Аналогове ТБ замінять 5G

Anonim

Державна комісія з радіочастот продовжила всього на рік можливість роботи передавачів аналогового телебачення. Спочатку планувалося продовжувати на три роки, проте у відомстві вважали, що це забагато. Крім того, частоти, що використовуються, необхідні для розвитку мереж 5G.

ГКРЧ забезпечила продовження терміну дії дозволів на частоти для аналогового телебачення

Державна компанія з радіочастот (ДКРЛ) прийняла рішення продовжити термін чинних дозволів на роботу радіоелектронних засобів (РЕМ), які використовуються для аналогового телебачення. Такі РЕМ працюють у діапазонах 174-230 МГц та 470-790 МГц.

Слід нагадати, що у 2009 році було оголошено про те, що такі РЕМ можуть бути використані з метою аналогового мовлення до 31 грудня 2019 року. Потім термін було продовжено до 19 серпня 2019 року, а потім до 19 серпня 2020 року.

Для чого потрібні частоти аналогового ТВ

Багато хто може подумати, для чого потрібні частоти аналогового ТБ, якщо вся країна планомірно перейшла на цифрове мовлення. Справді, протягом 2019 року відбувалося відключення аналогового мовлення федеральних каналів. Зроблено це було завдяки запуску двох мультиплексів цифрового ефірного телебачення.
Деякі федеральні канали теж досі ведуть мовлення в аналоговому форматі. Сюди відносяться такі канали як «ТНТ-4», Ю, Disney, «Матч-Країна» та «СТС-Love».

У рішенні відомства зазначено, що частоти, що використовуються для аналогового телебачення не повинні створювати перешкоди для передавачів ефірного телебачення. Крім цього, необхідна наявність діючих передавачів.

Обмеження продовження всього одним роком пояснюється необхідністю шукати частоти для розвитку зв'язку п'ятого покоління. Але цілком можливо, що через час ДКРЧ знову перегляне зазначені терміни.

Мобільні оператори претендують на частоти ТВ

Частина частот, що використовуються для телемовлення, а саме діапазон 690 - 790 МГц, можуть бути використані і для мобільного зв'язку. У 2012 р частоти у вказаному діапазоні, разом із частотами в діапазонах 800 МГЦ та 2, 5 – 2, 7 ГГц, були виділені для розвитку мереж четвертого покоління стільникового зв'язку (4G) стандарту LTE «великої четвірки» стільникових операторів Білайн, МТС, Мегафон і Ростелеком. Але через час президент Володимир Путін своїм указом заборонив перерозподіляти частоти без згоди на те телемовників. Внаслідок цього частоти в діапазоні 690 - 790 МГц, вже виділені для розвитку мереж LTE, так і залишилися недоступними для мобільних операторів.

Телевізійні частоти для мереж 5G

Минулого року оператори МТС, Білайн, Мегафон і Ростелеком підготували проект дорожньої карти зі звільнення частот у діапазоні 690 – 790 МГц від телемовлення. Згідно з цим документом, переведення мереж цифрового ефірного ТБ в діапазони 174 - 230 МГц і 470 - 694 МГц обійдеться приблизно в 1, 25 млрд - 1, 5 млрд руб. Але цей документ так і не був затверджений.