рублів залежно від діагоналі та наявності додаткових функцій.

Які канали доступні після переходу на цифрове ТБ

Серед основних переваг цифрового телебачення не випадково відзначається можливість переглядати велику кількість каналів. «Цифра» здатна пропускати величезні потоки інформації, яким аналогове ТБ поступається в сотні разів.

Абоненти операторів цифрового телебачення в середньому можуть розраховувати на 100-200 каналів. Але найчастіше підсумкова кількість перевищує значення в 500 телепрограм, дозволяючи зібрати воєдино всі канали, що ведуть мовлення біля країни. Таким чином, до складу пакету увійдуть телепрограми різних тематик від суспільних, політичних і розважальних до спортивних, музичних і навіть ігрових.

Також слід розрізняти провайдерів ефірного ТБ і додаткового (Ростелеком, МТС, Білайн і так далі). У першому випадку абонент має справу зі скромним розміром абонентської плати, але при цьому досить мізерним набором каналів (не більше 100).

А у випадку з «преміальними» операторами можна розраховувати на зазначений раніше максимум 500 каналів. Але, ясна річ, що вартість подібних послуг буде значно вищою. Натомість покращиться якість зображення, оскільки ефірні оператори поширюють картинку в роздільній здатності SD, а не HD або 4K, які активно використовуються останніми роками.

Крім того, існує список абсолютно безкоштовних телеканалів, які ведуть своє мовлення незалежно від того, чи людина вносить абонентську плату за використання. Такі канали діляться на 2 мультиплекси, і їх склад змінюється з певною періодичністю.

1 мультиплекс:

  • Перший канал;
  • Росія 1;
  • Матч ТВ;
  • НТВ;
  • П'ятий канал;
  • Россия-К;
  • Россия-24;
  • Карусель;
  • ОТР;
  • ТВ Центр.

2 мультиплекс:

  • РЕН ТВ;
  • Спас;
  • СТС;
  • Домашній;
  • ТВ-3;
  • П'ятниця;
  • Зірка;
  • Мир;
  • ТНТ;
  • Муз-ТВ.

За кожним каналом закріплена певна кнопка пульта вашого телевізора. Але за необхідності розташування телепрограм у будь-який момент можна змінити через налаштування ТВ-приймача.

Яке обладнання необхідне для підключення цифрового ТБ

Раніше ми довели, що цифрове телебачення має величезну кількість переваг у порівнянні з аналоговим. Але для перегляду «цифри» потрібен спеціальний телевізор або приставка з підтримкою DVB-T2.Це не єдине обладнання, яке необхідне для організації мовлення у квартирі чи будинку.

Як і у випадку з аналоговим телебаченням, для перегляду «цифри» необхідні:

  • антена;
  • кабели;
  • підсилювач (при необхідності);
  • тюнер (при необхідності).

Жителі багатоквартирних будинків можуть не переживати щодо купівлі додаткового обладнання. Все це вже включено до домашньої інфраструктури. Якщо раніше ви дивилися аналогове ТБ, міняти нічого не доведеться. Загальна антена та кабелі без проблем здатні приймати цифровий сигнал.

А ось мешканцям приватного сектора дійсно слід подбати про купівлю обладнання. Для багатьох цей процес викликає велику кількість складнощів, а також значні витрати на придбання.Отже слід уважно розглянути особливості кожного виду обладнання окремо.

Крім того, антени, кабелі та підсилювачі сильно відрізняються за вартістю та призначенням. Через це люди помилково купують не те обладнання або вибирають свідомо дорожчі моделі. Щоб уникнути подібних ситуацій, пропонується ознайомитися з описом усіх приладів, необхідних для перегляду цифрового ТБ.

Антенна

Це основний прилад, який обов'язково знадобиться людині, яка бажає відчути всі переваги «цифри» порівняно з аналоговим ТБ. Якщо в багатоквартирному будинку антена вже встановлена, то мешканцям приватного сектора необхідно придбати обладнання самостійно.

Антени бувають трьох видів:

  • кімнатні;
  • зовнішні;
  • колективні.

Перший тип користується великою популярністю у покупців. Такі антени дуже компактні і не вимагають жодних навичок при встановленні. Прилад можна розмістити в кімнаті (неподалік вікна), де стоїть телевізор. Але мінусом подібного типу пристроїв є не найкращий прийом сигналу.

Намного більш продуктивними у плані прийому є зовнішні антени. На відміну від кімнатних, вони встановлюються поза житлового приміщення. Як правило, як установча зона вибирається дах. Сигнал приймається значно краще, але в той же час покупцеві доведеться уважно ознайомитися з інструкцією зі встановлення або викликати майстра.

Нарешті, заключний тип – колективні антени. Зазвичай вони встановлюються у багатоквартирних будинках. Їх легко можна помітити на дахах п'яти, дев'яти та шістнадцятиповерхівок. Крім того, жителі приватного сектору можуть поєднатися, купивши подібний прилад, щоб заощадити.Але, як показує практика, в результаті таке рішення виходить далеко не найвигіднішим. Тому від ідеї колективної антени краще відмовитися, віддавши такий пристрій на відкуп мешканцям багатоквартирних будинків.

І ще один важливий момент, який варто врахувати при виборі антени. Вона має бути дециметрова (ДМВ) або всехвильова (ДМВ+МВ). Якщо вибір паде на інший тип антен, зловити сигнал буде неможливо.

Підсилювач

Даний пристрій є додатковим, і в ньому немає необхідності для більшості людей. Особливо тих, хто мешкає на рівнинній місцевості. Але якщо якість сигналу не влаштовує клієнта, йому варто подбати про покупку підсилювача. Він помітно покращить сигнал, завдяки чому якість зображення та стабільність роботи ТБ виявляться бездоганними.

Підсилювач можна придбати в будь-якому магазині електроніки. Те саме стосується антени. Вартість на такі види пристроїв є адекватною, а провайдери цифрового телебачення готові надати всі пристрої або безкоштовно або в оренду.

Тюнер

Тюнер – це та сама телевізійна приставка, про яку неодноразово розповідалося у сьогоднішньому матеріалі. Купівля функціонального блоку необхідна лише в тому випадку, коли телевізор не має підтримки стандарту DVB-T2. Якщо ж вдома стоїть актуальний ТВ-приймач, випущений після 2012 року, купувати додаткове обладнання не потрібно.

Якщо ж стає ясно, що без тюнера не обійтися, варто уважно підійти до процесу вибору пристрою. Як правило, дешеві моделі не мають підтримки DVB-T2. Тому на цей пункт у магазині потрібно звернути пильну увагу. А при виникненні питань завжди можна звернутися до продавця-консультанта.

Кабелі

На відміну від підсилювача та тюнера, кабель є обов'язковим обладнанням нарівні з антеною.Саме він з'єднує телевізор із пристроєм, що приймає сигнал. У багатоквартирних будинках кабель є. А за його відсутності прокласти необхідний провід зможуть співробітники провайдера цифрового ТБ.

Складності ж виникають лише у мешканців приватного сектора, яким доводиться купувати провід самостійно. Для цього потрібно звернутися до магазину електроніки. Вартість обладнання навіть нижча, ніж у випадку з підсилювачами та іншими пристроями для перегляду «цифри». Також можна заощадити, обравши кабель найменшої довжини.

Як підключити цифрове ТБ самостійно

Переважна більшість росіян з міської місцевості позбавлені необхідності самостійно налаштовувати обладнання для підключення цифрового ТБ. Вся необхідна інфраструктура вже є в районах щільної житлової забудови.

Але ті, хто проживає в приватному секторі, змушені вирішувати проблему самостійно. Саме для таких людей призначена дана інструкція, в якій докладно описується весь процес підключення «цифри» від початку і до кінця.

Встановити антену

Насамперед людина повинна поставити антену. Ми вже говорили, що це найважливіший елемент у структурі обладнання для перегляду цифрового ТБ. Процес установки відрізнятиметься в залежності від типу антени: кімнатна або зовнішня.

Установка кімнатної антени – просте завдання. Потрібно лише підключити її до електромережі, встановити неподалік вікна і направити її «зубчики» у бік ретранслятора.

З зовнішньою антеною ситуація інша. Подібний тип обладнання потребує особливого підходу. Таку антену потрібно встановлювати на даху будинку. А в даному випадку для надійного кріплення використовуватиметься кронштейн. Він захистить антену від поривів вітру.

Детальніше процес встановлення та налаштування зовнішньої антени наведено на наступному відео.

Вибрати напрямок антени

Просто поставити антену – це далеко не все, що потрібно для підключення цифрового ТБ. У тому числі потрібно правильно направити її «зубчики».

«Зубці» кімнатної антени розташовуються під кутом 70-80 градусів, що дозволяє точно спрямувати сигнал від ретранслятора, що розташований неподалік. Але, як говорилося раніше, радіус дії подібних антен вкрай невеликий. Тому краще все одно вибирати зовнішнє обладнання.

«Зубці» такої антени прямують у бік ретранслятора під кутом 90 градусів. Але якщо будинок розташовується на рівнинній місцевості без великої кількості перешкод, можна обійтися кутом, запропонованим для кімнатного пристрою (70-80 °).

Налаштувати обладнання

Наступний етап – налаштування обладнання. Якщо ваш телевізор вже має підтримку «цифри», достатньо з'єднати його з антеною за допомогою кабелю. У разі використання тюнера або ТВ-приставки кабель проводиться спочатку до функціонального блоку, а потім до телевізора.

Налаштувати цифрове телебачення на телевізорі

Фінальним штрихом є налаштування «цифри» на самому телевізорі. І ось тут допомога майстра точно не знадобиться, оскільки алгоритм виконання операції дуже простий:

  1. Увімкніть телевізор та приставку, якщо така є.
  2. При використанні тюнера зайдіть у його меню і відкрийте пункт HDMI у розділі «Тип підключення».
  3. Якщо приставка не використовується, потрібно перейти до розділу меню телевізора під назвою «ТВ».
  4. Виберіть пункт «Прийом», а потім – «Автопошук», вказавши стандарт DVB-T2 для пошуку каналів.

  5. Натисніть кнопку «ОК» і дочекайтеся закінчення процесу.

Як правило, пошук каналів займає не більше 15 хвилин. У ручному режимі знадобиться значно більше часу. У разі виникнення проблем слід зателефонувати до служби підтримки за номером 8-800-220-20-02 або ознайомитися з детальною відеоінструкцією з налаштування ТВ-приймача.