Що таке HDR у камері телефону Xiaomi та інших смартфонів

Anonim

Сучасні смартфон – це комп'ютер, що легко поміщається в кишеню одягу. Він здатний виконувати безліч функцій, але для більшості людей головною залишається камера. З її допомогою людина може робити гарні знімки та миттєво заливати фотографії у соціальні мережі. Не дивно, що якості фото виробники смартфонів приділяють багато уваги.

Що таке HDR у камері телефону

Спеціально для покращення знімків у девайсах застосовується технологія HDR. Це абревіатура, яка розшифровується як High Dynamic Range.Дослівний переклад російською – високий динамічний діапазон. Вона безпосередньо впливає на якість фотографій, роблячи їх чіткішими і насиченішими.

У процесі застосування технології процесор смартфона обробляє відразу кілька зображень, вибираючи той, де динамічний діапазон вийшов ширшим. Це означає, що на виході людина отримає фотографію, де чітко видно як світлі, так і темні тони сцени. Для наочності пропонуємо поглянути на 2 різні знімки. В одному включена опція, тоді як у іншому – вимкнена.

Функція HDR робить цілу серію знімків з різними налаштуваннями яскравості, балансу білого та експозиції. Штучний інтелект самостійно вибирає те фото, де динамічний діапазон найбільше відповідає тому, що бачить людина на власні очі, а не через екран смартфона.

Всі ми чудово розуміємо, що смартфон не може наблизитися за якістю знімків до професійної камери. Це зумовлено невеликими габаритами мобільного пристрою. Але технологія HDR дозволяє мінімізувати різницю в найскладніших умовах.

Що таке HDR+

HDR, як і будь-яка інша технологія, освоєна користувачами, активно розвивається. Розробники зважили на думку власників смартфонів, які скаржилися на деякі недоліки перших поколінь пристроїв з HDR. Незабаром після цього девайси стали оснащуватися просунутою технологією HDR+.

На відміну від попереднього покоління, HDR+ не так сильно боїться трясіння. Адже при включеній функції, що розширює динамічний діапазон, людині потрібно тримати нерухомо смартфон протягом кількох секунд. Не завжди це може вийти. Але просунута опція вирішує цю проблему.

Також просунута технологія краще адаптована під нічну зйомку. Навіть смартфони з невеликою діафрагмою (f/2.4) з її допомогою навчилися робити яскраві знімки в умовах недостатнього освітлення. Знову ж таки, якщо порівняти з попереднім поколінням, шумів на фото стало значно менше. Отже, покращилася деталізація зображення.

У яких випадках нагоді HDR зйомка

Ця технологія знайшла відгук у аудиторії, і все більше людей намагаються розібратися в тому, у яких випадках застосування HDR стає не просто корисною опцією, а прямою необхідністю.

Щоб відповісти на це питання, уявімо умовну ситуацію. У сонячну погоду потрібно сфотографувати високий об'єкт. Без використання технології на знімку більша частина зображення буде покрита тінями. Через це постраждає деталізація, а сама фотографія вийде зовсім не схожою на те, що ми звикли бачити на листівках.Крім того, найбільш освітлені частини будівель виявляться просто білими без будь-якого натяку на архітектурний ансамбль.

Але HDR виправить цю ситуацію, виділивши всі об'єкти в кадрі. Між ними буде видно чіткі межі, а підсумкова картинка буде позбавлена ​​засвітів, які характерні для зйомки в умовах потрапляння прямих сонячних променів.

Корисна функція стане в нагоді і під час зйомки пейзажів. Зверніть увагу на фотографії нижче. Очевидно, що на правому знімку листя дерев виглядає яскравішим. При цьому кадр позбавлений будь-яких пересвітів.

Особливо багато засвітів з'являється в ситуації, коли зйомка проводиться в умовах штучного освітлення. Джерело світла, сфокусований на об'єкті, робить об'єкт, що знаходиться в безпосередній близькості, настільки яскравим, що він перетворюється на «молоко».З розширеним динамічним діапазоном картинка виглядає набагато чіткішою і правильною.

Нарешті, ще одна пара фотографій у тих же умовах штучного світла. Нерідко вечірні знімки виходять змащеними. Причому це відбувається не тільки на дешевих смартфонах, але й на флагманських моделях. Але, обробивши кілька варіантів, HDR витягує картинку до більш-менш прийнятного рівня.

Підведемо проміжні підсумки, щоб описати коло ситуацій, коли High Dynamic Range стає паличкою-виручалочкою. Використовувати технологію потрібно в той момент, коли ви бачите, що в кадрі деякі об'єкти виявилися занадто засвіченими. За бажання отримати більш високий рівень деталізації, опція знову виручить. Особливо коли на вулиці або в приміщенні дуже яскраве освітлення.

Недоліки HDR і коли не слід його включати

Оскільки технологія розширеного динамічного діапазону продовжує розвиватися, багато користувачів стикаються з недоліками при включенні HDR. Головний із них – тривала обробка знімка. Але тут варто звинувачувати не саму функцію, а потужність процесора. Чим швидше працює сам смартфон, тим швидше штучний інтелект обробить фотографію.

Крім того, включений HDR значно більшою мірою, ніж стандартний режим фото, впливає на акумулятор пристрою. Так як процесор у подібній ситуації задіює всі ресурси для обробки зображення, смартфон розряджається швидше. Але недолік стане помітним тільки в той момент, коли власник користується High Dynamic Range кілька хвилин поспіль.

Як би там не було, недоліки технології з лишком компенсуються її плюсами. Але все одно далеко не завжди HDR стає доречним.Раніше ми позначили, що найкраще опція виявляє себе в умовах надто яскравого світла. Тому в похмуру погоду приріст якості або не буде видно, або постраждає чіткість зображення.

Крім того, стає очевидним, що використання функції в русі є марною затією. Навіть найпотужніший процесор смартфона не зможе швидко обробити інформацію, через що підсумковий знімок вийде змащеним. Тому рекомендується звертатися за допомогою технології в той момент, коли ви перебуваєте в нерухомому стані. А ще краще, коли телефон встановлений на штативі.

На яких пристрої працює HDR та HDR+

Після співвіднесення всіх плюсів і мінусів технології кожна людина захоче застосувати її на практиці. Хоча б перевірити, чи насправді знімки виходять більш чіткими та насиченими. На щастя, така можливість є практично у всіх смартфонів.Адже функція доступна на більшості пристроїв, що працюють на Android 6 і вище.

Але при цьому HDR все частіше стає мішенню для маркетологів. Вони навмисно «випилюють» функцію у дешевших моделей під одним брендом. Так відбувається розмежування бюджетних та флагманських пристроїв. Тому рекомендуємо уважно ознайомитися з характеристиками поточного девайсу та заглянути до налаштувань камери, де є відповідний пункт HDR.

З HDR+ все трохи складніше. Оскільки це більш сучасна технологія, вона зустрічається рідше. Як правило, її нововведення виражаються у нічному режимі зйомки. А вже він доступний на всіх смартфонах 2019-2020 року, які коштують дорожче 15 тисяч рублів.

Як увімкнути HDR+ на телефоні

Повністю описав усі переваги технології, ми не розповіли про найголовніше. Щоб активувати режим розширеного динамічного діапазону, потрібно зробити кілька простих дій на своєму смартфоні. про це розповість наш експерт.

Запитання експерту Як зрозуміти, чи підтримує мій смартфон HDR?

Вивчіть характеристики пристрою, оскільки виробники смартфонів часто роблять на розглянутій технології особливий акцент. Крім того, можна перевірити наявність функції в налаштуваннях камери. Як активувати опцію?

Запустіть програму «Камера» та перейдіть до налаштувань. Натисніть значок HDR, щоб увімкнути функцію, або переведіть повзунок у положення «Увімк.». Що робити, якщо телефон не підтримує HDR?

З високою ймовірністю ви зможете скористатися даною технологією. Але для цього доведеться завантажити додатковий додаток. Наприклад, Google Camera. Воно фотографує значно краще за стокове камери, а функція High Dynamic Range в ньому передбачається за замовчуванням.