Що знає про вас мобільний оператор

Anonim

Таємниця зв'язку та захист персональних даних громадян забезпечена низкою Федеральних законів. Але на практиці поняття приватності під час спілкування по телефону – це явище досить умовне. Мобільний оператор може знати про своїх абонентів більше, ніж їхні рідні та друзі.

Яка інформація доступна стільниковим операторам

Деякі персональні дані абоненти передають добровільно ще за умови оформлення договору надання послуг. Для укладання договору абонент має надати копії документів. У початкову анкету включені такі дані:

  • ПІБ;
  • Стать;
  • Дата народження;
  • Прописка;
  • Паспортні дані.

На підставі цих даних формується так звана картка клієнта. Всю інформацію абонент може самостійно переглянути в особистому кабінеті. Але іноді в анкеті бувають допущені помилки.

Інформація з активної сім-карти

Активно користуючись мобільним номером, абонент поповнює свою «особисту справу», тобто картку в оператора. З активної сім-карти постійно надходить така інформація:

  • Дата поповнення рахунку та витрати;
  • Напрямок дзвінків та смс-повідомлень;
  • Зміст дзвінків та смс-повідомлень, а також листування в більшості месенджерів;
  • Витрата трафіку (відвідування сайтів, переглянуті фільми, завантажені файли та програми;
  • Всі підписки абонента, аж до найпотаємніших;
  • Здійснені покупки в інтернет-магазинах;
  • Location з точністю до метра, навіть якщо геолокація заблокована.

Такі дані автоматично надійдуть мобільному оператору при включенні та вимкненні мобільного пристрою, а також при переході в іншу соту. Крім того, такий запит оператор завжди може зробити вручну.

Додатково фіксується і така інформація:

  • IMEI мобільного пристрою, модель телефону;
  • номер SIM-карти;
  • ID стільники. Це потрібно для контролю знаходження в роумінгу та здійснення правильної тарифікації.

Консультант call-центру може побачити розташування активної SIM-карти та модель мобільного пристрою, в якій вона працює. Проте сама особиста інформація (записи розмов, архів смс-повідомлень, листування, історія інтернет-пошуку) надходить у спеціальну базу даних.

Згідно з так званим «законом Яровий» (федеральний закон № 375 від 06.07.2016, діє з 01.07.2018) мобільні оператори повинні зберігати зміст вихідних дзвінків та повідомлень абонента, а також інтернет-трафіку 6 місяців. Деталізація дзвінків має зберігатися 3 роки. Інформація видається лише правоохоронним органам у рамках оперативно-розшукової діяльності (стаття 64 федерального закону № 126 від 07.07.2003 «Про зв'язок»).

Чи варто побоюватися стеження

Слід розуміти, що про тотальне стеження за кожним абонентом не йдеться, оскільки на це не вистачить ні обладнання, ні співробітників. В основному така інформація зберігається знеособлено у спеціальному масиві. Дані про конкретного абонента виймаються лише на офіційний запит від правоохоронних органів.

Знеособлена інформація збирається та автоматично сортується за різними фільтрами. Це дозволяє створювати опитувальні групи та пропонувати клієнтам вигідні для них умови обслуговування.

Але треба розуміти, що статистичну інформацію дуже охоче купують фінансові установи, забудовники та різні торгові мережі. Саме тому ми часто стикаємося зі спамною. розсилкою та дзвінками.

Відомості, які отримують спецслужби, допомагають запобігти терактам. Однак для багатьох людей втручання в особисте життя – це не просто неприємно, а й неприйнятно.

Робимо висновки

Насправді поняття приватності для користувачів інтернетом та мобільним зв'язком дуже розпливчасте. Мобільні оператори знають про своїх клієнтів чимало. І за необхідності будь-який співробітник може скласти особисту справу на того чи іншого абонента, знайшовши його в базі за ПІБ, адресою або номером телефону.

Потрібно також звернути увагу на те, що купувати сім-картки з рук на вулиці або в кіосках марно. У будь-якому випадку на абонента має бути заповнена анкета, тобто все одно доведеться надавати копії документів.Якщо номер реєструється на анонімного абонента, він блокується через 10 днів після активації.

Як варіант придбати мобільник, який працює по супутниковому зв'язку. Такі стільникові пристрої забезпечують конфіденційність, але вартість таких послуг дуже висока. Однак, якщо стеження не хочеться, то варто задуматися про супутниковий зв'язок, що вдієш, приватність у сучасному світі цінується дуже високо.