Чому блимає екран телефону і що робити

Anonim

Основним елементом смартфона є дисплей. Так, він не відповідає за обробку даних, але саме екран дає можливість користувачеві ознайомитись з інформацією. Тому будь-які проблеми, що виникають з дисплеєм, викликають масу переживань у власників мобільних пристроїв.

Чому блимає екран телефону

Досить часто люди скаржаться на те, що дисплей сам по собі починає мерехтіти. Причому мерехтіння може бути різним:

  • швидке згасання та подальше включення екрана;
  • миготіння дисплея без відключення підсвічування;
  • нерівномірність підсвічування.

Коли екран блимає, людині складно зосередитися на перегляді контенту. Особливо дратівливим є такий тип мерехтіння, коли дисплей на секунду втрачає підсвічування.

В свою чергу, той варіант, коли дисплей блимає без відключення підсвічування, є найбільш шкідливим. У такому разі у людини починають швидко втомлюватись очі. В очі ніби насипали пісок, а ще з'являється різкий біль голови.

Очевидно, що слід якнайшвидше постаратися вирішити проблему з мерехтінням. Але, щоб це зробити, спочатку рекомендується взяти до уваги повний спектр причин, які призводять до виникнення неполадки матриці.

Пошкоджено екран

Це перше, що спадає на думку, коли людина стикається з проблемою мерехтливого екрану.Багато хто помилково вважає, що падіння смартфона максимум може призвести до тріщин або подряпин на склі. Але через те, що захисне скло щільно прилягає до матриці, LCD або AMOLED панель просто підтверджується.

Звичайно, це відбувається далеко не завжди, але подібну причину в жодному разі не можна виключати. Крім того, дисплеї мають властивість вигоряти. Особливо це стосується AMOLED-матриць. Хоча своєрідні артефакти з'являються і на IPS-панелях.

Зрозуміло, якщо йдеться про несправність самої матриці, то вирішити проблему без заміни екрана не вийде. Прийде або купувати новий дисплей і встановлювати його самостійно, або звертатися за допомогою в сервісний центр.

Пошкоджено шлейф

Екран – це елемент смартфону, який виводить інформацію. Він з'єднаний з материнською платою девайса за допомогою тонкого шлейфу. Таким же сполучним елементом має акумулятор пристрою.

Оскільки в даному випадку йдеться про проблеми з матрицею, то зупинимося на шлейфі, який з'єднує екран з материнською платою. Шлейф дуже тонкий через те, що виробник намагається зробити смартфон максимально компактним. У певному сенсі це йде на шкоду пристрою, оскільки шлейф має властивість ламатися.

Завдяки тому, що всі внутрішні елементи смартфона дуже щільно прилягають один до одного, шлейф практично ніколи не пошкоджується при падінні. Але можуть мати місце інші проблеми, що призвели до його несправності:

  • потрапляння води;
  • заводський брак;
  • Вплив високих температур;
  • від'єднання компонента.

Без розбирання гаджета визначити точну причину поломки шлейфу практично неможливо.Можна лише відштовхуватися від досвіду експлуатації, згадуючи, чи не було сильних нагрівів смартфона або контакту девайсу з водою. Як би там не було, проблема вирішується лише повною заміною шлейфу. Тут, як і у випадку з самою матрицею, можна покластися або на себе, або на фахівців із сервісного центру.

Мерехтить на зарядці

Розбираючи причини виникнення проблеми, важливо розглянути те, коли саме виникає нав'язливе мерехтіння екрана. Нерідко це відбувається під час заряджання смартфона.

Зазвичай людина зауважує, що дисплей пристрою, підключеного до електромережі, починає блимати при активному використанні. У такому разі причина виникнення проблеми є сильним нагріванням гаджета. Як уже говорилося раніше, через це може вийти з ладу сполучний шлейф, а за дуже високих температур пікселі можуть не тільки заблимати, а й у прямому розумінні розплавитися.

Якщо ви впевнені, що у вас мерехтіння з'являються саме на зарядці, то просто постарайтеся не використовувати смартфон деякий час. Дайте йому охолонути. Також рекомендується підключити аксесуар до іншого зарядного пристрою, купленого в магазині. Тільки не намагайтеся заощаджувати, взявши китайські аксесуари по 100 рублів. Якщо ви зіткнулися з проблемою, то варто витратитися на більш якісний блок живлення і кабель.

Збій у роботі програмного забезпечення

Програмний збій теж має місце, коли мова заходити про постійне мерехтіння екрана смартфона. Адже інформація на дисплеї коректно відображається лише в тому випадку, якщо справні такі елементи смартфона:

  • матриця;
  • сполучний шлейф;
  • процесор і відеоприскорювач;
  • акумулятор;
  • прошивка (операційна система).

Причому останній пункт у цьому списку відіграє далеко не другорядну роль. Іноді збої в роботі прошивки призводять до періодичних підлагоджувань, а також до проблем з відображенням інтерфейсу.

Для усунення програмних глюків необхідно перевірити пристрій на віруси, зробити скидання налаштувань і зрештою перевстановити прошивку. Іноді проблема вирішується простим перезавантаженням смартфона.

Також рекомендується відвідати спеціалізовані форуми, щоб дізнатися, чи не стикався хтось ще з аналогічною проблемою на тому ж пристрої. Можливо, вина лежить на розробниках, котрі випустили сиру прошивку. Тоді потрібно трохи потерпіти та дочекатися оновлення операційної системи.

Проблема з відеоконтролером

У попередньому пункті матеріалу ми вже торкнулися побіжно важливості відеоприскорювача (відеоконтролер/відеочип/графічний прискорювач) для коректного відображення інформації на екрані. Адже саме він відповідає за обробку зображення у смартфоні.

Видеоприскорювач, як і процесор, схильний до перегріву і подальших поломок. Щоб цього не сталося, виробник оснащує девайс системою охолодження. Але якщо розробники заощадили на матеріалах, при активному використанні відеочіп запросто може вийти з ладу.

Часткова поломка елемента якраз призводить до мерехтіння екрана. А якщо він зламаний повністю, то зображення і зовсім не виводиться на дисплей, і матриця залишається чорною. Звичайно, така проблема вирішується лише заміною відеочіпа. І найчастіше навіть фахівці сервісного центру не в змозі виконати цю операцію через розташування елемента.

Проблеми в роботі акумулятора

Нарешті, ми підібралися до заключної причини виникнення проблеми. Акумулятор також відзначався в матеріалі як елемент, який впливає на відображення інформації на екрані.Після тривалої експлуатації батарейка неминуче втрачає ємність. Також вона виснажується, тому струм не передається на материнську плату смартфона для виконання обробки даних. Говорячи простою мовою, пристрою стає недостатньо струму.

Саме тому на екрані з'являються ті самі мерехтіння. На щастя, на відміну від мікропроцесора або відеочіпа, акумулятор можна замінити без видимих ​​труднощів. Операція спокійно виконується як у домашніх умовах, так і у сервісному центрі. Так що вибирайте найбільш підходящий спосіб і сміливо змінюйте АКБ.

Коди для тестування

Якщо визначити причину виникнення проблеми самостійно так і не вдалося, можна скористатися спеціальним кодом для тестування. Точніше кількома кодами. Вони вводяться через номеронабирач, після чого натискається кнопка виклику. Потім на екрані з'являється інформація про проведену діагностику.

У нашому випадку потрібно запам'ятати такі коди:

  • 4636 – перегляд основних даних смартфона, включаючи стан процесора та акумулятора;
  • 1234 – перевірка справності ПЗ;
  • 0 – тест стану екрана;
  • 2663 – тест тачскріна.

Оскільки проблема найчастіше криється в несправності екрану, потрібно скористатися кодами для тестування матриці та тачскрину. Незважаючи на те, що тач відповідає лише за обробку дотиків, його несправність також може вплинути на блимання дисплея. Так що не полінуйтеся і спробуйте всі коди, поки не вдасться виявити причину виникнення неполадок.

Як усунути мерехтіння

Настав час розібратися, що потрібно зробити, якщо мерехтить екран смартфона. Оскільки раніше при розгляді причин ми вже давали рекомендації щодо плану дій, то зараз зупинимося на єдиному алгоритмі, за яким варто діяти навіть у тому випадку, якщо причина на 100% не визначена.

  1. Перезавантажте девайс.
  2. Огляньте смартфон на наявність зовнішніх пошкоджень. Згадайте, чи не контактував девайс із водою чи іншими рідинами.

  3. Проведіть тест екрану за допомогою розглянутих раніше сервісних кодів. Якщо ні зовні, ні за допомогою коду не вдалося виявити причину, перейдіть до наступного пункту інструкції. Якщо причину визначено, замініть несправний елемент самостійно або у сервісному центрі.
  4. Перевірте, коли саме з'являється мерехтіння. Якщо це відбувається в момент заряджання смартфона, спробуйте заряджати пристрій іншим блоком та кабелем.
  5. Вивчіть спеціалізовані форуми, присвячені вашій моделі смартфона, щоб дізнатися, чи не виникає подібна проблема у інших користувачів. Якщо це не одиничний випадок, краще дочекатися оновлення прошивки і не робити інших дій.
  6. Скачайте антивірус і перевірте смартфон на їх наявність.
  7. Зробіть скидання до заводських налаштувань за допомогою інтерфейсу телефону.

  8. Встановіть іншу прошивку, завантаживши її з офіційного сайту виробника.

Як бачите, для вирішення проблеми потрібно витратити чимало часу. Якщо ви на 100% впевнені, що проблема криється в несправній матриці, замініть її. Зробити це можна в сервісному центрі або вдома, заздалегідь ознайомившись із докладною відеоінструкцією з виконання операції.

Якщо нічого не допомогло

Проблема з мерехтливим екраном є досить складною. Тому далеко не всім вдається самостійно усунути неполадки. Але рішення є завжди, і наш фахівець готовий розповісти, що потрібно робити, якщо нічого не допомогло.

Запитання експерту Що ще можна зробити самостійно?

На жаль, ми вже перерахували всі методи вирішення проблеми. Без допомоги фахівців виправити проблеми не вийде, якщо ви перепробували всі запропоновані способи. Куди звертатись для вирішення проблеми?

Зрозуміло, у сервісний центр. Після проведення діагностики фахівець вирішить, чи потрібно змінювати дисплей, чи варто обійтися заміною сполучного шлейфу чи акумулятора. Чи миготіння дисплея є гарантійним випадком?

Так, але тільки якщо буде визначено, що проблема виникла не з вини користувача. Тому у випадку, коли діє гарантійний термін, рекомендується звернутися за місцем придбання смартфона, взявши із собою чек та гарантійний талон.
Проблема Рішення
Що ще можна зробити самостійно? На жаль, ми вже перерахували всі методи вирішення проблеми. Без допомоги фахівців виправити неполадки не вийде, якщо ви перепробували всі запропоновані способи.
Куди звертатися для вирішення проблеми? Зрозуміло, в сервісний центр. Після проведення діагностики фахівець вирішить, чи потрібно змінювати дисплей, чи варто обійтися заміною сполучного шлейфу або акумулятора.
Чи є миготіння дисплея гарантійним випадком? Так, але тільки якщо буде визначено, що несправність виникла не з вини користувача. Тому у випадку, коли діє гарантійний термін, рекомендується звернутися за місцем придбання смартфона, взявши з собою чек та гарантійний талон.